Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    Ни се вратија жештините :sweat: среќа па имам слободни денови а фаќа и викенд па сум дома. Од следната недела уште 4 работни дена па после ни следува колективен одмор. По завршување на одморот продолжувам со породилното одсуство. Се мислам сите 13 дена да си ги земам или па да поодам уште некој ден па да оставам денови за после породилното или се да си искористам сега.
    Денес бев на контролен преглед и прво цтг. Што било убаво да слушаш како ти чука уште едно срценце :lol: :inlove: следен преглед за една недела. Инаку по циклус 37+3 по ехо 36+4 до породување уште 23 дена. Тежината на бебето 2700. Докторот при мануеле вагинал преглед ми посочи дека имам тесна карлица што џабе си се надевав на природно породување :( мерките на бебето се хаос ама не ми кажа дека се разочарувачки,одговара од 35 до 37 недела. По тежина беше одлично. Крвта сум ја подобрила. Железото никогаш од 10 повисоко не ми било,никогаш у живот сега 12ка благодарение на хемовит апчињата. А за породување уште немам упат за на одделение рече рано било :^) и терминот ќе си го надминам по се,а се надевав мааалку порано да се породам. Шта је ту је.
    Е сега сакав да прашам женичките кои скоро се породиле а биле со царски да ми пишат во лп искуство со болнициве за да не шараме по темава. Во мојов град пусти те од септември ќе имало анестезиолог така да по се изгледа дека мора да одам по градовиве за породување па да слушнам услови на болнициве

На Lorins, Mini90 и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  2. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    не и не верувам дека болнициве се дотолку,ај за македонија па се јаде се може да чуеш ама вон границите кај што си ти не верувам. Кај мене со првото дури и ќебе не ми дозволија да донесам,се имаше

3. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.904
    Допаѓања:
    142.415
    @Septemvri @bela.m фала ви многу.
    Кај мене прво лошата работа е што многу паничам и одма мислам на најлошото. Мислев дека е рано за вакви стврднувања. Денес така 1-2 пати ми се стврдна стомакот и пушти, ама прееска некаде саат време така ми беше стврднат и ме исплаши. Докторката преку пораки рече ако не помине за ден-два да одам за ЕМГ. И одма ми се уклучува "паник тастер". Па почнувам да читам, па да се плашам и на крај отидов да се избањам и си плачев малку.
    @Septemvri кај мене лошото е што матичнава не објаснува многу и уште позбунет си кога ќе ти каже нешто, а др. На приватно што одам е на одмор.

Бела, мене па докторката ми кажа увин чај и чај од брусница може. И пред некој ден пишуваше една феминка и се свестив дека пиев чај од брусница(читам на опаковката имало и хибискус). Се изнервирав. А пак увин пијам, сега пиев почесто. Веќе да не знае човек што да прави. Не пијам сега веќе, само вода. Ќе се трудам да лежам повеќе, иако со мало дете дома што почна да не слуша ништо тоа е тешко изводливо.

Фала ви уште еднаш

@Yowannty тука не бараат пешкири. Трудниците носат за нив, за после кога ќе се породат, ама за бебе не, првпат слушам за тоа.

На Miss.N, Lorins, bela.m и 4 други им се допаѓа ова.
  4. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551

Прашував и јас за стврднувањата баш пред некој ден... Исто се испаничив, по многу стврднувања дневно, прво мислев дека е главчето на бебето, дека турка нанадвор и по многууууу читање на интернет, сфатив дека се тие брекстон хиксови контракции па кога се стега стомакот фактички ја оцртува положбата на бебето. Мене ми е прво бебе после 3.5 години борба па можеш да замислиш колку се испаничив. Ама еве неколку дена пијам повеќе вода и накачив на 2 магнезиум директ дневно па се потсмирија. А вчера имав закажано за брисеви па попатно ја прашав и докторката и рече, нормални биле особено кога е поактивно бебето, фактички на секој нејзин удар, матката се згрчува како реакција.

И приметив дека најмногу ми се грчеше кога ќе лежев на грб, на страна не толку, па може и тоа има некаква врска. Пробај види. А, да, и лежам повеќе деновиве откако се исплашив, а на bed rest сум па претпоставувам сум имала повеќе физичка активност тие денови кога повеќе ми се стврднуваше.

На newyear2015 и flower30 им се допаѓа ова.
  5. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.482
    Допаѓања:
    183.779
    Па и ја така знам... ама не само за мене што ќе треба, треба да однесам и за бебе 2 за бањање, плус 2 големи бели за пораѓај... 2 ќебиња... 4-5 шпикозни... по два пара капчиња, ракавички и чорапчиња... не знаете колку долга листа ми дадоа на клиника. :o
    Приватна клиника и тоа... ја гледам листава, не можам уште да се изначудам..
    Цел фиокар треба со мене да го земам.

