1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Puffy2019

Puffy2019 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2019
    Пораки:
    287
    Допаѓања:
    841
    И кај мене прв пат ги забележа докторката во 36 недела, но се многу ситни, па ми кажа дека нема простор за паника, штом досега се било во ред и со д-димерите. Истото ја прашав и докторката која треба да ме породува, и го добив истиот одговор. Знам дека поради нив бебето не може доволно да се прехранува, но мислам дека тоа е голем проблем на оние кои им се имаат појавено многу порано, и кај оние кои растат.
    Се надевам дека и кај мене и кај тебе ќе биде се во ред :) .

На Ana.Jones и Presrekna им се допаѓа ова.
  2. t-sweet

t-sweet Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2012
    Пораки:
    580
    Допаѓања:
    6.155
    Јас сум во понеделник на гак за првпат кај др.влатко гировски ми даде матич упат,36недела ќе бидам,па ќе видиме докај сме.|(Искуство со овој др некој да не имал ?

3. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.194
    Допаѓања:
    12.938
    Еј полека девојки. Не може така се црно да гледате. Па нов живот носиме, не е така лесно мајка да се биде. Сигурно сите сте помлади од мене не се предавајте.
    Крварењето на непцата и носот е нормално. Се зголемува волуменот на крв и циркулацијата е поголема за да го храни бебето, па доаѓа до прскање на капиларите. Јас секој ден станувам со течење на крв од носот. И тоа по 5-6 пати во денот. И непцата исто крварат.Киселините, надуеноста допрва доаѓаат, секретот ќе си го сфатите како нормална појава која го чува бебето од инфекција.
    А лошење не зборуваме. Денес 23+ недела ќе повратев над месото. И ручав салата од зелка.
    Цел ден сум активна, а ближам 37 години. Дури има денови кога не ја сеќавам бебка и страшно ме секира, но гледам на позитивна страна. Кога ќе се роди ќе ја натепам по газе за се ова.
    Затоа опуштено не мислете на се што не боли и пецка.

На flower30, NNA, betty oh и 14 други им се допаѓа ова.
  4. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2018
    Пораки:
    1.110
    Допаѓања:
    6.434
    Се што си набројала е најнормално. Мене секоја втора ноќ ме буди локва крв одеднаш ми истекува од носот во спиење. Непцата исто ми крварат на секое миење заби. Болката во долниот дел од стомакот веке не ја приметувам од што е постојана. Цело тело доживува огромни промени неможе се да ни е по таман. Опушти се.

На NNA, Septemvri, srekice и 3 други им се допаѓа ова.
  5. Petra777

Petra777 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    29.049
    Секрет ќе имаш до крај, матката се "спрема" за пораѓај и се лачи повеќе течност, има медицински израз, ми го кажа гинеколог ама заборавив. Јас си ставав секојдневни
    Со миризби и јас имав проблем, не ставав парфеми, само рол он ... Омекнувач бебешки. Не готвев нормално, маж тоа правеше.
    За киселини да не те плашам ама како оди време се повеќе ги има, бар во мој случај. Мене едното бебе ми беше поставено баш кај желудникот и кога бев на интернист веќе ми беше јасно каде е желудникот поместен и зошто ми доаѓаат киселини до грло. Без Гастал јас не издржував. Прашај си гинеколог, нема штета од тоа.
    Околу непцата, ми крвареа цело време, спас само Лакалут и мека четка.
    Носот исто. Физиолошки раствор, а кога бев ептен затната (болна) Оперил П (за деца) по една капка на своја рака.
    Се ова што наброја е нормално.
    Јас цело време се жалев дека се осеќам како болна, а не бремена.
    Јас имав се од симптоми што постои.
    Не е така страшно. Еве сега се враќам наназад, сите викаат после пораѓај дека не им доаѓа на памет да раѓаат пак ( и јас така велев) па еве ме фаќа желба пак за стомак, ама секако не можам . :)
    Ќе си почекам 2/3 год да зарасне рана, да порасне бебо. :)
    Уживај во бременоста, стави на ум дека и хормони (естероген, прогестерон ...) прават дополнително потешко.

