Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    На втор скрининг беше се во ред, следен преглед 27ма недела виде дека е скратен, ама не беше ептен туку да речеме на некоја долна граница, ми рече да мирувам и за две недели пак на преглед. 29та недела отидов и покрај мирувањето беше веќе под нормала, тогаш се сеќавам деке беше веќе 15мм и ми рече строго мирување, станување само до вц и да истераме најдолго што можам. Примав во меѓувреме инекции за зреење на бели дробови на плодот и се породив во 33та. Благодарение на инекциите бебе дишеше самостојно, не бевме со маски или кислород и после 2ипол недели си отидовме дома. Прво беше во инкубатор поради одржување темпертура и потоа го извадија во легло.
    Инаку во Систина цената доколку е бебе на неонаталогија е иста без разлика дали е во инкубатор или во обично легло. Па затоа не верувам да прават филм за пари бидејќи исто плаќаш

На NNA и Nane26 им се допаѓа ова.
  2. Emma2

Emma2 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    2.331
    Допаѓања:
    5.771
    Тоа е, важно за убаво да се трошат парите! ^_^
    Ќе лежам и ќе дрндам, шо ми е друга работа :talk: :talk: :talk:
    Уште количка остана, здравје Боже, саат два шетња не ми е проблем... од 24 часа од денот! :sun:
    Срце си, ве гушкам двете, да ми се чувате! :hug:(highfive):music:

На koritsaki, Ive13, NNA и 2 други им се допаѓа ова.
  3. tetoviranta

tetoviranta Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2018
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    1.337
    Многу ти благодарам за одговорот. Мене во 24та ми беше 26мм, во 25та ми падна на 15. Од тогаш не сум мрднала од кревет, и еве денес сум 29+1, уште ми е 15мм, ама во петокот испадна дека сум отворена 1 прст. Викендов ги примив инекциите за зреење. Многу се плашам, не знам уште колку има шанса да издржиме вака чим почнав да се отварам;(

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  4. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Еден како ниеден. Некој друг да мери може ич не си отворена. Ние 41+ многу добро знаеме дека тој прст на крај не е никаков прст туку зависи кој те мерел и во кој филм бил :)

Ако цервикс стои ист само лежи и ќе дотераш до крај.
    И не се плаши само позитивна мисла нека те води и не си прави црни сценарија во глава.
    Гушкај тоа кучлето мало оти после ќе му намалиш минутажа барем изнагушкај го сега!

На Ive13, NNA, srekice и 4 други им се допаѓа ова.
  5. tetoviranta

Се зачлени на:
    18 октомври 2018
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    1.337
    Секогаш знаеш да ми дадеш кураж! :hug::hug:
    Она па душа најмила ме осеќа, како фластер е за мене, само се мази, дури и до вц доаѓа со мене:inlove:
    Те гушкам :hug::hug:

На NNA, FreeMind и Presrekna им се допаѓа ова.
  6. AlicaInWonderland

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    Стресот и мислата ни се најголем непријател. Да можам да го вратам времето ќе уживам во кревет и нема да го мислам и да пуштам ни една солза. Мислам дека од нервозите не успеав да истуркам подолго.
    Затоа опушти се и ќе биде се во ред, штом и инекциите си ги примила супер. Отворена можеш да тераш и до 40та недела :) Ете јас со 15мм терав 4 недели, ама паѓаше кај мене, не стагнираше.
    Строго лежење, одмарање, перничка под газ и добра мисла :*

На NNA, drugarka, Presrekna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.195
    Допаѓања:
    12.939
    Ве читам и страв ме фаќа. 19 недела мерев цервикс- 30 см. Сега среда сум на 2 скрининг и пак мерење. Колку брзо може да се скрати?!
    Како што рече FreeMind и Alicalnсо позитивна мисла ќе истуркаме.

На Ive13 и Makedonka007 им се допаѓа ова.
  8. Spring91

Spring91 Активен член

Се зачлени на:
    1 април 2019
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    13
    Здраво да ве прашам мајки која недела му сушнавте срцева акција на вашите бебиња. Јас сум 6 нед.бев денеска и имам близначка бременост и Др ми рече кај едното има а кај др.не многу ме загрижува некој искуства?

