Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.534
    Допаѓања:
    9.859
    Биди силна мила, никој неможе да знае како ке заврши до крај а јас мислам дека ке истераш уште многу. Штом дале за зреење тоа е уште една шанса плус за бебето ако се роди предвреме, а и контракциите се намлиле :). Само смирено и позитивно до крај, те гушкам, твоето бебе има мајка херој :)

На Софија 88, bela.m, Martka и 2 други им се допаѓа ова.
  2. newyear2015

newyear2015 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2015
    Пораки:
    166
    Допаѓања:
    360
    Fala mila, ne sum znaela deka tolku jaka mozam da bidam,pokraj site komplikacii jas si vikam...Ako, se ke izdrzam za moeto sonce samo da go rodam. Bebe e dobro, napreduva ima 900gr a sum 26ta nedela, plodova voda i postelka OK samo sto sega glavicki e postaven. Kontraksii imam malku, podobra sum.... guskiii

На kockichka, Lorins, Mia Fuentes и 6 други им се допаѓа ова.
  3. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.904
    Допаѓања:
    142.422
    Здраво и од мене,
    Овие денови со гости и немав време да пишам. Ама ве читав:)
    Јас и денес имам стврднувања, и не ми траат 2-3мин.ко што пишува за Бракстон Хикс контракциите, туку по повеќе време и ме фаќа голема паника. Денес матичната е втора смена, ќе земам упат и ќе одам на ЕМГ. Мм ми вика не е ништо, не се маткај таму по болници, ама не можам. Стравот ми е преголем и морам да знам како е. На 5ти сум на втор скрининг.

Сакав да ве прашам дали се чека многу за упат за ЕМГ, каде на Клиника се прави и дали претходно ти прават ехо или директно само прегледот за ЕМГ????

@newyear2015 и јас проверувам постови од тебе, да видам до каде си и како си. Подобро таму, под надзор мирувај и ќе биде се во ред. Ти праќам среќа да е се добро, бебуш да е умен и да седи уште во мешето на мама:hug:

На Andonia, Lorins, bela.m и 5 други им се допаѓа ова.
  4. newyear2015

newyear2015 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2015
    Пораки:
    166
    Допаѓања:
    360
    Fala mila za ubavite zborovi ....daj boze da bide. Guskkiiiiii

I jas mislev deka e normalno no kaj mene ispadna deka ne bilo normalno sto ne mora da znaci deka i kaj tebe e isto,ne grizi se . Jas dojdov direktno bo Gak bidejki kazav deka imam stvrduvanja mnogu cesto i plus bolki. Mi napravija eho i vaginalen pregled i me stavija na ctg kade se potvrdi deka imam kontraksii i vednas me primija. Veruvaj mi deka pred da mi pravat ctg koga vidoa kako se stvrduvase stomakot vednas kazaa deka ke me primat....odi mila, motkaj se ti samo bebinjata da gi spasime . Backiii

Последна измена од модератор: 5 август 2019
    На Andonia, bela.m, Septemvri и 3 други им се допаѓа ова.
  5. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    2.504
    Можда е случајност ама и мене во минатата бременост кога ме боцкаа флостерон одма бебе се сврте главично, ај едно килце направете и полесно ќе биде, а цервиксот како ти е, ако држи тој мислам дека прогнозите се уште подобри

На Septemvri му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.418
    Допаѓања:
    18.659
    Од прилика една недела чекав за емг,тогаш имаше термин.
    И да не те збуни,на упатот ќе ти пишува неврологија. Не е таа неврологија на влез,не е ни таа позади кардиологија туку кај Деканатот на медицински факултет кај микробиологија. Јас едвај најдов каде треба откако ја прошетав цела клиника а никој вработен не знае да ти каже.
    Не прават ехо,тие не се гинеколози туку психијатри, 10мин трае снимањето,како еег снимање на глава со тие лепенките и штипчиња,безболно е. Ако имаш контракции можно е да ги осетиш во текот на снимањето. Па после докторката ќе ти каже терапија.

