Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.913
    Допаѓања:
    142.622
    Добро утро,
    Чекам мм да ми направи тост:) Вчера јадев патлиџан и пак имав дијареа. Се напив пробиотик и банана јадев и помина. Ама јас мислев дека е од праските и вечерта за вечера пак јадев патлиџан. За 10мин револуција во стомак. Сега сабајле пак дијареа.
    Пиев пробиотик и веќе до пораѓај ќе размислам дали пак ќе јадам патлиџан. Јас па пред 2 недели и копрокултура правев мислејќи некоја бактерија имам,ама сега дефинитивно знам дека е патлиџан.
    Е сега одма и паника ме фати дека имав читано тука дека гинеколог рекол дијареа доведува до предвремен пораѓај и коски ми се тресеа сабајле. Раат да не е човек.

Недела ќе закажам на гинеколог. Треба да одам на депилација на препони, не сум била одамна, па ќе биде весело:)

Значи уште неколку дена и ќе влезам во 5ти. Еден ден не ми помина без некои болки, нервози. Ми наплаќа оваа бременост за претходната. Сега сфаќам дека претходната ми била школска бременост и пораѓајот исто. Сега се плашам да мислам како ќе биде и до крај на бременост и пораѓај.

На NNA, Magic13, VedaG10 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Flower123123

Flower123123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 септември 2016
    Пораки:
    324
    Допаѓања:
    625
    Мешиња дали ве фаќа страв од пороѓај и како се справувате? Мене не ми е страв од самиот чин, мислам и од тоа ми е страв како ќе биде, да не ми се стресе снагата и срцето но и од неизвесноста цел ден на пример или два да чекаш со болки, мачнини, повраќање додека се отвориш и породиш. А од царски ќе сум во паника само сабајлето пред сала и толку, но за природно ме фаќа страв. Сега не е огромен страв зашто уште сум 8ми но да се припремам психички :)

3. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.913
    Допаѓања:
    142.622
    Сите ги фаќа страв. Само немој да слушаш многу приказни од другите родилки(мислам до детали де:)).
    Во првата бременост 2 другарки се породија 1 година пред мене. Толку детално ми опишаа, едната 2 дена беше во болница пред да се породи. Ужасен страв имав од нивните приказни. Се тресев кога одев на пораѓај заради нив. И сите детали им ги памтев. Ама фала му на Господ добро поминав. И брзо.
    И гледај да се опуштиш колку што можеш. На еднава другарка докторов и рекол толку била уплашена и згрчена од страв што За време на царскиов мускулатурата и била ептен стегната. Тогаш не можеш да се опуштиш скроз секако, ама само ќе ги слушаш докторот и сестрите.
    Мене пред пораѓај ме виде како дишам (правилно) сестрата и мислеше дека сум одела на вежби за трудници. Рече вака ако дишеш правилно и соработуваш ќе родиш со песна:D:D

На NNA и Flower123123 им се допаѓа ова.
  4. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.504
    Допаѓања:
    184.013
    @flower30 дијареа не доведува до предвремен, туку е еден од знаците дека ќе следи пораѓај, што и не е правило. Во смисла, кога ќе влезеш во 9ти, можно е ден-два пред пораѓај да имаш дијареа оти телото се чисти, а и не мора да значи. Многу трудници имаат дијареа цела бременост, ја имав на периоди, исто како што многу имаат запек. Не се секирај. :)

@Мариаа. Ариел бејби има и прашок или само течен детергент е? И дали некоја знае дали можам да го најдам во грција? :D

Се трудам да не мислам, ама имам ужасен страв од пораѓај. Ништо друго не ме плаши како што ме плаши самиот пораѓај. :tmi:

На NNA, Lianna Anna, koritsaki и 2 други им се допаѓа ова.
  5. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.913
    Допаѓања:
    142.622
    Леле фала ти. Колку погрешно сум го сфатила постот на членката(facepalm)Со првата бременост нема дијареа ни за време на бременост ни пред пораѓај, па сега бидејќи се имам:Dново ми е се ова.

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.424
    Допаѓања:
    18.662
    На Flower123123, Martka и Софија 88 им се допаѓа ова.
  7. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.036
    @Yowannty течен детергент,мислам дека нема прашок:)

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  8. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.041
    Допаѓања:
    108.742
    @Yowannty овој е течниот детергент за бебиња :) види по супермаркетиве :)

Јас овие ги користев

На NNA, Septemvri и Yowannty им се допаѓа ова.
  9. Starlič

Starlič Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2017
    Пораки:
    1.604
    Допаѓања:
    9.289
    Леле и мене патлиџанот ми прави проблем, пред некој ден јадев и за саат време се исповраќав, пред тоа од него во wc дремев. Веќе не помислувам да јадам. Ама пустиот па сега му е сезона и најмногу ме освежува:wasntme:

На NNA и flower30 им се допаѓа ова.
  10. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.540
    Допаѓања:
    20.181
    Јас на првиот пораѓај отидов скроз психички спремна, ама само оти не знаев што ме чека и колку многу може да боли. Премногу бев возбудена за да мислам на друго, а и сигурна бев дека имам висок праг на толеранција на болка. Што се покажа како неточно. :worried: Знаев и правилно да дишам. Мајка ми ме беше спремала на техниката. Иначе е акушерка. :D Се породив за 5 саати, прилично брзо за прворотка. Првите болки, некои 2, 3 саати ги поминав дома, миејќи садови. Маката ми траеше околу 8 саати вкупно.

