Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    2.504
    Јас веројатно го имам надминато тој страв,ама имам доолга историја на ѕверење во хартија и се надевам нема да се вратам на тоа, сепак сум од тие што буцкаат бебе у стомак да промрда, сега уште не го осеќам и почна блага “паника” 16та едвај ако сум, не сум сигурна за точно.

На Presrekna и bela.m им се допаѓа ова.
  2. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.904
    Допаѓања:
    142.420
    Не знам дали ти е прва бременост, движењата во прва бременост покасно се осеќаат. Јас втора бременост првпат околу 16 недела го осетив минимално. Сега сум 20та недела и осеќам клоцање и тоа убаво:)Така да, не се секирај рано е, уште некоја недела и ќе "мава" убаво:)

На mal.ecka, Presrekna и bela.m им се допаѓа ова.
  3. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    2.504
    Втора ми е, ама покрупна сум сега па се надевам затоа уште не осеќам

На Kaetana, Presrekna и flower30 им се допаѓа ова.
  4. Tedyyy

Tedyyy Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2015
    Пораки:
    326
    Допаѓања:
    3.026
    Мешенца како сте?Подолго немам пишано во темата ама ве читам редовно:!:.
    Денес бевме до Претор,наjблиску ни е бидеjк'и живеам во Битола.
    Мм се изнаплива а jас влегов само до колена и потоа под сенка одма:D
    10+5 сум.Утре сум на скрининг и приска,се надевам во ред к'е биде..
    Ми делувате многу позитивно,со задоволство ве читам.
    Имаjте убава вечер :hug:

На Miss.N, MilenaMilena, Kaetana и 4 други им се допаѓа ова.
  5. SevenHeaven

SevenHeaven Активен член

Се зачлени на:
    21 мај 2019
    Пораки:
    87
    Допаѓања:
    299
    @rainbowmama Vo Mkd ke se poragjas? Da ne me sfatis pogresno ama 80% od ovie raboti nema da gi iskoristis. Ti kazuvam deka i ja nosev uste sto ne (za vo cair zboram), ama osven vloski i peskir nisto drugo ne iskoristiv. Poragjajot i ne e bas rabota so koja paralelno ke mislis na komfort

На Presrekna му/ѝ се допаѓа ова.
  6. rainbowmama

rainbowmama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2019
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    2.197
    Не, во странство сум. И мислам дека списокот што ми го дадоа се задолжителни работи што мора да се имаат. На пример за да те испуштат мора бебето да биде така и така замотано, по некои стандарди или не знам што. Болниците кои не се приватни буквално само со пижами снабдуваат..

Да се пријавам дека и јас зјапам во тоалет хартија на секое. Нема спас.

На SevenHeaven, Andonia и Presrekna им се допаѓа ова.
  7. Starlič

Starlič Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2017
    Пораки:
    1.604
    Допаѓања:
    9.289
    Сакам да те прашам како си задоволна од пораѓањето во Чаир? Од услови,до доктори и сестри. Ако не е проблњм пиши ми.

8. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.195
    Допаѓања:
    12.939
    НЕМА ТАКВА!!! Потпишувам!
    Сите го правиме тоа.
    @flower30 Јас скоро 36 недела сум и набљудувам тоалетна, од сите страни:doh:
    @Vaga90* потполно те разбирам. И јас имав спонтан пред 6 год кога едвај спасив глава, со дијагноза дека нема шанси повеќе да забременам. :worried:Но тоа што е судено ќе биде. Еве сум на неколку недели пред пораѓај во второ со нормална и лесна бременост. Но од почетокот само позитивно мислам. Кога ќе ме навалат црни мисли си го замислувам бебето во раце како цица и си велам овој пат се ќе биде ок.:inlove:
    @koritsaki супер вести. Продолжи да уживаш бебе буце ќе биде:P
    @lejlla ако немаш забрана од Др слободно на море. Јас последната недела од 7 месец бев Грција. Супер си поминавме. Се изнапливав буквално, под чадор на лежалка си седев. Бебе најмногу тогаш ми напредна.
    @marchi-cool , @Septemvri , @Flower123123 @Yowannty @Мариаа. @ocicka2014 , @Mecence <3 со термините сме тука негде. Како сте? Спремни за бебушите? Како се чувствувате?
    Јас супер, према жештините сум одлично. Во акција секој ден. Само ноќе не спијам. Немам мака за положба, немам болки само така се будам и си дежурам. Ноќеска во 2 легнав во 5 заспав, а од 7 наспана станав. Ми е страв за бебе да не треба повеќе сон, а неможам.
    Се изнапишав сабајлечки.
    Ве поздравувам сите.

