Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Е не сум знаела дека на крај највеќе железо земаат:)
    @Magic13 @Presrekna фала ви женски, да ви се живи и здрави вашите:)
    @Yowannty снаа ми кога влезе во 36та бебето и беше горе и не беше свртено ,па докторката и рекла да спие на лева страна за да се спушти и сврти. Не знам колку тоа помогна,се сврте,ама пак беше прилично горе па и го стискале на пораѓај надоле (не е страшно тоа)
    @flower30 и јас вчера влегов во Њу јоркер со намера да си купам нешто, најдов само маички,наземав 5-6 едвај една ми се погоди:D викам конечно да купам поголем број,овие дома што ми се ме собираат ама ми ѕирка мешко доле,па мм ме зеза како дебелине луѓе си што ништо не ги собира:D

Yowannty, Starlič and Sesil like this.
  2. flower30

flower30 Форумски идол

Хаха мене не само стомакот, и "спојлерите" ми ѕиркаат:D Ништо, наредната недела ќе имам втор обид да си најдам нешто за носење:)

Sofi.ja likes this.
  3. newyear2015

newyear2015 Истакнат член

Zenski ve citam sekoj den i milo mi e sto ste gore dolu dobri :inlove:
    I jas dobra sum bila, sum primetila deka koga mrda bebe 24/7 i stomak znae da me boli. se slucuva stomak na edno mesto da se podue/zdrvi ne znam kako da vi opisam no ne znam dali e opasno i sto moze da bide.... sum 25+1 i daj boze da bide se OK
    Pozdrav do site vas...ve guskam

Мариаа. and flower30 like this.
  4. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Женска како оди со цервиксот? Се обрати ли кај друг доктор?:hai:

5. Septemvri

Septemvri Популарен член

Тие здрвувања се брекстон хикс контракции, кои го спремаат телото за пораѓај. Нормални се ги има скоро секоја трудница. Со цервиксот како иде ?

6. newyear2015

Se odluciv da se smiram i gledav samo pozitivno na rabotite...se plasev da se simnam od peti sprat i na kraj istoto da mi go kazat. Cerviksot posledniot pat pred tri nedeli mi bese 2.5cm ,naredniot ponedelnik sum na kontrola pa da vidime kako e....kaj tebe kako e ,mislam deka 3-4nedeli mi begas:inlove:

7. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Јас денес влегувам во 28ма:)
    Се надевам дека е добро,утре сум на контрола па ќе видиме ехото што ќе каже:!: јас малку се опуштив, повеќе се движам,ама па и добро се осеќам.
    Освен за спиење што ми тежи мешко па ми треба 5мин да се свртам од една на друга страна:lol:

8. newyear2015

Hmm fala za objasnuvanjeto...cerviksot se nadevam ne se skratil, narednata nedela sum na kontrola:* jas se zdrviv od lezenje valjda ne se skratil

:*:*
    Lele ostaj i jas isto ahahaha mi treba vreme da se svrtam od edna na druga strana i nikako da spijam na raat. Milo mi e sa tebe stom si dobra i plus 28ma nedela :* jas trcam po tebe mila, da znaes :lol:

Last edited by a moderator: Jul 23, 2019
  9. bela.m

bela.m Популарен член

Смееме ли увин чај и чај од брусница?

flower30 likes this.
  10. flower30

flower30 Форумски идол

Мене ми рекоа смее, и пијам јас. Само имам читано дека не се пијат заедно т. е еден ден увин, друг ден брусница

bela.m likes this.
  11. hristinan12

hristinan12 Популарен член

Здраво трудничкии, како сте денес?
    Јас само што се вратив од гак, цтг покажува болки до 100ка,а јас ни б од болка, само контракции чуствувам. Пак имав преглед со рака:sweat: ама докторов мој некако не е многу комуникативен излеа па не ми кажа дали сум отворена или не. За два дена на контрола, а исто ми кажа дека доколку до понеделник не добијам болки, ќе ме задржат за со провокации(facepalm) Цело време движам со надеж дека ќе се убрза процес, а и страв ме фаќа од провокации, се молам да добијам болки што поскоро..

