Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Agrona

Agrona Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.240
    Допаѓања:
    1.713
    Прееска бев да ги земам резултатите од Приска и од брисевите. Резултатите од брисевите пишува негативно дека е се. Е сега од Приската вака пишува The calculated risk trisomy 13/18 (with nuchal translucency) is 1:10000, which represents a low risk. На друго место пак пишува The calculated risk for Trisomy (with nuchal translucency) is below the cut off, which indicates a low risk.
    На друго место пак пишува вака:
    Risk at sampling date:
    Age risk 1:963
    Biochemical T21 risk 1:5198
    Combined trisomy 21 risk <1:10000
    Trisomy 13/18 + NT <1:10000
    Biochemical date:
    Parameter Value Corr.MoM
    PAPP-A 1,67mlU/ml 0,58
    fb-hCG 21,2 ng/ml 0,58

Ќе ми извините што вака ви пишав, сакам само некој барем што знае да ми каже нешто пред да одам утре кај гинекологот да ми каже дали е во ред се. Дали некој знае од вас што значат овие работи онака чисто ако може да ми пише ќе му бидам благодарна. Поздрав ! ;) :$ :*

2. captivating

captivating Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2013
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    476
    За првиот дел можам да ти кажам дека се е ок затоа што се сеќавам на тоа. А за другиот не знам. сори

На Agrona му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Agrona

Agrona Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.240
    Допаѓања:
    1.713
    Ти благодарам МНОГУ. Ми значи што ми пиша. :$ :*

4. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    спрема последната менструација 16.05 денеска влегувам во осми месец (полни седум месеци во осмиот) :D

5. Jeny

Jeny Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2011
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    230
    немај гајле, се е во ред со бебушот твој, најмалата можна граница за Даун синдром ја има, не знам подетално да ти опишам се што значи, ама истата дијагноза и на моите резултати ја пишеше а и докторот кај мене кога ја читаше ми кажа само: нема ризик од Даун, се е во ред и тоа е тоа. Знам дека секој резултат 1 наспрема другата бројка е во ред, најмалата граница за не дај боже некоја компликација така што немај гајле тоа значи дека бебенцето нормално се развива. Е сега не знам и не се сеќавам дали на моите резултати стоеше делот за Biochemical date:Parameter Value Corr.MoM PAPP-A 1,67mlU/ml 0,58 fb-hCG 21,2 ng/ml 0,58 ама ќе ти каже докторот утре. Тоа колку што можам да видам е пап и HCG (glikoproteinski hormon), ако ти ги правеле и тие резултати, јас уште не сум правела Пап, прашај си за тие резултати, за другите сум сигурна дека се е во ред оти истата дијагноза е обично за сите што имаат нормална бременост, така што можеш да здивнеш и да се чувствуваш убаво ;)

6. Agrona

Agrona Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.240
    Допаѓања:
    1.713
    Jeny и тебе ти благодарам премногу за оваа информација. Дај Боже да е се во ред. Уште еднаш ти благодарам. :hug: :inlove: :*
    Ќе ми извинат и другите девојки МОЖЕ глупаво од моја страна ова што го прашувам/пишувам и ако некому е ќе ми извини. Мало паничарче сум. :wasntme:

7. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.090
    чек сега ништо не разбрав ти си во 30та недела велиш влегуваш во 8ми месец :?: јас сум во 34та недела и јас сум во 8ми месец хм хм хм хм и која је во 8ми :?: :?: :?:

8. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    јас си се водам према последната менструација. полни седум месеци во осми (према неделите сум седми)

9. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.090
    па секоја така се води :D

10. captivating

Се зачлени на:
    10 јули 2013
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    476
    Ова со неделиве е ептен замешана работа.
    Мене најлесно ми беше да се водам според тоа што докторката ми кажа, секој 22 влегувам во нов месец (термиот ми е 22.12) секој 22 претходно јас влегував во 8, 7,6 итн.

Иначе јас уште имам контракции. Само сега се малце поретки, да речеме по неколку на саат. Ќе не биде за брзо време (I hope) :lol:

11. Gossip-B

Gossip-B Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2012
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    33
    Ние со дундето мое од денеска сме веќе 24недела :inlove:
    Малку настинати,но не е страшно ќе помине и тоа :P
    Пред околу две недели бев на скрининг во Систина кај Панчевски и ништо не ми даде дополнителни витамини.Исто така и претходниот пат беше,ми вика јас сум за тоа да не се користи никаква хемија.
    За разика од мојата матична(во која немам доверба) све нешто ми препишува,овој не.
    ...е сега малку крвта ми ослабна и зедов Фероглобин капсули и C витамин ама многу се тешки отпосле,страшнооо!
    Има некоја друга ко мене без да пие дополнители витамини,зошто ве читам сите разлицни пиете :D
    Инаку доста овошје и зеленчук си јадам,цедени сокови,млеко и јогурт пијам бавезно бар 1чаша дневно,мед и маџун со ореви и бадеми...значи се трудам максимум колку можам да се хранам здраво и то :)

