Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Девојче од кога знам те малтретираат со килограмиве.
    Бебето не може да ослабе, тоа ќе си земе од тебе се што му треба, а ти можеш. Што значи ти си ослабена ама бебето е супер, имам читано еден куп примери каде што утнуваат килажа на бебето и е плус пола кило минимум од тоа што гледале во меше.
    Наместо да уживаш и да се радуваш на крај си ти се замараш со глупости :)
    Витамини пиј си само и немаш мака, бебе ќе си биде како што треба.
    Тешки јас да можев да останам на оваа килажа или да ослабам, знаеш ли колку сакаат како тебе да бидат :)

2. danichap

danichap Moderator Staff Member

НЕ сфаќам узбунава на докториве, но да споделам свое искуство.
    НА ден на пораѓај ми рекоа бебето е 2.500.Вечерта се роди 3730.

200 грама се да не речам ништо. Или едниот или другиот погрешно измерил. Може и двајцата а точната килажа да е некаде во среде. И 2.200 и 2.400 килажа е добра. Не се паничи.
    ЈАс цела бременост качив 3кг. Здраво право бебе. @Mari* слабееше цела бременост и роди здраво право бебче. Не мора да се здебелуваш за бебето да си биде добро.
    Испитај си што ти рекле, оти сепак, тоа е медицинска препорака, и храни си се умерено и балансирано. Со сила не бива и не ни мора.
    Не си ти крива за ништо. Знам кој пат го помина за да стасаш то тука. Ти си јунак :hug:

flower55555, Kaetana, Nane26 and 8 others like this.
  3. Petra777

Petra777 Популарен член

Абе што и е на таа ? Ај не ја слушај.
    Уживај си, чим бебе напредува што е битна твоја килажа. Мене никој не ме измери, сама дома се мерев.
    Јас 4 мес како врабец се направи, ништо не јадев, тие напредува ко за единечна а не близначка бременост.
    Јас сама викав: " лелеее докторе од што се хранат овие деца, на соленки и сладолед сум, се стопив".
    Тој ми викаше ти за тебе не се секирај, пиеш витамини, а бебињата се паразити, си земаат се што им треба.
    Уживај во бременоста, манекенка ќе си бидеш после пораѓај. :mm:

Nane26, srekice, danichap and 2 others like this.
  4. NNA

NNA Популарен член

Е фала, абе навистина многу ме мачат со ова килажа, мм само вика да не збориш со мене ми вели ти си крива абе јадам колку можам и тоа го повраќам, утре ке видиме што ке ми кажат, мм веви ке те држат во болница а нема никаква друга индикација само бебето е послабо ми велат, постелка добро, вода има, фала за советите. Поздрав

ocicka2014 likes this.
  5. NNA

NNA Популарен член

Фала многу, ама ме уплаши, јади па јади, не јади солено не јади сирење ниту кашкавал, ниту маслинки а јас само тие може да ги јадам, не знам веќе и јас што да правам. Фала што го подели ова за мене ке му го прочитам на мм можеби ке се смири. Поздрав

6. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Абе каква болница таму од убавите јадења што ги даваат ќе те направат минус кила наместо плус :rofl:
    Од кифла со јогуртче во вода ли ќе те поправат таму дај нека не зеза :D

Lara 27, Nane26 and NNA like this.
  7. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

килограмите не се мерило за ништо. Ти ако качиш 30кг + не си направила ништо корисно,ако јадеш 10 пати пак не си направила ништо корисно туку само си го оптеретила желудникот безпотребно. Како мери таа бебе жити све?? Да не го става на вага? Ич не се замарај ако е здраво и напредува во развојот килажата не игра никаква улога. На една женичка кутрата во 9ти месец и викаа бебето едвај кило ти тежи ова она мало е и на крај ко се породи испадна 4кг. Нека не те плашат. Гледај храната да е здрава и хранлива за детето да си прима што му треба. Нека не те плашат.

8. NNA

NNA Популарен член

Фала многу, тешко сега на мене еден месец имат да ме прават лом со ово јадење, мм мисли дека јас не јадам заради килажата дека држам диета мене памет не ми оди на диета ама никој не ми верува. Поздрав до тебе и твоето бебе

9. NNA

NNA Популарен член

Е ај со инфузии ке ме здебелаат, што знам кој ке чека до утре. Поздрав и фала

10. danichap

danichap Moderator Staff Member

Стварно нема потреба од со сила здебелување. Бебето влече резервите на мајката, нема врска со твојата килажа. Мајката може 30 кг да качи а бебчето да се роди 2.5.
    Може 3-4 кг да качи а бебчето да биде 3-4кг.
    Не е правило и не си стварај нервози.