На Lostinparadise му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Nane26

Nane26 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2018
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    596
    На Adeline, Sofi.ja и Presrekna им се допаѓа ова.
  10. drugarka

drugarka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    1.437
    Допаѓања:
    4.995
    Добро вечер мешковци.. Минатата ноќ прв пат го сонував бебко. Беше црно црно со светли очи, ко да не беше мое, ама толку убаво се заљубив :D
    А мене 32 недела ми е се потешко и потешко да спијам.
    Барем не осеќам грижа на совест што спиев претходните месеци за цел живот. И лежев, се тегнев. Некогаш си викав што ли правам спијам по 12-13 саати, одмарам, ама тој период не ми се враќа, сама, без обврски.
    Ми беше страв како ќе дотуркам, хемтом, крварење, инекции, болки, цервикс во 16 недела пократок, Дабростон, па утрогестан до 34 недела 2 пати. Ама бев многу решена да не го пуштам и дисциплинира во одмарање, се надевам уште месец ќе избуткам.
    Сама по цел ден дома, помош од мм и жената што доаѓа од генералка на генералка.
    Добро, и некогаш баба ми ќе ми направи пита :D
    А потешко од литро ипол шише за вода што ги таманам три четри дневно не сум кренала. 8)
    И спремна психички. И начитана, цел форум, две книги, три обуки. Само на убави работи мислам.
    За пораѓај? Не се замарам ич за мене. Само да е бебе ок.
    Се замарам за количка. На толку одмор, сонувам за денот кога нема да се приберам со бебе со количката.
    За доење, психички спремна. Млеко и цуцли не купувам пред време. Има аптеки за зорт во било кое време.
    Креветче-купено. Тетра пелени, ги изнакупив од Стокомак :D:D:DЏиџани се, ќе се најдат.
    Бебе беше супер последен преглед.
    Мм ќе земе одмор две недели, па ќе се учиме заедно сами се. (fingers)
    Именце смислено.
    Осмиов месец нека помине па нека излегува бебе.. Дека помина брзо до тука, помина, гледајќи наназад. Ама некогаш деновите беа долги.

На marchi-cool, flower55555, Septemvri и 14 други им се допаѓа ова.
  11. Marmarin

Marmarin Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.063
    Допаѓања:
    14.555
    Да ве поздравам мешиња.
    Денес денов почна наопаку, сега ќе тераме без ред. |(
    Ноќеска малово од никаде крена тт. Се исплашив ептен. Го слеков по боди, му дадов вода, за 10 мин ко ништо да не било. Чудно.
    Е ама се расони, па седевме 1 сат, па пак заспа, во 6:30 стана пак.
    Јас продолжив, се будам во 9:30 гледам уште спијат и ми текна да прам палачинки. :D Таман станаа по 1 сат, јадевме, поигравме и сега абер нема да заспие. Не се ни мачам да го заспивам, џабе ќе е. :doh: Еве сега ништо не му е, нема ни тт ништо.
    Инаку мене во првата бременост мислам не ми мереа цервикс. Вагинално само за брисеви 2 пати и толку. Не ми ни спомнаа за нешто такво. Овде ми мереа во 12 недела на скринингот, преку стомак. И то ако не ми нагласеше немаше ни да знам дека е то. Сега гледам во извештајот 43 мм бил. Баш ме замисливте, ќе го прашам мојов др таман ќе сум 17-18 за преглед, овде веќе не одам, прескапо ми е.
    Веќе почнав да разгледувам дупли колички. То е од досада. После си викам џабе ќе купувам таква, големово не верувам дека ќе сака да седи на 2+ години во количка.
    Ама имам време за то ехееее, јас се испозамарав за глупости. |( После го терав маж да смисли друг распоред во собата за уште едно креветче. Ми вика како сакаш врти пак нема место. :worried:
    Веќе не мислам на ништо, ко ќе сум при крај онаму.;)
    4 пакети наполнивме за пуштање. Се поклони и алати и по нешто за нас. Си викам да не беа тие како ќе се вратевме? Невозможно е колку изнакупивме. И уште планирал алатчиња други да си купи, немал такви. |(
    Ај да не ве замарам, денес ќе лежам, имам некоја безвеше болка во стомаков ко да ми тежи и решив да не работам. Вујна ми ќе правела пица малку ме ослободи од обврска. Ама нездраво се хранам овде шо веќе се нервирам. Кока кола шо мнооогу ретко пијам, овде ја сакам. :x Едвај чекам дома да си воведам мој ред, вака не бива. Не дека сум здебелена, едвај 1 кило ако имам ставено ама пак, сакам поздраво да е.
    Уш малце ај.
    Чаоо :hai:

На tetoviranta, Puffy2019, Makedonka007 и 3 други им се допаѓа ова.
  12. Adeline

Adeline Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2015
    Пораки:
    2.037
    Допаѓања:
    4.715
    А дали нешто се осеќа, некоја болка, притисок, некој знак дека е скратен и дека си почнала да се отвараш?

