Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. Sesil

Sesil Moderator Staff Member

После муабетот за влакна вадење на бајачка јасно е :D Ич да не слушаш совети од таков човек ..

2. Yowannty

Yowannty Форумски идол

@Starlič за да добиеш токсоплазма од мачка, треба да бидеш во контакт со изметот нејзин, односно, поинаку кажано да дел од изметот ти помине низ уста и хранопровод. Се додека чистиш песок и миеш раце после тоа немаш гајле. И јас имам мачор и го земавме непосредно пред да се обидуваме за бебе, оти одлучни бевме дека дете ќе растеме со животно. Јас се плашам од кучиња, а и немаме ниту услови за куче па си земавме маче од улица.
    Иначе токсоплазма, многу почесто се добива од не добро измиено овошје и зеленчук, од сувомеснато и не добро зготвено месо. Така да ич не се секирај за мачето.

Е сега, мачорот ми е со сите вакцини, прочистен од паразити, кастриран, и тоа и без да сум трудна ќе го праевме оти живееме со него па се додека тој е здрав е и за наш бенефит.
    Иначе маж ми исклучиво чисти песок откако сум трудна. Тој е малце попараноичен од мене. :D

Mini90, koritsaki, Kaetana and 6 others like this.
  3. rainbowmama

rainbowmama Истакнат член

@Starlič Јас како што знам, мама додека е трудна ако е во контакт со животни, помали се шансите беби да биде алергично во иднина. Гушкајте си се со маци само како што рекоа другите, за изметот или нека е одговорен некој друг или миј се убаво раце и немаш гајле.

Ние сме со куче дома, ама и тука има секакви ликови што фрлаат дури и кучиња со години што ги чувале ако остане мадам бремена. Свашта.

На мене ми се потсмирува чешањето, не знам колку што помогна ама ова правев: се одмивав неколку пати дневно со ладна вода, оставав така на воздух да се исушам, и се мачкав со масло од таману. Не можам да најдам чај од брусница без хибискус а имам читано дека хибискус не е океј па правев џус од замрзната брусница. И земав пробиотик двапати дневно. И ќе морам да продолжам вака зашто или чешање или инфекција или кандида, нон стоп имам нешто.

Сакав да ве прашам, каде во Скопје има интересна/убава облека за трудници? Сакам да ја испратам мајка ми да ми разгледа. ^_^

Имајте убаво попладне сите мешиња. :l:

Kaetana likes this.
  4. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Добро,има некое правило од која страна бабата и дедото купуваат количка,од која креветче??
    Ме напна овој мојов сега|(
    Зборев со мајка ми,се пофалив за креветчето рече пошо и за брат ти купивме креветче ќе го платиме вашето.
    Сега му кажувам на мм, ааа како така јас на мајка ми и реков од неа дека ќе биде. Викам ти во ни еден момент не спомна дека она сакала тоа, кажа дека сакала кадичка:swear:
    И ајде сеа кој од која страна што купувал,демек моите на брат ми купиле креветче и "правилото"по него било и свекорот и свекрвата да купат креветче:swear:
    Ме напна ептен. Му викам не сакам ништо да ми купуваат твоите,он исто за моите(facepalm):@:envy::punch:

koritsaki, Yowannty and Sesil like this.
  5. rainbowmama

rainbowmama Истакнат член

Леле од овие муабети коса се крева. Не знам каква е ситуацијата кај тебе ама свекрва ми на пример сама си купува без да праша, на нас дали ни се свиѓа или не и дали воопшто имаме потреба од такво нешто, не е битно. А ако мајка ти на едното дете му купила нешто, нормално е дека ќе сака и на другото да даде во иста мера. Зошто луѓе од мали и едноставни работи создаваат проблеми? (facepalm)

6. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Нека купи без да праша па ќе и остане кај неа.
    Не е таква оваа,тешко и е до продавница да отиде,зема пензија пред некое време па сега царица е се расфрла со пари. Вчера мм ми вика мајка ми ми рече не ја чепнала пензијата да ја земам картичката да купиме што ни треба, јас и реков чувај пари за мекици.
    Уште порциите на нивните гости да им ги плати па ќе го вратам назад кај мамичка (свадбата сам си ја плати,со прст не мрднаа во организација).
    А збркава настана кога брат му се понудил да купел нешто за бебето што ќе му останело,на пример креветче. Реков не може креветче и количка купуваат бабите.
    Ете нека го купи шкафчето со фиоки од икеа тоа баш и ќе му остане понатака за во детска соба.(facepalm)
    Знаете нели вошката кога ќе се најаде...