NNA and Martka like this.
  11. NNA

NNA Популарен член

Па велат бебето се храни добро, постелка добра, плодова вода има, бебето си клоца секој ден свртен е надоле, ама килажата и е малку. Фала многу за советите, ти посакувам лесен бременост. Поздрав

marchi-cool and Martka like this.
  12. NNA

NNA Популарен член

Фала многу, све ова на мм ке и го прочитам. Поздрав

13. Софија 88

Софија 88 Истакнат член

и јас кај и да одам на сите се жалам зошто не качувам килажа и буквално сите ми рекоа дека тоа е нормално...вчера докторка една убаво ми кажа вака...вика здрава бременост знаеш ли како изгледа викам не ... и вика вака прво тромесечие слабееш, ( повракање и сл работи ), второ тромесечие стоиш на иста килажа т.е стагнираш , е веке третото качуваш но качуваш баш онака малку (нормално)...ми вика ти не ги гледај по 20 кила тие што качуваат па ти викаат тебе вака требало онака, тоа вика не е здрава бременост туку нездрава... вика бебињата нема шанси да не се хранат онолку колку нив им е потребно, може вика тебе да ти зафали дали килажа или нешто на имунитетот на нив нема тоа да се случи....

така да по ова немаш потреба да се секираш, иако те свакам потполно (fingers):hug::l:

Nane26 and NNA like this.
  14. NNA

NNA Популарен член

Фала ама ова ми го кажа мојата матична рече немам видено трудница да ослабни на 9 месец, затоа се секирам според нејзината вага јас сум ослабната кило наместо да качам 4 кила, мене мојата килажа ич не ми е грижа ама кога ми рече бебето ти е за 32 недела а јас сум 35+1 тогаш ми падна толку лошо, нема веке да се кренам од јадење само ке јадам и ке повраќам. Фала за советите, ти посакувам лесна бременост. Поздрав

Софија 88 likes this.
  15. tetoviranta

tetoviranta Популарен член

Немој да се потресуваш, на 10 лекари да отидеш сите различна тежина ќе ти кажат за бебето. И другарка така пред пораѓај ја извадија од памет, па роди буце, ене ја сега ја караат дека и е дебело детето. Ти нормално е да варираш во тежината ако повраќаш, се додека крвта ти е добра и се дополнуваш со витамини и минерали бебе си има од што да расте. Твојата "дебелина" нема апсолутно никаква врска со тежината на бебето. Те молам немој вака при крај да се стресуваш да не си направиш некој проблем. Те гушкам и само смирено

NNA likes this.
  16. Emy867

Emy867 Форумски идол

Не сум трудна, ама ја читам темава повремено и не можев да не пишам.
    Мажот ти е лекар-специјалист како што знам. Зарем не му е јасно малку од малку? Зошто те замара за се?
    Толку го чекаше ова дете, сега низ нос да ти испадне бременоста.
    Ај ако не сите по дома во уста нека ти бутаат храна, ти повраќај. Се изнервирав значи.
    Побарајте и второ мислење за неделите на бебчето ако треба, само нека те остават на раат да си истераш до крај и да си родиш здраво, право бебче.
    Па и да се роди 2800г, наместо 3500, што ако... Само здраво да е.

Last edited: Mar 27, 2019
    NNA likes this.
  17. Adeline

Adeline Популарен член

Неможе да ослабне бебето, сигурно мерките не биле во ред, а и не се секогаш точни, најбитно е да си напредува бебето како што треба а оваја докторкава мафнија незнае кај тера очигледно. Не се потресувај

NNA likes this.
  18. Nenna97

Nenna97 Истакнат член

@***Bony*** до кај стигна, има ли нешто?:)

19. NNA

NNA Популарен член

Фала многу за убавите зборови, ама ете кога тешко добиваш бебе се крева паника, утре пак ке одам па ке видам што ке ми кажат, се смирив малку, и тебе лесно да го износиш до крај. Поздрав

tetoviranta likes this.
  20. NNA

NNA Популарен член

Да специалист анестезиолог е ама ете и тој со паники имаше правено толку узбуни па свекрвата па свекор па сите со совети да јадеш за хатар мој ајде ти не се нервирај, фала многу за зборовите, ако посакуваш бебе да даде Господ што поскоро да ти се исполни желбата. Поздрав

Emy867 likes this.