Последна измена: 3 мај 2019
    На flower30, NNA, srekice и 5 други им се допаѓа ова.
  6. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.885
    Допаѓања:
    107.923
    Добро вечер мешиња :hai: јас само да ве поздравам
    Овие дена немав време воопшто да пишам , шетавме ваму таму со моите , те до Маврово , до Гари и денес си отидовме со ќерка ми во Гр. И татко ми дојде со нас да ми помогне со возењето, па остана да преспие овде утре ќе си оди. Цел ден сум тажна , ќерка ми цел ден е расплакана , душичка. Се што е убаво кратко трае :( здравје јули ќе си го чекаме :nod:
    Инаку вчера осеќав болка кај јајниците и стомакот затегнат го чувствував. Ајде си се тешам дека е нормално. 16+4 сум

На NNA, Yowannty, srekice и 2 други им се допаѓа ова.
  7. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.628
    Допаѓања:
    4.975
    @Adeline кај мене ништо за денеска, си легнувам сега со надеж за утре:D
    Симптом никаков, ама баш никаков..
    Дури на моменти си лежам и не се осеќам трудна :^) па се фаќам за стомак да се свестам :D
    Сето ова ме плаши, незнам како ке биди...
    Не дека некој знае пред време ама очекував некои симптоми..

Ама сепак фала му на господ за леснава бременост, ваква бременост на сите ви посакувам :) сега следно се надевам на лесен пораѓај..

Како и да е, само господ со нас да е :inlove:

На NNA, Magic13, Lepoticata и 9 други им се допаѓа ова.
  8. Adeline

Adeline Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2015
    Пораки:
    2.037
    Допаѓања:
    4.715
    Исто ми е и мене на моменти, се освестувам кога препони ќе ме здоболат. Секое станување ми е проодување:(
    Јас да ти кажам се опуштив и не чекам секој момент, некако поубаво ми е вака:)
    Ама ај, знам за брзо ќе пишуваме породилни приказни :inlove:

На NNA, koritsaki, srekice и 5 други им се допаѓа ова.
  9. Куноичи

Куноичи Активен член

Се зачлени на:
    26 септември 2018
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    114
    И вие сте во исчекување? Која недела сте?

10. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.628
    Допаѓања:
    4.975
    И те како сме во исчекување :D
    39+3

На NNA, Куноичи, koritsaki и 2 други им се допаѓа ова.
  11. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Добро утро трудни.Спиете :D:D
    Цела ноќ на сец спијам,рака ме боли кине.Киселини и од обична вода имам. Детево за сите месеци синоќа се изврте во стомакот ,ни една поза не и се погоди:doh:
    Чуден некој исцедок имам денес,баш ко вашиот долго зборуван мрсул со кончиеа,ама у помала количина:^) али ај ќе го препишам тоа на лактогин вагиналетите.Да не си праам филмови ако е можно воопшто|(

Инаку крварење на непцата,течење на крв од нос е мачја кашлица за она што следи :D тоа јас не го ни запазив како симптом некој чуден.
    Ај на :coffee:

Последна измена: 4 мај 2019
    На NNA, The Unicorn, Puffy2019 и 5 други им се допаѓа ова.
  12. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.194
    Допаѓања:
    12.938
    @srekice заедно сме дежурале. Во 1 сум заспала а од 2:30 до 6 шетав. Дигестијата ми е катастрофа. Само гладна може. Од 1 чаша вода сум подуена и неможам да дишам. А киселините не ги ни споменувам. Па ја немаше бебка да мрда, па таман сум задремала се јави ... Но веќе на се навикнав.
    Преку ден сум во движење и не мислам на ништо, освен мешко што расти немам ништо друго, а навечер почнува журката.
    Уморена, милиони мисли, мрда не мрда, боли, пецка...ама се ставам на игнор. Моментално е ќе пројде.
    Денес сум на ехокардиографија. Малку возбудена...
    Поздрав девојки и јас кафето го испив.

На NNA, tetoviranta, Puffy2019 и 3 други им се допаѓа ова.
  13. Amelie1708

Amelie1708 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2019
    Пораки:
    331
    Допаѓања:
    565
    Исто. Скоро цела нок неспиена асално, бебка цела вечер неможеше позиција да фати. Таман ме фатило сон, она клоца, тепа, боде (работава сврти се на другата страна), се вртам на другата страна , после 5 мин пак истото :rofl: Па ајде да пробаме на грб, само што сум задремала грч во нога ме фака,па после некоја минута ете ја пак госпогицата боде :?: и така цела вечееер журка, накај 7 коа раздени убаво се откажав од спиење и станав :)

На NNA, tetoviranta и Presrekna им се допаѓа ова.
  14. bela.m

bela.m Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2015
    Пораки:
    1.554
    Допаѓања:
    7.128
    Мешковци како сте?
    Ќе ми кажете ли каде освен на ГАК може да направам Приска ама да не е по приватниве и да не ме чини многу? Планирав на ГАК ама ради морбиливе страв ми е во тој комплекс да отидам...

15. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.344
    Допаѓања:
    182.391
    И јас дежурав ноќеска, станав за до тоалет и после не можев да заспијам. Исцедок и јас имам. Некогаш е бел, некогаш зеленкаст, последно време жолт. :envy: Ама јас цел живот носам секојдневни ради бело прање па навикната сум. Доктор ми рече нормално е, а и овде чат пат читам имате па...

Крвав нос и непца исто имам и уште си користам четка на батерии немам гајле.

Туку дојдов @koritsaki да ја прашам што е со брисевите овде. Во 6 месеци само еднаш проверив, и докторов абер нема да ме прати пак. :?: Ќе ме прати валда бар уште еднаш дур да се породам што викаш? Ова европскиве здравствени прописи ич не ми се свиѓаат. :@
    И последен пат крв кога проверував пред околу 2 месеци железо ми се чини не беше на упат. Нит знам колку ми е, нит бутур, битно пијам редовно по 2 пати на еден една грда течност како што ми препорача докторот. (facepalm)

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Lepoticata

Lepoticata Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2010
    Пораки:
    174
    Допаѓања:
    543
    Во мај месец со термини сме @flower55555 @alexsandraa @Adeline @Puffy2019 @Someday , ти и јас на крај, после сите вас. Се надевам нема да ги дочекам тие од јуни

На NNA, flower55555, Someday и 4 други им се допаѓа ова.
  17. Lepoticata

Lepoticata Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2010
    Пораки:
    174
    Допаѓања:
    543
    Јас брисеви имам направено пред да почнам со правење бебе, и сега на 36та недела. Ниту еднаш претходно во текот на бременоста. Цела бременост имам исцедок повеќе од обично, ама не дека има промена на боја ило мирис, едноставно го сфатив како чистење на каналот за да не фати бебе инфекција.
    До сега сите брисеви ми биле во ред и не наоѓам причина да се смени нешто до крај.
    Сметам дека кај 36 ќе ти направат барем уште еднаш испитување на брисеви. А освен промена на боја, осеќаш пецкање и чешање?

18. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.344
    Допаѓања:
    182.391
    @Lepoticata осетив чешање минатиот месец, бев на гинеколог, ми даде крема да мачкам и ако не ми помине од кремата ќе ми даел вагиналети. Ама за 3 дена ми помина. И тоа е се од промена која ми се деси.

Пап тест праев 2 месеца пред да останам трудна, се погоди да сум во Македонија и искористив прилика да се проверам. Во бременост ми даде брисеви да испитам искрено не памтам која недела беше, бев позитивна само на уреаплазма. Ни даде со маж да пиеме антибиотик 10 дена, и после терапија кога го прашав дали да повторам брисеви за да проверам дали е излечена, ни рече нема потреба толку е.

И ги читам овде сите што сме во близина со термини, сите имаа брисеви околу вториот скрининг, јас немав и се загрижив.. Само причекувам да добијам упут и ништо... Може си нема врска ама ете, читам овде и споредувам и после паничам...

На Lepoticata и koritsaki им се допаѓа ова.
  19. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.511
    Допаѓања:
    9.637
    Јас сум 23 недела, понекогаш кога имам жолт исцедок др.ми препорача вагиналети видермина цлх, во зелено пакување. Тие содржат хлорхексидин и тој прави само дезинфекција и се дозволени да се користат во бременост. Доволно се 5 вагиналети, во пакување се по 10. Ако се чисти брисевите жолтиот исцедок е поради промената на пх вредноста на вагината. Јас досега две пати ги имам користено и сум многу задоволна.

На Yowannty и Presrekna им се допаѓа ова.
  20. Adeline

Adeline Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2015
    Пораки:
    2.037
    Допаѓања:
    4.715
    Вие што сте пред термини, осеќате дека бебето е попасивно?
    Некако моево помирно е, не го бере осеќам кутрото:)

На Donnnnnaaaa му/ѝ се допаѓа ова.