Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Софија 88

Софија 88 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2016
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    3.077
    ќути мила не збори, цел кук не го осеќам кривам цела, од вчера најново почнаа болки и некој притисок од препонот, накај кук и кичмата, едвај стојам и одам до кујна, ко да малку ми беше се до сега (facepalm)
    јас едвај чекам да помине брзо периодов да се породам, летово ќе ме умре мислам, никако не сум ни за надвор ни за внатре ...всушност за никаде не сум :lol:
    Едит: @Yowannty само за кај тебе на плажа и море сум е тоа ќе ме опорави , али само на сон ќе можам за жал :sun:(poolparty):hug:

На NNA, Martka, Presrekna и 3 други им се допаѓа ова.
  2. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.196
    Допаѓања:
    12.940
    @Софија 88 и @Мариаа. Не се предавајте. Рано е имаме уште по 1,5-2 месеци.
    Мене Др ми рече дека сум ретка среќница што немам болки, тежина, жештина како да не сум бремена... Читајќи ве гледам зошто.Пупу машала. Трчам сеуште по скали.
    Ама неколку дена ми пука главата од болка. Ама еве денес железото 8 а долна граница 12-32
    Хемоглобинот 90. Ужас а цело време пијам хемовит плус. Сега тотхема ми даде.
    Искуство со тотхема и запек???

На NNA, Martka, Yowannty и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Софија 88

Софија 88 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2016
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    3.077
    да ние заедно идеме, топтан на бокс :lol: пупу само така да си тераш со лесно до крај и за нас уживај во бременоста (y)
    Јас пијам тотхема не ми создава запек, веројатно повеќе е до исхраната па тоа ме одржува некако... јас факам запек од мн благо, грицки и тврда храна ...
    а инаку моево железо е бетер од твоето 3,9 ми дојде цело време паѓа, а хемоглобин 9,7 (facepalm) ни терапија ни ништо живо не помага :shake:

4. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.036
    Ти си фит трудница,блазеси ти:D
    Тотхемата мене не ми создава запек,ама пиј ја со сок од портокал или чај од коприва и плус вит.ц.
    И мене ми е страв железото да го проверам др недела,ако не се покачило ќе си пукнам(facepalm)

5. PinkGirl*

PinkGirl* Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    431
    Допаѓања:
    655
    Си пробала ли со Sideral?мене железото ми падна на 4 и за еден месец го качив на 10 со sideral folic.

Тотхемата била за хемоглобинот ако е низок а не го качува железото.

На NNA и Presrekna им се допаѓа ова.
  6. Софија 88

Софија 88 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2016
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    3.077
    не ги немам, прво почнав со тотхема, па со малтофер ми ги заменија и сега пак ме вратија на тотхемата не ми викаат да ги сменам за други :?:

7. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.534
    Допаѓања:
    9.859
    Јас еден месец пијам хемовит и вит.ц. сега во четврток ке правам крвна слика,па ке видиме на што сум.

На Presrekna му/ѝ се допаѓа ова.
  8. kockichka

kockichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2014
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    2.758
    Тоа ти е синдромот на 9-ти месец. :D;):rofl:

И кај мене така беше првиот пат, само што влегов во 9-ти и си реков, ете сега може кога сака да излага. И си мислев ќе биде во 35та, па во 36-та.... и дојде на 40+2 :whew:.

Сега гледај да спиеш колку што можеш повеќе, немој да забушаваш со физичка активност (умерена, ама редовна) и со лесно во последните недели. Јас тоа би си се советувала себе си да можам да го вратам времето назад со првата бременост.

Однапред извини за непобараниот дополнителен совет :D.
    Мене сега во 18-та недела тоа ме пука - лажна сигурност после мачни 3 месеци.

На Martka и Мариаа. им се допаѓа ова.
  9. Magic13

Magic13 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2019
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    2.251
    Здраво девојки.

Денес бев на преглед, бебенцето е добро, расти, 960 грама го измери. Цело време се криеше со рацете и не можевме лицето да му го видиме. Карлично е поставено, ако не се сврти ќе мора царски, макар што јас и претходно бев со царски. Инаку 26та недела сум. И уште малку влегувам во 7ми месец :inlove:. Цервиксот ми е добар и ми даде уште еднаш зелено светло за на одмор. Хемоглобинот ми е на исто ниво, ама железото се намалило и покрај тоа што испив една доза Фероглобин.

@Presrekna сакав да те прашам дали во Плодност ти спомнаа за трет скрининг?

На NNA, koritsaki, Presrekna и 4 други им се допаѓа ова.
  10. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.036
    Секој месец своја приказна,ама последниов изгледа најтежок ќе биде:D
    И јас тоа си викам,спиј сега после ќе неможеш ама ај како,колковите раштрафени ми се:rofl::rofl:

И ти најтешкото си го поминала. Според мене првите три и последните два месеци се хорор. Измеѓу може нешто малце да се каже "уживање во бременост":D

На NNA, kockichka, Софија 88 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. PinkGirl*

PinkGirl* Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    431
    Допаѓања:
    655
    И јас имам дома тотхема и и реков да ги пијам за железото но ми ги кажа овие.Тотхемата да ја пијам ако ми падне хемоглобинот.Секој различно кажува

На NNA и Софија 88 им се допаѓа ова.
  12. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.196
    Допаѓања:
    12.940
    Ај чекам рапорт четврток за крвната слика.
    @Magic13 јас го направив 3 скрининг 30 недела пред одмор. Др Марија ми препорача. Сега бев кај матичниот после одморот. Супер сте со бебуш и убав провод на одмор.
    @Мариаа. Одмарај сега сама после раштрафена од бебе ќе бидеш. Бери сила мајка.
    @Софија 88 баш ќе пробам со тотхема.
    Зедов и лимони цвекло јаболка и морков од утре стартувам со сокот.

