Гирици имам на мени секоја сабота без промашај и веќе ми здосадија да ти кажам право. Мене па бебе ми е горе. Не можам да дишам оти ми притиска дијафрагма и киселини ми праи оти ми издупчи желудник.
Читав пред некое време во оние книгичките од Зегин дека некоја риба содржела жива(мислам така беше) и не се препорачувале за трудници,ама не запамтив кои. Па затоа прашав @Yowannty јас за утре им се токмам и стрв ме фаќа многу
https://sezahrana.mk/кои-риби-содржат-најмногу-жива-а-кои-на/ Колку помала рипка толку побезбедна е. Гириците се безбедни
Абе се тешам, барем не ми е отежнато дишењето. Тие што носат високо, знаат и тоа колку може да биде тешко. Од друга страна и ова е тешко и си викам подобро високо да беше. Башка што жими се со нокширче треба да движам, оти од притисок цело време во вц ми се оди. Ради тоа најмногу, ноќе ни 1 саат во спиење немам сврзано. Мислев ќе се крене позиција погоре во втор триместар, ама убаво му е изгледа вака. Имаше една интересна реченица за бременоста, "Драг дневнику, првите 15 минути од бременоста се најубави". Иначе, риба не јадам. Апсолутно никаква, ниту некогаш сум јадела.
Леле, не ми збори за вц. Не можев нигде да мрднам, буквално на секои 5 мин одев. На крај веќе се молев да се породам што побрзо за да можам да се наспијам бар во болница Немав спиено со месеци ради постојано станување за вц, ама тоа е. Доброто е што не трае вечно
Добар ден и од мене , како сте ми Јас сега ве изначитав сите 5 страни сте изнапишале Брат ми дојде вчера кај мене и шетаме цел ден , те на море , те на кафе и никако да седнам на форумот Гирици многу често јадам, сардини , гирици се безбедни риби и мн здрави Јас утре сум на преглед ќе ви пишам подетално што како ќе ми рече Бтв ми стигна пумпата денес за рекордни 8 дена од Кина
најмногу се нервирам кога ми зборуваат на таа тема. Ако имам потреба ептен веќе тогаш ќе си викнам некој на помош ама само ако имам навистина потреба. Прво ако сме се породиле не значи и дека сме сакати. Дополнително плеткање низ дома не ми треба посебно ако немам потреба. Уосталом не сум сама маж имам со мене не е тој скинат во рацете. мене ми беше на горна граница. И да треба движење со тоа се редуцира шеќерот. Гледај штом се разбудиш доручекот да ти е во првиот сат после станување верувај тоа ми е препорака од нутриционист,така се помага на панкреасот да не произведува вишок на шеќери а исто појадокот нека ти е порција овошје или салата. Подоцна ќе си планираш каков оброк ќе имаш. јас па знам дека со многу движење побрзо се спушта и полесно ќе се породиш.
Пак со прашање јас. Денес стомакот на 2-3 пати ми се стврднува (приметив и дека кога се најадам ми се стврднува исто). Сабајле пиев Магнезиум директ од 300мг, попладнето и увин чај пиев. Сега од прееска пак така ми е стврднат и ме фаќа нервоза. 20 та недела сум. Ваљда сега можам уште еден магнезиум да испијам?! И не знам што друго би можела да правам. Докторката на приватно ми е на одмор, матичната е прва смена, а не ми крева на телефон.
Брекстон хикс т.е лажни контракции се. Нормално е. Пиј повеќе вода и легни на страна кога ти е така. Ништо страшно. Бај д веј сеа во 9ти се многу појаки. Стомакот камен Језиво дури ми е на моменти Ама синко ужива и плива битно,ја ќе си трпам
Ме плаши тоа што сега ми се јавува. За пред пораѓај знам и одма ме фаќа паника(срамота, втора бременост ми е, а паничам ко првпат да сум трудна и да сум тинејџерка). Најжално е што кај 2 докторки одам, а сега ниедна не ми крева тел. Ама во првата бременост немав вакви "проблеми". Значи нормално е и сега да се јават. Фала ти, отидов да пијам вода Ќе почекам уште малку па ќе пијам и Магнезиум.
Ми пиша сега докторката. Ако и утре имам вака стврдувања, во понеделник да идам да ми даде упат за Клиника да направам ЕМГ за контракции на матка. Е сега дури се преплашив. Секој ден некои збрки. Не можсм веќе, психички попуштив. Ужасна нервоза имам секој ден. Знам дека не е добро за бебето, ама секојдневни болки, хроничен умор, страв и веќе не можам да издржам.
