Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    Мешковци вие со спремни торбици:)мрежести гаќи во зегин има ли или да барам во дм?

Решив денес торбата за мене да си ја спремам,не претерувам единствено за лична хигена работи спремам:D. Расте возбудата:o:

На Ive13 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Adeline

Adeline Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2015
    Пораки:
    2.037
    Допаѓања:
    4.715
    Јас чекам сонце па да почнам да перам, многу е влажно времето во Охрид, и ладно:(

На Ive13 и Happyinlove им се допаѓа ова.
  3. Nane26

Nane26 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2018
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    596
    @Magic13 @Sofi.ja @Larahappy Жени,мерењето на цервиксот е задолжително,и не е болно воопшто, обичен вагинален преглед. Обавезно да си побарате да ви го измерат ако не ви го измериле до сега,битна работа е како не,што вика @Emma2 ,и јас си водам евиденции за такви работи, не е заебанција. На братучетка моја,се спрема госпоѓата да оди за Словенија,влезена веќе во 7 ми месец,и ајде контрола едно друго, и прв пат и мерат и цервикс, кога тој 15cm, и си остана тука,врзана за кревет.
    Барајте си се што ви следува,да не биде после нисам знајала;).

На Magic13 и Larahappy им се допаѓа ова.
  4. drugarka

drugarka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    1.437
    Допаѓања:
    4.995
    Јас купив од Mothercare од Рамстор две кутии.
    Јас немам количка уште купено, така да немам торба. Се мислам во таа за на тренинг што ми беше :D:D:D

На Happyinlove му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Софија 88

Софија 88 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2016
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    3.077
    Мене на секој преглед ми го мерат, но абдоменално и ми кажува со бројки колку е, не ми е јасно зошто на некои го мерат преку стомак, а кај некои вагинално :?:

6. Nane26

Nane26 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2018
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    596
    Не знам,јас затоа пишав и погоре, мене кога ми закажаа специјално за мерење на цервикс, кај докторката приватно што си одам, си прашав како се мери, ми рече исклучиво вагинално. Јас до сега затоа што во неколку наврати имав крварења, ми мереа 6 пати цервикс,на различни места исклучиво вагинално,и еднаш преглед со рака да не е омекнато. А како се гледа абдоминално,не знам стварно,сепак тој што те следи знае најубаво.

На Софија 88 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Во Дм сигурно имаш.Јас од тој од Џамбо земав некни.
    chicco-mammy-4-disposable-postnatal-briefs-s-4.jpg
    Малакутија е внатре се 4 спакувани .

На Happyinlove и cinderella5 им се допаѓа ова.
  8. beba@meba

beba@meba Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2018
    Пораки:
    458
    Допаѓања:
    1.237
    Па зошто не ја смениш.. најди некој/а асален кој нон стоп ќе ти кажува што да правиш, какви испитувањеа, брисеви. Мене мојот гинеколог до 5-ти месец на секои две недели ми даваше упат за крвна слика, за секој брис ме информираше неколку дена порано за кога сакам да ги правам... ми кажуваше кога да идам на ехо, кога прв скриниг, кога втор .. кога да мериме цервикс.. буквално за се ме информира... и да мерење цервикс е мерење на грло на матката... тоа треба да се намалува од месец за месец...

На NNA и Larahappy им се допаѓа ова.
  9. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.026
    Допаѓања:
    108.671
    Мене па цервиксот ми го измери 8ма недела и ми рече дека вагинален преглед се прави до 10та недела потоа било забрането до околу 21та недела (кога се прави вториот главен скрининг). На пример јас кога одам на преглед само на ехо ме гледа и толку :^) исто беше и со првата бременост кај друг гинеколог, само два пати ми правеше вагинален преглед (и тогаш најверојатно ми мереше цервикс)
    Ваљда си ја знаат работата..

На NNA, Yowannty, kikin и 3 други им се допаѓа ова.
  10. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Вториот скрининг се прави од 18 до 22 недела.Се прави со ехо.
    Инаку ова со цервиксот обично во прва бременост не го прават,секунда работа ама некого може од животно значење да му биде за бебенце бидејќи колку порано се согледа проблемот може да се реагира со серклаж.
    Претежно жени кои пред бременост имале Цин и се правела интервенција,односно сечење на цервикс ,тие се со ослабено и скратено грло и во бременост ако не се следи може да има фатални последици,недај Боже.
    Во втора бременост веќе го мерат ваљда почесто:wasntme:
    Мене Митко ми проверува,матичната ми провери на мое инсистирање.Двајцата со вагинално ехо го проверија,и со два прста го пипаат дали е омекнато.Не е страшно и не боли ништо не се плашете.