А маж ми го симна неговиот куфер пред некој ден, се изнасмеав, голем ми се виде, сега се мислам дали и тој ќе ме собере... (facepalm)

Знам дека нема да разберете ама чисто да ја видите листата, прв ред е што ќе треба за бебе, втор за мене:
    034E0333-F248-4C24-9AB6-4A434A094BB2.jpeg

На Lorins, Sofi.ja, Мариаа. и 3 други им се допаѓа ова.
  6. Queen8

Queen8 Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2018
    Пораки:
    4.279
    Допаѓања:
    20.715
    @flower30 , чај од брусница и увин се пие, ама умерено, 2 чаши брусница дневно е дозволено, а увин може и по една, но за да не ти е мисла, консултирај се со доктор и пиј си повеќе вода. Инаку, ништо страшно тоа што си пиела чај од брусница, работата е да не се претерува, а сите се микс и содржат и други билки, а чиста брусница има само сушена, ама е засладена и не одговара баш за чај, освен ако обожаваш благ чај.

На KuklickaMoja, Lovelybaby<3, Soncence3 и 4 други им се допаѓа ова.
  7. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.904
    Допаѓања:
    142.415
    Фала ти за објаснувањето. Мене докторкава ништо не ми објасни освен да правам ЕМг ако продолжи овие 1-2 дена. Ни да пијам вода, ни дали е нормално - ништо. А инаку овие 2 дена го осеќам почесто мрда. Еве почнав со вода, лежам на страна со перница меѓу нозе и поткренати ко што ми пиша Бела и се надевам ќе помине. Намали малку од прееска, ама пак осеќам.
    А ти која недела си? Дека спомна брисеви

@Queen8 јас и не пијам многу чаеви, ич не можам чај. Ама ете овие денови пиев еден ден 1 чаша брусница, наредните по 1-2 чаши увин. Ама сега ќе пијам вода повеќе, чаевите ќе ги намалам

8. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    (facepalm) мојата листа за дома вака изгледаше.

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  9. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    Јас сум 26, стврднувањата ми почнаа некаде 24 недела, а брисеви правам веќе третпат затоа што Ивановски ни е семеен пријател и дуваме и на јогурт во нашиот случај - знае дека сме измачени овие години, башка специфичен случај и не сака изгледа ништо да препушти на случајност па правам брисеви на 8 недели.

На Martka и flower30 им се допаѓа ова.
  10. NEA

NEA Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2009
    Пораки:
    332
    Допаѓања:
    531
    Здраво на сите. Вчера ме фатија некои болки ама не мн силни и си беа на размах од окулу 10 мин - бев на лекар ми рекоа отворена 2 прста и демек сврти круг врати се за 2 саати. На цтг истиѕе контракции од сабајлето и ми рекоа нема потреба да седиш тука оди дома чекај појаки болки на 5 мин. Арно ама дома наместо да се зголемат болките ги снема и еве цел ден нема ништо. Бебе си мрда нормално. Искуства?

11. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    Жени трета смена на форумот.... Може некој да ми каже лел против киселини? Е веќе не се издржува. И пред некоја неделаа вака ама се смири а сега... Не можам веќе ме гори.

12. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.418
    Допаѓања:
    18.658
    Мене заради цервиксот ми беше забрането движење,за да не притиска и да не се спушта бебе надолу.
    Нели во 9ти месец треба повеќе движење,качување по скали за да се симне надоле бебе.
    Ич да не се плашиш,јас во 21ва недела правев ЕМГ на клиника,бебето мрдаше,не осетив никакви болки за на крај др да ми рече ќе пишам лесна сензибилност на матката ова ми е многу мрдање за бебе во оваа недела. После тоа секој што го гледаше извештајот коментираше дека имам контракции но никој не изреагира панично.
    Можеби ми се смириле,можеби уште ги има. Правев брисеви за да се види да не има инфекција што ги предизвикува ,немаше ништо.
    Без паники,само позитивно:)

Јас те влечам зар не осеќаш:hai:
    Кога си ти на контрола,ајде убави вести да прочитам:clap:

Околу помошта,јас би сакала кога ќе се роди бебко помош околу домаќински работи,бар во првиот месец,два.
    Дури мислам и да немаш помош од друг(освен од маж) полесно ќе функционираш со бебе,ќе го научиш и во количка и во креветче да си лежи.
    Имам пример кај што бабите секој ден до 40дена одеа,за мајката да одмара те едната,те другата бебето во раце и сега проблем,се научило во раце...епа кога не си фати ред од почеток..
    Дај боже лесно да поминам па да сум способна сама со татенце да си го чуваме бебко:inlove:

@koritsaki како ти се чини пумпата? Исправна е?:D
    И кај нас поштарот пикнал во сандаче картонче за пратка,кој знае може да е пумпата:D да си дојде мм утре од работа па ќе поминеме до пошта да видиме.

Во 31ва недела имам закажано преглед,дали тогаш да барам да ми земе брисеви или рано е? Зборам за тие последните.

@Yowannty боже списоков|( кај нас на ГАК да видиш што убаво дотерани бебчињата,додека си таму за нив само памперс треба. За мајка пешкир и средства за хигиена мислам,ама ние од страв се си понесуваме:D
    А за приватните да не зборам,само мобилен и полнач.
    Колку се плаќа кај вас?

