Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. bela.m

bela.m Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2015
    Пораки:
    1.554
    Допаѓања:
    7.128
    Добар ден мешиња :*
    Читам, гужва се створило за раѓање на жешково :)
    Ако, олеснете се што побрзо и што полесно (на тие што ви е ред).
    Само да ви посакам позитивна мисла и лесен тек на случувањата што ви следат!

На Baby^, marchi-cool, Sesil и 12 други им се допаѓа ова.
  2. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.848
    Допаѓања:
    95.249
    Ај бе вие ке раѓате јас на почеток:whew:
    Шала,нека е со лесно на сите и поскоро да искочат Августовчиња:l:
    Немам друшка,Секси ај да си збориме за мачнини:puke:
    Вчера официјално ми почнаа,ако се тоа де.Чудно е,само ми се гади не поврќам,слично чувство на кога сум еептен гладна.Ама па од друга страна си апнувам:D.Во моментот се смирува и пак за 10 мин продолжува.Утре сум на прв преглед,малце ми прпа и се надевам се ќе е во ред.Дека се намачив да забременам сега нон стоп очекувам нешто лошо,нема пат да сум во вц а да не ја зјапам тоалетната(facepalm).Кај ми е крајот :D

Последна измена: 13 август 2019
    На danichap, marchi-cool, duffi и 21 други им се допаѓа ова.
  3. kockichka

kockichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2014
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    2.758
    Се сеќавам кога бев пред пораѓање со првото, другарка што живее во Австралија ми кажуваше дека таму ја советувале дека малини го поттикнувале телото за пораѓај. Она ми збореше за чај, дека тогаш беше зимно време, ама сега има и свежи.

Пробај, може ќе помогне да излезе бебчо. Ако не, бар ќе се освежиш (и другите августовки).

На Presrekna, Girl-Rabbit и Мариаа. им се допаѓа ова.
  4. kockichka

kockichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2014
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    2.758
    Добредојде во клубот! :)8):)

На Presrekna, Girl-Rabbit, Sexybaby86 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.540
    Допаѓања:
    20.179
    @dunika Мислам дека делот со "зјапање во тоалетна" сите трудници го поминуваат. :D

Да ти кажам да не се смараш, е многу полесно отколку стварно да го направиш тоа.

Ама сигурна сум дека со здравје и со лесно ќе си го износиш. :l:

За мачнините што да ти кажам, јас немав среќа нешто да ми биде од помош. Можеш да пробаш со крекери. Наводно помагале.

Мацо пуштам среќа, што поскоро да се гушкаш со твојата среќа.

Со лесно и на сите останати кои периодов сте во термин. И Јованти може да изненади до утре. :D

На Flower123123, bela.m, Yowannty и 4 други им се допаѓа ова.
  6. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.293
    Допаѓања:
    28.057
    Црла бременост немам мачнини, сега во 7ми почна да ми се лоши. :doh: Се надевам дека е од топлово и дека ќе помине скоро.

Со лесно на сите августовски мајки :l:

На crazylady, Mini90, koritsaki и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Елај си друшке, ќе си збориме за што сакаш :D
    Мачнини... шта речи, а не заплакати. Ми се наплати се’ овојпат за првата школска бременост. Инаку, тоа е чуството, како ептен гладна, до толку што тера на повраќање, ама претежно е само гадење и кај мене. Јас заклучив дека не смеам да се оставам со празен стомак, морам барем нешто да лапнам сабајлечки, зошто штом почне да ми се гади, многу ми е лошо. Ем како гладна се осеќам, ем не можам да каснам ништо :sweat: Еве јас 11-та недела терам и како да поднамалуваат мачнините, не се со толкав интензитет како претходно. Мада, сабајлево баш лоша епизода имав, дека се напив прво кафе на гладно пред да јадам. Голема грешка :worried:

За секое одење во тоалет и зјапање во тоалетната, скроз е нормално и нема трудница што не го прави тоа - од почеток до крај :D

Стискам палци утре да си го видиш точкичето, па и да слушнеш срценце :inlove: Не знам која недела си, ама како што мислам, веќе можеби би се слушнало (fingers)

П.С. За тие што сте на крај и чекате што побрзо да биде, јадете урми! Го омекнуваат грлото на матката и го потпомагаат процесот на контракции.
    За другите што не сте/сме при крај, избегнувајте ги урмите :)

На danichap, duffi, Presrekna и 8 други им се допаѓа ова.
  8. Maarijanaa

Maarijanaa Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2012
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    51
    Мајки здраво. Јас 37 недела сум веќе од денеска. До пред десетина дена не чувствував никаква потешкотија, но еве веќе деновиве се мрднувам мислам. Имам проблем од вчера. Диареа и гасови по цел ден и ме боли стомакот. Некој совет? Ви се случувало ли на вас вакво нешто?

На Presrekna му/ѝ се допаѓа ова.
  9. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.463
    Допаѓања:
    7.012
    Zdravo mesinja dali vo bremenosta vi se pojavuvaat veni niz nozete i dali nekoja se maci so nizok pritisok jas vo stranstvo ziveam i dvete raboti gi tretiraat kako normalni vo bremenosta i toa e toa ....

На Girl-Rabbit и Presrekna им се допаѓа ова.
  10. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.157
    Допаѓања:
    137.252
    И јас мислам дека е од топлото. Немав ни јас мачнини воопшто, не ми се ни гади наутро или коа сум гладна, ама ако повеќе време ми е премногу топло почнува јако срцебиење и нагони за повраќање добивам.
    Нормално е да ти се поизразени вените затоа што количеството крв се зголемува во бременоста. Исто и низок притисок е нормален, а и подобро него висок.

На Girl-Rabbit, SanelaS и Sexybaby86 им се допаѓа ова.
  11. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.502
    Допаѓања:
    183.984
    @dunika пред раѓање сум што се вели и уште ја анализирам тоалетната, а сум немала ниту потешкотии да забременам. Се е до прихата. И така ќе е до крај, тоа нема да се смени. :lol:

За мачнините, ја имав многу до 5 месец, па и во 5ти.
    Имав многу гадење и се прегладнував оти ми се гадеше од се, додека да сфатам дека ако ставам нешто во уста, уствари ќе ми биде подобро. На банана и ѓеврек бев првите месеци. И кока кола ме спаси. Не да е нездрава, некогаш се дешаваше секој ден да пијам по една лименка, иначе мислам ќе умрев колку ми беше лошо а воопшто не сум некоја кенкава, туку многу можам да трпам. Гртев ко прасе од неа и тоа многу ми олеснуваше. :wasntme:

А на почеток си изнакупив се здраво, си следев здрава исхрана една цела недела :D ама затоа после... јадев само колку да јадам нешто и колку да си олеснам. Некогаш имам грижа на совест ради кока колата, се надевам бебе ќе ми прости. :|

И да најбитно од се е да си ги слушаш препораките од докторот што си го избрала, и да не си земаш при срце други искуства, оти секоја бременост е различна. :) Овде често ќе прочиташ совет од типот “нема штета од тоа, можеш да си пиеш!” и се тоа е добронамерно, ама докторот најдобро ќе знае што е најдобро за тебе и бебе.

Ја се избањав се нашлакав крема за тело, освежена, чекам маж да дојде од работа да ручаме и одиме на цтг. Веќе немам некои поголеми надежи и онака сабота е за 3 дена. :D
    Бебе мрда, ме мава секаде.. стомаков ми се дрви и е многу језиво веќе..
    Ама преживеав цели 9 месеци :muscle: и само уште 3 дена останаа (poolparty) :dance:

На Presrekna, ludoto19, marchi-cool и 13 други им се допаѓа ова.
  12. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    Јас не повратив ни еднаш за 29 недели, а чувството е тоа, како прегладнета, копа желудник и ти се крева цело време плунка во уста.

Јас сум иста како тебе за очекувањето лошо, а веќе седми месец; читав многу по интернет и сегде го пишува истото, тие што долго се бореле со неплодност едноставно очекуваат нешто лошо, не се навикнати да им оди лесно и како програмирани сме да го очекуваме најтешкиот пат. Јас од моите пусти фобии си нарачав и фетален доплер од интернет па од 14 до кај 19 недела и го слушав срценцето по еднаш на 3-4 дена за да ми се смирува душата. После веќе ептен почнав да ја осеќам и немав потреба. Тоалетната уште ја проверувам секое одење во веце и уште се тресам цела на секој преглед. Нормално е за случаи како нашите :( АМА, позитивна мисла, МОРА да биде добро!

На rainbowmama, Presrekna, Sesil и 12 други им се допаѓа ова.
  13. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.424
    Допаѓања:
    18.662
    Мене најубав преглед ми беше кога слушнав срце:l: тогаш се освестив дека во мене има друг живот:inlove:
    За мачнини, добредојде во клубот. Повраќав до 5ти месец, ништо живо не помага, можда малце беше од помош кока кола (а се уфилмав на почетокот дека не треба да пијам газирано) и сокче за спортисти Исо спорт,тоа го пиев таа недела кога повраќав по 4-5 пати на ден. Апетит немав воопшто, мм со сила ме тераше по малку да јадам.
    Тогаш и ослабев 5кг, кои некаде до 7ми месец си ги вратив, а сега веќе сум плус 7кг.
    Од денес официјално 8ми месец, од пред некој ден ми надоаѓа течност до грло, малце фали да повратам, се надевам нема да е како на почетокот(facepalm)
    Иако бебуш е со главата надоле, др вика со газе е во желудник пикнато..

Одбројувањето продолжува..9...
    Овие денови осеќам и тежина во мешето,ми се укочува десниот колк ,полошо изгледам и од стара баба кога станувам од кревет:wasntme: Од спиење станувам 10-11,во 13 пак ми се спие.

Уште сум во потрага за облека за излегување од болница.
    Вчера ѕирнав во Carters во Веро Џамбо нешто облека имаат попуст,ама ми се видоа скапи и излегов. После па си размислив па и 2000 нека е,меракот е поголем. Деновиве пак ќе одам,да не имаат на др место продавница?
    Или дајте предлог како вие планирате да ги дотерате момчињата, и каде,во кои продавници да гледам?:^)

На Girl-Rabbit, Septemvri, Sesil и 5 други им се допаѓа ова.
  14. lejlla

lejlla Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    2.384
    Многу добро си го објаснила тоа чуство како прегладнетодт, лачење на плунка, буквално да не знаеш дали да јадеш или не. И јас го поминав истото само што јас си повраќав од време на време. Сега сум 13 недела, на претходниот пост што го објавија овде сум напишала 14 недела (facepalm) тоа го пишував во 3,4 утрото па изгледа затоа сум утнала:lol: @dunka добре добредојде и со лесно нека ти е и тебе, за страв го имаме сите, само глупости мислам и јас, мажот ми ќе ме истепа :rofl: мене цело време ми е увртено дека треба да се прави ова НИФТИ иако сите ме убедуваат дека нема никаква потреба. Денес па сум со други грижи, вчера бебчињата многу ги осеќав, да не кажам дека цел ден мрткаа, уживав, исто за прв пат ги осетив горе кај папокот и прв пат приметив на кожата како се движат..... арно ама еве денес речиси ништо не чувствувам и баш сум загрижена:worried: знам дека е рано и дека се малечки, но како е можно вчера толку мн акробации а денес ништо :?:

На Girl-Rabbit, koritsaki и dunika им се допаѓа ова.
  15. Starlič

Starlič Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2017
    Пораки:
    1.604
    Допаѓања:
    9.289
    Јас од вчера дури до сега не го чувствувам бебето, сега пред малку мрдна, паника ме фати. Ги земав резултатите за уринокултура, чиста сум како солза ххаах, немало инфекции бактерии. Прошетав со золва ми низ веро џамбо и желба ми беше да купам нешто, боди,чорапчиња, капче, барем едно ама викам да не се глупирам рано е. И си излегов разочарана. Времево е смрт.

На Girl-Rabbit, Septemvri, Sesil и 4 други им се допаѓа ова.
  16. lejlla

lejlla Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    2.384
    Која недела си?

17. Starlič

Starlič Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2017
    Пораки:
    1.604
    Допаѓања:
    9.289
    22 уште малку

На lejlla му/ѝ се допаѓа ова.
  18. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.848
    Допаѓања:
    95.249
    @Sofi.ja само тоа Carter’s го знам,во Веро Џамбо,кај ескалаторот што е.
    На новороденче освен памук друго не би облекла,некои мекани шпихозни + капче,и ќебенце ако е ладно ваљда е ок за од болница.
    Се е до вкус и желба секако:)
    Кај да гледаш...Зара има најкул парченца,т.ц Бисер има доста бебешки бутици,Анжи кај Буњаковец,имаа Bebeto бренд турски,они имаат сетови за новороденчиња,баш за дотерување се,Окаиди,Mothercare,C.Mall најгоре нели скоро се е детско..

На Yowannty, Starlič, Sofi.ja и 2 други им се допаѓа ова.
  19. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.036
    Допаѓања:
    108.724
    @SanelaS да и јас имам изразени вени , низ цело тело.. нормално е тоа :) и за притисокот подобро што ти е низок него ли висок.. ако ептен имаш проблеми консултирај се со лекар.
    @dunika да не се урочам фала му на Господ немав до сега некој проблем , на почетокот до кај 14та недела се на јадење мислев , поготово само првите 2 месеца 4,5 кг качив. Потоа ми се смири апетитот па почнаа некои гадења минимални 3-4 месец , ама ретко дали три пати повратив. А за тоалетната, ехеее до ден денес гледам да не имам нешто на хартијата или гаќите (facepalm) :lol:
    Инаку од денес 31ва недела. На преглед овој месец не сум , дури почетокот на септември треба да се јавам па да ми закаже за преглед. А воопшто не знам кога ќе се враќам , не ми се враќа ич назад. |( Тука сите трчаат околу мене , ништо не правам јас :D
    За комплетчиња и јас сакам нешто да купам за излегување од болница , ама не сакам нешто да е скапо. Ќе видам во Waikiki што донеле есенско за девојчиња :lol:

На dunika, Yowannty, Girl-Rabbit и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.534
    Допаѓања:
    9.859
    Мила, претходно сме пишувале некои денови се осеќаат поинтензивно, некои повеќе мируваат, нека не те загрижува тоа, како одминува време ке ги осеќаш повеќе и почесто.

На lejlla му/ѝ се допаѓа ова.