Мене овде редовно цтг ми е од 25та недела. На секој преглед лежам пола саат да откуца, па потоа кај лекар на разговор и ехо. Не го сфаќам сеуште што предност ми носи. Од следниот преглед кој ми е воедно последен во мајчина книшка на 5 Декември почнувам цтг со саат време. И потоа како што знам е само цтг до крај на секои две недели. И крвна слика со брисеви. 31 недела од среда. Бебе се развива соогласно неделата, мама се распаѓа со истото темпо согласно неделата. Од 34та идам на породилно до крај на Март 2020 година па ќе одморам малку си велам. Многу сум емотивна станата последнава недела зборам и плачам, љуткава што би рекле велешани. Подготвувам Baby Shower Party и уште толку се внесувам во филмот. Не ми се верува дека наскоро ќе биде баш парти ин риал лајф. Ви се радувам на сите што сте со поситни бројки од мене и чекам извештаи од сите како минете последни денови. Верба ми е најблиску, неа најмногу ја мислам.
И мене исто. 38+6 поточно. Веќе еднаш пишав,не ме болеше. Непријатно беше само. Арно ама не бев ни отворена. Само грлото беше омекнато. Го прашувам мм колку прсти ми стави др (стоеше до него и будно го следеше) ми вика еден само. Се разочарав, затоа не ме болело.... Инаку јас утре 40 полна. На преглед сум утре,па ќе видиме што ќе биде... Ме боли повремено стомакот но во неправилни интервали. Ми се скаменува веќе недели наназад ништо ново тоа. Бебе мрда,ме мава така квалитетно умот ми го зема. @FreeMind и сите останати поддршки и женички кои ме мислите, неизмерно ви фала. Многу тоа значи. Многу!
Со еден прст тешко да провери дали си отворена, цервиксот е погоре и повеќе пикаат за да проверат (да го дофатат цервиксот). Може докторот ти го направил тој преглед за да ти подпомогне да пушти грлото, зашто според мене мислам дека шанса нема со еден прст да види дали си отворена, особено и што не те болело, ке кажуваш кога ке помине баш тој преглед... како и да е денови се во прашање, опуштено, за брзо ке се гушкаш со бебе
А може и мм не видел,не знам. Можеби повеќе прсти имало. Го цитирам др: " Не си отворена,ама грлото е доста омекнато,може да тргне во секој момент". Нејсе, како и да е. Сакам само да тргне природно, да нема потреба за провокација, бидејќи има причина и нема да се чека повеќе од 7 дена по терминот.
Се спрема изгледа ова моево бебенце за излегување.. Денес цел ден имам лажни контракции, стомакот се крева како грутка нагоре, па после некое време се спушта. Бев на цтг и ми рекоа дека е добро, да одам пак во четврток. Мајка ми вели дека стомакот ми бил спуштен и дека бебко е спуштена доле, заради тоа чувстувам силна болка во препоните. А јас па неспремна, уште не сум дефинитивно одлучена каде да одам на пораѓај... Луди труднички мисли, сакам вака, сакам онака, па на крај кога ќе ме фатат болки ќе одлучам сигурно кај да одам..
24 +1 сум, некако брзо се изморувам и ми се спие, дали е океј? Бебка е постојано активна, дење - ноќе крвната слика ми е океј, земам само Прегназон, Мг. и Пропилтиоурацил (50мг)
Сте спомнале преглед со прсти... Ако нешто ми беше најгрдо кога се пораѓав, тоа беше кога докторот ме проверуваш ќе колку сум отворена... цело бебе излезе од таму, а мене сепак тие прсти ми останаа како најлошо искуство Инаку сега сум 23+1, си тераме полека Дали жени и вие кои сте со втора бременост, некогаш дури заборавате дека сте бремени? Не знам дали со обврски со малово, некогаш скроз ми се исклучува мозокот.
Majki i idni majki... bremena sum 5ta nedela.. kako se spravuvate so tvrda stolica, maki macam so toa ke puknam mislam ☹
Со лесно убава бременост да си имаш. За столицата јади сливи, може да вариш и како компот од суви сливи, јаболка и ленено семе со јогурт.
Zemaj si jogurt probalans Jas sabajleto od pamet se izvadiv I duri sega nekako se smiriv bebeto sabajleto ic ne mrdase se preplasiv celata ama normalno bilo veke od 36 Ned da se namaluvaat dvizenjata taka procitav na net a jas sum veke 36+5 so dusa cekam veke da dojdam do 38 ned I da se porodam togas ke me poragaat so carski rez
И јас сум со втора бременост . Исто ми се случува и мене , некогаш дури заборавам дека сум бремена, обврски покрај малово , работење низ дома , со првото по цел ден си одмарав и си лежев , а сега едвај пола саат да одморам
Kolku chesto go cuvstvuvate bebeto deka ika? Ovie nekolku dena vaka mi pravi po nekolku pati vo denot, posebno posle jadenje. Me zagrizuva, znae i po 10 min da ne prestane. Dali e znak deka nesto ne mu e pogodeno na bebeto ili ednostavno saka da si igra so plodovata voda? 32+6 sum. Inaku vcera pulsiranjeto bese na levata, sega mi e na desnata strana od stomakot...nekako nelogicno mi e da se mesti so glavceto...
Јас сум 24+2 скоро секој ден го чувствувам во исто време сабајле пред да пијам чај/кафе и после пладне после ручек... Исто 10ина минути.... Јас прво мислев дека од што јадам луто е така (лутото ми ги смируваше мачнините)
Маж ти не може да не види колку прсти ставил докторот баш се секогаш фокусирани на тоа по некој автоматизам
Еве денес ќе се "пофалам" со фамозното брцање на рака. Попладне сум на преглед. Ноќва мислев ќе излезе од мене, долу под папокот многу ниско ме клоцаше. Трпев еден саат. Напон за по голема добив,одам во тоалет се помолив и успеав. Се враќам повторно болки и удари. Ниедно време беше, 3 наутро. Само што реков да го будам мм сум заспала. И сега ќе видиме што ќе биде!
Секој доктор има свој стил на проверување и кај мене е нежен, а од прв месец имам проверка со рака. Исто и грлото го напипуваше последниот пат, а јас не го ни чувствувам тоа До нас ќе е) Ајде стискам палци за денес да има два три прста отвореност.
Јас сум 4 недела само што дознав дека сум бремена па два дена ги прочитав сите теми за трудници хх сега ке заказувам термин во систина за преглед па од тоа што го прочитав решив да си купам фолна киселина па да ми кажете дали има повеке видови која марка и од каде ви благодарам унапред и некој друг совет што понатаму од поискусните мамички <3 <3 <3