@BirMelek јас имам 36 год и еден претходен спонтан абортус и заради тоа докторката ми рече ќе треба или нифти или амнио. Ми спомна дека медуцински секогаш има ризик амниосинтезата, ама вика мои пациенти супер поминале. Арно ама, матичнава малку ми е за никаде и почна да ми набројува примери со негативен исход од амнио. Ме преплаши и така (сакала нејќела) правев нифти. За среќа резултатите излегоа супер. Докторкава на приватно ми рече ако си под 35г и се е во ред со првиот скрининг не треба амнио. И приската била само статиска која доста често знаела да даде погрешни резултати па после морале трудниците да прават амнио. Така да, ако не отиди си на уште еден ехо преглед на приватно, консултирај се ако ти е на мисла. Ако не терај И мене ми рекоа ехото не е штетно. Јас од како останав трудна заради проблеми не знам колку пати отидов на ехо преглед. Само Господ да не чува, кога се мора нема што да правиме друго
Труднички си качував овие месеци супер со килажата ( за мене е ова ), али овие десет дена ко да стагнирам во место си тапкам ни грам нагоре не одам ... на ехо се е во ред .. а се исто јадам како и претходно.. очекував ова трето тромесечие највеќе да качам али баш обратно ова кај мене.. вие цело време качувате на килажа или на периоди ?
Јас не одам на одмор, иако немам никаков проблем. Ама си се знам самата, горам на сонце, подлежна сум на воспаленија, после секој одмор од ладната вода обавезно воспаление на јајници добивам. Не би да трпам болка, јер ограничен е изборот на хемија во бременост. Една година нема да се умре за плажа.
@bela.m И јас сметам дека приската е статистика, не се замарам со неа, не трчам по резултатите . Ме изнервира што 10 пати напомена како ова што нухалната коска е во ред, само 50% е точно. Како да ојдов на предавање за даунов синдром, а не за скрининг. Сама сум си крива, не ми се даваа 7500 денари, бесна сум што ништо не користам од здравственото осигурување и за мене и за ќерка секогаш одам на приватно, па ај си реков ќе одам на преглед барем за ова убедена дека се е во ред. И уште сум убедена, само сум изненадена од простотилакот на докторкава. И после се лутат што ја кудиме државна, е па како поинаку... @flower30 Јас би правела нифти да имам пари и да нема ризик. Само така е рает главата. Меѓу нифти и амнио секако ќе избереш нифти, амнио е стварно ризична. Сега уживај, знаеш дека бебо ти е тип топ.
Дали отечените нозе може да се мачкаат со крем за отоци и потечени вени Алвен? Го имам изгубено упатството незнам дали смее трудници да го користат. Претходно го користев за отоци после удар
Кај мене на првиот беше ко успано.. едвај се вртеше.. права мрза... па може затоа добив сликичка.. но за вториот не добив.. на обичен преглед може ќе ти дадат само ако убаво го фатат, ако не се крие.. моево секогаш кога ќе ми правеа ехо се вртеше со газето.. лицето си го криеше... едвај две сликички добив за овие 40 недели во бременост... и тие ги чувам зашто ми се единствени... едвај го фатиа со фацичето свртено...