На koritsaki, Yowannty и flower30 им се допаѓа ова.
  13. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.152
    Допаѓања:
    137.235
    https://tvoebebe.com/BREMENOST/brekston-hiksovi-kontrakcii

еве види дека е нормално тоа, не се секирај не е страшно :)

На flower30 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. rainbowmama

rainbowmama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2019
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    2.197
    @Yowannty Мојата листа за болница: (не е приватна) пешкир, четка и паста, кутија за јадење, чаша, цевка, влечки, легенче, тоалет хартија итн. Големи влошки и два водоотпорни чаршафи за после пораѓај. Пелени и влажни марамици за бебето. 3-5 средни пешкири за време на пораѓај, 10-15 пешкирчиња за доење. Долна облека за една употреба, ноќни влошки, чорапи, капа, прекривка за доење. Појас за фетален мониторинг (?!). Документи. Енергетска храна. + За излегување од болница: едно комплетче за бебето, голем пешкир, повивка, памучна врвка или безопасна игла, соодветна облека за мајката.
    :?::?::?:

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  15. maticka

maticka Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2014
    Пораки:
    259
    Допаѓања:
    259
    25 недела на крај сум .Од понеделник 26та.Во Охрид сме моментално.Некако невечер се како некоја паника ме фаќа во сон се будам.Вчера после 5попладне до кај 7ипол бев на сонце да се посончам.Ноќеска едвај заспав.Некако загушливо.Цело тело ми вриеше.Краток здив чуствувам.Ко воздух да не можам да земам.Си викам трудна сум се е нормално ама пак да си прашам.Глупо ми е кај докторкава да прашувам.Утре си доаѓам.Инаку со бременоста се е ок.

16. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.482
    Допаѓања:
    183.779
    @marchi-cool па и мене вака листата за дома ми изгледаше, затоа се чудам сеа...
    Иначе за киселини, ако бебе те мава во желудник од тоа е и џабе да земаш нешто, чим не е од храна ништо не помага. Мене така ми е по една недела, после ќе пружи нозе во слабина па ќе ми олесни некој ден. Еве сега деновиве ме мава пак во желудник и пак имам киселина. :doh: А ако не е од бебе и ти е од храна.. не знам што би ти помогнало. Мене зелено кисело јаболче ми помагаше првите месеци, после ништо..

@Sofi.ja па тоа ми е уште пошокантно. Кај нас приватните клиники се тип топ опремени. Сеа и државната плус е реновирана, се фалат. Немам избор овде. Ова е единствена приватна, а државната е во многу лоша состојба, плус најпознатиот гинеколог таму е нон стоп пијан. Пријателка вели за време пораѓај можев да го намисам узото што го пиел пред дојде да ја пораѓа. :worried: Ама ок вели, познат бил, во градов сите го знаеле дека е таков. (facepalm) Ја не знам кој е поненормален. Ја свесно сигурно не би дозволила човек што си љуби алкохол да ме пораѓа. Попрво ќе изгледам некое видео на yt и сама дома ќе се породам. |(
    3та опција ми е да закажам царски и да летам за Атина, многу така прават. Ама не сакам да закажам царски, ако може природно да оди.

Иначе 2400 евра е за природен, 2700 за царски. Од кои, колку што памтам, 1000 еура одат за гинекологот, 300 или 400 не ми текнува точно за епидурал, 300 за педијатарот и мислам останатите се за болницата. Со тоа што ја нема да користам нивни гинеколог и педијатар, закажани ми се мои, ама цената е фиксна, таа е. Е за дополнителни испитувања крв или што и да е, се доплаќа.
    Колку е кај нас? :?:

На Sesil, marchi-cool, Sofi.ja и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.482
    Допаѓања:
    183.779
    @rainbowmama
    Во МКД негде ти го бараат списоков?! Па ти ко мене, еден куфер нема да не собере. (facepalm)

Какви се овие глупи листи не ми е јасно. Болница пешкири да нема, па што да има друго?!

18. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.289
    Допаѓања:
    2.607
    5-6 недела, хематом и крварење како менструација и покрај сета терапија. Плодот е варијабилен, иако сеуште е рана бременост и не може да се види многу. Шансите се 50:50.

Се плашам искрено. Седам и чекам, се молам да допре крварењето.
    Дали во рана бременост спонтаниот абортус се случува при крварењето или ќе морат да ме чистат?

19. hristinan12

hristinan12 Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2014
    Пораки:
    1.124
    Допаѓања:
    1.489
    Луѓенца, можно ли е вчера да бев отворена 1прст а денес да ми паѓа мукозниот чеп? Значи вчера после вагиналниот преглед цел ден имав како кафено по малце, и сеа на бришење ми истече баш као мукозниот чеп. Не знам дали да тркнам до кај матичниот или не е ништо страшно?

20. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.534
    Допаѓања:
    9.859
    Ништо страшно мами, седи и чекај ја беба во секој момент :)

На Autumn_, Мариаа. и hristinan12 им се допаѓа ова.