Вториот пораѓај, траеше подолго и беше потежок од првиот. А по некоја логика, би требало да биде спротивното.

Мислам дека ми влијаеше психата, затоа што знаев што ме чека. Техниката за дишење не ми користеше многу, иако бев 100% насочена кон истата. Болката ме покоси, се убив од повраќање. Со првите болки, исто миев садови. Изгледа ми е некој ритуал пред раѓање. :rofl:

Третиов, се надевам, а и се тешам дека трет, па ќе биде најлесен. :^) (Иначе бебе ми е уште карлично :worried:) Претпоставувам и дека пак ќе мијам садови. :rofl: Најјако од се, е што имам машина за садови, ама не ја употребувам кога почнуваат болките. :D

Иначе, чепот ми падна дента, односно утрината, а вечерта раѓав. Дијареа имав два, три дена пред раѓање.

Нема правило и кај сите е различно. Некој издржува повеќе болка, некој помалце. Јас би со анестезија, ама тоа ме плаши повеќе од самиот пораѓај. Анксиозност. :(

Трет пат ќе ми биде и пак се плашам. :worried: И ми треба повторување на лекцијата за дишење. :D

Него, да ве прашам. Дали фарбате коса со фарба која содржи амонијак или не се фарбате воопшто? Не знам дали воопшто фаќаат оние што се без или нема врска тоа?

На NNA, srekice, tina2018 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.913
    Допаѓања:
    142.622
    А знаеш колку ме фаќа стрв за патлиџан. И убав беше. Ама ќе паузирам. Едино сега од бавча домашен има свекор ми па кога ќе стаса од тој да пробам.
    Мм пред некоја недела имаше мака со желудник и отиде на преглед и рекла докторката да не јаде патлиџани демек додека држат цена оти сето тоа било прскано многу со хемикалии и прават проблеми во организмот, нормално.

Ти како си? Поминаа нервозите? Ти стасаа резултатите од Приска?

Последна измена: 23 јуни 2019
  12. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.504
    Допаѓања:
    184.013
    Свекрва купила продерм и некој друг со маслиново. Ама па не се консултира со мене и се изнервирав. Ја си набавив од МК пелени за повеќекратна употреба, и за нив ми е препорачано да ги перам со Ариел Бејби или Персил сензитив, како единствени одобрени на европскиот пазар кои не предизвикуваат црвенила и осип. Колку што гуглав овде персил не најдов, а иначе се препорачува прашак наместо течен детергент, е сеа ако нема прашак, ќе го зеам течниов што да праам. И веќе ако користам за пелените таков па и за алиштата ќе користам ист нели... Што да и праам на свеки сеа, нека си ги користи тие 2 за нивните алишта...

На NNA и koritsaki им се допаѓа ова.
  13. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.424
    Допаѓања:
    18.662
    @flower30 @Starlič а да пробате да конзумирате излупен патлиџан? За желудникот мислам дека лушпата прави проблем плус тоа ќе ги фрлите хемикалиите кои се на лушпата :)
    @Lianna Anna јас се фарбам од 2 месец со фарба без амонијак-Syoss златната и ми ги покрива белите влакна.

На NNA, Autumn_, Lianna Anna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.913
    Допаѓања:
    142.622
    Свекрва ми баш вчера ми кажуваше да го лупам, викам не бе не ми смета. Грешка сум била:)ама сега ќе правам пауза па наредно кога ќе јадам ќе лупам обавезно

На NNA и Starlič им се допаѓа ова.
  15. Софија 88

Софија 88 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2016
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    3.077
    мила кисни го зеленчукот во сода бикарбона едно пола саат до саат и пробај да видиш дали ќе ја имаш истата мака или не...а можеш да пробаш пр. и да го излупиш патлиџанот ..

На flower30 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Софија 88

Софија 88 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2016
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    3.077
    кај мене каснат два месеци веќе незнам зошто, претходно точно на месец исплаќаа, сега што е работата незнам..

17. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.036
    Мачкате непца со нешто? Цела бременост имам мака со нив,ама сега ептен ми крварат и ми отекуваат,дури парче ми падна.:worried:
    На заболекар бев,ми ги исчисти само неколку дена беше ок,после пак исто. Кажете некое чаре:doh:

18. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.913
    Допаѓања:
    142.622
    Не ми текна, а баш една членка овде ми кашуваше претходно. Ама ќе ручавме и набрзина измив и седнав. Од сега ќе знам

На Софија 88 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.196
    Допаѓања:
    12.940
    Од синко старите алишта неутрални во бојата ги исправ. А новите работи сеуште не. Имаме време.

20. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.534
    Допаѓања:
    9.859
    Мене првата бременост ми беше најпатолошка што можеше да биде, се породив херојски, психички спремна без глас да пуштам. Едвај чекав да дојде пораѓајот и да не се мачам повеќе со трудноча. Сега сум 30 недела и некако не ни мислам на пораѓај, ке го мислам кога ке дојде:). Сеуште ме фаќа паника да не се породам предвреме иако до сега имав да се рече ок бременост,веројатно ми е од претходната траума уште. За фарбање се фарбам со истата фарба од претходно,со амоњак,само не ја држам долго,максимум 25минути. Не верувам дека може да наштети повеќе од загадениот воздух што го дишевме цела зима.

На NNA, srekice, The Unicorn и 2 други им се допаѓа ова.