Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.036
    @Presrekna Не се даваме уште:D
    Цело време бев убедена дека првите денови од деветти ќе се породам,ама ништо. Бебе е шефот:D
    Освен што почнав многу лажни контракции да имам,нема што друго да се жалам,и се надевам на вистинските што поскоро деновиве:party:

На flower30, marchi-cool, Presrekna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    На сета мака, ме насмеа :D Дај Боже да се болките како хсг, во смисла на тоа дека хсг барем трае неполни две минути. И јас ќе се онесвестев од болка, особено зашто излезе дека имам една туба а они ми пуштија течност како за две па немаше кај да пробие толку, но сепак очекувам породилните да се многу појаки. Но индивидуално е, не сум се пораѓала, не знам - еве нека каже некој што ги прошол двете. А има многу жени што хсг го споредуваат со обични менструални болки, што кај мене дефинитивно не беше точно.

На Presrekna и Flower123123 им се допаѓа ова.
  3. Mecence <3

Mecence <3 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 декември 2017
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    67
    Да се пријавам и јас бебе си претрка. Изнакупив се па дури и повеке од што е потребно и веке со нетрпение и страв чекам да излезе.

4. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.534
    Допаѓања:
    9.859
    Плодовата вода не мора да истекува, постелката после 36 недела ја намалува својата функција и не произведува доволно. Не се секирај, ке следат до кај е, ако се намали уште ке те породат и толку. Се надевам се ке биде во ред.

На Mamamami му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.534
    Допаѓања:
    9.859
    За породилните болки не сакам да коментирам за да не те исплашам, но штом решаваме да родиме и второ и трето дете, значи се издржуваат.
    @Kukle1 освен нешто за кандида или за дезинфекција како видермина хцл друго нема што да земеш на своја рака, за се останато треба консултација со лекар.

На koritsaki, Flower123123 и EvieBabe им се допаѓа ова.
  6. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.152
    Допаѓања:
    137.235
    Јас колку што читав тоа со матичните клетки е чист бизнис. Пробав да го најдам интервјуто со Радица Грубовиќ која се бави со оваа проблематика ама застарени се линковите и не ги отвара, од 2013та е.
    Не си фрлајте пари за џабе.
    Meне докторката ми ги препорача овие

без рецепт се купуваат, околу 360ден им е цената. тогаш за тогаш поднамали исцедокот и пак се врати на старо. Нормално е да имаш исцедок, додека нема некој специфичен лош мирис немај гајле. И се повеќе ќе се зголемува количински.

На Kukle1 и Presrekna им се допаѓа ова.
  7. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    На темава за спремноста за дочекување на бебето, освен купувањето работи, како другачие се спремате? Има ли некои книги, видеа, нешто што може да ми помогне да се спремам за прво бебе? Освен она што го знам вака од муабети, од внуци од братучетки и другарки, друго не знам којзнае што. Одам чат пат на предавањата за трудници во Систина, но не знам дали е тоа доволно. Со душа го чекам ова со години и едвај чекам прво да се роди, се да биде добро, ама на моменти ме фаќа паника како ќе се снајдеме.

На Girl-Rabbit, Flower123123 и Presrekna им се допаѓа ова.
  8. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Не се секирај за ништо. Ниедна теорија од книга не е иста со пракса и не може да те научи како со бебето. Штом го земеш во раце, инстинктивно ќе знаеш што треба да правиш. Секоја мајка учи заедно со бебето :)
    Што дека прочитав којзнае колку книги, кога се породив ништо од тоа ниту запамтив, ниту ми падна на памет во одредени ситуации. Само мајчинскиот инстинкт е доволен, никој не се родил учен :)
    Предавањата во Систина се доста корисни за да ја дознаеш основата, како да го држиш, повиваш и сл. Јас бев и на предавање за доење, и тоа многу корисно беше, но секое бебе си е различно и нема правила. Ти како мајка ќе знаеш што е најдобро за твоето бебе :)

На Girl-Rabbit, Kaetana, koritsaki и 6 други им се допаѓа ова.
  9. NEA

NEA Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2009
    Пораки:
    332
    Допаѓања:
    531
    Како помина со тој др?

10. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.418
    Допаѓања:
    18.659
    Ларче те цитирам во оваа тема,со цел да прочитаат повеќе трудници.
    Зар до 30та недела за сите важи дека се прима утрогестанот?
    Јас сум со скратен цервикс,следна контрола ми е во 32 недела, на последнава ми рече да продолжам со утрогестан.

Магнезиум до која недела се пие?

11. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.195
    Допаѓања:
    12.939
    Сум родила едно и правев хцг. Можеби болките при пораѓањето се поголеми, но се послатки од оние при хцг. Не може да се споредат. Не мисли на тоа се спонтано ќе дојде и помине.
    @Мариаа. Какво предавање. Од нога на пораѓај одиме. Мм ми вели ова во кола или по скали ќе го родиш. Вечерва трета вечер со гости по кафани ќе скитам, а утре цел ден на блиска свадба сме.
    Срцка на мајка, не може да порасне од мама што е хиперактивна.
    @Kukle1 мене овие дена ми препиша Др лактогин вагиналети за прочистување долу пред пораѓај. Обичен пробиотик биле.

На Kaetana, Flower123123 и Мариаа. им се допаѓа ова.
  12. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.036
    Утрогестанот кај секој различно го препишуваат. Моја другарка до последен ден пред пораѓај ставаше.
    А магнезиумот мене неколку доктори ми рекоа да појачам доза на крај,зошто цело тело боли заедно со мускули па магнезиум опушта колку толку.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  13. t-sweet

t-sweet Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2012
    Пораки:
    580
    Допаѓања:
    6.155
    Супер баш сум задоволна.Кога ме примија на патолошка он се погоди дежурен,после пораѓај дојде ме виде и ме прегледа ехо поради тоа што имав циста и мораше да се провери после пораѓај.

На Presrekna и NEA им се допаѓа ова.
  14. Kukle1

Kukle1 Активен член

Се зачлени на:
    9 мај 2019
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    66
    Дали е нормално во 15 недела да го имам,зошто читам на сите се појавува покасно,после 20 недела?

15. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.212
    Допаѓања:
    13.672
    Јас го примав до 36та недела, кога докторот не заклучи дека е безбедно бебето за да излегува.
    А ни скратен цервикс немав, туку само еднаш покрварев во 5-6та недела и сум со инвитро.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.152
    Допаѓања:
    137.235
    Јас го имам цело време од почеток само количински се зголемува постепено.

На Kukle1 и Sexybaby86 им се допаѓа ова.
  17. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Нормално е. И кај мене почнува да се појавува, а 8+3 сум. Исто ми беше и првата бременост, уште од старт имав исцедок, кој само се зголемуваше како напредував. Цела бременост го имав, а брисеви секогаш уредни.

На Kukle1 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.036
    На последните брисеви пак ми покажа кандида. До сега ништо не ми помогна,нема што не стаив.
    Се мислам сега дали да земам некој пробиотик од типот на линекс лејди за пред пораѓај таман,или џабе е? Пуштаат антибиотик на пораѓај или не?Ептен бед ми се прави.

19. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.482
    Допаѓања:
    183.783
    @Presrekna и ја гурам некако... :sweat:
    Деновиве пак стана жешко, многу загушливо, со маж само што седнавме надвор, обично 10 ми е бед тајм до 11 сум комирана. :D Вечерва после скоро година вака доцна сме излегле. :lol:

Денеска конечно спремив се што ми треба за на клиника за бебе, од понеделник да спремам се што ќе треба за мене, и после веќе што биде биде. :) Понеделник ќе ги имам резултатите од последни брисеви... се надевам на најдобро. :wasntme:

За матични клетки јас сум апсолутно за. Денеска бизнис е се, вклучувајќи го и огромниот црн маркет со човечки органи, дури и со обично донирање крв па праат бизниси, тоа сеуште не значи дека нема корист од истото.
    Колку што имам читано и истражувано веќе за околу 30тина (ми се чини или повеќе беа?!) болести матичните клетки можат чудо да направат дури и при изгореници од висок степен, а медицината нон стоп оди напред, па така моментално работат на откривање и докажување каде уште за други болести ќе можат да се користат во иднина.

Искрено, и ја и маж имаме телефони кои што коштаат скоро колку тоа зачувување матични клетки, дај боже никој никогаш да нема потреба од нив, ама во најлошото можно сценарио ќе треба да и објаснувам на ќерка ми како мама и тато ги сакаа најновите ајфони, ама не сакаа да исплаќаат по 100 евра месечно 3 години за нешто што би и го олеснило или продолжило животот.
    Ја и маж така размислувавме.

На mal.ecka, Lorins, marchi-cool и 4 други им се допаѓа ова.
  20. beba@meba

beba@meba Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2018
    Пораки:
    458
    Допаѓања:
    1.237
    Ова го најдов пред некој ден, само не знам колку е точно.. потпрашај го својот гинеколог па ако ти дозволи испробај го...
    https://nmd.mk/gabichna-infektsija-...redi-nitu-pet-pari-ama-mi-go-reshi-problemot/

На Мариаа. и Presrekna им се допаѓа ова.