Ајде женска,ене кај е 36та недела, само позитивно и ќе биде се во ред:inlove:
    Дали ти ставаат прогестерон депо инекции?
    Како се движи цервиксот,која димензија е сега?
    Грлото како е,тврдо?
    Само одмарање и без нервоза се ќе се среди:*

Јас вчера се разбудив со кошмар. Мм имал друга веќе година ипол:o па не сум сакала да му се смирам,па сум била мн тажна:wasntme: некаде прочитав дека нормално е трудни да имаат вакви соништа:D
    На апликацијава ми пишува 78 days left...уште 2 недели и 8ми месец. Боже како лета времево:sun:
    Само уште жештиниве да ги изгураме,се препотив ноќеска:sweat:

На Andonia, Lorins, bela.m и 5 други им се допаѓа ова.
  7. SevenHeaven

SevenHeaven Активен член

Се зачлени на:
    21 мај 2019
    Пораки:
    87
    Допаѓања:
    299
    @Starlič Vo globala sum zadovolna. Sestrite na patoloska se predobri, vo sekoe vreme dostapni.. za cistenje, cistat.. po 2-3 pati dnevno doagjaat... doktorite isto dostapni za bilo kakvi prasanja. Edinstvena utka vo mojot slucaj im e so mi zaboravija gaza i si ja nosev ko suvenir od tamu celi 19 dena hahaah srekja pa se dobro zavrsi. Ama i pokraj toa ako ragjam pak bi odela tamu (valjda ne im se desava cesto vakov propust, takva mi bila srekjata).

На Starlič му/ѝ се допаѓа ова.
  8. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.904
    Допаѓања:
    142.422
    Фала ти, ваљда нема да е нешто страшно ако чекам 1 недела. Додуша јас повеќе паничам, матичната не ми објаснува ништо за да не се плашам бар малку.
    И фала на објаснувањето каде е, барем да не лутам низ Клиника.

@newyear2015 искрено читајќи те, си реков подобро да идам, да се провери отколку да седам и да мислам ништо не е, а не дај боже да се направи проблем. Ќе издржиме се, тоа е наша одговорност

На newyear2015, bela.m и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  9. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.883
    Допаѓања:
    10.399
    Мами што правите со отоци на нозете, премногу ми отекуваат?

10. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    2.504
    Мери си притисок обавезно, потопувај ги нозете во топла и ладна вода најизменично и гел од костен мачкај, а и поткренати нозете држи ги

На Andonia, Mini90 и Larahappy им се допаѓа ова.
  11. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.883
    Допаѓања:
    10.399
    Поздравче

Прикачени фајлови:

На Autumn_, lejlla, Martka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.883
    Допаѓања:
    10.399
    Ме убива работата со седење и цел ден ми висат нозете...

13. Tedyyy

Tedyyy Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2015
    Пораки:
    326
    Допаѓања:
    3.026
    Здраво на сите:hai:
    Вчера околу 21h стомакот почна премногу да ме боли.Чуствував наеднаш како да ме пресуква нешто на долниот дел од стомакот.Легнав малку на страна си реков ќе ми помине.Малку се ублажи болката ама потоа пак истото.Меѓувреме одев во тоалет се проверував да не имам некој исцедок кафеав...Некаде кај 23:30 се спремивме со мм и право на дежурен.Бев премногу уплашена и загрижена.
    Стигнавме и не прими докторка која беше премногу фина.И објаснив се како што беше и ми рече да легнам за да ме види на ехо.Со бебуш беше се во ред.За прв пат видов како мрда со рачињата,тогаш заборавив на цела мака.11+4 ми рече докторката дека сум,а јас не знаев дека од оваа недела бебето прави движења.
    Во врска со болката му рече дека ќе помине и дека не е страшно.Ми стави мала количина на инфузија против болки била.
    Си отидовме дома а мене само бебуш во мисли како мрдаше.Се напив чај од нане и пробав да се смирам малку.Утрово кога станав немав повеќе болки.Докторката ми рече да мирувам неколку дена и да јадам лесна храна.
    На сите да ви е со лесно:inlove: Извинете на долгиот пост.:?:

На Andonia, Lorins, bela.m и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    2.504
    Офф многу е тешко тоа сигурна сум, барем кога ќе си дојдеш дома гледај да си угодуваш некако за да се намали отокот барем навечер

На Larahappy му/ѝ се допаѓа ова.
  15. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.290
    Допаѓања:
    28.041
    Здраво,
    27 недела сум и од сабајле ми се јавува остра болка во долниот дел на стомакот. Ќе ме штрецне вертикално и се губи.
    Имал некој вакво искуство? Инаку бев мин недела на контрола и се беше ок, ама до сега не ме болелп вака.