Поздарави мешковци :lol:

12. captivating

Се зачлени на:
    10 јули 2013
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    476
    Прашање до тие што одат или биле на ЦТГ,
    што јадете/пиете пред прегледот? Треба да се пие нешто газирано и да се јаде нешто благо.
    Ми рекоа кока кола ама јас ја мразам па минатиот пат пиев Спрајт и јадев бело чоколадо (цело :lol: )
    Мора да биде Кока Кола или нема везе

13. Ayleenn

Ayleenn Активен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2013
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    45
    Женски што убаво што сте си сите или во последна недела или некои можеби веќе си ги држат во раце бебушите :) Ние имаме уште долг пат до таму. Во 22ра ли се влегува во 6ти? Ако е така,уште 3 дена ми останаа од 5тиов месец,ми се чини. Судејќи според табелата е така,ама според мене..воопшто не се чувствувам како во 6ти месец. Мислам, не знам како треба да се чувствувам во 6ти бидејќи ми е прва бременост ама моево абер нема да клоцне,ниту пак до ден- денес имав некаков јак симптом на бременост. Се чувствувам како докторкава секојпат кога одам да ми покажува слика од друга,бремена,жена :D Искрено веќе ништо и не може да ме смири во поглед на клоцањево на бебево. Многу се загрижувам што уште го чувствувам како нежно мрткање.. та јас и ќе го родам а нема да почувствувам да клоцне асално :/

14. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.045
    Допаѓања:
    1.127
    Jас не јадам благо, не пијам ни Кока - Кола. Доволно е само да не одиш гладна, значи најади се од дома и отиди. Ако мислиш, во себе земи си мало чоколадце за по потреба.

15. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.090
    не се секирај и јас мојава до кај 27-28 недела нежно ја осејчав :) а сега вејче знам и ги осејчам каде и се ножината а каде и е газето :) кога се тегни осејчам од двете страни напон :)

16. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.880
    агрона мила не знам да ти кажам за резултати али едно ке ти кажам,да не се секираш како биле резултатите па ова Dа не имам она,само мисли позитивно и дека се е во ред со тебе и малото...
    и кај мене резултати позитивни негативни умрев од грижи,само така полошо правиме,мора позитивнодт и две се е во ред.
    уживај во бременоста :)

ајлееен јас до 25недела бебуш нежно го чуствував а сега пред некој ден навака се посилно и посилно :)

17. captivating

Се зачлени на:
    10 јули 2013
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    476
    Епа жени, само што му кажав :hai: на мукозниот чеп :rofl: :rofl:

p.s На ЦТГ првиот пат ми рекоа да јадам благо. Вториот пат сама јадев и пиев спрајт ама баш за време на цтг бебево оддвај се мрдаше, а претходно мислев секој момент ќе излезе :P
    Затоа прашувам дали има разлика во тоа што јадеш/пиеш.
    А и имам чиено дека ги враќаат од болница за да јадат благо и пијат газирано

18. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.880
    ајде со лесно со лесно :) набрзо ке си го гушкаш малото :)

19. Ayleenn

Ayleenn Активен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2013
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    45
    Фала ви zalosna и girl-miri , тоа малку ме теши.. ама што знам, јас понекогаш и по цели денови не го чувствувам и не е активно. Еве,денес на пример,само еднаш или два пати го почувствував а и за тоа не сум сигурна.. цело време се информирам по форуми бидејќи на мојава матична не можеш ниту збор да и извлечеш и не сум воопшто информирана.Наместо она како докторка да ме седне и да ми објасни, она не ми ни одговара кога ја прашувам,како божем ја терам да прави нешто повеќе за што не сум платила.. изгледа сака да си доплатам ако сакам да зборува со мене ццц :envy: Ај ќе пишам и во посебнава тема да видам и таму што одговори ќе добијам,се надевам дека е нормално да не мрда по цел ден,во спротивно многу ќе се загрижам.. размислувам да дојдам во Ск на некој преглед,ова вака веќе не бива,оваа уста не отвара :@

20. donna.17

donna.17 Популарен член

Се зачлени на:
    28 декември 2009
    Пораки:
    1.718
    Допаѓања:
    5.011

НЕ се секирај и јас не чувствував јаки удари можеби до 7ми месец, а сега еве неможам да заспијам од што клоца па се молам да не почне, или па ако не почнато да престане.
    Клоцањето не е мерка за ништо, битно е на ехо срцетоб да му чука и Др. да ти каже дека движења има.

На zalosna му/ѝ се допаѓа ова.