Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.689
    Допаѓања:
    5.018

Јас тоа сакав да прашам еве пример сега земам боледување и си го продолжувам од двете докторки наизменично до породилното, пак ке е 70% или се рачуна 90% тогаш?

2. cinderella5

cinderella5 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    895
    Допаѓања:
    3.018
    Еве @***Bony*** нека ти објасни се разбира повеќе.

На flower55555 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Исти симптоми ко за добивање ,направив од ради реда не очекував после толку негативни да видам позитивен.

@cinderella5 е да многу одбиваат.Јас од старт сум на патолошка и кратат стварно многу.Е сега јас разбрав вака ,ако сум разбрала ко што треба :rofl: 28 дена пред термин се отвара трудничко,е пред тоа викам да си прекинам патолошка,па да користам одмор па 15 дена од матичен гинеколог.Е сега желби мои пусти се големи па ќе видиме :lol:

На NNA, monka_bonbonka и cinderella5 им се допаѓа ова.
  4. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838

Ако си како мене,ќе немаш никакви,ни пмс ни болни гради:)
    Ќе направиш тест :D

На NNA, Larahappy, monka_bonbonka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. flower55555

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.689
    Допаѓања:
    5.018
    Нека кажи @***Bony*** ако знае, да си искористиме што повеќе можиме :)
    Таман ако е 90% и тебе ке ти одговара :)

На NNA, ***Bony***, srekice и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.316
    Допаѓања:
    12.988
    Само да ви кажам дека кога ќе дојдете до тој датум на 28 дена пред термин, боледување од матичен гинеколог нема да можете да користите, туку автоматски ви го отвараат породилното. Одмори може да се користат. А за патолошка бременост 45 дена пред термин отвараат породилно. Јас сакав да земам така боледување, ама ништо. Одев до 36та недела на работа, па земав одмор една недела, и фактички од 37 го отворив породилното. Се си мислев ќе се породам ама јок. Еве 38 полни недели утре и не верувам дека ќе биде во скоро време.

На FreeMind, Nane26, marchi-cool и 3 други им се допаѓа ова.
  7. Ygritte

Ygritte Форумски идол

Се зачлени на:
    16 април 2015
    Пораки:
    2.182
    Допаѓања:
    26.449
    @Happyinlove ти благодарам мила :D убаво е да си дома :inlove:
    @cinderella5 јас бев една недела на боледување, па ме задржаа в болница ама постоеше шанса за породување и мм го отвори породилното отсуство, ми кажаа дека 28 дена пред термин се отвара ... Ми беше ризик за да чекам со не отворено породилно .. @koritsaki кај мене прв симптом на бременоста беше чисто лице и зголемување на градите исто и болни и жешки на допир.....секаде ослабнав, само гради имав ехееее до кај 4-5 месец ми се зголемија, а после само ми се болни на допир мнооогу :worried: се разочарав кога ми рекоа дека ќе ми се намалат  :( :( :(
    @Natasa87 бебка си зазема некоја позиција :D ништо не е страшно, кај мене те на лево те на десно се стврднува :inlove:

Убав ден денес :sun: турнав 37+3 :party: бејби си е супер ... Вечерва на ЦТГ и ехо да ја видиме :angel: битно горе-долу се спремавме ... :mm: :inlove:
    Убав ден убави мешиња :inlove::hug:

На Nane26, paleska3, NNA и 8 други им се допаѓа ова.
  8. Martka

Martka Популарен член

Се зачлени на:
    8 април 2017
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    4.855
    Првата бременост никакви дознав дури откако ми закасни мензис.Втората истенчен мирис и до тогаш мирисот што го користеше сопругот ми мирисаше убаво,а сега не,често мокрење навечер и преку ден.Третата чувстителни гради,менструалки моментални,често морење.Така беше кај мене.Секој индивидуално.Ти посакувам успех

На NNA, Ringishpil_ и monka_bonbonka им се допаѓа ова.
  9. ***Bony***

***Bony*** Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2018
    Пораки:
    1.435
    Допаѓања:
    4.041
    @flower55555
    Извини што почека додека да се доклачкам до дома од работа ми треба време :D
    Вака за боледување од она што јас знам е дека за 7 дена ти се платени 70%, над 7 до 15дена ти се платени 80%, 70% е за нега на стар човек или дете, 90% е патолошката а 100% е трудничкото.
    Со тоа што во тие 7 и 15 дена се бројат само работните денови значи ако си 7 дена дома ти се платени 70% за 5 дена исто и со 15 дена зависно од кога ти се почнати. Исто многу значи кога ти е отворено да немаш преклоп на месец за да не ти се одбива од двата тогаш и се преполовуваат деновите.
    За трудничко порано можело 45 ил 28 ден пред термин а денес може и од самиот ден на пораѓај, со тоа што до тогаш можеш да искористиш боледување од матичниот лекар за од гинеколог незнам дека неможело сега прочитав тука дека е така.
    За обично боледување матичен може 7 дена а гинеколог може 7 или 15 зависи од ситуација. Можеш напоредно да земиш од едниот па од другиот само да немаш ден пауза и тогаш ке ти се рачуна како едно ама ако земеш по 7 мораш да се вратиш ден два на работа па пак да земеш повторно, но секогаш ке ти бидат платени само 80% од деновите кои си на боледување :)
    Се надевам успеав некако да ти објаснам ако има нешто прашај :)
    Сега може и да ми го преместат мислењето не е тука се извинувам :)

