Добро утро мешиња, добар ден! Прво да ви пратам една торта - вчера дека роденден славев. Тортево малечко, ама шестина парче едвај изедов - претешко за јадење. А и демек се пазам со јадење навечер, да би можела да избегнам рупурути. И вчера - мисија успешна!! За килажа... 4.6 кг поправена. 30+1 денес. Добро е, се тера. Ма да би сакала да беше малце помалце. Убаво беше после стомачниот паднав на +2 кила.. ама брзо си ги вратив "изгубените"... Прво ЦТГ оваа недела во петок ми е закажано. Скоро на полна 31 недела. Ја ѕирнав табелата за цервиксот и ме фаќа малку страв дека пак породувањето ќе ми трае со саати, затоа што претходниот пат ми беше над 5.5 цм... Ај ќе видиме следниот пат на преглед. Инаку кај мене е скроз трудно. Стомак тежи. И голем е веќе. Бебе почна да ровари откако се пожалив дека го нема некако. Ама уморот и незгодноста во спиење мислам дека си го прават своето. Кичмата некако ме боли, сакам да си легнам на стомак и некој да ме измасира. Веќе место не ме фаќа кога лежам, некогаш се фаќам како се вртам во невозможни позиции демек да симулирам лежење на стомак. Ама ме фаќа паника дека го гмечам бебево. Иако знам дека не би требало да е така. Туку маж цело време ме гњави дека го гмечам, па после секое дружење ме распрашува дали ме притискал.. дека цело време мислел да не сме го притискале... )) Инаку се радувам. Уште 4 недели на работа. Бројам денови... Страв ми е само затоа што повторно доаѓа топол бран и не знам како ќе издржам... Ама ајде... Ќе биде! )
ни на преглед дошол ни на болница. Идеше ко се породив и се тоа за џабе бидејќи не смее да влага внатре а јас само еднаш или максимум два пати во денот излагав. А кога одевме на скрининзи ваму таму идеше ама не влагаше внатре чекаше во ходник. за време на пораѓајот да. И мојот чекаше во ходник како бадијалџија цело време. Утрото пред да ме земат во сала му се јавив и исклучив телефон. Мораше. Цело време пред врата седеа чекаа прво бебето го видоа после мене ко ме префрлаа на одделение и толку. Дури другата ден дојде пак кога веќе можев да подизлезам малку. на здравје кафето,и недела ли се работи кај вас? јас би да погледнам,фала на инфо. Секоја ваква литература е добредојдена.
@marchi-cool благодарам мини маркетот е во наша сопственост , ние работиме 7 дена во неделата другите поголеми продавници не работат
јас во период од 32-36та недела видов дека ми е 41цм а требало 30 и неколку. Ама што ич не се разбирам во ова.... Штом докторот ништо не ми рече значи не е лошо. многу дена се тоа тоа сакав да прашам... Кога е погодно време да се отвори породилното? Мислам да не е последната недела или како некои што одат до крај. Просто не знам како уопште издржуваат да достојат дотогаш. Додуша не можеш ни да знаеш кога точно ќе се породиш. Мора да е пред термин ама па мислам 4 недели е рано.
Во право беше. Бев и ми кажаа дека имам Хематом до ембрионот. Се надевам дека ќе се апсорбира и дека нема да го повлече плодот и да се исчисти, зошто сум во рана бременост
Ти даде терапија? И јас имав на почеток хематом, до 12та недела примав терапија и одев еднаш неделно на доктор за следење, па се повлече. Слушај доктор и повеќе мирувај.
Прогестерон и дабростон. Ме задржаа на мирување во болница. Голем е хематомот, околу 14мм Како е пишано ќе биде.
. Видов и дека те оставиле во болница, ти дале терапија. Само смирено и мисли позитивно тоа е до тебе, а тие ќе ја следат твојата состојба. Се надевам се ќе биде добро.
