Не мора да значи. Синко е роден 37+6 а последната контрола во 36+2 заостануваше некој ден. Ама веќе постелката беше презреана, водата со калцификати и се отворив максимум. Немаше бегање. Се роди 2900 гр со Апгар 9/10. Се беше супер. Кога ќе сака ќе дојде бебуш. Само со лесно. И гледај сега пливкај таму и за нас
Апгар скор ти е универзален начин за проверка на состојбата на бебчето од крајот на првата и петтата минута од раѓање.Се оценуваат со бројки боја на кожа,пулс,респирација,гримаси, и се што е над 7 значи дека бебето е супер,ако е под ќе треба да се следи понатака состојбата.
Поздрав и од мене. Ќе се жалам денес. Вчера ви кажав ја претерав со работа. Цел ден на нозе бев. Денес осеќам тапа болка во десен јајник, како притисок. Посебно кога сум станата. Како сте со јајниците веќе 8 месец. 31 недела.
Zdravo, nekoj da mi kaze dali e mozno da imam gkavobolka od bremenosta ,nikogas ne sum patela od glavabolka eve sum 9 nedela mi se gadi seuste I glavobolka imam ,raat ne pominav ovoj period
Здраво и од мене, ве изначитав па и јас да се пријавам. 12та недела, или 13та веќе, ни сама не знам, на ехо секојпат различни мерки, по циклус не сум сигурна зашто секој месец беше различно. Чекам скрининг во вторник, и надеж дека освен се супер за бебето ќе кажат и за цервиксот, инаку не ми бега строго лежење. Мачнини имам цееееел ден, ама тоа не ме спречува убаво да се најадам, страв ми е овојпат до каде ќе одам со килажата зашто знам дека нема воопшто лесно да ги симнам, особено додека дојам а сигурно ќе сакам долго да дојам. Назад ми е се ова што зборам, да стигнам до таму прво @Septemvri ти ли имаше пишано за триглицериди и холестерол покачени, тоа не се испитува во бременост, нормално е да се покачат или не се реални вредностите, за холестерол сум сигурна ама логично е и за триглицериди. Така да не се секирај или препрашај
и јас сум со тапа болка и штрекање во јајници, и мене чудно ми беше зошто ми е така, јас кога одмарам ја осеќам, речиси исто како пред циклус ми е болката, која знае да прошета и кај бубрезите, и ти истово баш го имаш или... така ко да ме тишти осеќам
,@Софија 88 Исто, само мене кај јајникот и над него. И стомакот ми е потврд. Го осеќам бебето како мрда и тоа ствара притисок плус. Гледам денес да приседнам, а колку работи имам
И јас сум со слични болки. Исто 31 недела. Препон, јајник, ниско доле стомакот...Посебно се интензивираат при движење,вртење... Сигурно се лигаменти и мускули бебињава стануваат големки Прва бременост ми е ама ми личи како вака да ке биде до крај...
Zdravo na site. Jas sum 18+2 denes I nekako pocnuvaat filmovi da me mavaat mnogu, misli negativni se nekako se grizam. Jas sum bremena po vtor pat, imav dete pred 6 godini I sega kako pak da sum prv pat trudna. Nisto ne se sekavam I samo mislam dali e se vo red. Vie sto se bremeni po vtor pat, koga pocnavte da go cuvstvuvate bebeto? Jas osetiv nesto koga bev vo 15 nedela ama od togas pa do sega mnogu retko recisi ne ni osekam nisto vo nekoi denovi. I odma me mava psiha. Posleden pat bev na doctor vo 16 nedela, srceto cukase super, duri tolku mnogu se dvizese bebeto sto edvaj mu go izmerija srcebienjeto. A eve jas nisto ne osekam. Doktorkata vika ne se zamaraj duri posle 2 meseci ke pocnes konstantno da go osekas. Za dve nedeli ke odam na anatomski skrining. I toa me plasi mallku, epten detalno pregleduvaat se I samo se molam da mi dadat dobri vesti deka moeto bebe se razviva super. Ovaa bremenost mi pocna so krvarenje koga mislev deka go gubam bebeto a ustvari se bese ok. I od togas navamu samo so grizi sum, nikako da se opustam. Seuste na momenti mi se gadi, no od 16 nedela pa navamu se osekam podobro, barem ne povrakam veke. Ve molam sovetvajte okolu dvizenje na bebeto da se smiram mallku.