На tetoviranta му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Adeline

Adeline Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2015
    Пораки:
    2.037
    Допаѓања:
    4.715
    Како тоа не многу? Како кажал така? Да си одиш на второ мислење обавезно

14. AlicaInWonderland

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    Потоа од коа беше ептен скратен коа ќе станев од кревет долу осеќав протисок. А пред тоа не осеќав.
    А за отварање не осетив ништо додека ме однесоа во породилна сала. Ама овие болки се индивидуални

На tetoviranta му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Spring91

Spring91 Активен член

Се зачлени на:
    1 април 2019
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    13
    Ќе почекам до петок и ќе си појдам кај мојата матична бидејќи сега бев Ремедика.

На Adeline му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Adeline

Adeline Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2015
    Пораки:
    2.037
    Допаѓања:
    4.715
    За температурата нас два пати ни се деси исто, температура омалаксано, чепче и за саат време како ново. Чудно ама среќна што не крена пак, а ни носе, ни грлце, ништо. Не се секирај.
    Цервикс во прва бременост не ми мереа воопшто ни мене, дури ни скрининг ми направија, дури ни после 36та не ми кажаа ни за постелка, ни за плодова вода, ни за цервикс, ни ддимери, ни дали сум отворена, само ме прегледуваше тој волот и чутеше,а не дека матичната нешто ми кажа, таа бетер, и во 41ва ајде провокации, а што како господ знае, а јас од кај да знам што е по ред, демек доктор ќе каже, ме премачија, ама да не должам, бидна.
    Затоа сега умот во глава и се по ред. Ми се чини тогаш остарев за +7години во рок од 2 недели.
    И тоа се поради фактот-млада си! (23 имав)
    Затоа барајте втори мислења, прашувајте се и информирајте се!
    А со 2 креветчиња и ние сме, па мислиме простор како што. Големиов е скоро 3г. ама спие во креветче.
    Количка сака сеуште, затоа купивме и една летна.
    Ќе се искористи се:D

Последна измена: 16 април 2019
    На Nane26, NNA, tetoviranta и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Marmarin

Marmarin Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.063
    Допаѓања:
    14.555
    Мислам сакаше да напише дека е многу загрижена, малку е нејасно напишано.
    Сепак се согласувам да си побара второ мислење.

18. tetoviranta

Се зачлени на:
    18 октомври 2018
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    1.337
    Фала ти најмногу за поддршката, секој збор ми дава сила. Во принцип сум силна и позитивна, и добро се сносам со се. Ама сите имаме моменти кога ни е потребно некој да не подтурне малку и тогаш вие мешиња најмили стапувате на сцена и ме враќате на прав пат. Ве обожавам :inlove::inlove:
    @Adeline исто и кас не осетив посебни симптоми. Малку поише ми тежеше од вообичаено, бев на конзолијарно за боледување и докторката ме имаше запамтено од претходната бременост и изгледа и падна жал па реши да ми обрне поише внимание. Сплет на околности, и среќа што беше така.
    @Presrekna душо не се плаши. Ако треба да се скрати и преку ноќ може да се скрати, нека не ве тревожат нашите приказни, сите сме тука различни. Нема правила. Мирувај поише, не се оптеретувај со ништо. Цел живот го имаме пред нас за чистење и рмбање, сега нозете во вис и убава мисла.
    @drugarka не се даваме! Ќе им се убациме на овие во група 41+! И јас како тебе се изначитав, уште кинески форуми и книги што не најдов:wasntme: сега вака едуцирана ќе си лежам и ќе чекам да дојде д деј. Воопшто не се плашам од самиот чин, возбудена сум, само сакам да ја доквачам што поише и да пораснеме доволно големи :)

Абе ве гушкам сите онака најнајсилно:hug::hug::hug:

Последна измена: 16 април 2019
    На drugarka, Nane26, Adeline и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.494
    Допаѓања:
    183.897
    Леле :( и јас на станување осеќам притисок долу во јајници последно време.. утре сум на втор скрининг, сега не можам да дочекам да видам што ќе ми каже. :worried:
    Да отворам и ја документација да видам дал има нешто за цервикс таму... ама и да има сега џабе ми е... :(

На Larahappy и Presrekna им се допаѓа ова.
  20. tetoviranta

Се зачлени на:
    18 октомври 2018
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    1.337
    Леле бе ве испаничивме за цервиксов. Криво ми е сеа... не се плаши ако имало нешто ќе ти кажеле. Притисок и такви болки се нормални, расте бебе, натежнува, се шири матката, ништо не мора да значи тоа. Немојте да се тревожите без причина. Си знаат докторите што гледаат и дали има причина за сомнеж. Немој да мислиш на вакви работи те молам. Радувај се дека ќе си мафнете со бебуш преку екран и ќе си добиеш некоја сликичка, се ќе биде совршено:hug:

На Larahappy, NNA, Adeline и 1 друга личност им се допаѓа ова.