На Andonia, Kaetana, Yowannty и 11 други им се допаѓа ова.
  9. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.534
    Допаѓања:
    9.859
    Еве и јас да пријавам дека почнавме полека припреми за бебе, алишта, креветче и количка имаме од син ми и внук ми, јас направив список што треба да се докупи и здравје наредна недела се пуштам во акција. Жештините ми сметаат многу, и јас по цела вечер не спијам и се чувствувам уморна од ненаспиеност. Следна недела сум и на контрола па да видиме бебе до кај е. Мајки да уживаме ако е ова уживање уште малку, за брзо следи журката:)

На Kaetana, rainbowmama, The Unicorn и 9 други им се допаѓа ова.
  10. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    Уште ништо не сум купила, освен 3-4 малечки парталчиња од слаткост онака, а за два дена влегувам во 7 месец - по се што поминавме овие години, уште ми е страв :(

Туку не можам никаде да најдам муабет за матични клетки, изгледа ретко кој зачувува кај нас. Гледам имаат некоја понуда BioSave деновиве па не можеме да решиме дали да потпишеме договор. Има ли зачувано некој, имате ли какви било искуства?

На Kaetana, lejlla и flower30 им се допаѓа ова.
  11. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.534
    Допаѓања:
    9.859
    Не зачуваме, по дооолги консултации со доктори и еден генетичар не зачуваме. За првото дете гинекологот кратко ми рече сеуште е само бизнис одколку здравје, тогаш тоа беше новина кај нас и имаше само една фирма за зачувување. Сега заклучокот е дека не дај Боже ако затребаат, во светот има само неколку болници кои можат да ги прифатат, сам ги бараш и сам плаќаш транспорт интервенција и престој. Фирмата што ги чува има обврска до подигањето од кај нив и сеуште нема институција што го посредува останатото. Нема гаранција за квалитетот на клетките по одмрзнувањето, и голем дел од болестите што се наведени се генетски предодредени. Ова е нашето искуство. Пред да решите дали ке замрзнувате консултирајте стручни лица за мислење. Сепак оваа гранка не се разви со тоа темпо со кое се очекуваше. Не би да правам антипропаганда, и јас не сум сигурна што е правилно, само го споделувам тоа што го добив како инфо. Бог нека не чува нас и нашите малечки, никогаш да нема потреба од матични клетки.

На Sesil, Martka, Flower123123 и 6 други им се допаѓа ова.
  12. Kukle1

Kukle1 Активен член

Се зачлени на:
    9 мај 2019
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    66
    Девојки јас сум 15та недела и последните денови имам зголем исцедок,дури некогаш има како грутки,баш како бело пранје,ама е жолтеникав бес никаков мирис.Брисеви правев минатат недела сите се негативни.Дали некоја имала вако искуство,и дали можам нешто да земам на своја рака?

13. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.195
    Допаѓања:
    12.939
    Леле истото деновиве со мм разговаравме за матични клетки. Во дилема сме.
    Исти одговори добив од неколку Др. Сеуште не е напредната медицината, а по статистика во Мк немало ни еден пациент излекуван со матични клетки. Не знам не сум паметна за да одлучам. Сега со уште еден Др од Скопје ќе се консултирам, бидејќи ептен кнап ни е времето.

Инаку за журката потоа сум спремна и психички и физички. Само овие последни недели да ги истуркаме.

На Kaetana, Sesil и Septemvri им се допаѓа ова.
  14. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    јас дури и книга за читање си понесов (facepalm) сега ко ќе се сетам срам ми е што сум го направила тоа.
    ихх јас уште ќе одам на работа :rofl: спремна сум ама... Не знам дали сум. Се имам заборавено не знам уопште како ќе се снајдам. Од друга страна со две деца сум па ќе треба да сум нон-стоп на штрек. Околу жешково Господ нека ни е на помош али тоа е. Среќа па овие 2-3 месеци времево варираше па лесно издржавме јас реков ќе испоцркам. Жештини многу навечер ме фаќаат чекам да дувне да залади некогаш и нервоза ме фаќа што не можам да се изладам. Спијам по гаќи ако ме верувате. (извинете на изразов) ама додека барам комфорна облека а притоа да е лесна и да не ми е топло.... Вака овај најубав начин :rofl: наспана сум деновиве,зедов 2 дена слободни сосе викенд 4 ќе ми дојдат. ама таман си одморив. Е сега контрола на 31ви на одделение уште не сум појдена и тука ме фаќа стравот. Состојбата начинот на пораѓање болница во која ќе се пораѓам.... Капак на се дете треба да оставам за да појдам на породување :sweat: :( ;( има да прецркам од тажење и мислење на него. :( тешко било да си мајка.
    и јас сакам да чујам мислења, слушнав само дека се плаќало и тоа не баш ефтино ама еве не знам.

