Јас имам повремени, "лажни" контракции и бебе си е активно исто како и претходните денови. Можеби малку по мирничко, ама сепак се тегни, ме мава, турка. Дали се спушта со главчето не знам, ама денес и ми се скаменува стомакот. Иначе кога одам во вц, гледам делчиња од чепот, сега исцедокот ми е кафеав. Нормално е цел ден денес да имам таков исцедок?
Во врска со спуштањето, бебето тоа го прави од 32 недела до 34 недела треба да е веќе наместено. До 36та цврсто наместено за да не се изврти со газето за породување. Мислам дека нешто друго е во прашање кај вас предпородилни контракции. Мене цел ден доле ме боли стомакот и преден ѕид еве и сега кај јајниците чувствувам болка. Верувам дека тоа е тоа местење. 33 недела од денес. И последен официјален преглед имам од 9 саат ќе скапам лежејќи на цтг. Како што објасни и Мила дишењето е само едно додека имаш контракции: Вдишуваш воздух и издишуваш најбавно што можеш. Пробај вдиши и викај ааааааааааа најдолго што можеш. На тој начин внесуваш кислород до мускулите на матката (а тоа се всушност контракциите згрчување на мускули) и до бебето. А токму тоа им треба. Патем знаете зошто нема дозволени лекрства за трудници? Зошто што никоја нејќе да се тестира бремена за да се види дејството на плодот. Се тоа значи дека можеби ние би можеле и некои лекарства за болка да примаме али немат. И така трпи Трајче до крај.
Уф веќе неможам да се поднесам веќе, сама на себе си сум досадна со жалопојкиве ама до сега бре десет ќе ги имав родено. Еве цела вечер капак на се повраќам и тоа жолтили, киселини изгорев веќе ексик. @Корнелија мислам дека е нормално, нели имаше свежа крв, па како стои станува кафеава се чисти и излегува, плус од прегледот со рака, а мислам кај да е и ќе биде кај тебе
Повраќањето е еден од знаците, знаеш нели? Јас не повраќам, ама имам кисрлини, како никогаш до сега. Цела бременост немав, овие два-три дена се убив. Од 3 саат до сега, имам контракции, не се во правелен интервал, или можеби јас не можам да се снајдам со нив Сега кога одам во вц имам свежа крв!? Ај кафеавиот исцедок ок е, сиг и од прегледот, али овој, менструалниов, нормален е?
Свежа крв е ставена само во групата иди лекар да те види, ја нема во знаците. Иако знам дека ти се здосади вчера беше ти рекоа нормално е и тралала у китапот стои мораш да одиш со свежа крв пак Сигурно си на почеток. Јас не знаев ништо, нула. Читај го подфорумов се ќе научиш. Чеп- го затвора грлото на матката да не испадне бебето Епидурална- е прва помош при породување се става во рбет за да ги намали болките на контракции при породување. Се става од 4 прста најчесто отворена нагоре. Клизма - е како чепче вагинално само што се користи анално за прочистување од измет во организмот, за да не се деси наместо бебе да им плеснеш во фаца фекалии Провокација- медицинска потпора во форма на инекција за да го убрза процесот на контракции и отварање и тоа е еден чекор понапред да го видиш Господ во пелени од болки.
Да на почеток сум немам поим за ништо Фала сега ќе прочитам, многу ме интересира и ме фаќа страв бидејќи незнам што ме очекува за време на породување
Ова мое бебе е цела ноќ активно вакво е буквално.... 26+3 недели сум ... Се наместив со 3 перници за спиење и ниедна позиција не му одговара, цело време клоца, се врти, ја ставив раката на стомак реков да си смири, тоа доаѓа до неа и уживацела ноќ мрда... А не јадев нешто зачинета храна или овошје и зеленчук ....И дали на некоја Ви се вратиле утринските мачнини?
Мала исправка... Чепот во грлото од матката го штити плодот да не навлезат бактерии во матката. Ако грлото почне да се отвара, чепот нема да го задржи бебето да не испадне.
@Корнелија што направи убаво ти вика @FreeMind за свежа крв мора на преглед. Мислам не е ништо страшно кога веќе е паднат чепот голема е веројатноста да си почната да се отвораш и од тука и крвта ама тоа треба сепак да види доктор. Инаку јас само симптоми сум ама на бебе најубаво му е во меше, па и сега по ладново не му се излегува
Кога ве читам вака како си барате знаци дека сте пред пораѓај ме фаќа смеа како јас нишш не сетив до сам крај. Ни еден знак, никаква болка и никаква нелагодност претходно. Си појдов на пораѓај како да одам на кино насмеана и цела превозбудена. Додуша стомакот камен тврд ми беше со недели претходно ама кој ти знаел. Не беше во интервали туку цело време ми беше таков па мислев нишш не е.
Јас така кога останав бремена. Сите овде пишуваат болки во гради,стомак,гадење,триста симптоми... Јас ништо. Требаше на 11ти да ми дојди, на 12ти направив тест жар две линии. И си враќам филм ништо немав од страна на симптоми. Матичната ми спомна дека во 32ра недела се прават контролните брисеви што се прават за првиот скрининг. Гуглам,не ги пишува дека се прават и во 32ра недела. Се прават или не?
Се расположило бебе па прави журка докторкава моја вика дека кога сме легнати им е најубаво да вежбаат нови движења и да учат акробации, твоево ќе да е спортска душа значи Инаку и јас имам утрински мачнини, обично бебуш ме буди околу 5-6-7 (прва тура) и почнува со клоцање. А до тогаш нели веќе желудникот е празен па си чувам до себе аронија, банана, бисквита нешто, јас каснувам, он си поигрува и следи втора тура презаспивање.
Матичната на последната контрола ми рече во 32ра недела ќе земеме брисеви како што земавме за првиот скрининг. Ја прашав за тие во 35та недела, ми рече пошо ќе бидиш со царски тие нема да ги земаме.. А никаде немам сретнато дека и во 32ра се земаат четирите бриса како кај прв скрининг.
Денес не можам да се пофалм од прегледот. Од денес 33та недела, цервиксот се скратил нагло на 2,1 см и цтг покажа контракција за отварање. Утре одма на ново цтг и боловање до крај. Високо дозиран магнезиум, вгагинални таблети да не има некоја бактерија внатре што ова го предизвикува и еден прашок појма немам за што. Ако за 7 дена не се стопира кратењето на грлото ќе ме пикне во болница до крај. Вери фани. Лежење од денес.