tina2018, koritsaki, Yowannty and 3 others like this.
  7. Sesil

Најубаво кој колку планира да даде, нека ти даде пари па ти шо сакаш колку сакаш купувај. Со моите, и мајка и свекрва сум договорена пари, колку можат и сакаат - толку. Може има некоја можност до 10 000 пример за количка па ќе додадам од мене уште некој денар ќе купам каква шо сакам. Нема ни да им кажам колку точно сум зела, не сакам за некоја ситна сума ниту некој да се осети навреден, ниту друг да извољева.
    Свеки ете купила за на јатрва ми децата количка, сака исто да биде и за ова внуче и океј е, ама неќум да ја оптеретувам со суми.
    Не се расправај со маж ти, постапи исто, ако купила ете мајка ти креветче нека ти ја даде тебе истата сума па купи си ти количка, исто ти се фаќа.
    Вака едни блиски ко се затегаа, свекрва и сакаше количка, она има сестра во странство и прати количка, она дома не кажала дека е пратена количката, свеки купила, на крај излезе детето со 2 колички, а без креветче...

Yowannty, Sexybaby86 and Sofi.ja like this.
  8. Bonnie Top

Bonnie Top Истакнат член

Еве најсвеж пример кај мене бидејќи сум дома, мојата свекрва денес била на пазар и купила за бебе све и свашта... од постелини до цуцли, гнездо, шишенца, ќебенца. Значи стварно незнам како да изреагирам, и колку пати да и кажам дека сеуште е рано за толку купување, а и крај краеви јас ќе бидам родител на тоа дете сакам јас да си ги купам тие работи.

Свесна сум дека и тие се радуваат зошто им е чекано прво внуче, но ова според мене е претерано...

tina2018 and Sesil like this.
  9. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

А уште и без да те праша го направила тоа??
    Јас на пример пред некој ден влеговме во детски бутик со мајка ми,ми се свиѓаа 3 комплетчиња она само рече јас ќе ги платам. Ни да настојува,ни да купува без прашање и дозвола..

Andonia, Yowannty and Sesil like this.
  10. Presrekna

Presrekna Популарен член

Оф леле:@ ми се лоши од вакви муабети, кога влакно бараат во јајцето:devil:
    Прво дете ви е затоа.
    Кога беше за синко бидејќи прв внук од двете страни многу се гледаше и пазеше на се и сешто, од купување, држење, чување...
    Во меѓувреме се родија уште 5 внуци од кај моите и неговите, па сега уво не ги боли за ова. И поарно.
    Се сама одлучив, се старо од сите ќе користам. И се сама купив што ми требаше.
    Дури ми дадоа пари пред време мајка ми и свеки да му купам што сакам, стари биле сега. А колку нервоза ми донесоа тогаш.
    Така да опушти се уживај и во договор со тм дистанцирај се од непотребни грижи.

koritsaki, Yowannty, Kaetana and 5 others like this.
  11. Watermelon96

Watermelon96 Популарен член

Свекрвите многу се преценуваат(мојава), со некоја нејзина теорија дека е главна баба, пази молим те хаха. Исто и мајка ми прашува за било што и ситница да е, свекрва ми само глупости му има купено на бебе. Едно нешто да ми се допаѓа нема.

Sofi.ja, Sesil and Starlič like this.
  12. Bonnie Top

Bonnie Top Истакнат член

Да :)

Ми праќа слики, као што ти се свиѓа да го купам и тоа слика само од една постелинка, а за другите работи воопшто немав поима дека ќе ги купи.

Инаку сосема разумно ми е да се договорат бабите и дедовците кој што да купи за бебе, но секако се да биде со договор за да нема лутки и дупли работи подоцна :)

Sofi.ja likes this.
  13. Watermelon96

Watermelon96 Популарен член

Нема правила, кој што се понуди, кој што милува. Но се со договор, а вака кај што се форсираат едни баба и дедо повеќе ме излудува.

Sofi.ja likes this.
  14. beba@meba

beba@meba Популарен член

Мешиња Вие сте добри, Вашите свекрви исто така... мојава никаде ја нема кога станува збор за купување нешто за бебе... само едни 500 денари му има дадено и тоа кога дојдоа по мене во болница.. ниту облека му има купено ниту ништо додека пак мајка ми ем пари му даде ем облека му купи сега ми вика да си разгледувам количка за бебе и да идеме да ја купиме таа која ми се допаѓа без разлика колку кошта.. мене ми е криво зашто само едната баба купува за бебе а другата никаде ја нема ... и на крај свеки се перчи демек го сака малово, ова она.. ма дрн дрн јариња е работава...