12. Starlič

Starlič Популарен член

Мајкички ми треба совет. Чуваме мало маче веќе месец дена, многу е разиграно и ни носи позитивна енергија дома. Го засакавме ептен и се приврзавме за него. Е сега имам една другарка што ме убедува цело време да не го чувам мачето веќе, бидејќи може многу да влијае на бебето, со тоа што ќе пренесе бактерии, као познавала една што чувале мачиња и бебето и добила некоја аномалија и починало од самите мачиња.. Ние проблем немаме никаков... Јас цел живот сум раснела со животни, кучиња,мачиња,морски прасиња, хрчаци... И до сега не сум била алергична на некое животно... Ниту пак на некоја храна. И мислам дека и ова маче нема да претставува никаков проблем на моето бебе. Е сега кога ќе се роди доколку не дај боже добие алергија секако ќе го вдомам некаде. Ама сега душава не ми дава. Ве молам помагајте..

13. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Гледај најпрво вакцинирана да е.
    А за чување нема врска.Муабетот е дека може да фатиш токсоплазма ако го чепкаш измитетот односно и го менуваш песокот. Мада што шансите за тоа се пак мали.

14. Sesil

Sesil Moderator Staff Member

Не се секирај, куп луѓе чуваат кучиња и мачки дома па имаат здрави прави деца. Мислам @Yowannty има објаснувано како се пренесува бактерија од маче што е ептен екстремен случај да ти биде пренесена. Уживај и не се замарај со рекла - казала. (fingers)

koritsaki, Kaetana, Yowannty and 3 others like this.
  15. Starlič

Starlič Популарен член

IMG_20190719_202025.jpg
    Видете го само колку ме чува, немам душа да го дадам..:(

16. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Чувај си го мачето. Нема ништо страшно ни лошо деца да растат со животни. Јас имам мачка и две деца. Од бебиња и двете се со мачки и животни воопшто. Јас растев на истиот начин. Сега сум бремена со трето и на памет на ми паѓа да ја дадам мачката.

Токсоплазма е опасна, но не се пренесува така лесно. Односно, за истава е потребна многу несоодветна хигиена. А сигурно не буташ во уста немиени раце кога чистиш песок. Поголеми шанси за истава има од храна.

Така да, уживајте си во позитивната енергија.

Kaetana, danichap, Starlič and 2 others like this.
  17. Mini90

Mini90 Популарен член

Ич да не се секираш, да си го чуваш мачето. Еве и ја сум трудна, а чуваме мачка во стан веќе 2 и пол години. И мене сите ми викаат да ја дадам, демек не се чувало мачка и бебе заедно, живи глупости. Освен, не дај боже ако е алергично.

Kaetana, Sesil, Sexybaby86 and 2 others like this.
  18. Starlič

Starlič Популарен член

Свесна сум и јас дека луѓе чуваат и мачиња и кучиња, и дека истите не претставувале опасност за децата... Одсекогаш сум сакала децата да ми растат со животни. Сега живееме под кирија и во стан немам услови, инаку и кутре би земала. Ви благодарам на сите за советите, маца останува со нас... :*:*:*

Anomis11, Mini90, Kaetana and 2 others like this.
  19. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Е како ќе фати детето аномалија одпосле не ми е јасно :)

Ако ја имаш бактеријата ќе покаже аномалија некоја уште на ехо на бебето додека е во меше.

Треба само да не чачкате каде што прави измет, и ако чачнете убаво да си измиеш раце.

Се пренесува само доколку имаш контакт со изметот и после да јадеш со немиените раце што не верувам дека некој тоа го прави :)

Јас сум со три мачиња сирачиња од почеток на бременост. Мајката им умре и ги хранев со шприц еден месец.
    Мачките се ептен чисти животинчиња не одат сегде да прават измет си имаат едно место и само таму.

Ехеее и мене колку ме убедуваат да ги фрлам, ама тоа се луѓе што мразат животни и сами кажуваат дека ги бркале од дворот кај нив ако поминуваат.
    Според мене тие луѓе немаат душа.

koritsaki, Kaetana, Tedyyy and 5 others like this.
  20. Starlič

Starlič Популарен член

И моево е земено од улица, му чистиме на два три дена, претежно маж ми бидејќи мене ми се гади хахах и секако дека миеме раце. Па незнам како, демек од влакната било. Исто и на нејзиното дете кога чувале маче ги детево од нешто било уплашено го носеле на бајачка и не знам од каде еден куп мачији влакна му извадиле.. Некако не верувам... И до сега да не беше во ред нешто со моете дете ќе знаев.. т.с дали има некоја аномалија или не знам што.

Kaetana, ocicka2014 and Sesil like this.