Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Unique.chick

Unique.chick Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    2.391
    епа добро чим таму секако поминуваат да не се мачам јас дома којзнае колку , пошто и така не можам од стомакот ке ми треба 2саати да се средам :)

2. Cacush

Cacush Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2012
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    32
    Здраво мешиња, како сте денеска? Како издржувате со времево? Како се вашите мешиња? Поззздрав до сите.... :* :* :* :* :* :*

3. Eleonorastrumica

Eleonorastrumica Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2010
    Пораки:
    390
    Допаѓања:
    196
    Јас си бев депилирана и никој не ме чепкаше доле,сестрите само проверуваат дали си средена ако не си тогаш те бричат ако си не те чепкат ич да не му се секирате за тоа

4. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    559
    ете изгледа секаде различно или како ке ги погодиш а? :lol:

5. Eleonorastrumica

Се зачлени на:
    23 февруари 2010
    Пораки:
    390
    Допаѓања:
    196
    Мене ми беше ептен страв тие да ме бричат и од кај знам дали не се бричеле некоја друга пред мене,и тка хаос е по болниците чистотата им е на ниво 0,секаде лебарки и бубачки шетат па и уште тоа,па зато си отидов на депилација и им реков депилирана сум нема потреба од бричење

6. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.054
    Елена, од сите искуства до сега што ги имам прочитано, во Скопје обавезно ги поминувале жените , без разлика дали се или не средени.

Абе и јас се мачам, односно не се гледам, ама од памет , меморијата од порано како било :lol: Маж ми ме средува, ама понекогаш повеќе ме скокотка , па да не направиме беља превземам во свои раце , без огледалце , без ништо, па ај кај не е добро после пак :$
    Циркузи живи.

Туку за пред пораѓај мислев на денот кога ќе те фатат болки ,па нормално дека нема одма во болница, прво туш дома, па средување и одиш. :wasntme:

На Katalea и Unique.chick им се допаѓа ова.
  7. Eleonorastrumica

Се зачлени на:
    23 февруари 2010
    Пораки:
    390
    Допаѓања:
    196
    Абе вашите ептен мераклии за средување,кај нас многу не си ја мачат душата и така многу многу не им се работи,па мош и затоа не ме чепкаа инаку докторот им напомена да ме прегледат да немам случајно влакненца а бев царски рез,и јас имав проблем во бременоста со влакненцата инаку се депилирав тој месец пред пораѓај два пати,а плус тоа што секакви чуда ми се појавија во бременоста,како диви мевцинја по телото ,плус нешто на окото како беличко,абе што ли уште не ,ама ајде се за нашите ангелчиња малечки ќе се истрпи

8. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.054
    Абе да ти кажам може и подобро да не пипаат пред пораѓај. Што гледав клпчиња, па не се сите средени, а нормално клиповите се од странство. Значи оваа некоја модерна практика која нив им одговара само тука ја има. Во другите градови да не не ги пораѓаат ако не се тасма |(
    Но, знам дека бабиците викале “докторот ќе не кара“ :^) којзнае што е и како е точно, но тоа е.

Инаку за секакви израстоци, приметив дека многу бембки ми испаднаа, а и некои се од тие што висат, сето тоа последниов месец. Дали дека кожата се шити се случуваат некои промени, којзнае што е работата.

9. Katalea

Katalea Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    137
    Допаѓања:
    200

meU исто и јас имам слушано дека во текот на бременоста се појавуваат многу бемки и дека дури понекогаш може да се случи да се појават и некои флеки на кожата кои исчезнувале по порагајот (флеките а бемките нели си остануваат).. Незнам од што би можело да биде, можеби е и тоа резултат на хормоните :?:

10. ljubicicaa

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    559
    е да во право си, и јас имам гледано клипчиња и таму не се тасма жените :D , ама кај нас ете сестрами во струга се породуваше, демек докторот им велел на сестрите дека мора да е е ептем средено, јас мислам дека тоа се глупости, сестрами на пример цела беше депилирана и сестрата и рекла ако јас ке те поминам уште еднаш, и тоа со бикче од оние портокаловите, не смее да има ни едно влакненце и рекла :?: зарем кога се депилираме пола се средуваме а пола оставаме :devil:

11. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.659
    Допаѓања:
    106.736
    Во врска со депилацијата и јас се чудев што да правам и тоа 9-ти месец влезена , колку што можев сама се средував , а неможев да си ја видам од стомакот :D а на мм кажи му абе нејкеше да слушне да ме средува хаха , така да немаше друго што да правам , морав сама. На депилација во салон нели ми беше страв да одам да не фатам некоја инфекција таму. И така ми пукна водењакот еден ден и во болницата ме досредија :D

