Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Magic13

Magic13 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2019
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    2.251
    Ladies, мора почесто да читам, многу сум запоставила одвај ве дочитав.
    Денес бев на преглед, си го видов сонцето. 160 грама, 16та недела, ми мафташе со рачето :hai::l: . Женско е :)
    Син ми бараше брат да има, ама по моја желба е.
    Железото многу ми е намалено од претходниот месец од 22 сега е 11. Сепак не ми препишаа терапија.
    Ве гушкам.

На Puffy2019, NNA, marchi-cool и 5 други им се допаѓа ова.
  2. Софија 88

Софија 88 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2016
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    3.077
    супер не да имало топ се :muscle:

тотхема по колку пиеше на ден, по едно или две? Јајца и телешко кога јадеш секој ден или? Јас телешко уште немам пробано дали можам да поднесам, јајца јадам али секој трет ден, инаку се некако мислам ќе ми се збогтисаат.. :lol: а и чај од коприва немам пиено, дали дека јадам семе од коприва со мед на сабајле и не ми текнало на тоа плус да е.

На NNA му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Emma2

Emma2 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    2.331
    Допаѓања:
    5.770
    Во останати теми не реагираат, а ние овде ако не си помагаме во Труднички, кај на др. место?
    Значи, женски, полека се комплетираме со потребштини, па да ве прашам, гледам од Енци Менци еден стерилизатор па сакав да го купам, вие како стоите на таа тема? имате веќе купено,, ќе купувате?
    А да, и дали шишињава што веќе ги земав од Томи Типи, пластични се, ќе можам во истиот? На карактеристики пишува дека е за секакви шишиња :?:
    Еве го:
    https://www.encimenci.com.mk/sterilizator-za-shishi-a-2-vo-1-chicco-739200000

На NNA и tetoviranta им се допаѓа ова.
  4. beba@meba

beba@meba Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2018
    Пораки:
    458
    Допаѓања:
    1.237
    Како сте мали и големи мешиња.. ние сме ок си растеме.. достигнавме тежина од 1910 гр.. а сме 31 недела и 3 дена... матичниот ми рече дека бебуш одговара на 31 недела и 6 дена.. и тоа баш ме израдува.. само ми кажа да повнимавам на исхраната за да успеам да го покачам хемоглобинот кој ми е паднат на 11.. уште нешто ме загчуди како е можно железото за 1 месец да се качи на 18,6 без никаков режим на исхрана без терапија без ништо а минатиот месец ми беше 10,5... дали крвната слика не е точна.. дали да ја сменам лабараторијата ?!?

На Puffy2019, NNA, flower55555 и 5 други им се допаѓа ова.
  5. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    По една на ден во чај од коприва со витамин Ц од 1000 ка.
    Јајца јадам претежно варени по 2,еден ден јајца со свекло салата а другиот дњн телешко.Го ставам во манџи,леќа,грашок,боранија .Можеш и на друг начин ама јас заради гестациски шеќер не смеам да користам глутен,лактоза ни шеќери .Така да ограничена сум ептен :rofl:
    Инаку шеќерот од 6.1 паднал на 4.4 :clap:

На NNA, Ive13 и Софија 88 им се допаѓа ова.
  6. kristii

kristii Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2010
    Пораки:
    1.650
    Допаѓања:
    1.707
    Здраво сегашни и мајки.Барав низ темиве но неможев да најдам соодветен одговор.Со првата бременост се породив 33 нед поради скратено грло.Сакам да прашам колкав ризик имам за во вторава бременост?Рана бременост сум докторот неможеше уште да утврди гн,ми даде терапија прогестерон и минрече само дека ке следиме бременоста.Сакам да знам колкав е ризикот да се породам предвреме и што може да се деси во бременоста?

7. Ive13

Ive13 Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    766
    Допаѓања:
    1.837
    Јас ги земав вчера фероглобин (fingers) мене 6 ми е железото па ќе видиме што како ќе биде

На Adeline и srekice им се допаѓа ова.
  8. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.194
    Допаѓања:
    12.938
    Јас септември бев со едвај 2 железо. Ноември пред да забременам 6. Цело време од септември пиев хемовит плус па потоа и прегназол комплет и од 11 железото во јануари ми се качи на 16 сега во април. Па хемовит плус ми го прекинаа. А цел живот сум со слабо железо. И јадам многу зеленчук, цвекло, аронија...

