Без гајле мајка, јас скоро цела бременост го носам бебето така ( барем така секогаш беше кога идев на преглед, а идев секоја втора недела)... до 8 недела не знаев дека сум бремена откако отидов на ехо бебето беше со главче надолу... така секој преглед бебко свртен беше надолу .. и еве го и сега е така 37 недела и 3 ден.. затоа уживај колку можеш во мешето...
@Presrekna е како рано, не е рано, и кај мене двете беа од почеток на 7ми со главчето надолу и така останаа до крај
Истото и кај мене се дешава мила еве и јас 34 недела , дури страв ме фаќа кога ме притиска ниско доле и ме боли сигурно од страв или незнам Кога бев кај докторот му кажав и го прашав зошто така рече дека е нормално тоа за две недели во 9ти месец веќе. И добро е што е така морало да слага доле нема вечно да стои горе (Ме утеши) јас пустото многу се плашам нека си постои горе уште малку
@duffi @Turna @Leo-nora @Adeline @beba@meba @лукајана ви благодарам на одговорите. И јас знам дека нормално е овој период да е свртено надолу со главчето, искрено не памтам со синко како беше. Но муабетот со Др денес беше повеќе мирувај, бидејќи сум била 36 год, разликата меѓу 2 бремености 14 години плус спонтан во 14 недела и сето тоа придонњсувало. А и спуштено ми е подолу бебето што и јас овие денови го чувствувам. Но ќе мора повеќе да приседнувам. Читав дека со ваква ситуација терале и до 40+ недели Сепак фала ви женски на утехата. Што без вас.
Што пиевте за железо од таблети? Ептен ми паднало. Од 20и нешто на 6. А си осеќав. Главата ми пукна и омалаксана сум.
Јас од вчера почнав капсули хемовит + витамин ц по едно на ден. Ке видиме за еден месец како ке биде.
јас уште што не пијам, претходно тотхема, сега малтофер капки, аронија, семе од коприва со мед, се со витамин ц, јаткасти, брокули, јајца и џабе се е под граница...минатиот пат серумското во нормала, хемоглобин под нормала, овојпат и серумското паднато, а хемоглобинот исто под нормала но малце покачено од минатиот месец...незнам веке што да се земе и јаде, нека даде некоја испробан рецепт
Друштво како планирате да ги облекувате бебињата тие што здравје ќе се родат Јули, Август и Септември, со долги или со кратки ? Навистина незнам каква облека да се купува совети, искуства ?
Мајка ми на снаа ми веднаш после пораѓај(и беше многу слаба крвта) и правеше еден лек по препорака на една медицинска сестра во гинекологија. Само не знам да прашате дали може и за трудници. Се правеше од таан, мед и лимони. Ја чекам мајка ми да го најде рецептот, па ќе го пишам
Истото пиев и јас, само плус витамин Б12. Цела бременост железото ми беше супер и после бременост исто
@Petra777 @Septemvri @Мариаа. @Софија 88 за железото почнувам денес хемовит плус. Хемоглобинот паднат и железото малку под граница. Друго ок е. Малку бактерии и леукоцити во мокрачата. Инаку @Софија 88 и јас сум јули август за пораѓај. Колку да е топло времето бебе старо 2-3 дена не се раслекува на рамка. Синко ми е роден крај на јуни во пеколно топло лето.+40 беше кога го носевме дома. Облечен беше во долги шпихозни на рамка со блузичка со долг ракав. Не знам сигурно дали имаше боди на рамка или кратки ракави. И знам покриено го имав со памучна пелена. И кога дојдовме дома рачињата му беа мраз. Јас сега на девојкава и зедов фустанче со краток ракав, џемперче со долги ракави и холахопки и перлон слаби и подебелки, зависи од времето. Уште боди ми треба. @ALISA0000 ти благодарам.
тоа се мислам некако комплетите што до сега ги видов или се се со кратки ракави, или се е со долги, и боди, бенкици, шпикозни и никако не сум што да спремам .. а каде најде фустанче за новороденче ? Предложете некоја продавница со убави облеки за бебе ..
Јас добив прва 3д слика на минатата контрола. Докторот едвај успеа да го “сликне” некако оти и стапалчиња и дланчиња чуваше пред лице. Ама битно сите ми рекоа дека на мене личело и тоа баш бузларка била на мене. Стварно на сликчето има големи усни, ама тоа мене не ми е меродавно дур не се роди и да го видам. Бебе ќе носам дома со шпикозни на кратки, и долу и горе. За чорапчиња и капче ќе се консултирам со сестрите во болница. Средина на Август да го туткам со 2 слоја не мислам, особено оти бебињата се с’клетџии и ич не трпат топло. Освен ако времето се расипе. @koritsaki да ја прашам до кај е женската нејзина? И да те прашам колку пати брисеви провери или знаеш колку пати ќе проверуваш до крај? Животов во незнаење ми поминува овде.
Бебе го чекаме крај на август и планирам по кратки и чорапчиња. Постариот син ми е роден во средина на јуни и така теравме од старт. Син ми ако беше малку пооблечен на тоа топло време веднаш се нафрлаше и беше многу нервозен, затоа порелаксирано облечени подобро.
@Yowannty Мене 3д слика ми дава докторов мој уште од првиот преглед , сега ми даде баш од лиценцето и тоа слика од профил баш пред неколку страни ја ставив овде јас бев минатиот понеделник на преглед , сега сум 20+3 Наредно ќе одам на вториот скрининг на 14ти , а на 05.07 ќе одам пак кај него на преглед. За брисеви не сум проверувала се уште , ама со сигурност некаде 30+ бев кога ми зимаа , пред породување негде беше да ти кажам не е како во Мк дефинитивно , ниту цервикс мерат ниту брисеви зимаат , и јас имам страв да не не е нешто како што треба а докториве касно видат Едит- сакав да те прашам јас за еден сет што го купи на Веледа. Што содржи точно , шампон , крема за тело и масло за тело? Јас најдов во аптека еден друг сет исто на Веледа со 2 креми за тело и 2 шампони. Има и сетови со маслото за тело ама не знам дали би го користела
@koritsaki среќа те имам тебе за вакви нормални реакции Иначе ќе скренев, овде труднициве ич не се умараат со цервикс и брисеви. Кога ќе прашам, онака им е, скроз нормално. А и за воља на вистината, очигледно е нормално чим функционира.... Брисеви еднаш проверив на почеток, и веројатно само уште еднаш ќе проверувам при крај... Многу е лабаво овде не знам што да речам. Може и боље што е вака. Ако се секираме за се нешто само бетер си праиме.
Едит: содржи масло, гел за туширање и шампон во едно и крема за пеленска регија. Искрено многу читав, на почеток не планирам ништо од тоа да користам секојдневно, па ќе видиме. Веледа ми се виде најфалена, а може нема ни да ни одговара, ама од негде мора да се почне.