Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. tetoviranta

tetoviranta Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2018
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    1.338
    Не срце. Кај жени што не се бремени нормална должина е од 40 до кај 45 мм. До 24та недела нормално е да се скрати до одприлика 35 мм. Мсне во 24та ми беше 26мм, за една недела ми се намали на 15. Како напредува бременоста така и нормално е цервиксот да се крати, но до одредена граница. 15 мм е мн краток, таа должина би била нормална скроз при крај, пред пораѓај. Ама, немаш потреба да се плашиш и да се оптеретуваш со тоа. Чекај скрининг и гали меше:hug:

На NNA, Nane26 и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  2. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Абе,мојот е 47 мм:rofl::rofl: од желудик ми почнува :rofl::rofl:

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  3. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.246
    Допаѓања:
    13.737
    Очекував вакво нешто. Прво Ремедика, па ЊуБорн покачија па сега и Систина. И ај да покачуваат по 2-3.000 неее дирекно 250еур. Па некој толку плата не зима како што они наеднаш покачуваат!
    Дојде животот, парите се повеќе немаат никаква вредност. Од неплодност и пораѓаи си направија неверојатни бизниси.
    Само не ми е јасно што толку им се зголемува трошок за толку големо покачување?
    На пример Ремедика ги поскапеја скрининзите за скоро 1000ден. А времето кое го поминуваш внатре, апаратурата се е исто нема ништо инвестирано, променето!
    Не е темава за мешање политика ама ова е доказ дека покачувањето на платите на докторите и приближувањето на просечната плата од 500еур, го плаќаме ние, се зима од населението за да се покачат платите на докторите, фирмите и газдите не се откажуваат од скратување на својот профит.
    Срамота навистина!

Секоја недела/месец си има свои референтни вредности колку треба да изнесува. Како растеш така ќе се скратува.
    Јас тука негде ја најдов табелата и според неа требаше да биде над 40 мојот цервикс ама ни матичната ни специјалист не изреагираа дека нешто не е во ред, туку рекоа таман е.

Јас сум негатив и секој месец правам coombs тест на трансфузиологија. Побарај со хемостазата да ти проверат и тоа ако си негатив. Се додека на резултатот излегува негатив е во ред, ако испадне позитив тогаш има некое одлепување или нешто друго со што настанало мешање на твојата со крвта на бебето. Ако е цело време негатив голема е веројатност бебето да е исто негатив, но во секој случај во 28ма ти пуштаат инекција, и потоа после пораѓај ако бебето е позитив ти пуштаат уште една, ако е негатив не.

Од 18-22ра е втор скрининг и брисеви препорачливо е исто.

На NNA, Nane26 и Adeline им се допаѓа ова.
  4. tetoviranta

Се зачлени на:
    18 октомври 2018
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    1.338
    Па добро, негде пишува и до 50 дека оди ама кај не бремени. Да провериш ти да не рушиш некој рекорд? :makeup:

На Nane26 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    :!: За ова ќе се поконсултирам со гинекологот,си ги барам правата за у гинис:rofl:

На Nane26, FreeMind, koritsaki и 2 други им се допаѓа ова.
  6. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.255
    Допаѓања:
    13.903
    Значи, реално, не се прави на секој прегледа вагинално ехо. Цервиксот се мери и со абдоменално, па ако тоа укажува на некои компликации, може и вагинално да се измери за поточно. Во бременост, секој преглед да биде вагинално,не дозволиво. Ако некој има скратен цервикс нека мерат вагинално, ама ако абдоменалното укажува дека се е во ред, нема потреба од тоа "брцање"
    @ocicka2014 зошто секој месец кумбс? Јас два пати правев и овааи минатата бременост. Секој месец проверував димери и хемостаза ради други работи, ама кумбсот само два пати се прави.