На NNA, Magic13, flower30 и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Petra777

Petra777 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    29.049
    Читам погоре да не цитирам незадоволни од преглед.
    Абе не само обем на глава, бутна..ќе си барате цервикс, проток на папочна, постелка, плодова...
    И да, слики ќе барам , матичната да не потроши хартија случајно.
    Нез за вас, јас прегледи плаќав.
    За втора бременост има на глава да им се качам.

На NNA, Tedyyy, Sofi.ja и 3 други им се допаѓа ова.
  14. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.913
    Допаѓања:
    142.618
    Јас сакам да ми кажува докторот, а не да си правиме општи муабети или да молчи па да си пише извештај. Па ако не ми каже ништо, кога ќе го прочитам извештајот, од што не знам и не ми кажал, може уште повеќе ќе се исплашам.

Пишав и претходно-одам кај 2 докторки(матична и приватно). Пример, одам вторник на приватно за прв скрининг. Докторкава ми мери цервикс вагинално и ме префрла за абдоменално ехо. Како гледа она си кажува - нухален набор, желудниче, раце, нозе. 10 пати ми покажа она да ги видам и јас желудничето, главчето, рачињата...

Одам среда исто на прв скрининг кај матичната. Мониторот свртен само накај неа, ме гледа абдоменално. Јас молчам. Едно 6-7 минути ме гледа. За сето тоа време ми раскажува за одморот, работата во ординација и неколку хорор приказни за трудници-која имала спонтан, која дете со Даун, која родила предвреме. Почнува да ме фаќа нервоза и и викам "а бебето како е". Одговор - "добро е де, шо се секираш" . Па викам, измеривте ли нухален набор, срце, глава како се?! Одговор - "Е добри се де, туку да ти кажам за една жена што праеше амнио па имаше спонтан" .

Е за тоа одам приватно. И затоа ме нервира, каде и кај матичната платив 700д за скрининг, 500д за ехо плаќам а не добивам НИШТО.
    Нивна работа е бар основни работи за бебето и органите(посебно па на скрининг) да ги кажат. Особено па ако дадам 3000д за прегледот.

Инаку, дај кажете како да ја смирам паранојава моја. Толку паника, страв во мене имам ќе пукнам. Ме боли стомак денес пак и одма 300 црни мисли. Секако утре ќе и се јавам на др. да ми најде термин за преглед оти ќе полудам. Цццц излудев овие 5 месеци:(

На NNA, Sofi.ja, Мариаа. и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. E*N

E*N Истакнат член

Се зачлени на:
    23 август 2017
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    43
    За РХ-негативните каде ја примавте инекцијата во 28ма недела, кај матичната или во гиникологија ви ја ставија и дали прво бевте на гиникологија за рефундирање па бевте да ја купите или како оди процедурата некако не можам да ја сватам мојава матична?

16. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.534
    Допаѓања:
    9.859
    На ГАК ја примив пред 8 години, сега во Ремедика. Прво ја порачав, ми ја донесоа во аптека, ја купив. Ја примив а после од матичната земав само потврда. И таму кај што ја примив добив на писмено дека на тој и тој ден ме боцнале, и на самиот извештај ја залепија налепницата каде го има серискиот број на ампулата. Ако те интересира нешто друго, слободно прашај ме.

На E*N му/ѝ се допаѓа ова.
  17. newyear2015

newyear2015 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2015
    Пораки:
    166
    Допаѓања:
    360
    Tocno , potpolno se soglasuvam no koga pobarav od doktorot da mi izmeri cerviks mi rece ...stom ti kazale deka e skraten togas taka e , sega ne mozam da te pregledam vaginalno , imal mn rabota :@. I jas ostanav bez zborovi ...

На Petra777 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. newyear2015

newyear2015 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2015
    Пораки:
    166
    Допаѓања:
    360
    Uzas no vekje sum tolku razocarana sto ne sakam “ doktori” da vidam ...nemaat ni D od doktori.
    A koja nedela si sega , denes te boli povise stomak ? Dali odmaras ? Nema potreba od crni misli posto ke bide dobro nema potreba od panika

На flower30 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.157
    Допаѓања:
    137.252
    Женски не би да ви ширам негатива, ако не ви се допаѓа докторот сменете го, ама не се оптеретувајте превише со разно разни мерки посебно ако не сте медицински лица. Свашта можеме тука да си кажеме, вака лаички, и утре ко некои пензионерки да му се тупниме на докторот дека сакаме тоа и тоа да ни се провери. Само релаксирно, без стресови и се ќе биде добро :!: Слушајте паталец!
    На докторка-гинеколог, ќерка и го изгуби бебето во осми месец. Дента била на преглед. АКо таа не била најдетално прегледена, сигурно јас или некоја од вас не е подетално прегледана од неа. Не ви го кажувам ова за да ве паничам туку дека некогаш колку и да сакаме да ги исконтролираме работите, едноставно невозможно е.

На NNA, Autumn_, Yowannty и 5 други им се допаѓа ова.
  20. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.913
    Допаѓања:
    142.618
    16+5 сум. Ама и изгледа сум поднастинала оти одам повеќе во вц. Па одмарам, ама валјда би требало повеќе да лежам.
    Фала ти, дај боже да е се добро

На newyear2015 му/ѝ се допаѓа ова.