12. Eleonorastrumica

Се зачлени на:
    23 февруари 2010
    Пораки:
    390
    Допаѓања:
    196
    Моите не исчезнаа по пораѓајот си стојат,е да докторите ги терат сестрите да ги средуваат жените и јас гледав на нет оти само тие што се царски ги средуваат .а природен не ги фаќаат

13. lady05

lady05 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2011
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    48
    Здраво девојки ве молам за ваш совет.
    Бремена сум околу 4-5 недели до сега немав проблем, но пред 2 дена бев на гинеколог о докторката ми препиша утрогестан 200 да ставам вагинално, ставав 2 дена и од вчера ми се појави кафеав исцедок и сама решив да не ги користам утрогестанот веке, си пијам фолна, зедов мама вит и аспирин 100.
    Па ве молам за совет дали на некој му се има случено ова со исцедокот и дали е страшно???

14. creshicka

creshicka Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2011
    Пораки:
    2.152
    Допаѓања:
    5.710
    Редовно кога ја читам оваа тема ми се појавува насмевка на лицето. Насмевка, бидејки знам дека кога тогаш, здравје и мене ке ми се случи ова, сега не ама за 2-3 години може. :) Поздрав до сите трудни мамички кои се во исчекување на своето новороденче. Од се срце да сте живи и здрави и вие и малите, и нека ви е со лесно порагајот. Уник чик, ти си сега на ред да не израдуваш така? :)

На Katalea и meU им се допаѓа ова.
  15. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.567
    Допаѓања:
    8.026
    Не смееш обичен аспирин да земеш, а не апчиња за сцево болни и тие апчиња се за да се спречи коагулација на крвта. Ти за доктор да не заврши и тоа специјалист на своја рака си препишуваш апчиња и на своја рака ги преќинуваш оние кои ти ги препишале.И јас примав Утрогестан 200 и во никој момент не помислив да ги прекинам иако ми се јави крварење 2 пати додека не ми ги преќина докторот.

На katalina му/ѝ се допаѓа ова.
  16. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.054
    Утрогестанот ти е за да го спречи исцедокот. Ако не сакаш вагинално да го ставаш тогаш пиј го. Но, доколку не го употребуваш , а се јавило крварење, тогаш сама се ставаш на ризик.
    Твојата докторка сигурно видела дека внатрешно постои некое крварење па затоа ти дала да Утрогестан.
    Во однос на аспиринот, читав скоро дека додека крвариш не смее да се пие, кога ќе застане крварењето можеш повторно да продолжиш да го пиеш.

Женска , мирна ;) во оваа тема е забрането нервоза, иронија , расправање. :!:
    Само страв, исчекување , трема, радост, поплаки и позитивна енергија се добре дојдени . :lol:

На многу трудници има даваат аспирин, сигурно не е сама да си ги земала девојката, но како што кажав не требала да прекине со утрогестанот. Еве и ти и јас споделивме наше мислење и искуство
    И јас пиев утрогестан до 13н, иако имав три крварења, не ги прекинав .

Последна измена од модератор: 8 април 2017
    На katalina, Katalea и fairy88 им се допаѓа ова.
  17. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.567
    Допаѓања:
    8.026
    Ако и ги препишал доктор my mistake sorry, не смее да се зима ништо на своја рака мене за херпесанот ми префрли докторот што е маст, а не да земеш други апчиња. Ама јас разбрав дека на своја рака ги земала оти мисламше дека е контраиндицирано да се пие било каков аспирин кога се има крварење.

18. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.054
    Да , за време на крварење не смее, а од кога ќе престане може да се продолжи. Иако за аспирин знам дека до 3ти месец не го препорачуваат... чудно ми е , но тоа е.

19. lady05

lady05 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2011
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    48
    Ве молам за мир :) , мене докторката ми препиша утрогестан, фолна и аспирин 100 ми кажа аспиринот дека е за регулирање на протоколот на крвта за да не дојде до спонтан..
    е сега незнам дали да ги продолжам утрогестанот зошто си мислам дека од него има некои несакани реакции, бидејки пред 5 месеци имав спонтан и исто тогаш користев утрогестан, и сега 1 месец пиев само фолна и добро беше па откако отидов на доктор почнав со утрогестанот и за 2 дена одма кафеав исцедок, затоа мислам дека е од него.
    Ај ве молам за мислење ваше.

20. ljubicicaa

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    559
    јас за аспиринот незнам ништо, ама и мене кога бев 5-6 недела докторката ми даде утрогестан по два пати на еден да ставм по едно вагинално, една недела...јас немав крварење туку само розев исцедок и ми го даде превентивно. а и од тоа што имам читано тој се дава превентивно заради задржување на плодот, во рана бременост.
    ако не си сигурна што да правиш, најдобро да се слушниш со докторката за ти каже што понатака, според мене е ризично било што да преземаш на своја рака
    :*