Фала на утеха. И мене ми рече помалечко е бебето има време да се заврти. И јас првото го родив природно без пукање и сечење. И не сакам ЦР. Ама ако се мора... Со лесно...
Прва бременост ми е и јас не знаев како изгледаат контракции, не ни можев да замислам.. Амаа кога ќе се појават ќе знаеш, ете така едноставно се осеќа некое 6то сетило
Мене контракцииве уште ми се мистерија. Не ми се здрвил цел стомак, туку само еден дел ми се здрвува наеднаш, многу е непријатно, трае неколку секунди и пушта. Не чувствувам болки. Дали се рачуна за контракција ако се работи само за дел од стомакот и тој дел не е долниот дел од стомакот? Е сега пред малку ми се случи нешто ново. Наеднаш добив грч баш во долниот дел од стомакот, не беше неиздржлив, ама не беше ни баш благ. Траеше неколку секунди. Ова прв пат ми се случува до сега. Како сечење беше, сум немала менструални болки, не знам што да очекувам, не знам ни да го објаснам она што го осетив, ама валда по интензитет треба да е појака болка од оваа за да почнам да паничам.
Ako treba da lezes ke lezes mila moras da izdrzes se radi bebceto jas prvite tri meseci gi izlezav oti go izgubiv ednoto bebce vo 6,7 ned ednoto ostana I oti I postelkata mi bese malku odlepena
Можеби имаш потреба од повеќе течности, можеш увин чај некое време да попиеш. Зголемено количество на кетони и плочест епител се јавува најчесто при недоволен внес на течности и дијабет, а дијабет не верувам дека имаш. Консултирај матичен и во меѓувреме мнооогу течности и увин чај.
Добар ден мешиња , како сте , како се држите на топлово? @Sofi.ja прочитав вчера што си напишала, се ќе биде во ред мила , само ќе ги слушаш докторите , лежи , одмарај , знам дека времето со лежење и одмарање не поминува, ама се за доброто на бебето Јас денес бев на вториот скрининг , прво се изначекав , уквално 1 саат дремевме во ординација со ќерка ми и мм , ама барем беше супер ладничко , а од стрес цело време го посетував тоалетот се изнаклоца бебето пред да влезам и таа беше лута , очигледно се гледа по сликава Влегов , мереше главче , го гледаше срцето , бубрези , се во детали објаснуваше , ми кажа дека е 527 грама денес сум 22+3 Повторно гледаше за пол и девојка си останува. Фала богу се во ред пројде , само да ве прашам каков е тој доплер скриниг , некој трет? Кога се прави и зошто? Се сеќавам јас не го правев тоа во првата бременост.. Не ми спомна мене ништо туку една што ја познавав пред мене , беше 8ми месец и беше тој скрининг да го прави
Леле на овој пекол настинав. 26та недела нос ми трче грло веќе не ме боли иако два дена кашлав по ред. Имам главоболка и сега мерив температура 37.1 ми е, леукоцити 12. Пијам лимунади цел ден, чај и супа исто. Не знам дали да се напијам парацетамол или не.
@koritsaki Jas go pravev toj skrining isto vo 8mi, maticniot mi kaza deka se pravi za da vidat kako se razvivaat organite na bebe, cisto kontrolen
Се прави од 30 до 34. Јас наредната недела ќе го правам,па ќе видам што точно ќе биде и ќе пишам. На извештај од втор скрининг ми пишува дека нареден трет е за следење на раст и развој и доплер за да се видат сите протоци. Ќе пишам подетално,после преглед Иначе кукличкава права позерка ти е
Вчера кога се чув со докторката ми рече додека чекаме резултати, повеќе течности и увин чај. Течности пијам, водаА денес едвај една чаша увин чај испив, оти многу ми е тежок за пиење. Ама ќе пробам така. Секако неделава треба и крвна слика да правам, па ќе видиме и шеќерот колку е.
Мораш многу течности. Јас првите контроли имав многу леукоцити и епителни клетки и еритроцити во мокрача а уринокултурата ок. Ама не пиев течности доволно. Мокрачата пиво темно боја ми беше. Кога др ми рече дека ако не пијам му штетам на беба. Заради плодовата вода, дехидрацијата предизвикува контракции, нема добра циркулација... Па почнав по 1 литар чај од брусница плус 3 литри вода, овошјето гратис. Сега мокрачата ми е скоро бела а резултатите одлични. Мораш заради бебе.
и јас знам дека мокраќата не смее да е со темна боја,од потемно жолта портокалова дури и пиво боја,укажува на дехидратација. Јас додуша летно време и потреба и навика ми е да пијам вода.
Во врска со цервиксот , пишува 34мм а денес сум 22+3 Инаку вагинално не ми мереа , туку нормално ехо преку стомак.. Нормален е или ? ги споредував со резултатите од првата бременост тогаш сум била 23 недели и цервиксот бил 43мм Инаку ништо не ми спомна докторов ми кажа се е во ред..
@koritsaki Ќе може да ми ја кажеш кратенката за цервикс? Или да го сликнеш само тој дел од извештајот да споредам со мојот последен да видам дали има нешто за тоа. Ме исплашивте со муабетот за урината. Мене последниве денови ми е потемна од вообичаено...
Нема некоја кратенка, туку напишаново еве го одбележав Пишува : Должина на цервикс измерена стомачно 34мм Кај тебе како пишува?
Леле да, мојава мокрача сабајле имаше боја на пиво. А пишуваше боја бистра. Не знаев за ова за течностите. Обавезно ќе пијам повеќе. Фала ти многу
Немам ништо вака напишано на ниеден извештај. Се е со кратенки и извештаите ми се на англиски, гуглани ми се сите детално, нема за цервикс. Ај си реков да не сум грешка, кога те прочитав, ама не... Тоа е тоа...
@koritsaki кукла ти е бебка Сега и мене ме замисливте со мокрачава. На претходните испитувања додека повраќав кај вредностите се беше испомешано плусеви минуси,високи,ниски, матичнава сето тоа го препиша на повраќањето,дека било нормално. Пред последен пат имав лекоцити за 20 над дозволеното и 2 плуса бактерии,правев уринолултура уредна. Сега на последнава од завчера, бојата ми е многу заматена,а кај епителни клетки е минус,а треба да е плус. Се друго е ок. И ова е знак за дехидрираност?
@Yowannty ништо , нема врска мила , да ти кажам колку повеќе се замарам толку повеќе на глупости ќе мислам. Ако не беше па нешто во ред ќе ми го кажеше докторов , бар така мислам. Тој ми рече супер се е одлично и толку. Ниту па ми спомна вагинално да ме види. Сега не знам кога да му ги однесам резултатите на гинекологот , дали сега или кога што си имам закажано тогаш