Сноу мислам дека ЦТГ немаш кај матичните, само во државна, или Чаир, кај што имаш родилишта де, мислам не сум сигурна, пак прашај си. Девојче, не пипкај во папокот, поготово не сега, миј се со водичка, а иначе мислам дека е нормално на бремените жени да им потемнува, некои дури и црни им стануваат, како што се појавува и Линија Негра, демек имало врска со тенот на детето ама не знам колку е точно.
Мислам дека ова е погрешна информација. Акушерката на часовите рече дека кога ќе падне мукозниот чеп треба да се појде веднаш на лекар, далеку од тоа дека треба две три недели да се чека.
ЦТГ е ЦТГ секаде. Со тоа што во државна и чаир чини ич пари или нешто ситно беше, а кај Радица е 250 денари. Може да се случи да треба да одиш и по повеќе пати, па ќе дадеш 1000 ден за цтг? Секаде ќе ти го провери доктор после. Во државна чекав 3 саати, ама ми го проверија, а во Чаир за 1 минута, излезе доктор, го виде и толку. Јас не би одела приватно на цтг, затоа што нема тука подобро/полошо.
Паѓањето на мукозниот чеп мене докторката ми го дефинираше како почеток на породувањето. Мене одкако ми падна веднаш бев на лекар, ме провери и ми рече дека не сум ич отворена но дека максимум во рок од два дена ќе се породам. Така и беше. 24 часа после паѓањето на чепот јас имав бебушко во раце
верувајте не верувајте едвај чекам да се породам напната сум бааги, само плачам, се нервирам бар да се олеснам да заборавам на други проблеми и бебчо да го гледам
^ Верувам, затоа што иста сум. Не наспана, се ме иритира, се ми пречи, а сега и болна И ова тежината лелеее како ми пречи,не качувам килажа веќе 2 месеца ама како ми расте стомакот мислиш балон ќе пукне секој момент Ме теши што наскоро влегувам во 9ти, и не верувам дека ќе дочекам 10ти. ИНстинктивно знаев многу работи,10000%сигурна бев дека е женско, па така и за ова сум сигурна. Веќе ги осекам тие менструални болки, once in a while што викаат америкацните, ама ги има а и вчера лежам и осеќам БУМ БУМ малата со главата бутка надоле, ептен приметливо беше Така да макс. 3 недели од сега мислам дека ќе имам газе за плескање
leleee isto kako jas da sum go pisuvala ova istoto go velam i jas,,, a dali imase menstrualni bolki pred porojgajot? se izvinuvam za latinicava od na tel pisuvam
срцка ја сум 37 недела и си чекам пораѓај иначе повремено имам болки во долниот дел на стомакот и како нап,ама од мукозен чеп ова она ни трага ни глас,само појачан исцедок што го имав цела бременост. На лекар сум дури наредна недела среда четврток па ке видиме до каде сум, а го прочитав твојот пост и да ти кажам право би те советувала да идеш на контрола,дали си отворена или не, јас немам болки ниту пак малку розевко па си викам зашо овој не ме прегледа на врме. Ми рече и да продолжам да пијам магнезол,а на почетоком ми рече само додека влезам во 9. Вие уште пиете?
ЦТГ се прави после 39недела ако се е во ред. Според мене најпаметно е на ГАК или во Чаир. Во ГАК мислам дека е околу 150ден јас сега ќе одам
Pardon muabetot mi bese za RozeSk dali imase menstrualni bolki pred da se porodi,,na istiot post napisav no ne mi teknuvase kako se vika roze ,,,zosto jas bi pricekala uste malku,,,bitola kese porojgam no ne sum od biola a ovaa mojata doktorka predgodniot pat koga pojdov da vidi dali sum otvorena me otvori dolu so ona zelezono i mmogu vnatre ja stavi rakata sto navistina me zabole mnogu i nejkam pak kaj nea da odam,,zatoa velam ke pricekam i direk bitola ke odam valjda taka lesno nese rajga
Не ти се оди ама мислам дека навистина мораш. Еве гледам во породилни болки темата си пишала дека имаш мали контракции (менструални болки). Да не го раѓаш бебето на сред автопат кога ќе одиш накај Битола И мене ме болеше кога ми го сатави тоа виткачот за трепки минатиот пат. На докторката ќе и кажеш дека те болело и нека внимава малце, нека биде понежна. butterfly.mk што сакаш да кажеш И ти се спрамаш за во болница? Имаш "симптоми" на пораѓај?
Imav pred nekoj den slabi kontrakcii no vcera od koga prokrvarev malku i denes nemam takvi bolki osven od sega da pocnat,,, imam strav ne odam se uste
Јас цел ден немав болки а чепот ми падна во 9 часот утрото. И кога си легнав немав болки, само некаква тежина во препоните. Кај 1 часот ноќта во спиење ми пукна водењакот и 1 час седев дома и имав мн јаки болки. Претходно во сонот ништо не чувствував, никаква болка. Кај 2 часот (ова зборам ноќта) отидов бо болница и бев 5 прста отворена. Мајка станав точно во 9:30 часот, 24 часа после паѓањето на чепот. Се надевам ти помогнав некако. Ајде со лесно на сите трудници
Не знам што да ти кажам Минне, ти паднал чепот, си имала некои контракции...а не одиш на лекар затоа што ти е страв. Од тоа што имам прочитано по форумов некои родилки без болка да осетат се породиле.А ти не само што треба да се продиш во секој момент туку и на пат се спремаш да одиш Ти си знаеш најдоборо ама не знам што чекаш. Батарфлај, сите викаат дека ќе осетиш ако имаш контракции. Како менструални болки во јајниците и кичмата. А јас малата ноќеска ја осетив баш како буткаше надоле со главата, 2 пати едно по друго. Изгледа генерална проба си прави
хахаха сигурно и пировчево мое прави проби ме интересира дали може да имаш контракции а да не те боли кичма пошто од медицински аспект секогаш сум феномен и дали од стрес може порано да се породиш?