На NNA и srekice им се допаѓа ова.
  9. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    Само да ви кажам дека нема правила во бременост дефинитивно 9 месеци немав лошење,поврајќање денес и од кока кола поврајќав ова е лудило.
    Се мислам па може и стомачен вирус да е,ми кажаа електролити да земам и чајче од нане. Смирено ми е поврајќањето но сум истоштена.

Кај жена се е можнооо(facepalm)

На NNA, koritsaki, FreeMind и 2 други им се допаѓа ова.
  10. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.012
    Допаѓања:
    14.498
    еве јас се обраќам кај тебе. Кај мене железо 7-8 е стандард шта више мислам дека тоа е нормално.

11. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.511
    Допаѓања:
    9.637
    Што беше причината за скратено грло? Уште е рано да мислиш на пред ремени породување, како што кажал и докторот, после прво тромесечие ке правиш зачестени контроли и мерења на грлото, ако почне да се скратува ке може да се реагира и д се превземе нешто. Не значи дека ке се повтори истото од претходната бременост. Мисли си позитивно и слушај си го докторот, со среќа понатаму :)

На NNA и kristii им се допаѓа ова.
  12. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.194
    Допаѓања:
    12.938
    Па исто и јас се грижам за тоа. Но ништо не е во наша моќ. Верувам во Бога и се надевам на успешна бременост.

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Adeline

Adeline Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2015
    Пораки:
    2.037
    Допаѓања:
    4.715
    7не е многу страшно во бременост ама мене со 7 железо ми се вртеше, притисок ми паѓаше, главата ме болеше секој ден. И ги зедов овие. Абе верувај чудо, еве сеа реклама ќе им направам:D

Прикачени фајлови:

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Starlič

Starlič Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2017
    Пораки:
    1.604
    Допаѓања:
    9.289
    Душички, кажете ми која апликација е најпрактична за водење на бременост?:*

15. tetoviranta

tetoviranta Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2018
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    1.337
    Јас ја користам Pregnancy Calendar и мн ми се свиѓа. Има се за бебето, мајката, исхрана, приказ како изгледа бебето одредена недела, совети, графикони со твои мерки да си внесеш, споредба колкаво е бебето, можеш да пребараш што смееш или не смееш да јадеш и правиш... икончето е бебе во розево срце :inlove:

Прикачени фајлови:

На Martka, NNA и koritsaki им се допаѓа ова.
  16. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.037
    Уште колку имаш?
    Мене нането не ми одговараше во бременост бебето ми го вознемируваше. Така да ако почувствуваш клоцање не се плаши од нането е.

На Happyinlove му/ѝ се допаѓа ова.
  17. tetoviranta

tetoviranta Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2018
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    1.337
    Освен ако не си нормално со скратен цервикс, ради операција или слично, немаш потреба да се плашиш. Секоја бременост е различна и е приказна сама за себе. Како што ти кажа @Septemvri ќе одиш почесто не мерење, ке си примаш прогестеронска терапија за поддршка, редовни микробиолошки брисеви, не се преоптеретувај со големи физички активности и кревање тешко и ако не дај Боже почне да се крати ќе се реагира на време и ќе си истераш до крај. Среќно :l:

На NNA и kristii им се допаѓа ова.
  18. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838

Па по ехо 38+ ме водат пред 3 дена бев на цтг и преглед кпнтракции до 60 во понеделник сум повторно и ќе видиме што ќе кажат,а нането ептен ладно само можам да го пијам о тоа едвај 1 шоља не сум нешто многу по чај.
    Мене ми отиде паметот дека можно е и повтајќањево да е знак за спремај се хепи се ближи времето као некој предпородилен симптом нооо ништо не се знаае кај нас:wasntme: ме читаш тука до почеток на јуни]:):shake::D

На NNA, Ive13 и FreeMind им се допаѓа ова.
  19. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.012
    Допаѓања:
    14.498
    пред бременост на контрола ми беше 5.5 после тоа не испитав,следно ми беше во бременоста. Јас сум со пониско ниво на железо а хемоглобин во граница. И притисок исто многу низок

20. Лаура82

Лаура82 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2018
    Пораки:
    824
    Допаѓања:
    1.807
    Девојки јас тестот го направив 11 ден после трансфер баш заради менструални болки..појачавме со прогестерон и пролутекс и ми се смирија 2 3 дена но денес пак имам болки не константни но повремени и малку се исплашив.Нормално ли е да ги има во рана бременост?

На NNA му/ѝ се допаѓа ова.