Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. maja8

maja8 Популарен член

Кога ќе почне да мрда за прв пат не си сигурна дали е бебето или ти кркорат цревата :)

mimi257, haruki and NNA like this.
  2. koritsaki

koritsaki Moderator Staff Member

Прво ќе почувствуваш нешто како допир (скокоткање) :lol: што со сигурност не изгледа како кркорење на цревата според мене. Првата бременост ја почувствував ќерка ми некаде 18 недела , а сега вторава бременост- некаде со сигурност 14 недела.

haruki, NNA and Yowannty like this.
  3. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Примав орално утрогестан по едно секоја вечер пред спиење, за кафен исцедок, значи доволно било и така.
    Нема правила орално или вагинално, ова само во македонска медицина валда. Кај и да е, ќе почнат и по 4 пати дневно да ги препорачуваат. (facepalm)

За метеопат и јас сум. И сега е многу поизразено. Од кукови надолу коската и колената ме вртат по цела ноќ. На утро ми треба време додека се стабилизирам. (facepalm)

За чувствување на бебе, на почеток е како многу нежни допири во вид на бран. Сега веќе ич не се нежни, а богами ни кратки. Цела ноќ ми тверкаше со газе по сите органи, а посебно по бешика. (mooning)

haruki, srekice and NNA like this.
  4. NanaMia

NanaMia Популарен член

Не сум паметна, па да споделам и тука. Бремена 7ипол недели,на самиот преглед имаше сукрвица пред 2 дена. Ми даде д-рката Дабростон..ок,пијам. Вчера имав на тоалет од сабајле бледорозеникава крв,и се јавив ,ми рече као рано е,ги имаш таблетите пиј,ќе чекаме. Башка се поклопува датата со периодот на мензис..
    Денеска се извадив од памет. Место да мине од таблетите,повеќе количински крв,исто бледорозеникава со кафеаво. Си лежам и си чмаам.
    Не знам шо да правам.
    Еве, дајте памет

5. flower55555

flower55555 Популарен член

Одма во болница, ни секунда не чекај. Остај таа шо на невидено збори.

srekice likes this.
  6. kockichka

kockichka Популарен член

Прв пат почустував грепкање по стомакот. Со едната рака на другата дланка помини си неколку пати нагоре-надоле со ноктите, ни премногу силно, ни премногу нежно, такво е чувството. Е како растеше бебуш, така почнуваше револуцијата во стомак, за во 9-ти да мислам дека имам ждребе во стомак, а не дете. :D:D:D

Со вторава бременост уште е рано за грепкање, ама едвај чекам да дојде тој момент. Чувството е прекрасно!:l:

NNA and haruki like this.
  7. srekice

srekice Популарен член

Единствено да отидеш да те боцнат со инекција прогестеронска ( прогестерон депо) и најстрого мирување.Само до тоалет и назад.

8. tetoviranta

tetoviranta Популарен член

Те прегледа ли докторката? Утврди ли од каде е крварењето и дали е добар плодот? Јас да сум не би чекала, би идела одма на друго мислење. Не знам зошто не те боцнала одма со прогестерон депо...

9. NanaMia

NanaMia Популарен член

Да, се беше ок со плодот,имаше срцева акција, на самиот преглед виде дека има сукрвица

10. NanaMia

NanaMia Популарен член

Не е на невидено,виде на самиот преглед

11. NanaMia

NanaMia Популарен член

На второ мислење не би идела, ова е докторката што ме пораѓаше,шефица на гинекологија, бескрајно и верувам. Барам некое искуство сличнк дали минала некоја од Вас

12. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Ако е се во ред со плодот веројатно не е ништо страшно. Матката ги памти менструациите и знае да се појави првите месеци баш во период кога би требало да имаш добиено. Во темава има и девојки кои имале и свежа крв па тераат уште.
    Јас бев со кафен исцедок повеќе од 2 месеца и само на апче утрогестан, без никаква препорака да мирувам, туку да се движам нормално, оти се беше во ред со плодот.
    Смири се и не се паничи. Ако би се чувствувала подобро, мирувај денеска и следи ситуација, а ако не можеш да се смириш оди попладне на инекција, колку да си мирна.

NanaMia likes this.
  13. tetoviranta

tetoviranta Популарен член

Јас сум од тие со обилно крварење, еднаш свежа крв, еднаш темна како добиено во 7ма недела. Ама баш обилно и еве сме си тераме 8ми :D
    @NanaMia чим те прегледала друго е, јас мислев само ти рекла да зимаш утрогестан. Мирувај поише, прати да не има свежа крв. Во принцип малку кафена сукрвица не е страшно. Сепак ако прпдолжи јас не би се оставила без инекција.

NNA, Yowannty and NanaMia like this.
  14. srekice

srekice Популарен член

Не барај искуство ,сите се различни случаеви.Штом ти кажала така докторката а имаш целосна доверба во нејзе,тогаш опушти се и не си оптеретувај психа.
    Ако се чуствуваш добро,немаш болки и не е обилно крварење ,опушти се.

NNA, Martka, kikin and 1 other person like this.
  15. NanaMia

NanaMia Популарен член

Фала ви женски ❤

16. bela.m

bela.m Популарен член

Каде правевте ТОРЧ девојки? Постои ли некаде на државно?

17. Miss.N

Miss.N Популарен член

Здраво Феминки,

Пред два дена открив дека сум во рана бременост :)

Е сега ме интересира можда звучи глупо, но прв пат сум бремена :)) следната недела ке одам на гинеколог за преглед..

Меѓутоа имам закажано на мадеротерапија дали смеам да одам да почнувам или не.. ?

Иначе се нормално си функционирате? Немам мака ништо само мали болки во стомакот али ништо страшно мислам.. :)

cinderella5 likes this.
  18. Adeline

Adeline Популарен член

Сестрами имаше вакво искуство, неколку дена крвареше, додека ги испи апчињата, потоа помина и не се појави повторно. Штом и веруваш и не бараш второ мислење уживај.

kikin and NanaMia like this.
  19. Adeline

Adeline Популарен член

Најпрво честитки.
    Значи на секој почеток каква и да е бременоста препорачливо е да мируваш повеќе и да избегаваш односи барем недела до две. Потоа доктор ќе ти каже според преглед.

Miss.N likes this.
  20. Magic13

Magic13 Истакнат член

Не го пијам, вагинално го користам.Само спомнав колку апчиња ми се собираат вкупно. Уште него да го пиев и толку од желудникот :)

Софија 88 likes this.