Еве да пишам и овде за тие што не виделе во темата Се породив... На 15ти-неделата во 17и35h се породив .Бебулето се роди 2930гр и и бидејќи ја извадоја со вакум си полежува во инкубатор..но сепак супер е .
Честитки и овде глекаа,ајде ке те Чекаме во породилни приказни кога ке имас време подетално да ни расказес
Да, сестра ми ја пратија да јаде нешто слатко, нешто солено и да пие кафе и кока кола, се да измеша, првиот пат од Буци немаше ни трага ни глас, обично преташе ама баш тогаш никаде ја немаше, само што изеде сестра ми едно парче пица и една кифла со џем почна да мрдка, а пак кога испи кока кола, кафето не го ни проба И после два дена се породи, два дена од првото ЦТГ
Dobro utroo prijatelki...nie da se prijavume na salter deka sme budni i aktivni vo pravenje akrobacii i dobro e so sme so prazen zeludnik inaku se ke bese nadvor so e najvazno super sme... si uzivame taticko ne gleda kako kapka voda na dlanka Da vi posakam ubav den na sitee captivaiting ajde neka e so lesno...cepot otide sega nekoj kontrakcii da te zaakaat i toa e toa... bebceto ke dojde.. Ayleen ne se sekiraj mila ke pocne posilno i pojako da mrdi bebusot...sekoe bebe si e individualno i site ne premrduvaat isto..nekoi porano nekoi podocna....bitno e na ehoto da bide se vo red...ako ne si zadovolna od maticnata smenija... Se izv za lat...od tel sum
Контракции? Јас?!!! Нееееее Ме убиваат. Какви менстурални болки бре, не знам за другите ама мене лажните болки ми беа како менстуални а овие се како некој да ме стиска доле со клема. Ама не одам на во ГАК уште. Чекам да бидат барем на 5-10 мин константно, вака ептен ми се шарени. Ама постои голема веројатност до утре да се гушкаме со бебушка
запишувај на листе кога ке имаш болки мене ми отиде така пола тефтерче, како и да е нека ти е со лесно, мене чепот на 3 пати ми падна, последниот пат ко ми допадна за 2 часа се породив.
29 недела !!!! Буцка е како во центрифуга од сабајле,мислам дека бубрезите ми ги измести Едвај ја чекам да се гушнеме, од што сум нестрплива по 100 пати ги прегледувам алиштенцата и секој ден само купувам по нешто (ке банкротирам ). Поздрав до сите мамички кои веке се гушкаат со своите сонциња и кои како мене со нетрпение чекаат да се гушнат.
Уф не можам да ви кажам колку ми олесна што читам овакви одговори donna.17 и ddevojce.. некои дури и до 7ми месец не го чувствувале убаво, што значи дека јас можеби и напразно толку се грижам, ама што да правам таква паничарка сум Делумно таа паника ми доаѓа од тоа што матичнава не ме седнува убаво да ми објасни.. а не знам кој ми пиша од вас две да ја заменам,ама овде во нашиов град само она е гинеколог,ете толку сме за грев Ајде,само нека се роди живо и здраво,се друго ќе заборавам
Хај женски Јас денеска бев на преглед, 25 недела Конечно Денеска инаку проверуваа скриен шеќер , пиев една течност и чекав еден час ... и потоа земаа крв Ме ставија и на цтг Ехо преглед немаше , тек нареден пат Инаку се е во ред.Малово го осеќам мнооогу високо , под градите скоро ... клоца , мава и тоаа се навечер кога ќе легнам Не ме оставаат ни едно ни друго дете да спијам Тја мајка тоа е Поздрав и убав ден
Девојки ноќеска на 2 пати и од сабајлево на два пати како стуичка да ми поминува низ грб. Нормално ли е ова? А ноќеска ни око не можев да склопам од тапа болки во стомакот.
Мешиња здраво и од мене. Денес бев кај матичниот гинеколог го земав и последниот брис за оваа бременост, а од таму си заминав тотално збунета и побркана. Во Петокот кога бев на преглед на болница тамошниот Др. ми го смени терминот бидејќи неделите не се поклопуваат според последната менстурација и ехото бидејќи имав нередовна менстурација и ми рече дека ќе терам уште 1 месец секако. Кај матичнава си ги водевме неделите според последната менструација и по правило треба да сум 37 недела точно денес со термин 7 Јануари, а според Др. на болница треба да сум 35 нед и 2 дена, што резултира на пораѓање од 15-20 Јануари. Денес и раскажувам на матичнава за промената на терминот и и реков да ме ѕирни на ехо, и кажувам дека имам болки во грбот и препоните, дека бебето нон стоп мрда не ме остава да спијам и таа вика бебето е супер наместено за излегување и таа ми предвидува раѓање до Нова Година секако, а постојаните болки биле резултат на тоа што можеби сум почнувала полека да се отворам (не ме прегледа вагинално). И сега драги мои ај кажете ми вие кој да го слушам тотално сум збунета. Дали на некоја од вас и се има десено ваков сличен случај со непоклопување на неделите поради нередовната ментруација?