На NNA, Ringishpil_, srekice и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Ringishpil_

Ringishpil_ Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2018
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    4.103
    @monka_bonbonka кај мене прв знак беше кафен исцедок само еден ден што е невообичаено за мене, си направив тест clear blue 5 дена пред да добијам и си добив 2-3 weeks pregnant одговор од него:inlove: нез дали ги има во Мк ама се доста точни и ти кажуваат дури колку недели си.

@koritsaki болни и зголемени гради уште од старт па се до 3,4 месец таму, си купив поголем број на прслук и терам уште со тие ,е сега не ми се воопшто болни на допир ама читам нормално е :wasntme:

На NNA, koritsaki, Софија 88 и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Софија 88

Софија 88 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2016
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    3.077
    Јас осеќав многу внатрешна нервоза, престанав да го јадам омиленото јадење, имав мн малку кафен исцедок и тоа ми беа првите знаци..

На NNA, Ringishpil_ и monka_bonbonka им се допаѓа ова.
  12. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Значи фондот се зеза со нас .Јас сум на патолошка и ми плаќаат 70% само.Прошлиот ми сратија 6.200.Пљачка значи али тоа е .

На NNA му/ѝ се допаѓа ова.
  13. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.208
    Допаѓања:
    13.658
    70% е патолошка од фонд, Бони да не се измаш збунето?

На NNA и srekice им се допаѓа ова.
  14. beba@meba

beba@meba Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2018
    Пораки:
    458
    Допаѓања:
    1.237
    После патолошко не може трудиничко да ти се отвори. Ќе мора да почнеш на работа или боледување 1 недела од општа матична .. барем мене така ми рекоа и матичната и специјалистот кој ме остави на патолошко... можеби тебе поразлично ќе ти кажат мене вака ме информираа... јас уште 2 месеци ќе продолжам на патолошко па ќе појдам неколку дена на раб па ќе земам боледување од општа матична па одмор од фирма пак ќе појадам на раб неколку дена и после тоа ќе си отворам трудничко

15. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    @beba@meba ќе се комбинира нешто здравје.Да гледаме само да можеме после да не ни се крати од породилното само да не го оставам уште на 7-8 месеци само :|

16. flower55555

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.689
    Допаѓања:
    5.018
    Е тој е најтешкиот дел, нема да можам да го оставам ни на 9 месеци а не па порано.. Незнам што ке се прави..

17. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Кај мене две колешки уште на 7.5 месеци се вратија а тоа ќе ни се фати ако е 45 дена пред термин нели ? Тоа е рано , море ќе одам на работа за нешто ќе им се најдам ваљда.Ај ке видимеу консултација со докториве и сметководство паќе пишам.

18. flower55555

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.689
    Допаѓања:
    5.018
    Па така ке му дојди..
    Ама не бе без потреба не земам порано породилно, туку со боледување да можеме да закрпиме некако :D
    Ќе се распрашам баш и јас убаво.

На srekice му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Adeline

Adeline Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2015
    Пораки:
    2.037
    Допаѓања:
    4.715
    Вчера и денес бебо е пак мирен, незнам што е работава|( ме малтретира психички да ми се мотаат филмови. Среќа за 1 недела сум на преглед ќе видиме до каде сме.
    Си мрда така по малце и ретко.
    Инаку не ми се верува дека сум во 7ми месец, колку брзо помина:)
    Малку сум:worried:

На marchi-cool, NNA, Софија 88 и 5 други им се допаѓа ова.
  20. flower55555

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.689
    Допаѓања:
    5.018
    Остај го нека си одмора:lol: :inlove:
    Ти кажав кај мене 2 дена ке си е мирно, 3тиот по цел ден си трчка :sun:
    На работа одам и немам време да мислам многу инаку ко тебе ке бев 100%...
    Најди си занимација, шетајте со малиот и не му ја мисли многу, ајде барем ти си искусна :)
    Јас прворотка стасав до 29та полна недела фала му на господ се си е во ред и како се доближува времето до термин се повеќе сум таква :worried::sweat:
    Ајде ти опушти се и опуштај не нас шо незнаеме кај тераме и незнаеме шо не чека :D
    Те :hug::l:

На NNA, Ive13, FreeMind и 2 други им се допаѓа ова.