Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. YoursTruly

YoursTruly Истакнат член

И мене како одат месециве некако се понагло ми се качуваат кг. Уште 10тина дена привршувам 7ми +6 сум до сега и тоа се трудам колку можам да внимавам. Леб пробај замени со тонус или интегрален, намали на газирано/благо (ако пиеш/јадеш тоа), повеќе пробај да внесуваш овошје/зеленчук и јаткасти, тоа (под)заситува. Јас главно сум на протеини, јајца, млеко, јогурт ми е секој ден на мени. Исто се трудам овесни каши, авокадо, прокељ, брокула колку можам, ем се поздрави ем исто заситуваат..

И да, се ова тие денови кога сум дисциплинирана, другите знае да падне и некое тостче, палачинче, сендвич.. :$:D

Ygritte and Happyinlove like this.
  2. derjus

derjus Истакнат член

девојки јас ум 35+5 од вчера осеќам притисок доле ми тежи и многу ме тера на мочање неможам ни да се наведнам. ко блага болка ксј јајници ме боли дали е нормално? брисеви уринокултура немам ништо.вторник сум на цтг .

3. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Majki sega sum 12+ nedela.. nekoi od vas znaat za mojot slucaj so povrakanja nekoj ne.. uste na pocetok od vremenist ne pijev nis radi losata situacija.. osven b6 i nekoi tableti protiv povrakanja. Bidejki uste primam terapija za toa prokleto povrakanje.. a maticnata mi prepisa femibion 2 jas seuste nemam pocnato bidejki mi e strav od situacijata vo koja se naogam. Dali moram da gi pijam i zasto moram, sto e pridobivkata od niv sto ne... momentalno samo folna pijam.

4. maja8

maja8 Популарен член

Па тоа се витамини. А во второ тромесечие се зголемува потребата од витамини, зашто бебето влече од тебе. Не ли ти поминаа мачнините уште?

5. Emma2

Emma2 Популарен член

Да, јас ти ја знам ситуацијата добро и жал ми е што на маки си овој почетен период неможеш саглам да си уживаш. Кај се стресуваме од контроли за што ќе биде, како ќе биде, па уште и мачнини и повраќања,стварно е малтретирање,неможам ни да замислам како ти е :(
    Иначе, јас пијам фемибион од сам старт и тоа првин кецот па сега второ тромесечие и двојката ја терам. Можам да ти кажам дека ти ги препорачала најдобрите, по мене, бидејќи внатре имаш металирана фолна која веднаш се врзува во организмот , меѓу другите витамини.Фемибион ти се витамини (види во упатството што све од витамини има , претежно се Б) и немаш штета од нив. Јас само нив ги пијам, дополнителна фолна не пијам. И планирам да ги пијам до крај па и за доење се препорачуваат. Ете така, мое видување!

6. Emma2

Emma2 Популарен член

Јас сум само на фемибион цело време, а матичната ми рече од 5ти месец ќе ми убаци дополнително фолна. Мислите е океј така што до сеа немав појачано на фолна туку само фемибион ми беше дневна доза на фолна? :?:

NNA likes this.
  7. maja8

maja8 Популарен член

Не знам зошто од 5 месец ти рекла дополнително фолна, бидејќи нели таа е најпотребна во прво тромесечие.

YoursTruly and Софија 88 like this.
  8. anita123

anita123 Истакнат член

Правев за скриен шеќер и резултатот е овој
    Резултат 5.1 на гладно реф вредности од 4.1 до 5.9

Потоа 6.7 каков е резултатот? Ама и вчера ди јадев благце :) а пред две недели ипитав само шеќер обично во ред беше немав

9. Emma2

Emma2 Популарен член

Да знам,плус јас со близнаци сум! Незнам, така ми рече. Бев на мисла ама веќе терам....

10. Emma2

Emma2 Популарен член

Каква фолна пиете вие?

11. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Gi pijam edni apcinja za povrakanje gi prekinav minattaa nedela mislam beter od predhodno sum bez niv ne funkcioniram i mn povrakam i pak gi pocnav... i sega neznam strav mi e od se sto plus hi zemala zas upla imam dane mi e polosonod nes.. mirna ne sedam nez veke so da praam :(

12. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Neznam sto da pravam, minatta nedela koga gi pauzirav mn vo loso izdanie bev. Pak ginpocnav us nedela ke gi pijam i ke vidam kako ke bide bez niv ovoj pat. I neznam so femibion so da praam strav imam od se sto plus zemam se mislam deka.organizmot nis ne mi podnesuva. Veke nez koj pat da go fanam od pocetok do den den od zemja me treska mislam, kraj nema so mene

13. maja8

maja8 Популарен член

И јас сум на Фемибион прво 1 до 12 недела, а сега Фемибион 2, а плус пиев и метилирана фолна, ама сега во 5 месец праам неколку недели пауза од метилираната зашто не можам да набавам. Се надевам дека не е страшно Што ги паузирам малку, сепак во Фемибион има и метилирана малку :(

14. NNA

NNA Популарен член

Девојки скриен шеќер ми е добро, ама се секирам за д димери ми беаа 1000 а знам дека треба да бидат под 500 а специалиѕт трансфизиолог Јане кажа дека не треба да примам клексани затоа што хемостазата била добро. Совет од вас што да правам да барам второ мислење или да чекам што ке ми каже матичната. Поздрав

***Bony*** likes this.
  15. maja8

maja8 Популарен член

Отиди си и кај матичната уште веднаш со резултатите и види што ќе ти каже.

NNA likes this.
  16. NNA

NNA Популарен член

Фала многу. Поздрав

17. flower55555

flower55555 Популарен член

Хахах јас се молам инатот мој да го нема, тешко ке е признавам :lol:

Оди оти да не :D полна куќа радости :inlove:
    Инаку јас пред 1 месец имав 5кг качено сега незнам:worried: на мене ништо не ми се познава па ќе видиме шо ке кажи вагата :lol:

18. S.J.Parker

S.J.Parker Популарен член

Јас да кажам сабајлево бев на контрола поради болките. Ме гледаше со спекулум и ми кажа кандида, ме гледаше на вагинално ехо имало некаква пукнатина фисура мислам ја кажа, најверојатно на грлото на матката, и дека пд таму доаѓале болките. Ми даде боледување и мирување, повеќе лежење, без пешачење со утрогестан насабајле и навечер и магнезиум по 400 насабајле и навечер и контрола за 2 недели, таман тогаш ќе сум 35 за брисеви.
    Инаку бебка е супер и наместена за излегување :$

FreeMind likes this.
  19. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

(facepalm)(facepalm)(facepalm)
    Ми се чини до никаде.
    40+3 сум,бев вчера на преглед,бебето растур прави,болки покажува дека има понекоја,ама нешто посебно не чувствувам.
    Ме виде на ехо,спремно бебе за излегување,амааааа не излегува.
    Болки имам само од сабајле и навечер,онака послаби менструални болки.
    Ако нема ништо ми кажаа да одам утре пак на контрола.
    Тоа е ,ќе си чекам.
    Ама па и не се чека више.

Ygritte, ***Bony***, Kom.pot and 2 others like this.
  20. Софија 88

Софија 88 Истакнат член

Ќе ве молам предлози на специјалист гинеколог кој би ми ја водел бременоста од почетокот, па и породувањето здравје боже...

Би сакала од Систина или Ремедика да е...и ме интересира од која недела кај тој доктор, почнавте да одите и дали он ви ги правеше скрининзите или друг, ако е друг сакам предлог и за скрининг...сакам да е темелен, стручен, внимателен .. фала однапред :hug: