Искрено, не знам дали е нормално со недели грам да не се качи, па дури и -1 кило да се падне. Другарка моја од фобија со првото што доста се поправи, со второто 9 месеци како на диета беше и докторот ја караше секое гледање зошто не јаде зашто малиот не напредуваше, па во 38 недела се роди 2400. Она на крај веќе се исплаши и почна нагло да јаде ама се породи за некој ден и малово со 2300 искочи од болница. Зошто не пробаш да јадеш малку повеќе или намерно се контролираш заради килажа? Глупаво е да се мешам, не сакам да те навредам, само гледам звучиш загрижено.
Добро утро мешиња и од мене кога сме кај пелените , јас не би користела од тие платнените што се перат. Ај за по дома , ама за надвор или ете тргнеш на пат , ми изгледа комплицирано малку. А бебе на почеток кака ехее на секој саат-два , моето октомври треба да се роди , па есен-зима се тешко се суши.. вака со обичните пелени ми е полесно. Ама кој сака нека проба па би ме интересирало да прочитам искуства тие што ги користат Инаку се заборавам да пишам , ама овие 2 дена под папокот осеќам како бодеж со нож на моменти, само кога се движам (2-3 пати вчера и завчера) многу незгодно и ако застанам исчезнува болката. 30+5 сум денес. Матката ли се шири, сум заборавила од првата бременост
Добар ден од мене мешковци. @koritsaki сакам да ја прашам шишенцето на томи-топи стаклено е или пластика? Кога ги купивте првите работи? Јас некако чувствувам дека ми е рано за тоа. Мајка ми кажа баба ми запнала да им плети калчиња, капчиња и џемперчиња ама ја карав дека е рано. "Синко, ами додека дојдат на свет, таман тогаш ќе се готови. Бавна сум станата"- рече. Радост е и за нив бре. И си реков ако и се плете, нека плете. Убав ден имајте мешиња убави, "малку" жешко, ама ќе издржиме
Јас си набавив платнени пелени уште од 5 месец. Гледам и Западот се повеќе се стреми кон такви. Во пакетот имаше 2 торбички за собирање на пелените, една голема за во тоалет, една мала за во количка. Количката ја нарачавме од Англија, па дури и со неа ни пратија торбичка за пелени. Многу истражував пред да ги набавам и одлучив дека е супер идеја. Прво оти се природни материјали, а не пластика, брзо се сушат и не се пеглаат, друго на долг рок се многу поекономични од обичните, трето био се и не ја загадуваат природата. А плус се многу џиџани и можат да се користат и за на плажа и за вода. Е за болница земав пакетче бејби лино, оти таму не ми е згодно да им ги наметнам на сестрите платнените. Ама едвај чекам дома да и ги пробам. Не знам како преживеав ноќеска. Ич бебе нека не излага деновиве, ќе се свари сирото. Не сме спиени ноќеска воопшто со маж.. Сеа демек ќе одевме на кафе, кога гледам маж хрчи. Па го чекам да се разбуди... и да фатиме џаде негде под клима..
За килажата ич да не мислиш. Јас паѓам у килажа секоја бременост. Сега сум -2. Минатата бременост, за 2 недели, на нормална исхрана, до сам пораѓај бев -4/5. Мешето не сум се сетила да го мерам и немам искуство дали обемот влијае на плодот. А ете, кога ќе споредам со други трудници во иста недела или мое претходно искуство, ми се чини ми е доста помало. А бебе е понапредно за неколку дена за разлика од гестациската недела во која сум. Мене пак тоа ме паничи. Вројатно е од шеќерот или затоа што имав премногу рана овулација. Најдобро ќе биде да се консултираш со докторот и да му кажеш оти си намалила во обем, мада може и да нема врска со бебето туку со тоа што си симнала килажа. Исто е и кај мене. Плус такви бодежи и во долниот дел од стомакот. Забележав дека ми е од премногу движење/умор. Можеби многу се "форсираш". Или бебе незгодно те мава или има некоја таква позиција.
Јас бидејќи сум накострешена како мачка од страв од сѐ што поминавме, реков дека до осми месец ништо не купувам. Како што поминуваше времето, така душичка полека по малку на место си доаѓаше, па после скринингот во 12та си реков од сега секој месец по едно нешто ќе купувам, така некоја ситница да се обележи дека поминал уште еден месец. Утре сум 29 недела и до сега имам само 5-6 слатки алиштенца што ги купив низ месециве е така на еден месец. Ама сега на последнава контрола докторот ме исплаши дека може да се породам и порано, па ме фати паника да не дојде бебче, а ние тотално неспремни и вчера излеговме да разгледаме количка и креветче. Како Алиса во земјата на чудата бев, не знаев дали да се смеам или да плачам, па и од двете по малку. Сега веќе почнувам да разгледувам сѐ на интернет ама нека пројдат уште овие две недели, да влезам во осми само и ќе излеземе уште еднаш двапати, ќе купиме наеднаш сѐ.
Здраво мешиња, Денеска некако кичма ме боли ептен, како и менструални болки не силни онака ама чуствувам.. и ципите исто како да ме болат дали се ширам нз заедно со долниот дел од стомакот.. имам и зголемен вагинален исцедок али тоа утре имам закажано ке правам пап и микробиолошки.. Иначе цела ноќ сме со укл клима пошо не се диши на 26 да одржува температура.. иначе сме 17+3
го имаш стопено салото околу стомакот од жештиниве затоа такви мерки ти идат. не се оптерувајте со ситници си мери докторот на ехо овие нашиве мерки не се валидни.
Нормални се болките во стомак и кичма. Секако, додека се издржливи. Кичмата може да те боле и од климата, исто и јајниците болат од неа. Јас никако во соба со клима не седам. И ние сме со клима дење-ноќе ама јас сум во спална, а таа дува во дневна. Плус фротирка на стомак и кичма обавезно ставам. Не е за да се секираш
Шишињата и двете пластични се. Моја грешка што не прашав дали се стаклени ма да гледав на кутијата да прочитам и никаде не пишуваше. Може да земам уште две стаклени , едно од 150мл и едно од 250мл и доста се. Јас само што дознав пол 5тимесец купив количка тоа беше првото нешто што го купив вторава бременост. @Lianna Anna да баш така, се исплашив да ти кажам. Дали е во некоја положба чудна ,не знам. Сега се врти постојано , до кај 34та недела така ќе е , потоа веќе ќе нема место.
Да обавезно фротирче околу половина ставам.. немам силни болки само така чуствувам како оптеретеност, а можно е и преладеност со климава нишо чудно Сепак фала ти @bela.m
јас во 8ми месец бев 69 во 9тиов паднав на 68 нема врска килажата ако бебето напредува. Јас додуша не се замарам со килажава си јадам што ми се јаде и колку што ми се јаде,тоа колку ќе качиме килажа мислам дека е до организмот. Јас секогаш си јадев се ама во периоди на нервоза се дебелеев така да најдобро би било да не се оптеретуваме со глупости. Мама одкако се породи со сестра ми си остна дебела. Не се ни замараше изгледа околи килажата. Кога јас се породив не ми беше јасно зошто останала таква и ништо не презела за своето здравје оти дебелината си го прави своето - штети на нас. јас не ни знам какви се и како се користат и ништо во врска со нив ама би да дознаам. Не се лоша опција ама како што кажа @koritsaki за на пат се многу комплицирани. и јас ноќеска испоцркав. Прозорот е до мене па не можам да спијам со отворен бидејќи ќе останам без бубрези,а врата акон отворам ми влага мачката што ја прибра син ми и ко ќе видиш никако. Тешко на бебе ако ако се роди во овие жештини. Јас не знам ни како би го облекла.
Јас веќе си почнав со купување почека полека 26 недела сум. Имам купено 1 пар пижамчиња 3 боди 2 комплетчиња бањарче чорапчиња и подлога за лежење на кревет транспортер за секаде
Значи сите сме со процедури на жешково. Јас промаја никако не трпам, си ја знам шашавата кичма, а најмалку што сакам е сега да ме боли, затоа и комплицирам толку. Навечер кај 22 часот ставам Утрогестан, вратата од спална затворена и отворен прозорот дијагонално од мене. Фротирка врз мене задолжително, ако нема провев. Мм во дневна може и тараса и сите врати и прозорци да ги отвори, може клима на 20 да стави, јас сум изолирана. Два отворени прозори не смее да има ако јас сум во просторијата! Климата на помалку од 27 степени ако јас сум во дневна-Ц, не бива. Мм вика, се топлиме жено на 27 степени, не се ладиме. Ќути и трај. Сакаше трудна жена, е сега трпи си ја
Мене не ми изгледа ништо комплицирано. За 10 дена одмор на лето некаде, ќе си купам обични. Освен ако има машина, не ми е проблем се додека не морам рачно да перам. За до кај мајка да отидам исто не ми е проблем, си има машина и таа. Иначе многу се радувам што земав доста лесни ствари за облекување. Времево е прежешко за бебе да се трупа за алишта. Ние сме греота а тек тоа колку брзо може да се прегрее. Мене маж ми среди нокти на нозе. Ми ги сечеше и турпијаше, ја ги крцнав на рацете. На нозе бавно ми растат, ама на раце сигурно ќе треба уште еднаш да поминам деновиве. Секако несмасно ми изгледа долги нокти со новороденче..
Ти благодарам, нема што да ме навредуваш, затоа барам помош. Инаку какво контролирање за килажа, и онака забременив со нормална кон слаба тежина. И брзо слабеам. За синко бев + 18 за 3 месеци -20. Ама оваа бременост цела со 0 апетит сум, со сила јадам и не ми напредува бебето. На почетокот од 36 недела 2500 гр беше. Сега сум скоро 38 недела утре сум на контрола па ќе видиме. Фала на споделеното искуство. И мене истото ми го рекоа за предвремено породување околу 30 недела па пак кај 34, а сега еве скоро 38 терам. Одмарај повеќе. Хахаха јако е со салово. Искрено многу слаба во стомакот вовлечен останав бремена и Др ми вели секој преглед секогаш те паметам по малово меше. Само бебе да е во ред. Исто и мене ми е помал мешко за неделите ама Др не реагираат на тоа. Тие го пратат плодот и внатре условите. Секогаш ми велат ситно но жилаво и здраво бебе. А со колку кг остана бремена. Тоа имало врска. Но оваа бременост сум многу растрчана посебно последниве 2-3 месеци со реновирање дома, со мачкање, плус бизнисот ни е сезонски во лето и се се собра. Но есенва и зимово ќе одмараме со бебе и синко. И мене истото ми го рекоа посебно за царски. Леле се изнапишав. Отидов да им ставам ручек на мајсторите.
Ne mislete deka sum ve zaboravila no ednostavno mnogu neocekuvani raboti se slucija. Se porodiv na 27+1gn, rodiv masko 1kg so 37cm koj momentalno e vo inkubator i e vo stabilna sostojba vekje 6 dena. Bremenosta vo Pin mi ja vodese dr Samardziski i za covekot nemam zborovi....dvizenjata na bebeto se povekje se namaluvaa.Fanelingot sto go imav, vo toj otvor imalo infeksii zatoa i doslo do otvor i do kontraksii ...na dopler bebeto se bese ok no toa sto ne se dvizese bese deka i toj vekje ja dobil infeksijata. Za srekja reagiravme na vreme no me cudi toa sto brisevite bea negativni. Vcera me pustija no ete uste sum so bolki.Se molam samo sinot da mi bide dobro....sekoj den go gledav i mi davase sila za se. Edno bev sigurna, deka stom Gospod resil vo toj moment da go rodam togas toa 100% e za nase dobro. Se molam za site vas bidejki stvarno zivotot ne e voopsto lesen, srce mi se iskina vcera koga go ostaviv tamu....mnogu daleku mi se cini deka e ...uste se budam od son i mislam deka uste kaj mene e no toa e treba da bideme hrabri za da mozeme da terame ponatamu. Guski do site
Изумив, а 2-3:дена ја мислам @Софија 88 кај си мила, те повикав и некни не се јави. Како сте и до кај сте со принцезите. Последно од тебе прочитав дека беше во Охрид. Пиши да не те мислиме. @newyear2015 исто те мислиме. Леле си пишала сега.