На NNA, Magic13, Yowannty и 4 други им се допаѓа ова.
  11. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.883
    Допаѓања:
    10.399
    Мојава матична редовно за се ме инфорамира објаснува и испраќа но може за ова е рано 13 недела и не ми дојде познато. Фала многу

На Nane26 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Ive13

Ive13 Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    766
    Допаѓања:
    1.837
    Мене со првата бременост воопшто не ми проверија а сега со вторава ми проверуваат од после 25 недела мислам дека прв пат ми провери.како и да е добро е да се проверува си знаат докторите која недела како што

На kikin му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Emma2

Emma2 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    2.331
    Допаѓања:
    5.771
    A затоа ли различна цена имаме во прегледите, мене дека пипање со два прста не ми е вклучено,па поевтино излеа??? :?::?::?:.......морав!:lol::lol::lol::lol::$:$:$

На Lepoticata, NNA, srekice и 2 други им се допаѓа ова.
  14. tetoviranta

tetoviranta Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2018
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    1.337
    Прашајте вие паталец, експерт станав за цервикси :lol: точни мерки на цервиксот може да се видат исклучиво и само преку вагинално ехо. Да, цервиксот се гледа на абдоменално, меѓутоа аголот не дозволува да се измери точно. Истп влијае и полна/празна бешика, моментална поставеност на бебуш, односно колку притиска и сл. Е сеа, најчесто ако на абдоменално не им дојде нешто сумљиво не го премеруваат вагинално. Мене пошто ми е бајаги скратен и имам фанелинг, добри 5 мин ми го мерат вагинално за убаво да го фатат од сите страни...

На NNA, Nane26, srekice и 3 други им се допаѓа ова.
  15. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    @Happyinlove богами голем бран на ергенчиња доаѓа, мојата мома ќе може и да бира :D

На NNA, flower55555, Happyinlove и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. ivanshe

ivanshe Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    259
    Девојки, сите што планирате да се пораѓате во Систина да ве извртам дека ќе имаат покачени цени за пораѓај од 1 мај, за плус 15000, да си бидете спремни. Мене краен ми е 17 април па се надевам ќе се породам пред мај и ќе поминам поефтино, ама нешто на мојава не и се излегува. Имам болки во карлица и навечер како мрда така ме убива от притискање доле, некој со искуство дали е тоа знак дека скоро ќе биде?

На Lepoticata му/ѝ се допаѓа ова.
  17. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.212
    Допаѓања:
    13.672
    Мислам дека повеќе е до стручноста на лекарот при мерење на цервикс.
    Матичната ми мереше вагинално и рече дека само така се мерело и испадна 36.
    По една недела приватно ми мереа абдоминално и рекоа дека така мерат и испадна 37.
    Така да кој како знае така мери изгледа, а дека се мери и абдоминално се мери :)
    Не кажав колку ми измерија сакав да слушнам баш колку ќе ми кажат на второво и да споредам баш дали се совпаѓаат бројќиве :)

На NNA, Софија 88 и koritsaki им се допаѓа ова.
  18. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.421
    Допаѓања:
    18.661
    А колку сантиметри треба да е? Се што е под 15 е скратено и треба са се мирува?
    Јас на пример за се сама си барам, побарав за крвна група ми рече во 16та недела се прави,ако си негатив да примиш инекција. После сестрата кога ми закажуваше ми вика сакаш и д димери и хемостаза со крвната група на едно боцкање да биде? Викам ај пиши.
    И сега после тоа што е следно? Во 20 и некоја недела втор скрининг или има нешто друго измеѓу? (Како мерењево цервикс)

19. Софија 88

Софија 88 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2016
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    3.077
    Да не останат покуси мн закаснија по Ремедика (facepalm)
    А на се ли ќе качат цени или само на породувањето и ако знаеш за царски и спонтан нови цени пиши ни...фала на инфото (y) @Emma2 читај друшке да си знаеш :tmi:

20. ivanshe

ivanshe Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    259
    Неофицијално што ми ги кажаа цените таму 85 000 природно, 115000 царски.

На Софија 88 му/ѝ се допаѓа ова.