Of a bas togas se faka boja na Znaci bela ke si ostanam haha Jas na periodi sum... ovoj mesec primer moze da kacam dr uopste ne...i koga mislam deka nekoj mesec jadam poveke od predhodno toj mesec ni gram neam kaceno.. se e individualno jas eve poslednite 3 meseci neam ni gram kaceno. Ocekuvam sea poslednite nedeli da nadoknadam za se haha. Se e individualno i do organizam nekoi od vozduh moze da kacat 3kg u mesec a nekoi da skapat od jadenje ni 3 grama. Taka da nemaj gajle jadi si so red se so treba ke se zakace ma tebe
Потполно те разбирам. Пристапот иритира, не друго. Ако ти послужи за информација, скринингот во Ремедика го плативме 3800, а на информации ја кажуваат сумата заедно со Приска 8800. Само скрининг ми кажаа 4500, а сепак платив 3800. Ако сметаш дека имаш потреба да смириш душа, имај ја во предвид Петрова. Макар што, освен исклучително фин и коректен однос, сигурно истите информации за беба би ги добила. Бебка е добра штом не ти рекле ништо. Знаеш веќе и од искуство, поминат ти е еднаш овој пат со дадичката
@BirMelek абе немаше пари, ама земавме картичка од банка. Ќе враќаме на рати. Јас и на др. И реков, не можам да си дозволам 700е за преглед, а и испадна до сега сите прегледи ми се на приватно и лекови и плус витамини. Ама маж пресече рече ќе се снајдеме, оти нели сепак здравјето не бебето пред се. Фала му на Господ што се е во ред. Уште да намалат болките, оти инаку ќе испадне цела бременост да ја поминам во лежење. И да успеам да ги смирам нервите или ќе стигнам до Бардовци пред пораѓај
Сите сме така флауерке, тие што живееме само од плати, толку можиме. И ние таа варијанта ја разгледувавме ама пусто многу ни се собра. Ивф терапија, замрзнување ембриончиња, водење бременост на приватно... Секое одење за Скопје не чини и тоа многу. Здравје само, да стигниме до породување, не би можела кај друг доктор. Јас за едни брисеви не сакав да чујам матичната да ми ги земе, а не па породување. Помага фамилија, родители мои, на сопруг, ама не сме толку паралии да не ни се многу 3000 за брисеви, 2500 за ехо или пак 120000 за породување. Здравје само, пари се печалат, нека се даваат за убаво само. Само бебињата да ни се добри, ќе најдиме начин да се снајдиме
Така е, сите мислиме за доброто на тие бебиња и децата. Ќе се снаоѓаме само да сме живи и здрави сите
Zenski dali znaete dali ima ambulanta koja nudi domasna poseta...poradi toa sto cerviksit mi e mnogu skraten a ziveeam na 5ti sprat bez lift ne sakam da rizikuvam da se simnam po skali ni ednas nedelno za bockanje so progesteron depo Ve molam sa info
Jas do 12ta nedela izgubiv 7 kg od tolku povrakjanje ....od togas pocnav po malku da jadam i do sega vrativ samo 3 kg. Mislam deka nema pravilo bitno bebeto da napreduva
Јас имав таков резултат минатиот месец и матичниот ми кажа дека е така кај повеќето трудници поради зголемен секрет или поради недоволно пиење течности. Се додека крвниот притисок е во нормала и нема отоци нема место за паника. Почнав да пијам повеќе вода и овој месец испитав пак и излезе 1-2 леукоцити.
Што праите труднички? Девојчици, вие шо сме генерација со бебиња кажете ми дали ве подболува кога преткаат? Денеска имам чувство дека левиов јајник и служи како боксерска вреќа. И горе над и околу пупак како се врти така стиска со стапала и колена и многу е непријатно.
Подболува и наболува се повеќе и повеќе како што растат. Мене ме штрека на моменти,како боксерче е..ич не ме штеди
За првото се правев приватно, исто како и ти, дури и некои непотребни работи, но тоа го знам сега, тогаш не сакав да слушам. Затоа реков сега првиов исклучиво скрининг да одам на државно, потоа од втор до крај здравје, во приватна. Со матичната зборав, воопшто да не се загрижувам ми рече. Јас и онака не се загрижив да бидам искрена Ваљда нема понатаму да ме фаќат црни мисли . Зедов боледување, се надевам ќе разминат мачниниве...
да ти кажам и јас помислив на тоа дека треба повеќе вода да пијам, од тоа дека се покачени, чим нема бактерии... оно пијам не дека не но сигурно не е доволно тоа околу литро ипол на ден .. @Yowannty не да боли, веќе незнам во кој дел се не маваат, најмногу ми е така болно кога се превртуваат и цел стомак ќе ми се напрчи само у една точка мислиш од папок ќе излезе или од бешика , баш боксерски вреќи ко да сме им...