Ве молам дали некој знае што значи позитивно Igg за херпес на торч тест? никогаш во живот не сум имала херпес ни на усни, би на гениталии и многу ми е чудно од каде се појави. Утре сум на доктор со резултатите ама многу се вознемирив да не е нешто сериозно.
Не се секирај, ќе ти каже докторот. Каде правеше торч? Ако треба ќе го повториш, само не се нервирај.
Нема потреба од загриженост, тоа значи дека некогаш си прележала и имала, а сега имаш имунитет на неа.. igg е таа ознака, igm е моментално ако имаш нешто е тогаш би било опасно, гледај ги тие ознаки .
Добро вечер мешиња Само шо заспа малово па да пишам. Втор скрининг помина денес, со бебе е се во ред, супер напредува. Маже мало. Ми зеде брисеви, упати за крв и мокрача, па и торч пак. Бидејќи првата бременост цело време кламидија беше присутна во крв, со терапија се намалуваше ама пак да провериме и сега. Се со ред. Е сега и јас да прашам. Во книшката др напишал "плацента:преден ѕид, ниско всадено". На првата цело време пишеше кај плацента заден ѕид. Се испаничив, не знам шо значи. Др ништо не спомна ни арно ни лошо, само си напишал. Еднаш во прегледот како да спомна блиску е до плацентата, ама после подетално гледаше и рече нема ништо се си било во ред. И сега? Да паничам и јас или? Збунка сум цела Бебево овие дена само тупка ама и јас како ниско го осеќам појќе, ваљда рано е за да е погоре. А пак ако седам појќе време, после се ме боли и боцка, препоните не ги осеќам, а работата ми е со седење. То е, ќе издржиме уште пола бременост. Да ве поздравам, одам да каснам нешто.
Сте го виделе ли бебето на ехо во фацичето? Јас до сега не ни ми дале таква сликичка, треба да си побарам или? А и да побарам се сомневам дека ќе ми дадат таму каде што одам е црно бело и скелетот се гледа, а така оформено фациче не. Сакам да го видам како изгледа ме удри филм
Која недела си? Мене во 17 ми беше ниска дури и покриваше дел од грлото на матката. За еден месец се помести иако пак беше ниска. Во 24 веќе беше нормално поставена. Таа се мести се до почеток на трето тромесечие. Штом не кажал ништо др.веројатно немаш причина да се грижиш.
За 2 дена ќе сум полни 20. И јас си викам ако имаше нешто ќе кажеше, ама пак и овде да прашам. Здравје за 1 месец ми закажа па ќе видиме, ќе го прашам.
Neznam dali bebe mi e spusteno nisko dole ili jas taka osekam.pojma neam. Pred 2 nedeli bev na posledna kontrola ne osekav vaka i togas na eho nemase nis takvo. Zdravje ponedelnik sum na sledna kontrola pa ke vidime. A do togas ima period koga edvaj se dvizam mislam deka mi e mn dole i koga me pritiska imam osecaj deka ke se pomocam... i pri odenje cat pat mislam ke mi ispadne. Stvarno neam pojma dali e spusteno ili jas imam.takvo cuvtsvo. Inaku ja pocnav eve 34ta nedela.
прво со лесно да поминеш и побрзо да се олесниш. Јас па да ми речат седи дома и чекај посилни контракции мислам дека дома ќе се породам така чекајќи бидејќи врска немам како уопште изгледаат контракциите а камоли па оние вистински. Со првото ништо не осетив од тие болки,а не знам ни како е водењак да пукне за трет скрининг јас прв пат слушам со првото два пати бев ма скрининг во скопје,третиот еве не знам што треба да се испитува. Ако некој знае нека ми објасни. И во која недела се прави?
Денеска ми беше термин (т.е. вчера, 29ти), ништо. Сè ме боли, бебе притиска, едвај се движам. Вчера бев на цтг, не ме провери дали сум отворена, наредно петок. Денеска пропешачив 20тина минути, ама полека, се чувствувам ко булдожер. Времево ме дотепа, цело време ми се спие, а не можам да спијам како што треба, с'клет ми е, ме боли карлица, колкови, кичма... Дај утешете ме, дека ќе помине за брзо, белки нема да чекам уште многу. Немам знаци за пораѓај, или не ги препознавам. Со лесно, мешиња.
Да бидам искрена и јас многу се исплашив кога матичниот ми кажа, ( една членка знае, бидејќи ја консултирав за мислење ). Но бидејќи повремено одам и во Ремедика таму убаво ми објаснија и за среќа излезе така. Обиди се да си смирена, се надевам и кај тебе за еден месец ке се реши ова.
И јас првата бременост имав ниска постелка преден ѕид, ама докторот рече уште нема да ја водиме како плацента превиа, до 24 недела се крева. И така бидна, крената, се нормално продолжи понатаму . Вие мешиња што едвај чекате да се породите, од една страна многу ќе се олесните, а од друга страна очекувајте дома да почне забавата Нема некој на кој не му зафалило мешето после
И јас кога бев сега на скрининг ми рече дека е пониско постелката, ама др. ми рече дека како расте бебето, ќе се крева нагоре и нема место за паника. Инаку мене завчера ми дадоа само црно бело сликиче, а вчера кога бев кај матичната ми извади и слика во 3Д ама не се гледа нешто посебно. Од првата бременост им слика на фацичката на бебуш во профил со рачињата на носе и си ја урамивме Не ја прочитав @Lepoticata, како си има?
Здраво трудници. Јас сега бев кај матичната на преглед. Крв, мокрача, притисок (80/40) и ехо. Малку ме загрижи. 27 недела бебе е свртено надолу со главчето. И малку спуштено. Ми рече чување и одмарање. За на одмор не ми забрани ама повеќе одмор. Плацентатана преден ѕид и врвката супер, плодова вода доволна, бебе 980 гр сите мерки одговараат на неделите со +2-3 дена. Дали некоја пред мене има слично искуство со бебе свртено толку рано? Совет!?!
На крај на второ или почеток на трето тромесечие бебето треба да се сврти со главата надоле. Таман си не се секирај