Мешињааа како сте? Одмарате или се спремате за утре за коледарчиња и бадникова вечер? Овој празник ни е најомилен така целата атмосфера ми е топла убава магична одвај дочекав мм да се ослободи за да ме однесе да изнакупам се за да спремам пакетчиња и еве ме сега во акција, многу му се радувам како мало дете потоа ке спремам нешто за утрешната вечера да не трчам утре цел ден и такааа а вие како се подготвувате лии???
Среќиче тоа е сосема нормална пракса што ги оставаат и чекаат сами да се отворат, не се глупости. Жално е жениве што почнаа тоа да го сметаат за ненормално, и чекаат да се породат за 2-3 саати. Не може кај сите да тече мазно и брзо, плус сето тоа процес е, посебно кај прворотка Глупост е што докториве кај нас се повеќе не даваат предност на природното породување, не им се чека некоја да се отвара 24+ па полесно е да го удрат скалпелот. Затоа жениве мислат дека таа што ја чекале, ја "мачеле". Многу сум лута што тоа почна тоа и на државно да се случува, навистина не сум упатена дали имаат ќар докторите од тоа. Баш пишував лани додека бев трудна дека ситуација дојде буквално да се фаќа врски за да се породиш природно
Јас направив бадникови пакетичиња, за Бадник не спремам јас ништо се тоа свекрвата посебно годинава дека треба да лежам Јас може само урми, ореви, лешници и костени да сварам и да ставам на трпеза за останато свеки си спрема јас на готово квакнувам Има јас кога да спремам за овој ден додека може она нека ја, јас може само да и пимогнам ако и треба нешто. Ептен ми е погодена и никогаш не пререкла за тоа еве веќе години, години тераме така
Нормално породување трае од 10 до 15 часа во просек кај прво дете. Во овие саати спаѓаат и оние почетни болки на исто време. Со секоја контракција сме поблиску до крајот така треба да се гледа на тоа. И правилно дишење. Теоретски. Лошо е што нема опција епидурал како избор доле во Мкд која најчесто се дава насекаде од 4/5 прста отварање. Јас на неа се тешам дека ќе ми делува и ќе ме избави од болките. Ако не, јебеш га ќе си паднам во несвест
@FreeMind не се паѓа во несвест без епидурал, се издржува Посебно те мотивира да издржиш помислата дека се ближи крајот. Многу се уплашени жениве од разно разни приказни затоа што не даваат епидурал. Но без епидурал раѓале жените многу многу години наназад па многу жени си го раскажуваат своето породилно искуство како нешто убаво. Мене оваа помисла ме водеше зашто знаев дека нема да искусам епидурал. И јас бев баш така како по книга. Менструални болки почнаа во 2 по полноќ, до 17 часот попладне се породив, значи точно после 13 саати. Ова за првото. За второто се осеќам како да не сум ни родила, се случи со брзина на светлината За второто да можев да барам немаше да побарам епидурал, болките ги поднесував без проблем. Ви пуштам среќа на сите, и малку повеќе позитива. Без страв жени!
@FreeMind си се изнасмеав и си го замислив моментот на паѓање во несвест. Таква глумица сум јас дека не знам да трпам болки пример на забар му викам стави ми анестезија ќе паднам во несвест,и на секое ама види ме ќе се онесвестам,морам да "паднам" едно 10 пати во несвест на забар. Кој ќе ме гледа на порајѓај здравје што ли се ќе му глумам Затоа во приватна ќе рајѓам ради епидурал,на државна бре не може човек да ги манипулирадека ќе паднам во несвест. Шала на страна мора да излезе
Преѓе се лизнав на паркет и паднав. Среќа не паднав на стомак туку на задница. Умрев од плачење од што се исплашив да не им се случило нешто на малите (близначиња се). Инаку сум во петти месец
Не даваат во државните болници. Не се тревожи, заштитени се внатре бебињата од било какви потреси. Напиј се Б6 за смирување и легни одмарај.
Мене 12 саати пробуваа да ме породат природно и ако се знаеше дека ќе одам на царски ама инат тоа акушерките ли што беа незнам,стигнав до 8 прсти отворена ама бебе јок не искача а јас се кубев од болки и во воздух ја кренав клиника буквално цел ГАК ме слушал,такада чим јас не се онесвестив нема никој мислам.
Офффффф, којзнае колку болело, ајде важно они се добри, сега само на нив мислиме. Јас се плашам многу од када кога излегувам ради вакви работи
Ради тоа лизгање незнам колку пати срце ми застанува, научена јас на брзо одење и сал се сопнував или лизгав затоа сега сум како желче и да сакам неможам побрзо биде претпазлива мора да се чуваме
Женски има ли некоја од вас девијација на носот и како се справува со неубавото дишење во бременоста? Уште од сега имам мака едвај дишам, кислород немам мислам и осеќам замарам и срце и организам се ! Ве молам за совет што можам да ставам во нос да ми олесни бар малце, а да не штети сепак многу рано ми е за лекарства било какви