Ne voopsto ne pijam i ne piev vo tekot na.bremenosta radi dolgite istoriski povrakanja... samo magnezium pijam. Si mislev mozno e da mi e od mn povrakanje?
Да прашам едно глупо прашање. Денес упат ми даде матичната за проверка на фактори на хемостаза и д димери? Е сега,не ми се иде у државна поради епидемииве па решив на приватно во Биотек да ги проверам. И гледам таму пишува во ценовник само д димер како посебно,што треба плус да побарам за ова фактори,времиња ли некои што се? Или само димери да испитам? Не ми се смејте
Не е од повраќање, од недостаток на витамини ти е. Затоа порано сите мајки се жалеле најмногу(зборам за наши мајки, баби) на расипани заби, затоа што не земале витамини, а бебето ја троши цела залиха. Голема грешка е што не пиете витамини при денешнава "многу здрава" исхрана. За повраќањето знам, те читав, ти имам коментирано мислам и тогаш за витамините дека е пожелно да се пијат и дека сега се достапни секакви видови за секој организам. Ама тоа е, од кога ќе се породиш стоматолог, друго чаре немаш
Мешиња пак јас.. денеска бев на лекар за крвна слика и ус пат прашав што можам да пијам за киселиниве што ги имам .. ми препишаа РАНИТАЛ 2×1.. си дојдов дома и ко по обичај отварам упатството за употреба и читам дека бремени жени "смеат" да го пијат доколку е неопходно... и дека леков навлегувал директно во плацентата.. се исплашив и не ги пиев ... сеа паничам ептен а киселиниве ме убиваат.. Дали некој мешко ги пиел овие и какви биле резултатите... да ги пијам или да се мачам уште, да чекам да мине само од себе ... ХЕЛП
Мораш и фактори на хемостаза, тое се исто битни како д димерите. Пример мене д димерите ми се океј, ама едно од времињата не ми е па пијам аспирин. Еве во атач што вклучуваат факторите
Ти препорачувам да си одиш на клиника сепак. Јас во приватна кога испитував добив нормален резултат додека во исто време на клиника ми покажуваше мн високи вредности ( се покажа дека е точно тоа од клиника). Матичниот ми рече дека тие испитувања најдобро е да се прават на клиника затоа што секој ден само тоа работат, а во приватните ретко, па така машините не им биле постојано наштелувани и давале погрешни резултати. Освен тоа, ако имаш потреба од клексани ти треба мислење од трансфузиолог а на приватно нема да го добиеш. И факторите и времињата плус се доплаќаат па околу 2000 ќе те чини. На клиника можеш да земеш упат и за 2 смена и да одиш кај 18 часот, тогаш нема гужва. Инаку ако одиш денски стави си маска. Воглавно брзо се завршува.
@Leo-nora да ми се пожолтени не се, ама приметив забен камен кај еден заб и многу се нервирам. Сум немала претходно, и иако имам слаба забна коска подложна на расипување сум немала забен камен претходно, ги имам истенчено од миење и редовно одам на полирање.. @Adeline какви плус витамини во бременост помагаат за забите? Добро утро труднички, јас во лабораторија, ми зедоа крв, пиев од таа ружната течност и сега чекам. Абе тоа многу ружно. Па уште млако. Сега ме кине киселина. Ми рекоа за точно саат ќе ми земат крв повторно, па сеа си чекам... И тоа треба да е тоа валда, забораив да прашам дали со тоа завршувам.. @koritsaki а дали памтиш колку често, или кога почнаа со мерење на цервикс во прошлата бременост? Покрај скриен шеќер имам да испитам и општа крвна слика и урина 3 пат до сеа. Е сеа зошто со секоја крвна слика испитувам одново токсоплазма и антитела за рубела не ми е јасно.. И на двете сум негативна до сеа. Кај нас во гр има рубеола меѓу луѓево за што поима немам па проверуваат да не сум закачила во меѓувреме?
@Yowannty цервиксот се мери само со вагинален преглед така? јас си викам тоа да не се гледа некако и преку ехото при преглед вака што одиме секој месец? зошто според мене многу е важно да се види дали е скратен или не , а само два пати прават вагинален преглед.. кога треба да направиш ти втор скрининг? Мене ми рекоа на 14.06 тогаш ќе сум 22+3.. е не се сеќавам дали тогаш гледаа и за цервиксот , воопшто не ми текнува да ти кажам. Кога ќе одиш обавезно пиши како ќе поминеш Зошто те пратија да испитуваш скриен шеќер? Јас тоа минатиот пат го немав испитувано а за рубеолата и токсоплазмата да , и мене еве вчера ми дадоа по трет пат да правам крвна слика и ги има истиве работи секој пат плус шеќер , за железо , општа крвна слика.
