Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. *Mila24*

*Mila24* Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2016
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    1.127
    Јас сум 16+3 и денес бев на преглед и ми кажа др дека можно е да 4недели да се врати во нормала а до тогаш одмарање лежење и синко и се тешко никако кревање ,:(

2. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.901
    Допаѓања:
    7.633
    Јас во првата бременост пиев аспирин негде до 35та недела, во консултација со трансфузиолог и гинеколог.
    И во првата бременост и сега од почеток јас си одам на две недели. Не би можела да издржам подолго :D
    Јас во Ремедика правев. Имав скрининг, брисеви и торч во исто време и ако памтам добро 1400 ден беше Торч (можеби и помалку). Ти земаат само крв од вена и за неколку дена ќе ти се јават за резултатите.
    Рубеола, токсоплазма, херпес... резултатот е дали има присуство на нешто од горенаведеното.

На NNA, Magic13 и bela.m им се допаѓа ова.
  3. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.188
    Допаѓања:
    13.617
    Плацента превиа не е дека постелката е на преден зид? :^)
    Тоа е стручно име, мене ми кажаа усно нашки, а во извештајот така ми пишале уште на првиот преглед.
    И никој не ми рече дека е тоа нешто страшно туку само дека ќе го осеќаш послабо бебчето кога ќе ти мрда.
    За кревање тешко, лежење да не ти рекле поради друго нешто?

4. Adeline

Adeline Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2015
    Пораки:
    2.037
    Допаѓања:
    4.715
    Не, отвори на гоогле е објаснато се

5. srcuskata55

srcuskata55 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јуни 2012
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    29
    Здраво
    Прва бременост ми е па сум малку исплашена.
    Пред 2 недели бев на преглед гинекологот ми рече дека бебчето е седнато и нозете се долу и не може убаво да го види полот.
    Денес бев повторно на преглед бебето е уште во истата положба, ми рече дека нема место за паника уште е рано може да се сврти а може и тоа да му е крајна положба. Иначе сум 24 недела.
    Дали некоја имала слично искуство. Многу се плашам да не нешто не е во ред со бебчето, недај боже да е зскржлавено ило незнам нешто лошо.

6. hristinan12

hristinan12 Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2014
    Пораки:
    1.116
    Допаѓања:
    1.486
    Ако недај боже нешто не е во ред со бебето ќе се види, ќе ти каже докторот, има време уште да се сврти, тоа ти го кажал затоа што ако е со ноџињата надоле е карлично поставено и ќе треба царски. Во секој случај опушти се,се што не е во ред кажуваат одма. Со лесно :P

На Presrekna му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.901
    Допаѓања:
    7.633
    Плацента превиа е кога постелката го покрива цервиксот. Потребно е одмарање и доколку е целосна и не се промени до крај мора царски пораѓај.

На NNA, ocicka2014 и Presrekna им се допаѓа ова.
  8. bela.m

bela.m Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2015
    Пораки:
    1.554
    Допаѓања:
    7.128
    Вчера бевме на преглед, моите две јуначиња многу пораснати машала. 10+4 и 10+3 сме. Ова помалецково не сакаше да го гледаме, како го намести докторот ехото накај него, ни сврти грб :D Циркуз :D
    Дури сега некако почнувам да верувам дека не е сон...
    Од душа, искрено посакувам секоја жена на овој свет да почувствува и сите да наполнеме раце.
    Јас се намачив бааги и затоа уште не можам да си приберам емоции.
    Прв скрининг за две недели, неможам да дочекам. Закажав кај Петрова во Ремедика. Имате искуства со неа?

На NNA, Larahappy, Sofi.ja и 16 други им се допаѓа ова.
  9. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.509
    Допаѓања:
    9.615
    И јас имав препорака за мирување и ништо тешко да не кревам, имаш уште време се надевам дека ке се помести, во најголем број случаи се поместува. Поздрав

На NNA, *Mila24*, Presrekna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.310
    Допаѓања:
    182.017
    Добро утро труднички :sun:

Ако претходно станував 2 пати за до вц во текот на ноќта, овие 2 недели терам до сабајле. Бебе се качило погоре или бешикава станала поиздржлива?! :?:
    А го осеќам околу пупак ме мава. Многу ми е језиво таму оти секогаш пупакот ми бил језив. :doh: Како го чистите додека сте трудни? Смеам да пикнам чепкалка за уво за да го исчистам или не? На почеток си го чистев редовно, ама откако ми порасна стомаков ми е многу језиво... :tmi:

Ние веќе завршуваме со припреми оти се што ќе треба за бебе, ми е купено. И количката стигна, уште да ни ја пратат дома треба, само креветчето ќе почека, оти во новиот стан не ги знам димензиите на собата, и новиот кревет што го нарачавме па не знам какви димензии да барам за креветче... :?: И многу се радувам што за бебе се е потамам, оти сега имаме многу работа околу станот. :sun:

На NNA, Sofi.ja, S.o.F.i и 6 други им се допаѓа ова.
  11. Amelie1708

Amelie1708 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2019
    Пораки:
    331
    Допаѓања:
    565
    Ај добро утро и од мене :D

Цела вечер дежурање спална - вц , на секој саат, пола саат да не кажам. Госпогица мирна синока без клоцање ама стиска на бешика + ми фака и нерв од позади кај кичмата и на 2,3 пати се будев цела укочена :sweat: некогаш си мислам дека на трудночава и нема крајј, ми изгледа како да сум трудна 10години :rofl:

На NNA, Ive13, S.o.F.i и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Magic13

Magic13 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2019
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    2.251
    Здраво и од мене.
    И денес времето не ми е погодено, премногу депресивно и не ми се мрда од кревет. Како го поднесувате вие? Вчера многу подобро се чувствував.
    Дали некоја од вас има користено фероглобин таблети? Дали се ефикасни? За првата бременост пиев хеферол и супер се покажаа, ги земав и на рецепта. Вчера ми препишаа фероглобин.
    Не ми е премногу лоша крвната слика, железото ми е 11.3, а хемоглобинот 110. Докторката од на приватно ми рече не мора засега, а матичниот вчера ми рече почни да земаш.

13. Polis

Polis Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    86
    Здраво женски ,

Јас сум нова :) Во понеделникот направив тест и испрадна позитивен :) Ми каснеше едно 7 дена , но имав доцна овулација така да јас сум мнг тазе. Вчера правев бета и искочи 90.6. Моја претпоставка 3 недела бидејки следев овулација :) Али појма немам кога фатило цела сум збунета и уплашена.
    Ова ми е втора бременост имам синче 2 ипол години. За него се измачивме малку повеќе а за ова од прва се фати :) Симптоми имам неколку чудни. До пред некој ден ќе го изедев цел фризидер сега нема апетит, не знам дали е од возбуда ама ништо не ми се јаде. Кафето нема вкус, јагодите исто . И најголемата промена која ја приметив и се натерав на тест е тоа дека имам вкус на железо во уста, вкус на крв. Има уште некои ама се мислам дека ми е до главата и дека е уште рано за било што
    Некој со слична бета дали има? Ме плаши некако дека е мала ама па рана бременост нормално е да е мала. Цела збунка сум (facepalm).
    Се надевам дека ќе биде се во ред (fingers) Па ќе бидам тука редовна за совети и дружби . :inlove:

На tina2018, NNA, Мариаа. и 6 други им се допаѓа ова.
  14. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.012
    Допаѓања:
    14.498
    јас со првата бременост немав болки,на цтг се гледале контракции ама ништо не осетив. Плодот високо, не се спушташе. Не знам што треба за да се спушти. А исто бев 2 прста отворена. И си завршив на царски. Вика ако чекаме болки и плодот да се спушти може уште 3 месеци да поминат.

15. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.012
    Допаѓања:
    14.498
    што беше тоа плацента превиа? :?:

16. t-sweet

t-sweet Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2012
    Пораки:
    580
    Допаѓања:
    6.155
    Имаш малку погоре објаснето од @Minnie-e

17. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.012
    Допаѓања:
    14.498
    не да не ти е лоша туку ти е одлична состојбата со железото и хемоглобинот. Која недела си? Мислам дека нема потреба од дополнителни сирупи ампули или таблети. Јади зелена салата цвекло боровинки аронија и ќе си ја задржиш вредноста.
    најпрво честито и лесна и здрава бременост да имаш. За апетитот до 16та недела ќе ти варира. Не мисли многу, на лекар иди некаде накај 6та недела зашто пред тоа рано е џабе ќе ти се прегледите ништо нема да се види.

На Magic13 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.012
    Допаѓања:
    14.498
    отпосле видов.

На t-sweet му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Polis

Polis Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    86
    Да да ќе чекам , рано е ептен. Сакав да одам зошто ептен сум збунета не ни знам до кај сум , ама се премислив.Ќе направам само наредна недела уште една контрола на крвта за да видам дали расте.
    Фала ти :hug:
    Сега да ве прочитам да видам до кај сте сите вие ;) Да ве запознаам :clap:

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Adeline

Adeline Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2015
    Пораки:
    2.037
    Допаѓања:
    4.715
    Ова ме тешиш? :D
    Не чекам јас после термин, ако не се спушти провокации не прифаќам, одам на договорен царски. Чекаме уште 10тина дена најмногу. Така да не се секирам.

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.