На Girl-Rabbit, Sesil и Presrekna им се допаѓа ова.
  15. Mamamami

Mamamami Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2019
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    59
    Здраво девојки, ве читам секој ден. Јас сум 36 недела, пред некој ден на преглед ми кажаа дека имам намалена плодова вода afi 10. Дали сте имале ваков проблем и како поминавте на породувањето. Знам дека сум веќе во деветти месец но сепак сум загрижена да не однема плодова вода бидејќи јас немам забележано да ми истекува. Во понеделник сум на ехо и цтг па ќе видиме каква е состојбата, ако има некој искуство ве молам споделете.

16. A&Z

A&Z Истакнат член

Се зачлени на:
    16 декември 2015
    Пораки:
    464
    Допаѓања:
    1.181
    Jas so prvoto se porodiv vo cair,zdravje i so vtorovo isto tamu super e se od personal do higiena renovirano cisto

На Andonia и Starlič им се допаѓа ова.
  17. Anomis11

Anomis11 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2019
    Пораки:
    763
    Допаѓања:
    3.141
    Браво за одлуката :clap: И јас сум бремена и чуваме :hug:

На Sexybaby86, Starlič и LunaGrey им се допаѓа ова.
  18. Flower123123

Flower123123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 септември 2016
    Пораки:
    324
    Допаѓања:
    625
    Ne spijam ama ic, nemam energija radi nisko zelezo, no ne se davam :) si odam na rabota, naredna nedela sum na ctg, bebe bese na eho ovaa nedela, se e vo red, si mrdka, porasnalo. Pred mesec imav panika i strav od poragaj, t.e. strav od bolovi pred poragaj, pa posle se smiriv, sega pak nesto mi se vrtat isti misli dali ke mozam se da podnesam zasto ic nemam energija i stalno mi se vrti. Kiselini kolku sakas i isto ko tebe dezuram navecer i stanuvam 7h. Za bebe se e spremno, uf samo da bide se kako treba.
    Za maticni kletki ve citav pogore, i jas se mislev kako sto, mnogu pari se i me si siguren sto kako, uslovi na cuvanje i sl, potpisuvas za se naj naj no dali e stvarno taka. Ne daj Boze da dojde do toa, nekako sakam da si mislam na ubavo :)
    36 ta ja iscepkav aktivna bev kako i prethodno, no mislam deka ke se smiram malku od naredna nedela.
    Srcka patot go izodivme, ostanuva da si ja cekame radosta nasa, so lesno na site :)

На Septemvri и Presrekna им се допаѓа ова.
  19. beba@meba

beba@meba Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2018
    Пораки:
    458
    Допаѓања:
    1.237
    Јас бев иста ко тебе.. неосетно сум изгубила плодова вода и ме задржаа на патолошка... патем и на ехо ми рекоа дека приметиле намалување на движењата на бебко... до вечерта додека бев на патолошко ми падна мукозниот чеп и се отворив +2 прста .. а бев отворена 1 кога ме оставиа да лежам таму.. значи се на се бев 3 прста отворена и цело време ме следеа сестрите.. де цтг де ехо де проверка со рака колку сум отворена.. се до следниот ден.. е од наредниот ден почна моето "патешествие" така да го наречам.. се надевам си прочитала и тука и во породилни приказни.. па да не се повторувам пак ... а и бев со 3 дена надминат термин ... со лесно нека ти е.. за кратко ќе се гушкате со бебко...

На Kaetana и Mamamami им се допаѓа ова.
  20. Flower123123

Flower123123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 септември 2016
    Пораки:
    324
    Допаѓања:
    625
    Труднички сакам да ве прашам нешто, тие што веќе имале бременост и хсг. Знам дека е индивидуално но чисто за споредба. Јас при хсг се онесвестив од болките, со алкохол ме будеа, дали се исти, помали или поголеми породилните болки?
    Дека од ниско железо немам енергија, се тресам повремено и страв ми е дали ќе издржам се до крај, плус ненаспиена од 7ми месец со куп работни обврски, еве ме во 9ти сум.