Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. hristinan12

hristinan12 Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2014
    Пораки:
    1.124
    Допаѓања:
    1.489
    Ај некои од тазе мамичкиве нека прати списоче што треба да се носи во болница(чаир или гак) :)
    @tetoviranta @Turna @beba@meba @srekice @drugarka ии сите останати :inlove:

На Мариаа. му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.157
    Допаѓања:
    137.252
    https://tvoebebe.com/BREMENOST/n16.php нормално е да ти се засилуваат болките .
    На тој линк, и на овој https://acibademsistinababy.mk/bremenost-po-nedeli следете си што да очекувате по недели. Ќе видите дека се што е пишано овде како симптом е нормално за соодветната недела. Така да уживајте, ништо ненормално не ви се дешва :):l:

На Andonia и flower30 им се допаѓа ова.
  3. Magic13

Magic13 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2019
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    2.251
    Фала @Presrekna, одвај чекам да одиме.
    Не ми спомна мене докторката за трет скрининг, само за 1 месец ми рече да се видиме, а тогаш ќе бидам 30та здравје Боже. Сега дали ќе биди обичен преглед или скриниг ќе видиме. Не знам дали е подобро за така да се закажам?!

4. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Во Гак носев папучи гумени,гел за туширање,влошки вир 3 пакетчиња,земи мали пешкири за бришење после туширање зашто од рана неможев да се движам а не со голем да се бришам.Паста и четка за заби,пелени и влажни и павловиќева за бебе .Стегач за коса ,чорапи ,шише вода,полњач за телефон.За јадење земи си плазма бисквити,вода и чоколадно млеко ако несакаш зумбули да расцветаш:rofl:
    Тоа е се .А да и за рана земи нешто некој мелем ,јас имав еден домашен и ептен помогна бидејќи сува раната и ме затегаше.

На NNA, Martka, beba@meba и 3 други им се допаѓа ова.
  5. kockichka

kockichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2014
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    2.758
    Зошто плаќаш ехо кај матичната? Не смее да ти наплаќа редовен преглед, бесплатно е. Пријави ја и смени ја. Кај и плаќаш па уште и ќе те трауматизира со муабети.

На flower30 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.212
    Допаѓања:
    13.672
    Какви брисеви се прават после 33та недела?
    Матичната ми рече само еден брис требало.
    И викам јас цело време имам стрептокока или кандида она рече, стрептокока ако е секако не се лечи во овој период само пуштаат некој антибиотик на пораѓај, а и овој брис ќе покажел ако имало нешто.
    А за кандидата ништо не искоментира.
    Сума сумарум не сака да ми ги земе сите 4 бриса. Да и протестирам или?
    Кандидата може да направи проблем на пораѓај во случај да ја имам?

7. kockichka

kockichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2014
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    2.758
    Ќе ти дадат антибиотик и на тебе и на бебето дури и да си ја исчистила кандидата. Штом си имала во тек на бременост обавезно даваат. Ако си алергична на пеницилин кажи им да ти дадат антибиотик со кој е дозволено доење, секако ако планираш да доиш.

На ocicka2014 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. tetoviranta

tetoviranta Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2018
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    1.337
    За во предродилна и родилна сала:
    -тоалет хартија
    -шишенце со вода
    -мрежасти улошки (особено ако не ви е пукнат водењак)
    -мобилен

За после пораѓај (торбицата ќе ја предаде на оддел ваш близок одкако ќе се породите и ќе ве сместат во соба):
    -влажни марамици
    -мрежасти улошки
    -хартиени гаќи (мене ептен ми завршија работа и топло ги препорачувам)
    -прибор за лична хигиена
    -мал и голем пешкир
    -папучи
    -од спаваќи и постелини нема потреба, секогаш кога ќе побарате ќе ви дадат чисти
    -полнач и мобилен
    -чашки за пиење, јас си носев и лажица и виљушка (таму за ручек носат само лажица и ти ја зимаат одма после јадење)

Имајте во предвид дека храната не е многу обилна па ќе ви биде потребно нешто дополнително за глодање и мноооооогу течности

За бебе (моето беше во инкубатор, но од она што гледав кај останатите):
    -влажни марамици
    -пелени
    -крема за газе доколку сакате да користите кога сами менувате пелена
    -тетра пелена

Додека престојувате во болница таму си го облакаат бебето со нивна облека. За искачање од болница облеката ја носат вашите блиски кога ќе дојдат да ве земат.

На NNA, Martka, Andonia и 4 други им се допаѓа ова.
  9. kockichka

kockichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2014
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    2.758
    Супер список, само би додала да си земете и ланолин за брадавиците.

На Мариаа. и hristinan12 им се допаѓа ова.
  10. hristinan12

Се зачлени на:
    26 јуни 2014
    Пораки:
    1.124
    Допаѓања:
    1.489
    @srekice фала на инфоо:hug:
    @tetoviranta фала ти и на тебее:hug:, и ти беше на гак така?

