@marchi-cool ако ти е за пресметување на недели,можеш со ова наједноставно е, само укуцај последна менструација и денешен ден: https://planetcalc.com/7741/
И јас сум кај него јас му верувам дури и премногу не знам зошто, едноставно така ме води интуицијата. Премногу е темелен и посветен.
Eve edno zaednicko nesto, da navistina mnogu ubavo ti objasnuva sve i sve sto kje go prasam mi odgovara i sto e najvazno ne saka da panici bez potreba, ama mene mi objasni sve deka obavezno treba zasto bebeto ne moze da se hrani, i vika podobro kje mu bide nadvor so tebe otkolku vnatre bez voda i hrana i se smee sakasa da me oraspolozi malku. Da se nadevame deka kje pomine sve najdobro, jas se plasam za carskiot zasto prvoto dete go rodiv prirodno sega ne znam sto da ocekuvam.
@Emma2 хаха како си ме насмеала да знаеш баш ме расона, како сакаат нека не викаат само се нека си е одвива како што треба, нека растат бебушките @marchi-cool мислам дека е истата имаш за секоја недела и за тебе и за бебето што и како е развива и препораки што е добро во тој период да се исхрануваш што да правиш буквално се пробај види @slimy немој да се грижиш штом си девети ама и килажата не е мала јас сум била мало бебе а еве ме ништо не ми е а незнам зошто одма нели на тие со лакуни им се препишуваат клексани не ми е јасно не се разбирам баш нека пише некоја што знае, ама не се грижи штом доктор вели така сигурно е така најдобро
ti blagodaram mila jas eve vekje tri nedeli primam kleksani, ama izgleda i toa ne pomagase, pak placenta e dosta so lakuni i zdebelen zid sto go sprecuva razvojot na bebeto.
Сепак си 37гн а од 36 па до крај може да се раѓа значи многу подобро ти е да е порано одколку лакуните да направат некој проблем, јас би правела веднаш царски, таман ке си се гушкаш поскоро со бебушката ајде мамичка толку издржавме го можиме и ова за нашите најмили, ти ја пуштаме цела среќа
Jas dosadna ama ke me izvinete moram da prasuvam nis ne mi e jasno. Edna clenka mi objasna nes ama samo slusam razlicni rab. Vaka, pravev 4d kaj maticnata me gledase kaza tamu se e okej ima race noze i sl. Mi dade upat za na drzavna vo sk za krv da mi zemat i rece so ovaj upat i 4d slikata ke ides... na drzavna mi zemaa krv kazaa za rez koga ke ima i velam so ovaa 4d slikata nis vika ne treba taa... okej zavraiv rab. E sega od drugarki so slusav... tie odele kaj maticna im zemala bris... eden nosele vo mikrobiologija so drugiot idele sk na drzavna krv da zemaat. Jas toa ne gi praev... e sega ova so mi zemaa krv vo drzavna e za utvrduvanje na sindorm taka? I sto e so brisovite ao gi nosele tamu i zas se zemaat tie... ke se javam kaj maticnata vo ponedelnik.. ama da znam so da.prasam bar... ke me izvinete za dolgiot post...
Претпоставувам си правела прв скрининг и си некаде околу 12 недела. Тоа е збир од 4Д ехо што си го направила кај матичната и крв што ти земале во државна болница- приска. Приската доаѓа со резултат статистика колкав ризик има според параметрите кои те прашаа (возраст, која по ред бременост, пушач, болести во фамилија и слично) и според анализата на крвта, да се јави даунов синдром. А на мерките од ехото се гледа дали се појавил набор и создавањето на носната коска. Кога ќе ги земеш резултатите ќе ти ги прочита матичниот гинеколог. Она за што ти кажувале другарките за брисеви, е тоа што во 12 недела се земаат за да се испитаат микробиолошки истите што ги правиш при редовна контрола на гинеколог. Брис од цервикс и од вагина, а се испитува кандида, уреоплазма, мислам трихомонас вагиналис и уште нешто беше не ми текнува во моментот, некоја феминка нека ме дополни ако испуштив нешто.
Da 12ta nedela i.prv skrining...e sega tie brisivi sto isto se pravat vo 12ta ko so kaza...do koga treba da gi napravam ili toa ne zapazuva termin? I koi se ispituvanja vo ovie meseci treba da gi.pravam.
сигурно си 12 гн и се е нормално што си направила така треба @S.J.Parker баш убаво ти објаснила, а за брисевите не е страшно и мене ми ги земаа после првиот скрининг од 12-14 нед се земаат имаш време, а може и нема да треба да се малтретираш да ги носиш јас пример им платив 300ден тие ги однесоа и ги земаа резултатите прашај си може и кај твојот е така
Мене со првиот скрининг ми зема и брисеви.Инаку сликата е за тебе а автоматски кај нив со упат стигаат и параметри што ти измерила.Резултати треба да стигнат кај матичната на маил ке се јавиш ке прашаш.Мене не ми ги пратија па бев лично да ги земам. Друго иде после 4 недели ехо и крвна слика. Па после 2 скрининг.Ама се треба да ти кажува матичен гинеколог.
Да не ти е само сува кожата? Не знам до каде си со бременоста ама мене такво чешање ми се јави накај 3-4 месец и сега веќе поинтензивно од 6ти па наваму не знам уште што не ставам од страв од стрии
Со право не одам на матичен гинеколог. Наместонда земе да објасне во оваа недела се прави тоа и тоа и означува тоа и тоа тие земаат скрининзи прават само заради тоа што имаат 4д ехо. Се знае кој прави скрининг,си има гинеколози посебно што си ја проучувале таа тематика. Срејќа форуми имаме па јас на тебе ти на мене ќе си објаснеме кој што ни рекол. А брисеви да земат во 12 недела не му текнува,битно скрининг прават. Не викам дека се треба да ни кажуваат стручно,но како што добивам од приватен гинеколог внимание и одговори на моите глупави панични прашања,требеше да добијам о од матичниот. Ама неможат они зафтени се многу. Жими тасе
Дефинитивно, мислам дека баш од што недоволно ни се објаснува се паничиме за се и сешто и на се приоѓаме со страв.. Преглед да, мерење да, психолошка поддршка, совет, разговор, внимание - што беше тоа?
Јас ради такви умислеми што ништо не кажуваат сменив доста, посебно радица бојчевска од која сите се фалат кај грчка амбасада што е да ми е жив и здрав сегашниот пред да седнам да ме гледа на ехо ми зборе 10мин, буквално се кажува што треба да се види на ехо според неделата што сум, и за испитувања и за се, дури и премногу збори неможам на ред да стигнам ама за ништо нема да го сменам иако е маж и бев скептик на почеток сепак многу е важно да е добар во пренос на информации како што ги имаме милион мора некој да ни објасни