не се секирај,бебето кога ке му дојде оно само ке си дојде на свет,мене со првото ми бесе термин 18 јануари,а се породив на 02.01,а најнормално е да осекас помалку болка бидејки бебусот полека се спрема поздрав
Вистина ова со чепот. И денес пак на два пати кога бев тоалет приметив дека има и тоа повеќе од вчера. А те послушав и ова со запипување на контракциите. И се познава дека варираат, се појавуваат од на 4 мин па до на пола саат. Многу се болни, значи многу ама трпам. Утре одсабајле сум на контрола во ГАК па ќе видиме што ќе речеат тогаш
Јас и ти изгледа во исто време ќе се радуваме на бебушките наши Исто сме бремени, за некој ден влегуваме во 6ти месец! И без грижа мила,и јас не ја чувствувам мојата бебушка често да ме клоца... поточно чувствувам како се движи во стомакот и тоа претежно навечер, а не осеќам клоцање. Претпоставувам тоа ќе ми се случува во наредните месеци. Значи еве сум ти пример јас, во иста недела бременост како и ти, и јас осеќам само движење во мене, не и клоцкање од бебето! А го правев и прегледот скрининг во 20 недела и гинекологот ми кажа дека со развојот на бебето е се во ред! Значи нема место за паника... смири се, и ако можеш направи го скирнингот ако досега не си го направила! Ќе ти се успокои душата кога докторот ќе ти каже дека се е во ред со бебето! И уште ова, познавам мајка која и во двете свои бремености клоцкање од бебињата осетила дури во 7ми месец а роди здрави деца... така да, ваљда нормално е
Женски редовно ве читам иако не сум многу активна, посебно оваа тема секојдневно ја проверувам и ве следам сакам да слушнам искуство од мајки кои родиле поголемки бебиња, со оглед на тоа што уште од сега сме 3кг а имаме цел месец до терминот, се очекува да се роди големко бебе (какво што сум била јас ) е сега ме интересира како поминале мајки со ваков случај на пораѓај, по природен пат или царски?
ич да не се секираш и ја од шред да влезам во 6 ти мислев дека не сум трудна нисто не осекав,ама кога влегов вп 6 ти се ми се смени,не се секирај е сега ле сватиш што значида си мајка
Не ти е терминот многу поместен,затоа не се секирај, болките значат полека отворање,може и веке си еден прст отворена, ти секако си спремна уште од сега (претпоставувам), и искрено никој не знае кога бебето ке е спремно за излегување, мој совет ти е , имај си ја спремно торбата за во болница,биди си средена за да не имаш многу работа пред да тргнеш и ако пшочнат болки или прсне водењак да си идеш во болница СПРЕМНА 100%. Јас имав спремно се за во болница од почеток 8 месец, а се породив дури 39 недела на 4 ден, ама никогаш не можеш да си доволно спремен за тоа, бидејќи тоа прво е работа на природата.
snegulkata супер,премногу се радувам што ќе споделуваме искуства. Баш ми треба некој што е близу до мојот термин за разговор и за да се информираме меѓусебно Јас цела бременост по форуми и различни портали се информирам,се утешувам и си ги кажувам маките. Здравје нека е за втората бременост сигурно ќе правам и некои контроли во Скопските клиники,ако треба и сите,оти тука нема ниту екран да си го видам бебето,ниту срцето можам да му го слушнам ниту пак оваа ми кажува што се случува со него.Ќе ми фрли една сликичка после ехото и јас само си замислувам како би било тоа кога би го видела како мрда на екран mace 31 хаха,ти сигурно ме разбираш штом си се чувствувала како воопшто да не си бремена. Јас немам ама баш никаков симптом, ама баш ништо што би укажувало дека сум бремена. Хемоглобинот ми е 14ипол, ниту една мачнина ниту едно повраќање ама баш ништо. Буквално се чувствувам како докторкава да ме лаже таму кога ќе ми рече дека имам бебче во мене