пробај лежи на грб некое време така ќе почне да мрда, пиј вода, благо јади и ќе се раздвижи... бебињата голем дел од времето спијат, нормално има денови кога по цели денови се активни, а некои не ги сеќаваме па тоа не плаши но е сосема нормално ... кога правам муабет со жени породени има некои што буквално цела бременост бебе не сетиле ни удари ни ништо.... ние тука од што премногу читаме, се доведуваме во ситуации да се споредуваме една со друга, еј кај нив така кај мене не е ... има жени бројат удари на бебе во последните недели, а тие што не се по групиве ни знаат ни за десет ни ништо па се им е супер... не се секирај сигурна сум дека се ти е во ред, зависи и од бебето какво си е, а има жени што од 20та па натаму почнуваат да осеќаат појаки удари така да може и кај тебе е рано сеуште... без грижи биди
Јас прв удар околу 16та осетив и се до кај 20та не бев сигурна дали е тоа тоа е од тогаш почнаа поинтензивни удари и сигурна бев. Сега во 24та толку многу се размрда дури на моменти наутро/навечер ми пречи за спиење. Има врска и постелката,кај мене е на заден ѕид и затоа повеќе ги чуствувам,кај тие што е на преден помалку ги чуствувале.
Тебе прва бременост, мене втора и се имам заборавено. Изгледа ќе трчаме вака до крај. Не се грижи воопшто. И мене ми е втора бременост но после 14 год. И ова бебе прилично доцна го осетив. Околу 21 недела. И сеуште има денови кога слабо ја осеќам, а има денови кога растура. А сум 31+недела. Да ти речам не се грижи знам дека не можам прво јас секогаш се грижам и мислам овој пат повеќе од првата бременост. Опушти се и уживај.
моето првото беше така. Толку високо што мислам желудникот вгрло ми дојде,не можев да јадам од малку се полнеше желудникот. Сега исто горе малку притиска ама се дише немам киселини јадам без проблем. Ама долу мислам дека кај и да е во каналот ќе влезе и само ќе си излезе само стомак ќе ти треба за цтг блуза и панталони исто ќе ти требаат фустан никако а за термин биди си ти спремна 10тина дена пред терминот мене по менструација требаше на 12ти август а по ехо 18ти според мерките има параметри кои ми одговараар за 32ра недела и параметри 33та+ недела така да ништо не е релевантно. Јас мислам дека пред термин ќе се породам,многу мрда долу притиска мислам веќе во канал ќе си влезе
Инаку јас вчера и денес сум хепи. Прв пат да се разбудам свежа и расположена. Вчера бев на преглед. Бебче супер сета состојба беше одлична. Ми спомна дека ќе ме прати на одделение за 2 недели,мноогу се возбудив ама позитивно и прв пат без страв. Потоа бидејќи ќе имам контрола кога ќе се врати од одмор - на 17ти јули ќе мора да одам на контрола и да земам брис ( ) ми рече прво кај него потоа на одделение. Веќе и јас почнав да бројам ситно уште 50тина дена. На работа уште 4 недели и готово ќе седам дома и најпрво ако е возможно ќе се изнаспијам
Zenski ima denovi koga bebeto go custvuvam mnogu nisko i ponekogas toa me plasi....sigurno e od toa sto sum so skraten cerviks no dali toa sto e mn nisko e opasno. Kakvo iskustvo imate vie .... Ps: sum 21+5
Ама крш ми беше денов.Ептен немам енергија се осеќам како слон. Искочив од дома да прошетам до парк и до аптека,ама се запрепастив од нечовечност денес.Едвај отидов до аптека стигнам 8 минути до 22,таман да влезам аптекаркава пред нос ми затвара врата,као до 22работиме и ми превртува очи. Викам ало имаш цели 8минути да ме услужиш,а и ме гледа со стомак до заби,и само ми сврти грб и си влезе внатре,и заклучи. Мислам дека утре ќе идам и ќе се расправам. Па после од пусти хормони си се изнаплакав. Али стварно која нечовечност,страшно.