Плик ќебенца многу убави има во Стружанка, дупли и внатре со полнење, за зимски бебиња од мерак, а за овие обичниве за по летни бебиња не сум сигурна ама мислам дека има исто во Стружанка. Тетра пелени има во сите овие продавнички со македонски тектстил, Стружанка, Илинденка, Македонка.... За читање ви препорачувам да си земете некое поинтересно книжуле за кога ќе почнете да читате да не мислите на болките туку да си читате без проблем и да не се нервирате секако. Мило ми е што слушнав дека условите во Гак се подобриле, иако ко што гледам некои работи исти останале, спавачите и облеката за бебенцата, ајде се надевам додека стигнам јас до таму и тоа ќе се смени
Мамички јас само што се вратив од преглед, фала му на Бога добри сме, во ред сме, се видовме на ехо се сликавме а ми зедоа и брисеви. Само имам јас друг проблем... кога треба да ми земаат брисеви а и на обичен ехо преглед не можам никако да се опуштам, нон стоп се стегам, дури и за брисевите потскокнувам дали рефлексно не знам, како и да е знам дека не ми чини тоа, и др денес ме искара вика може да му наштетиш на бебето така што правиш ама и јас не сакам, не можам не знам како да го победам стравот, не знам како ќе терам вака Бидете поздравени и имајте убав ден
Е нема баш некој лек кој би ти го препорачале, освен дека тоа треба самата со себе да си го решиш и да видиш како да го надминеш. И мене ми беше болен и непријатен прегледот при земање брис, но тоа е, што се мора, се мора. Незнам како ќе биде сега на наредниве брисеви , а и тоа проверките со рака пред пораѓај, гадни се... како честитка за крај
да ти кажам право мора да сватиш дека некои работи мора да се направат, без разлика дали боли или не... јас така ја имам сватено работата она што мора мора, и да има некоја болка мора да се истрпи, или незнам за обичен преглед, оди со мисла дека не е ништо страшно, дека ке помини како се друго и на крај се е тоа за доброто на бебето
Само опуштено , не се стегај при преглед .. се си е нормално Последните прегледи верувај се најнеугодни и треба и те како да си опуштена Прегледи со рака, да проверат колку си отворена , не е убаво и пријатно ама мора
Знам дека мора да се помине, и точно е дека не е болен прегледот, ама јас пак се стегам а бев порано испитував проодност на канали и два три пати претоа брисеви и пап, би требало веќе со песна да одам на земање брисеви ама не ... секој пат како прв пат
Леле немој и ти ко една трудница во Валандово што стегнала нозе нејќела да раѓа, рекла не и готово а бебево излегувало веќе. Победи го стравот вртејќи си во главата дека на крајот те чека едно уште побушаво створење од тебе за кое вреди се. Сите тие стравови некој ни ги вметнал во главата, како што мајка ми мене ми има вметнато дека боли поправање на заб и дека под дифолт ако одам во подлабокото во вода ќе се удавам, мислам те молам, размислувај на тоа како на најнормална работа, што всушност и е. Кога го прашале мојот матичен гинеколог како се справува со фактот дека секој ден гледа во вагини рекол дека тоа го сфаќа како работата на жена му, која патем е забар , дека и таа секој ден гледа отворени усти, па се е тоа нормално. Верувајте и ним не им е лесна работата, но честопати и самите се виновни, кога јас прв пат бев на гинеколог на брис кога го зема инструментот за да ме отвори спискав и му реков дека ако сум дете за него не значи и дека не разбирам и не сфаќам ништо, дека негова обврска е да ми објасни што ќе прави со тој инструмент и дека само така ќе бидам смирена. Знаете што ми рече, дека прв пат некој го прашува, па затоа и не објаснува многу многу, од тогаш кога и да отидам прво ми кажува што ќе прави па после почнува
Јас пред неколку години го земав плишанко бело со еленче од продавницата во макотекс кај специјал во карпош 4 - таму се најефтини мислам околу 400-500д беше, а најверојатно има и во стружанка - многу вршат работа
јас од Џамбо си купив имаше и плаво и розево за 700 денари толку беше лани и убаво се затвора нели како плик со копчиња и патент
Леле сега доаѓам од трансфузиологија и свечено изјавувам дека ова ми е прв и последен пат што стапнувам во клинички центар. Отидов во 10 часот и тек сега се вратив и тоа со врски за нешто што завршив за 5 минути, ама бирократијата со книшките, упатите, бројчињата,шалетрите се целосна утопија од неколку часа нервози со милион баби, дедовци, трудници и по некој нервозен сопруг што ја донел сопругата. Тек да се пораѓам во Гак? нема шанси.... нема да осиромашам за 1000 евра, ама со овие не сакам да си имам работа. :geek: Не е на арно, ги добив резултатите и димерите ми се 3200 Најкасно од утре треба да почнам со инекции Може некој да ми објасни со купувањето, мм не разбрал најдобро. Си ги купувам инекцииве приватно и после ми ги рефундираат во фонд за дравство? Околу 400 денари била една инекција, јас треба да примам 10 за почеток. Или си ги плаќам приватно и да се простам со рефундирањето?
Чувај фактури, сметки за да може да ти ги вратат парите. Ги враќале ама после подолго време. Зошто толку високи вреднсоти?? А постелката како ти е?? Чиста е??
Во вторник имам преглед ќе видиме, ова беше само анализи на крв, што требаше да ги направам пред да дојдам на главниот преглед следната недела. Во 12 недела кога бев, ми рекоа се е во ред, дојди за 8 недели заедно со анализа на крв.
Да ти кажам и мене од ГАК ме пратија за овие испитувања, ама на приватно кај што одам ми ја гледаше постелката докторот и кажа дека прво на неа ќе се познава доколку има потреба стварно да се направат овие испитувања. Со оглед на тоа дека беше се во ред, не ни отидов да ги правам. Така да, почекај ,полека смирено, па види на што ред е работата од таа страна. Многу долг период од еден до друг преглед 8недели
Стомачиња, само да ве поздравам....и да ви постирам едно смајли само за вас,сигурно и понатаму во постовите ќе си го користите
Јас кебенцето го земав од битпазар по таа уличката што води накај атлантик тука на почетокот , јас го земав 400 ден , во Стружанка беше 650...
И мене ми изгледа долго, ама од првиот скрининг во 12 недела и следниот фетален скрининг во 20 недела, ми рекоа дека освен анализите на крв што треба да ги донесам, немало потреба да доаѓам, во 12 беше се во ред. Докторката на трансфузиологија рекла дека не било ништо страшно, на време сум проверила,таман за да биде средено на време, дека до сега димерите немаат последици врз плодот ама дека мора да се регулираат со инекции за понатаму.
И јас исто така, чекам да дојде денот иако ми е рано 16 сум ама некако имам страв од породување.Гледав некои видеа на youtube и уште повеќе мислам дека е изразен стравот, а по природа не сум паничарка ама ова незнам како ќе го надминам, можеби се ќе си дојде природно тогаш.За царски рез не сум размислувала, а знам дека во кумановската болница не даваат анестезија никаква, освен се разбира ако не си за царски рез.Искусните мамички нека одговорат како поминале, затоа што знам отприлика што ме очекува ама сепак кога ќе помислам на тоа некако чудно се чувствувам.