На NNA, koritsaki и ocicka2014 им се допаѓа ова.
  7. tetoviranta

Се зачлени на:
    18 октомври 2018
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    1.338
    И нека провери таму со хранопровод да не ти е поврзан, па да искочи бебе од погрешна страна:lol: туку, коа више имаш вишок, да ми позамјеше 10тина мм, голема работа би ми завршила:angel:

На Nane26 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. ocicka2014

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.246
    Допаѓања:
    13.737
    Мене матичната ми рече кај негатив мајки секој месец се проверувало и еве ми дава цело време упати, поима немам јас зошто она ми кажа и поверував ама верувам и да слушнала и недослушнала нешто , само чудно ми е дека повеќето скратуваат да не се боцкаш цело време и да испитуваш се и сешто кај мене ме тера да испитувам...
    Дали па дека имав крварење во вториот месец па ме води како поризична бременост:?:

9. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    @tetoviranta Да ти дадам не е проблем,ама немаш ти гајле.Тбоето е мало ама стиснато,ќе си чекаш ти термин у ред тамо .(fingers)

На NNA му/ѝ се допаѓа ова.
  10. ocicka2014

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.246
    Допаѓања:
    13.737
    Тууу шо цервикс ќе беше :D
    Па и што пливачи ќе беа да ја поминат таа километража до јајце клетката :rofl:
    Малце да се нашалиме :P

На Lepoticata, NNA, koritsaki и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Emma2

Emma2 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    2.331
    Допаѓања:
    5.771
    Се јавив јас сабајле да прашам во Систина за царски со близначка бременост, ми рекоа 1900 евра за 4 дена престој, плус за дополнителни услуги ама тоа докторот ќе кажел какви. ( си викам ако сака да ти го начука ќе ти лупне секакви,ама ај да не дробам многу) и така... а ова шо читам 250 евра е стварно лудило... @ocicka2014 мешала не мешала,така ќе му дојде на крај, врти сучи пак народот е онаквената странка.
    @Софија 88 еве мила види, се јавив сабајле и прашав!

На NNA, FreeMind, koritsaki и 4 други им се допаѓа ова.
  12. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    По скратен пат,директ у матка :rofl::rofl:
    Не сум само јас надарена :rofl::rofl:
    Ќе пукнам се помочав од смеење

На NNA, FreeMind, koritsaki и 7 други им се допаѓа ова.
  13. ocicka2014

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.246
    Допаѓања:
    13.737
    Ааааахахаххаххаха машала шо алат ќе беше, само немој и тој да е 50сантима :rofl:
    УмреФ :D:$:devil:

На Lepoticata, FreeMind, koritsaki и 5 други им се допаѓа ова.
  14. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Викаат
    "То што мало фали,то девојки среќу квари" :rofl:
    Се шалиме,мора да се поднасмееме малце иначе ојде возот удолу.

На NNA, FreeMind, koritsaki и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Emma2

Emma2 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    2.331
    Допаѓања:
    5.771
    Ќе ги молам модераторите некои мислења да ги преместат во жешки теми! :rofl: :rofl: :rofl::rofl:

На Lepoticata, NNA, FreeMind и 4 други им се допаѓа ова.
  16. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.669
    Чисто информативно.
    Цимерката во болница што ми беше,цела бременост и инвитрото и беше во систина,близначка бременост но кога се израчунале плус инкубатори им дошло скапо и се породи на ГАК беше презадоволно бебињата се родина во 35 недела беа по 2.000 кг не беа во инкубатор туку само на кислород.

На marchi-cool, NNA, Martka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. tetoviranta

Се зачлени на:
    18 октомври 2018
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    1.338
    Те молам немој, остај не ние што сме тука со забрани и со фатена пајажина доле бар да читнеме нешто коа више не можеме да праиме ништо :wasntme:

На marchi-cool, NNA, srekice и 4 други им се допаѓа ова.
  18. Emma2

Emma2 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    2.331
    Допаѓања:
    5.771
    Знам срце,фала ти многу на инфото,ама незнам некој на ГАК, врска треба... незнам, изгор е ваму, ама шо да се прави, да е во ред се, дај Боже,па ќе платиме сеа тоа е..

На NNA, FreeMind, Ive13 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.669
    По мое не треба врски,но нели секој си има свој избор.
    Она си закажала преглед се најнормално после тоа и царски.
    Два пати на ден доаѓаа да и даваат информации за бебињата.
    На нив им кажале дека процедурата била да бидат во инкубатор а ваму па спротивното си беа само на кислород.

На NNA, Emma2, ocicka2014 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Magic13

Magic13 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2019
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    2.251
    Денес се пресмеав, како не отворив побрзо форум да прочитам:D
    И кај мене имаше фатено јака пајажина, ама утрово ја исчистивме :lol: Уште малку ќе заборавев како е, скоро 4 месеци без таа работа, не се издржуваше повеќе:$

На NNA, kikin, Ive13 и 2 други им се допаѓа ова.