15. Sesil

А зошто се нервирате? На кој што му е ќејф нека купува, што не ви се свиѓа нема да употребите и решен проблем. Ќе докупите уште тоа што фали и готово. Зарем роднини и пријатели коа ќе ви донесат поклон назад ќе го вратите ако не ви се свиѓа? Ако го погодат - ок, ако не - никому ништо. Фино културно се заблагодарувам. Еве моето до сеа има 3 бањарки (facepalm) а тек сум 21ва недела и рано е уште за така нагло купување ама па нема лошо да ми дојдат. Бањарка си е бањарка, разликата може да е во животичето на везот што е на капчето, друго ништо. Јас имам и баба која е сеуште витална и вреди колку за 100 свекрви во мешање :D ама па не ќе се нервирам оти некое комплетче купила. 8)

betty oh, lejlla, marchi-cool and 9 others like this.
  16. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Јас веќе не и се замарам на свекрва за купување. Она зацртала дека мора нешто да се купи,зошто ако ми дала пари исто како ништо да не дала|(
    А ние се сами си купивме,и сега пари ќе ни требаат за пелени и такви ствари.
    На моите како ќе им речам така прават. Ми дадоа пари и ете ги стаив на страна за кога ќе притреба нешто екстра. А свекрва само комплетче за од болница купи. Фала богу па ми рече одбери си какво сакаш ,ќе ти дадам пари.
    Ако сака нека купи,ако не никому ништо. Голема е ,што сака нека прави:smirk:

17. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Кај нас креветче купува бабата од женска страна.
    Но, знам ситуации каде не купиле или така се договориле, или немаат или се прават на три ипол.

Од такви приказни глава ме боли од машка страна ова од женска она... За злато ме пукнаа некои викаат женската некои машката страна а некои викаат мажот.
    Јас им реков само ако купите злато ќе ве стрелам знаат дека не носам, а од свадба и матурска имам еден куп.

Yowannty likes this.
  18. ArmaniCode

ArmaniCode Популарен член

Mamicki kako ste denes? Jas vleguvam vo 22 nedela utre. Se cuvstvuvam kako mece:hug:, sto ke se pravi do kraj ne znam.
    Mi Tekna da prasam, dali vo makedonija vi ispituvaat strep B na kraj na bremenost?
    Jas so prvoto bebe ja imav taa bakterija I trebase na poragaj da im kazam deka ja imam za da mi stavat penicillin antibiotic preku infuzija pred da se porodam, za da ne se prenese na bebeto vaginalno.
    Togas ne se ni pozamarav da istrazuvam mnogu, samo vidov deka kaj mnogu trudnici se pojavuva, nisto strasno po majkata no mora antibiotic za da ne se prenese na bebeto.
    E sega jas zaboraviv da ja prasam doktorkata, zdravje posle 2 nedeli ke si prasam, dali ako so Prva bremenost ja imalo znaci I so vtorata ke ima? Dali ima preventiva ili ne uste pred poragaj?
    Mnogu me faka panika si vikam sto ako ovoj pat na primer pobrzo se porodam I nema vreme za antibiotikot? Ne znam eve ziva panika sum za se.
    Sto kazuvaat za ova vasite doktori? dali ste zapoznaeni?

19. hristinan12

hristinan12 Популарен член

Исто и мојата свекрва, ела да и текнеше да купи нешто, уште и ми носи од другото внуче нејзино едно шише пожолтено никакво ми идеше да и го фрлам у фаца, ама го фрлив у канта, и ми доаѓа со едно боди нашла исто од другото внуче 86ка, што уште ни него не му е точно за моето неродено. Мајка ми ми купи и количка,и коритце и облека и милион дрангулии, плус моите баби ми дадоа по 3000 да купам што ми треба и плус уште нешто ќе купат за повојница, а овие од на маж ми страната никој ни а ни б, само за све што купивме ми пререкоа зашто сум купувала имало од на братот на мм детето све, кај ништо не купиле па уште и пререкуваат. А и јас знам дека обично си се договараат сватовите меѓу себе кој што да купи, ама овие свекоров и свекрвава ништоо,како да не чекаат внуче,уствари испаѓа ко само еден син да имаат, а мм не им е ништо...

SevenHeaven likes this.
  20. Septemvri

Septemvri Популарен член

Да, последниот брис е за спб, и се дава антибиотик пред самиот пораѓај. По протокол немора да се дава антибиотик претходно, но некои гинеколози препишуваат. Нема правило ако еднаш си ја имала дека пак ке ја имаш.

ArmaniCode likes this.