Добар ден мешенца... Оваа бременост ми почна со гадење, на секое си подждригнувам и највероватно имам киселини-осеќам како жарење во желудникот... Денес 8+3, си пијам Фемибион 1, витамин Ц и МагЦитра (како и во првата бременост). Би сакала да знам дали некоја од вас има искуство со Нифти тест? Читав и во таа тема, но тука сме помногубројни... Поздрав и убав ден
Тука законски е средено дека 6 недели пред термин почнува породилното. Можеш да работиш ако сакаш и ако се чувствуваш фино, ама јас не би. Секако првите 2 недели има одмор од градинка па ќе морам со малата да сум дома, а последните 4 недели нема логика да одам на работа. Со првата бременост одев на работа до кај 20 дена пред термин. После ми се стана невозможно да седам 8 саати на столица. Комплетно неудобно и мачно. И тоа имав отоци, киселини, ... Абе крш бев. Едноставно веќе не бев за седење во канцеларија 8 саати. А се трудев сепак да се движам, да не легнам и да останам така... Саат дневно гледав да пешачам иако претпоставувам тоа беше тажно да се гледа од страна како се тркалам... Особено на крајот - се породив во 42 недела. Сега со оваа во моментов би отворила породилно, не па уште 4 недели на работа. Ама дали дека со многу повеќе килажа, или дека е лето и е жешко и спарно, дали дека е второ па го имаш првото да го бањаш, да го средуваш... Некако помачно ми е. Ама не е толку многу. Повеќе не ми се работи затоа што ми е ладно на работа. Ми фалат луѓе, колеги, муабет да свртиш, да се почувствуваш како човек а не како машина. Затоа. За муабетот за мажот - бидејќи се пораѓав во Ремедика цело време беше со мене, од сабајлето кога ме примија, па сѐ до вечерта кога ништо не бидна. Тогаш замина дома. Па дојде следниот ден, и цело време беше со мене освен кога ме земаа за царски. После царскиот кога ме вратија во соба исто беше цело време со мене - и покасно кога ја донесоа Мачорка да ја видиме и гушкаме. Следните денови исто доаѓаше секој ден и беше со нас максимално што може. Овој пат тука опциите се уште подобри за парови кои процесот сакаат да го поминат заедно - има фамилијарни соби каде што мажот спие во болницата до жената и бебето… затоа што тука бебето е цело време со мајката во соба... но, џабе ми се тие опции кога имам уште едно дете а од практични причини не се дозволени деца во фамилијарните соби. И овој пат сакаме маж ми да биде цело време со мене, со тоа што тука и за царски е тоа дозволено... Ама се надевам на VBAC и дека сѐ ќе е во ред па ќе ја искористам и опцијата после неколку саати да заминам дома. Секако, ако бива. Ама што ќе биде, кој знае. Мое е да си ги правам најпозитивните филмови во глава.
Женска баш така ми го опиша матичната мукозниот чеп, со кончана крв, макар шо не значи дека веднаш после тоа почнува породување. Јави се до кај докторот да не ти е во мисла
Zenski, posle kolku vreme vi zarasna ranata skroz po poragjaj. Kaj mene ima edno mnogu malo delce od epizotomijata nikako da zarasne. Porodena pred eden mesec, inaku konec da padne do sega nemam zabelezano. Nekoj so slicno iskustvo?
Ист случај сум и јас.. но мене внатрешниот дел (внатрешната рана) ме боли.. од надвор се е зараснато.. не боли нема конци, паднати се.. а јас месец дена се движам ко шатка со раширени нозе зашто пече и боли.. едвај седам, едвај се движам, едвај лежам... после секое одење во вц јас со врела вода се замивам долу и подобро ми е.. но тоа дур сум во купатило после пак иста песна.. после секое одење во вц ме пече долу.. сеуште крварам, милион влошки потрошив.. еден ден има крв црвена друг ден како кафеаво трет ден нешто жолто .. после тоа пак крв гледам на влошката.. па се така у круг.. 32 дена јас сум крш.. му викам на мм дека сум ко за ремонт ... само си офкам, си лелекам у себе ама тоа е.. дур не престане да ме боли јас не можам да идам кај матичниот гинеколог да ме зирне пошо ем не сум средена долу (боли при допир а не пак при бричење) ем крварам па непријатно ми е да му се појавам таква...
Хелоу труднички @Kaetana Среќен нека е роденденот. Тамам од наредна година ќе имаш помош од уште едно усте плус за дување свеќички. @koritsaki со македонски стандард кај неа во маркет. Нема лабаво. Тууу што ме нервира овде ништо што не работи во недела, па и понеделник и среда попладне све затвараат. А у пм неработници!!! Јас конечно крај на оваа недела ќе ги имам последните брисеви, конечно ќе ја ѕирнам и клиниката каде ќе треба да ми испитаат и крв и конечно да спремам торбици од кога мелам за тоа. Иначе вие многу фини овде. Маж има да биде со мене од почеток до крај, не 8 и 18 саати да трае. Сама не ја праев бебка, и тој има да трпи. Ние и до сега се заедно сме на контроли. Закажуваме термин покасно, баш за и тој да е слободен после работа и двајцата топтан сме секаде. Сама сум била само еднаш и тоа за првите брисеви, и неколку пати за крв испитување, со тоа што тој обавезно доаѓа оти ме носи мене, расчистува сметки и се враќа на работа. Ја не можам да прднам без него, а не пак да се породам. Ма и тој душа ми е, кога ќе го прашам дал ќе седи со мене, сам ми вели дека нема шанси да ме остаи сама. Не за друго и тој знае дека ќе му се качам на глава после тоа. Е за царски не е дозволено маж да е внатре, па ќе си почека зад врата ако е тоа случај. Ама таму ќе биде.
Консултирај Др.ако ти дозволи долу на раната да прскаш спреј оксикорт, ем болка ке немаш, ем побрзо ке зарасне раната. Мене тоа ме спаси со претходната бременост.
@beba@meba Jas bolki nemam, krvarenje prestana, ne ni krvarev mnogu ili jas ne zabelezav poso pocnav da se cistam posle 19ti den (poradi zaboravenata gaza), na ginekolog bev koga me perese vnatresno i mi kaza deka e sosieno dobro ama ova delce nikako da mi zarasne... a od tolku traumi so pominav so gazata sega mi e strav pak da idam... Inace i ja mu se pojaviv togas nesredena cela, ama ako cuvstvuvas bolki podobro pojdi barem ke ti kaze do kaj si.. ja probav da se sredam ama toj del kaj so e sieno ne bricev mi bese strav...