Видов дека имаше во Лидл и тоа 2 пати мислам во различни недели и убави изгледаа и евтини, ама ако не се погодат Да си пробам јас сакам . Во мојот град нема за трудници т.е има 2-3 продавници вклучувајќи и Waikiki но костуми за капење во нив не најдов. Ќе мора некој поширок обичен да барам. Битно да се брцниме некој пат, да не мислиме до в година
Potrudi se povekje da odmaras iako mozebi nemas moznost....mene isto mi rekoa deka nema mesto za panika so 3.7cm i jas malku se opustiv , za tri nedeli mi se skrati na 2.7 ...moj sovet e da ne mislis mn na toa, Gospod e golem i ke ni pomogne samo gledaj pozitivno i bez stresovi . Backiii
Од тоа ми е највеќе страв, бидејќи сум да не речам, на почеток на бременост. А ако се скрати тогаш ќе мора да лежам по цел ден. Со дете сами дома и да сакам да лежам не можам, де и се јаде де и се мочка, де ручек..... А ме фаќа паника многу. Еве и денес ме боли стомакот и долу ниско кај коската и не можев пак да лежам цел ден. И одма црни мисли. Се надевам дека ќе биде се во ред
Мерат абдоменално ама не кажуваат ако не прашаш и тоа е скроз погрешно, иако ако има нешто недај Боже се гледа и вака па ќе кажат дури тогаш. Барај си сама ако сакаш секој преглед и напомени вагинално.
Не смее. Ма да ја пиев на почеток на бременост, ми се појави осип не знаев дека сум трудна тогаш, а тоа од хормоните. Фала му на бога ништо лошо не се деси, ама и на нив пишува дека не се препорачуваат на трудници. @koritsaki биодевојка препорачува алверде како природна и доста добра колекција, неколку пати ја имам читано тука, и ја ќе почнев со неа, ама овде ја нема. Баш ми е криво што не се сетив на Апивита порано. Во случај да не ни одговара Веледа, ќе ја прашам за составот на Апивита. @Magic13 има во лидл последниов месец целосни купачи и убавки се. Оваа недела донесоа танкини. Ја имам и бикини што ми се точни, ама стомаков ми има многу нерамна форма.. и непријатно ми е така да го шетам.
@beba@meba @flower30 @Мариаа. фала на поддршка девојки мора да се издржи иако психички незнам дали некогаш сум била бетер рассеана. Ме уништија, бебето било мако и заостанувало со неделите, ми бараја документација за даунов и скрининзи и после притисок висок. Епа ете, затоа. Неможам да спијам од мисли, ама ќе се издржи. Ве гушкам
Петра ти мереле тебе вагинално почесто и порано од 8ми месец?! Мене ми мери, ама мене па језа ме фаќа дека вагинално. Во првата бременост од 8ми почна, не порано. Па сега си викам да не е многу вака вагинално?! Јас до сега ептен зачестив по прегледи. И сакав да закажам за 2 недели, дека бев скоро. Ама пусто тоа должината на цервиксот ми мати памет и се мислам наредната недела да закажам.
Можеби е подобро како некои трудници што воопшто не знаат што е цервикс, а камо ли вакви мерки- такви мерки. Но од друга страна кратење на цервиксот доведува до предвремено породување или во пониска недела абортус. За да се спречи понатамошно кратење се прави интервенција на грлото на матката-серклаж или народски кажано подврзување на матката. Се работи за ставање на неколку конци на грлото кои треба да бидат потпора да не се спушта бебето надолу. Како што се информирав серклажот вообичаено се става во 4ти месец, а подоцна што поголема недела толку поголем ризик има да направи беља- може да дојде до пукање на водењак и толку од бременоста. Стварно не ми е јасно зошто матичните гинеколози не обрнуваат внимание на овој ризик во низата ризици што може да се јават во бременост како и покачениот крвен притисок,дијабет итн. До сега ниту една информација околу бременоста не сум ја добила од матичната во смисла што да очекувам,што следува понатаму,што е нормално,а што не нормално и треба да се појде на лекар. На секој преглед ние како идни мајки едвај чекаме да го видиме бебулето,почнувајќи од неговиот развој како точка па надаље и не ни обрнуваме внимание што мерат,што значат кратенките на извештајот итн. Прв пат измерив цервикс во 20та недела, на мое барање,вагинално. Многу членки пишуваат дека се гледа и абдоменално но досега додека ме гледала преку стомак ниту еднаш не ми рекла го видов цервиксот таа и таа димензија ти е... Среќна сум што постои интернет,групи,форуми каде што можам повеќе да дознаам на тема бременост,па некогаш дури и по стручно од доктор.