Eve da ti kazam licno iskustvo. Ziveeme vo stransvo sosema sami. Koga bev bremena so prvoto dete isto razmisluvav. Majka mi vikase da dojdeme pred da rodis za da bideme tamu da ti pomagame, no jas rekov ne, sakam da sme sami prvite mesec dva za da si napravam raspored I da se navikneme prvo nie na bebeto. Napraviv ogromna greska!!! Premnogu mi bese tesko bas vo tie prvite dva meseci. Bev porodena prirodno, bez nikakvi problem no moeto bebe bese mnogu placlivo I imav mnogu maka. Ne znaese da cica, fati zoltica, se molzev posle sekoe doenje, bev premorena. Pa ne mi kacuvase bebeto na kilaza pa morav da dohranuvam. Pa ne sakase da spie nikako samo, vo momentot koga ke go ostavev na krevetce za 10 minuti mi se budese. Go drzev po dva casa vo race da spie. Potoa ke se razbudi veke mu e vreme za doenje, pa posle doenjeto se dohranuvavme so formula, pa posle toa morav da se molzam pa pak da go drzam za spienje I se taka vo krug. Jas ne mozev do WC da otidam a kamoli da jadam, a pak kamoli da gotvam I da jadam zdravo. Poradi seto ova jas go izgubiv mlekoto kompletno I morav da dohranuvam. Sekoj den si placev. I pak ke kazam si zavisi I od bebeto mnogu, no ne mozes da pretpostavis kakvo ke bide. I moeto da ne bese tolku komplicirano I so mozebi povisoki potrebi od drugi bebinja I jas ke se snajdev sama. Ne mi bese tesko ni da go banjam ni nisto. Seto ova si e majcinski instinct I si prorabotuva. Kolku I da se plasis da fatis tugo bebe tvoeto ke go drzis I banjas I preoblekuvas bez problem. No problemot e ako ti se pogodi placlivo kako moevo I ne mozes ni da se istusiras, da otides do wc ili da se hranis, stresot si go pravi svoeto. Da imase barem koj da mi gotvi samo jas ke si go gledav sama no barem nemase da go izgubam mlekoto. E sega sum pak bremena I planiram majka mi da bide tuka vednas po poragaj. Tvoja odluka, no mi padna smesno oti I jas taka kako tebe se silev pa si gi progoltav zborovite
Jas sum 25+3 i mnogu cesto imam stvrduvanja, koga lezev na Gak mi pravija ctg i pokazuvase deka imam kontraksii....nisto ne moze da pomogne osven miruvanje,magnesium,i bedoxin 3x1 ...i pokraj terapijata povtorno imam kontraksii no se odluciv da mislam pozitivno posto psihicki vekje ne mozam , ne mozam ne mozam i kraj . Ne se opteretuvaj , vo Bozji race sme .so lesno na site
Oh oh oh masala, vakvi vesti sakam da cujam/citam....vleci noga jas ti rekov deka trcam po tebe Milo mi e mila,bas me raduva sto ste OK ....backiiiiii
Во контекст на грижата и помошта околу новороденчињата, само здрави и живи да дочекаме, со Господ напред да дојдеме до тоа дереџе, сметам дека помош би ми била неопходна барем месец дена додека се фати ред, особено со две бебенца. Нормално дека основната грижа е на родителите, особено на мајката ама топол оброк и раце плус за што било не е на одмет. После закрепнувањето друга приказна, веќе редот ќе биде воведен.... ваљда.. Ќе видиме, засега можам само да си претпоставувам како би било...
И мене со вторава бременост ми се јавија тие лажни контракции рано околу 20 недела. Мојот др.тогаш тече до 10 дневно е нормално, ако се јават повеќе и почесто на лекар.
Флауерче смири душа малку, се ќе биде во ред, ќе видиш. Знам, невозможно е да не мислиш ама помогни си на самата себе со позитивни мисли. Пиј повеќе течности, чаеви не. Голтај вода таму. Мајка ми гуглала на нет за увин чај пред некој ден кога сакав да пијам бидејќи мислам дека имам некое песокче или каменче. Не се препорачува во бременост. Не сакам да ширам дезинформации, може некој си пие и по препорака дури, јас само споделувам што прочитала бидејќи сакав да пијам. Напиј се магнезиум, повеќе вода и легни на страна со перница меѓу нозе и перница под нозе. Поткачени да ти се. Те гушкам и посакувам подобро да се чувствуваш.
Ај ја да прашам нешто, дали ви рекоа да носите пешкири во болница, за користење за време на пораѓај во кои ќе го мотаат, бришат.. чистат бебето одма по раѓањето? Значи за самиот чин на раѓање.
Во врска со помошта околу бебето после доаѓање од болница.. верувајте сами се ќе успеете.. што ако јас ја имав свеки у близина.. воопшто не ми беше од помош.. дури ја молев да дојде да ми помогне околу бањањето.. ќе дојдеше и на две на три ќе го проплискаше и оп одма во бањарка го ставаше.. и викам затриј го под пазуви под вратче, дланките но не, не го правеше тоа јас го правев и тоа набрзина бидејќи ми викаше бебето е најчисто не му треба мн триење... се нервирав и на мм му реков дека сама ќе го бањам и ете тоа и го направив.. сама го бањам , си перам, си чистам, си готвам... буквално се правам сама.. си го организирам времето сама и плус го ставам во релаксатор да си се лула и да си слуша мелодии разни.. јас за тоа време си вршам работа без проблем.. плус и кога спие користам да направам ручек, вечера... подобро е да си сам.. ко што викам јас САМ ПА КАКО ЗНАМ...