@koritsaki вагинално се мери, ама демек и на обично ехо може да се примети ако нешто не е во ред со цервиксот. 2 скрининг имав пред околу 3 недели, беше исто како првиот. Сега на 14ти, наредна недела сум на редовна контрола, па валда конечно ќе ми мери цервикс. Во грч сум за цервиксот. Скриен шеќер гледам и кај нас е редовна пракса еве и овде ме пратија. Никогаш сум немала висок или покачен шеќер ако тоа има некоја улога, не знам. Валда таква пракса имаат сега.
@Yowannty извини , сигурно си пишала за вториот скрининг ама изгледа не сум прочитала ова со шеќерот е ново нешто , да јас не го правев првата бременост ама ок мене ми рече следно на контрола сака гинекологот да ме види прво на 27ми месецов , а средина на јуни за скринингот ми закажа секретарката вчера , среќа во градов доаѓа доктор од Солун еднаш-двапати неделно па не мора да одам во друг град како минатиот пат. И јас викам сигурно го гледаат цервиксот и преку ехото , не е можно само два пати да проверуваат во цела бременост..
А кога се тие 2 пати @koritsaki ? Претпоставувам пред крај?! Гарант нешто се гледа и преку обично ехо, оти нема шанси под таков ризик да не оставаат. Ми зедоа пак крв и треба да чекам уште саат за 3 пат. Морам да штедам батерија на моб сеа.
Само на клиника. Мене и во Воена не ми даде докторката, пола и више не разгледувале резултати. Во Авицена правев само општо вредноста на д-димери, цена околку 1000ден горе-доле, точни да, но сепак повеќе верувам на трансфузиологија.
денес бев на контрола и 6 пати само додека ме гледаше на ехо мдрна,а во 24 часа 48пати ќе ми направи земјотрес сигурно не знам што да речам. Сепак подобро да мрда одколку да се тресам зошто не мрда. Додуша ние трудниве секако сме во фазон ако мрда оти е така ако не мрда оти е така и оди погоди ни
е јас дур видам.... Што имаше? од времето е и од се што се собрало е и од што мислите ни се преоптеретени од се и сешто. грешка ти е што го избегнуваш магнезиумот. Ти треба. Помага во болки главоболки грчеви несоници... Природен минерал е. жива и здрава нека е. Ти видов на стори на инстаграм мислам дека нема ништо поубаво во бременоста од моментот кога ќе си го дознаеш полот. и јас со првото ништо не знаев со ништо не бев во тек не следев толку интернет. Тогаш на друг форум дремев ама се беа некои позитивни теми и коментари но помалку од овде. И пак многу полесно поминав. Колку помалку знаеш поубаво е. Вака оф леле зошто е вака кај другиве е вака кај мене да не е лошо.... И ете ти лоши мисли црни мисли негативна енергија па почнала главата да те боли па си паднач во депресија.... Некој треба убав ќотек да ни мавне. браво ко си успеала да испереш а да не ги сушиш со фен. Јас нормално перење за 3ца не можам да се доперам. среќа па август ми е термин па до тогаш сигурно ќе се стопли да исперам и за бебе
ајде. Подобро да сте дебелки среќни и најадени одколку слаби и гладни мене ме искараа денес. Стартував со 60 сега 26та недела 64кг. Викам држам линија бе. А изгледам дебелка машала. има време. Туку ако сите од 34+ недела забушаваат со потготовки да си се подготвиме порано за во случај после да не сомрзе скрос сме исто со неделиве. јас шеќер утре треба да проверувам. Т.е требало денес ама јас вчера се изнајадов ресани и тоа вечерта пред спиење.
јас се тоа д димери и хемостаза ги испитував некаде недела две пред да се породам во првата бременост. А бев со закажан царски. Зашто тебе ти рекле сега не знам. антиметил. Друго во бременост за желудник киселини и стомачен вирус не препорачуваат. Пробај со сода бикарбона. Не знам друго што.