Јас само да прашам околу Приската. Нели даваат извештај од ехото, а резултатите од крвта ги праќаат кај матичниот. Го правев во април од тогаш навака не сум го видела во картон кај што ми се другите документи. Тогаш телефонски се јавив сестрата рече др виде во ред е. Го имаш како документ?
Оф па и тие доктори. Па како им текна сега пред пораѓај вакви прашања и стресови? Кај гледаа до сега, зошто си одела на прегледи? Немој(знам дека е тешко), јас најпаничар сум, ама пробај малку олабави мисли. Нека ти донесат твоите некоја книга, списание. И пишувај тука, тука сме за поддршка. Ама јас сепак мислам дека ти ќе се породиш пред понеделник дефинитивно и дека бебуш ќе биде најумно и најубаво на цел свет
Да, прашај кај матичен обично ги праќаат. Јас барав да ми го испечати за да имам документација. @flower30 се беше во ред до 36 недела, откако почнав во Чаир почнаа паниките. 3100 грама го мерат, толку сме и родени ние. Поише непотребни стресови ама ајде. И дај боже да се олеснам порано.
Не те разбрав, 3100 гр. дека е викат мало е?! Јас ќерка ми ја родив 2600гр и беше со апгар 9/10. Ќе биде, верувам во тоа и од срце ти го посакувам. Па ќе честиш мекици (за синче или ќерка- Не памтам)
Секогаш тука за подржка или било што... опушти се.. те чекаат убави моменти по пораѓај.. ќе се гушкаш со бебко... сето ова ќе заборавиш после ... стресови, нервози, болки.. се иде во незаборав... бар мене тоа ми се деси... имав јаки болки тешко се отварав.. па ми ставиа индукација долу.. па пак болки грчење и ред др раб.. после индукациите малку се отворив.. па ме качиа во предродилна сала па тука венски примив по два пати од провокациите за да се отворам до 9 цм... откако се отворив ме ставиа на бокс па ми ставиа 2 инјекции за стимулорање на матката за да дозволи бебето да се спушти во родилен канал заш беше високо мн.. три саати бев на бокс со јаки болки.. на секои 2 мин... после некако успеа бебе да се спушти и без проблем се роди.. но до тогаш јас со маки и болки бев.. ама ете кога го родив и кога го земав во раце заборавив на се.. едноставно нема болки не се приметува ни доктор ни ништо.. ти со бебе си во центарот.. опушти се мајка... се ќе биде во најдобар ред.. верувај
Мојата објаснува баш детално, ги гледа сите органчиња како функционираат, колку се развиени, колку треба да бидат и кажува дали се совпаѓаат мерките со потребното ниво на развој во тој момент. Затоа се зачудив, си мислев дека е рано, ама гледам дека членки што се тука некаде со недели веќе им мерат. Баш ќе и спомнам на следна контрола.
Околу мерење цервикс, ми мери на секој преглед. После прегледот со абдоменално ехо, со вагинално ехо го мери. Многу ми е непријатен прегледот и мразам што треба да се "брцне" ама тоа е. Мора така.
Bolkite vo stomak go kratat cerviksot, jas postojano imam bolki i nazalost zatoa i se krati. Potpolno te razbiram kako ti e no magnezium dali pies...jas pijam 3x1 od 250mg. Potrudi se kolku sto mozes da odmaras...toa e, Ajde ke uspeeme zaedno ke vidis
Пијам магнезиум директ. Пиев по едно, сега овие денови 2 на ден. Јас првата бременост цела бременост ја поминав со болки во стомак. А дури во 8ми месец(средина на 8ми) ми беше намален на 2.5 см. Сега пак имам болки, а примав и Прогестерон, пијам Дабростон и Утрогестан и Магнезиум. Господ да не чува сите
Zdravo devojki Bremena sum veke 6ta nedela Koga bev na pregled mi kazaa deka imam kandida Prasanjeto e ako koristam vaginaleti dali ke steti na bebeto
Пред 7 години јас платив 100 евра за сама. Два кревети имаше, значи по 50 на човек . Ова на хирургија.