16. Bonnie Top

Bonnie Top Истакнат член

Се зачлени на:
    21 март 2015
    Пораки:
    282
    Допаѓања:
    698
    Добар ден драги мешковци :)

Овде што читам сите сме си со по некоја буба во главата :) кај мене ништо посебно ново, бројам денови и недели да минат. Од денес почнувам да ја ситнам 23 та недела, во среда сум на контрола и искрено едвај чекам, едно да си го видам бебушот, а друго да ми го измерат цериксот... онака сум супер единствено што понекогаш паѓам психички, но се трудам да си најдам некоја занимација по дома, а и се тешам со тоа дека е многу топло па и да ми е ок цервиксот нема каде да одам :)

@newyear2015 и јас редовно те читам и следам, само позитивно и се ќе биде во ред. Времето брзо проаѓа па така ќе дојде и побезбедна недела не грижи се :*

На Autumn_, Lorins и newyear2015 им се допаѓа ова.
  17. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.904
    Допаѓања:
    142.422
    Мешиња ај еден совет од вас.
    Пишував нели дека имам стврднувања на стомакот, осеќам и доле пониско стврднувања.
    Е сега, дека и да земам упат за емг ќе треба да чекам нели, неколку дена.
    Мм ми вика да отидеме до Систина на преглед, ваљда и скрининг ќе ми направат оти сум 20та недела. Јас од што се плашам не знам што да правам.

Што мислите, да отидам Систина ќе ме видат на ехо и ваљда ќе ми кажат, објаснат за стврднувањата за да сум посигурна?!

На Autumn_ му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    @newyear2015 сите те мислиме и ти праќаме виртуелни гушкања. Одмарај, лежи, без нервози. Ако се нервираш, ништо арно нема да направиш. Пишувај ни како си.

@Larahappy и сите во мк. Знам дека не е вообичаено да се носат чорапи за компресија таму, ама тука гледам не се нешто чудно. Нема врска со килажата, туку ги препишуваат баш за отоците и како превентива за развој на варикозни вени. Кога ми ги препишаа прво си мислев дека е заради дебелината, но после ми кажаа дека нема врска тоа. Да ги прашате гинеколозите дали постои некаква можност да се набават такви чорапи.. во апликацијата за бременост на мобилен се спомнати како опција, тука ги носат поголем број трудници, а и на бејби центар америчкото исто се споменати како опција. Не за друго, стварно оток немам откако ги носам. Стегаат, не се најпријатни, за жешко време се крш, ама после 8 саати седење на столче на 38 степени нозете ми немаат воопшто отоци. (Што не беше така пред да ги носам).

Едит: @flower30 јас би одела ако финансиите не се проблем. Ем раат ќе завршам работа, и плус нема да треба да чекам во неизвесност уште не знам колку време.

Дали е нормално сабајле матката да ми е толку повлечена наназад што стомакот ми е доста помал и помек.. а кога ќе станам после 30 минути веќе сум ко лубеница да сум изела?

На Lorins, Sexybaby86 и Larahappy им се допаѓа ова.
  19. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.901
    Допаѓања:
    34.108
    @Kaetana нормално е.Тоа го забележав кога бев трудна.Наутро ми го немаше стомакот , а после доручек бев дупло поголема:D(facepalm)

@flower30 пиеш ли магнезиум?По 2 да пиеш извесен период мисла ќе ти ги снема контракциите.Ама на др отиди секако.

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  20. rainbowmama

rainbowmama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2019
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    2.197
    Мислам дека е, и јас сум иста. Најверојатно е зашто сме во хоризонтала долго време додека спиеме? Ама знам дека наскоро откако ќе станам сум како подуена.

Ве читам, секоја со по некоја мака. Кај мене ништо посебно не се случува само го осеќам беби дека е се пораздвижено. Особено се орасположува на мене кога ми се спие. Чекам втор скрининг во петок, ќе бидам 22+2. Ме фаќа сафра нешто да не не е океј, си правам сама стресови. Бидете ми поздравени!

На Lorins, Sexybaby86, flower30 и 1 друга личност им се допаѓа ова.