На NNA му/ѝ се допаѓа ова.
  11. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.913
    Допаѓања:
    142.618
    @Sesil фала ти. Јас па со маж се расправам. Он ми вика од што те боли нешто секој ден почнав и јас по интернет да читам и викаат нормални се тие болки. Јас па уште нервозно му викам абре како не, шо се разбираш ти:D:DЛеле кутриот како ме трпи:inlove::)

@kockichka знаеш дека 2 пати отидов и првиот пат прв скрининг 700 ден, брисеви што ми зема не ми наплати. А вториот пат отидов дека ме болеше стомак и пак 500ден. Искрено, изумив скроз да мислам и да ја потсетам дека е без пари. Нареден пат кога ќе идам ќе и речам.
    После пораѓај (со првата бременост) отидов да им однесам документ за породилно и кај сестрата чекав и излезе една трудница од преглед и сестрата и вика 500ден. Женава вика па нели е бесплатно за трудници. Вика не знам,треба да платиш. Женава и вика не ти плаќам, и ќе идам сега да ве пријавам па да видам што ќе правите. И сестрава отиде до докторката во ординација, се враќа и вика "може да си одите, не треба да плаќате".
    А јас цела бременост плаќав(facepalm)

На Sesil му/ѝ се допаѓа ова.
  12. kockichka

kockichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2014
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    2.758
    Кажи ми го името, јас ќе ја пријавам. За што плаќаме здравствено, за она да се богати? Многу ме нервираат такви кои профитираат во сензитивни ситуации, со трудници кои се би дале за детето. А фискална ти дава?

На Andonia и flower30 им се допаѓа ова.
  13. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.036
    Ааа ова со матичниве јавна тајна е. И прегледи,и ехо и брисеви. Се се плаќа. Мене до сега се ми наплаќа. И тоа рандом како ќе и дојде. Знам за неколку гинеколозии што не наплаќаат во цело Скопје. Али тоа е. И така цело здравство ни е у пм отидено.Што ќе се нервираме.
    Да напоменам фискална аш,нема.

На flower30 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. drugarka

drugarka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    1.437
    Допаѓања:
    4.995
    За чаир, прибор за лична хигиена -четка паста чешел стик, гел за туширање (јас морав бев препотена) пешкири три носев, ми требаа уште, само се замивав и туширав. Тетра пелени за лежи бебето. Вир влошки 3 пакувња, гаки стерилни 2 кутии. Стегач (штипка) за коса, Апостолки носев ми дозволија. Ланолин обавезно. Бебе ми го дадоа и не ми го земаа и по неколку саати од пораѓај го форсирав на града, им кажав на сестрите да не му дадат дохрана, па почна да си цица. Палома/влажни за тебе. Полнач за телефон. Храна и вода/сок ми носеа од дома нон стоп на неколку саати бидејќи пиев ко дупнато буре. :D
    За бебе памперс и павловиќева, друго ништо. Алишта кога ќе ве земат.
    Јас седев два дена, за повеќе денови, можеби пешкири повеќе.

Последна измена: 25 јуни 2019
    На NNA, Andonia, Мариаа. и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.212
    Допаѓања:
    13.672
    И ако е царски го даваат овој антибиотик?

16. kockichka

kockichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2014
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    2.758
    Да не те излажам, не знам. Јас природно се пораѓав и таа беше постапката.

На ocicka2014 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. hristinan12

Се зачлени на:
    26 јуни 2014
    Пораки:
    1.124
    Допаѓања:
    1.489
    А имаше ли човек за во чаир? Искрено таму би одела ама ми е страв да не ме вратат ако нема место па да треба пак низ сите гужви да одам накај гак и недај боже да закаснам.
    Другарка се породи лани во чаир и отпочетокот нејќеа да ја примат и тоа со пукнат водењак, и се јавуваше по луѓе за да ја примат..

18. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2018
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    6.511
    Им се поклонувам до земја на сите трудници кои се на строг bed rest цела бременост :bow: ...Лежам и тоа не строго 5 дена и веќе сум полудена...

На NNA, Autumn_, Martka и 6 други им се допаѓа ова.
  19. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.157
    Допаѓања:
    137.252
    Па многу ви земаат матичните за преглед. :angel: Мојата 100ден само ми зема. За брисеви 250 ми зеде. И повеќе да е не се бунам, многу фино човече е и ептен детална во прегледите. Знам дека не се наплаќа ама па на приватно коа одиме не жалиме пари колку и да не свлечат, а сега за некоја ситна сума 1-2 пати месечно ич не се замарам. Едно кафе е.

20. drugarka

drugarka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    1.437
    Допаѓања:
    4.995
    Имав сестра една, која беше на одмор, ко да немав. Ама одев од 34 недела секоја недела. После термин на два дена.
    Многу е индивидуално искуството. Јас поминав супер. Не очекував многу, знаев дека не е хилтон хотел, ама од доктори, тим за пораѓај, од сестри за доење да ми покажат и педијатар се' да ми објасни, нега на бебе, папоче, кожа, како да го држам да ждригне, и сл.
    Патолошко одд и родилна мн. Се средени. Кај бебињата не баш, 4 во соба, галама, не толку чисто,ама јас бев магепсана од бебе и ми беше гајле, искрено одвај чекав да си идам.

На hristinan12 му/ѝ се допаѓа ова.