Добро утро пигментирани, заоблени мешковци! Како сте? Нови мешиња добредојдовте на муабет, со лесно да си истерате до крај. Јас кафе пијам и си зборувам со бебе во мешко, кога ќе се видиме. Сношти ме руши од клоцање, а денес нигде ја нема. Во 10 сум во Плодност на контрола, се надевам ќе ме задржат. Колку време сте турнале 1,2 прсти отворени? За синко наеднаш дојде пораѓај и немав време да мислам, плус не знаев како е. Сега само чекам и се мислам. Генерацио нешто ново!?! Почнавме и да не пишуваме. @marchi-cool како си? Те пуштија дома? Или Охрид си? Како се осеќаш? @Yowannty се ближи денот. @Мариаа. @Софија 88, @Septemvri, @ochicka, @PoisonGirl, @Flower123123, и ако некоја пропуштив ајде до кај сте? Не ми се верува кога дојде до термин да стигнеме, како вчера да пишувавме во 1 тромесечие. Одам јас да се спремам, ве гушкам и ќе пишам што е ново кај мене
Цвет, незнам како не сум ти одговорила вчера. Јас сум 24+, докторот не ми потенцира баш во 24 да проверам туку ми рече до наредна контролира (во 27+ здравје) да одам со резултатите. Требаше денес ама јас сменив план и планирам здравје наредна недела во 25+. Незнам точно да ти кажам период на испитување од-до. Претпоставувам дека од 24 до 27 недела, незнам. Ти како си?
Нема проблем, видов вчера си пишала, заборавив на кој па си прочитав. Јас ич не паметам во првата бременост кога правев, а читам дека не прават стриктно во 24 недела. Највеќе ми беше дека сум на строго мирување и си викам дали може ќе смета 3 саати на стол да ги преседам. Ама од денес сум 23+0 и ќе се јавам од понеделник на докторката да ја прашам што ќе каже. Оти некаде почеток на септември сум на контрола (ЕМГ) па мислев прво тој преглед да помине. Инаку, исто сум, си имам болки, ама се трудам да не паничам толку. Овие 2-3дена малку повеќе ќе станев да земам вода, апчиња и одма осеќам болки. Од денес мм е на одмор па ќе го гњавам него
Многу помина, малку остана. Се ќе се заврши добро, ќе видиш. Ќе стискаме заби, мораме Пред да одиш да испитуваш, јави се во лабораторијата каде планираш да правиш. Кажи им дека си на строго мирување и дали има услови за да прилегнеш таму тој период. И јас за да не се малтретирам наваму-натаму и да си укочувам кичма на стол, ќе се испитувам на државно. Таму барем соби еден куп. Па трудница си, мора да ти овозможат. Мајка ми работи во итна помош во здравствен дом, па затоа и таму одлучив да испитам. Со неа заедно, барем нема да сум на стол толку време. Затоа ти велам, јави се и објасни им, приватните незнам дали имаат услови за да легнеш ама во државно очекувам да ти најдат еден кревет. Еден ходник само ќе треба да изодиш за да стигнеш до некое одделение. Сето ова се претпоставки, незнам со сигурност.
Под десната града ми се појави како некоја флека имам линеа негра низ цел стомак и приметив дека имам бенки нови на рамото и на ногата госпожава доле е иста а ареолите ми потемнеа темно кафени станаа и малку се зголемени
Dobro utro na site! Vi pisuvam za da ve ohrabram...na kratko da vi opiasam niz se sto pominav nedelava. Disenjeto na sinot se vlosi i povekje ne mozese da disi samostojno taka da go stavija na masina, 2dena postojano se vlosuvase i nie ne prestanevme od placenje. Poznanik ni kaza deka itno treba da se prefrli vo detska klinika bidejki tamu imaat po usovrseni inkubatori i pogolema nega na deteto no za da go prefrlime trebase da najdeme vrski i taka so mito kako i sekogas kaj nas sekogas se resavat problemite no sepak srekja sto uspeavme da go prefelime tamu. Sostojbata na bebeto e stabilizirana i sega borecot na mama iako e na masina povtorno se trudi da disi sanostojno. Analizite sto mu gi pravele se podobri od poslednite i napreduva.....pocnal da pie mleko i dekstroza.ME ostavija 15min da go galam i da mu zboram za da me custvuva i toj moment nikogas vo zivotot nema da go zaboravam. Celo vreme sum mislela deka so maz mi sme srekni i se tesevme deka i da nemame dete bitno se sakame no toa ne bilo vistina bidejki vo toj moment na nas ni se polnija site prazni mesta sto gi imavme vo dusata....toj ne ispolni, ne nauci deka ljubovta kon nego e tolku silna sto ne Makedonija nego cel svet bi go srusile za nego. Taka da zeni potrudete se mnogu za vasite deca i veruvajte samo vo Bozja sila, nie mnogu se molevme ne samo za naseto dete nego za site deca bidjeki samo Gospod ni gi cuva decata. Ve guskam i vi blagodaram za podrskata sto mi ja davate.
Не сум знаела, ќе проверам. Фала @bela.m ќе се јавам и во лабораторија и ќе се консултирам да видам како ќе се снајдам. Фала @newyear2015 Господ е голем,ќе го чува твојот јунак, твојот борец. Биди и понатаму силна и секогаш кога ти дозволуваат гали го и зборувај му колку го сакаш, давај му ја твојата љубов. Наскоро, верувам и од срце посакувам да ни пишеш од дома дека се гушкате со синко. Ви ја праќам целата среќа и посакувам се да биде најдобро. Пишувај ни секогаш кога можеш, известувај не. Те гушкам
Оф мила, го поминуваш најтешкиот период што една мајка може да го помине, ама за кратко се’ ќе помине. Ќе си го земете дома, ќе си расте и сево ова ќе остане само едно сеќавање и борба. Се’ ќе биде добро со бебуш. Те гушкам
Јас вчера на ЦТГ, мирно е се, во понеделник пак плус ехо. Синоќа после три месеци сум спиела кома, дури сега станав. Нека подржи некој ден вака времево да се наспијам бар. Клексани ми продолжија уште 5. Во понеделник мојот др.се враќа од одмор, па ке се договориме што понатаму. @Presrekna јас од 36 сум со размекнато грло и еден прст. До кога ке тераме ке видиме. Тука викаат за второродка не било ништо тоа, може да се тера и повеќе.
Ах мила, ви посакувам мноогу здравје, бидете храбри, тие мали душички иако толку мали треба да им се дивиме колку жилаво се борат со толку предизвици. Верувам дека се ке биде во ред. Ве гушкаме
@Presrekna мајка ајде нека те задржат Доста им е на кукливе, до кога мислат ќе ги чекаме? Иначе ја добив контракции. Ги следам, не се уште редовни, ама се надевам се со потенцијал да станат, оти очајно ме плаши провокација. Цело време трчам во вц ама ништо, ова стварно изгледа ко да ме притиска у гз. Иначе и ја приметив нови бемки на мене... и пеги на дланките, за пегите мислев дека е генетски оти сите имаат кај мене...
Јас бев со провокација од 20:45 ме фатија болките во 1:45 гушкав бебе.Ама ме зезна мене епидуралната во 00 што ја добив ми го успори процесот за 1 час сигурно. Не знам како е без ама кога отидов да ми дадат ми дадоа лист да потпишам викам што ако не потпишам , ми викаат нема друга опција мора да излезе бебето Не се плаши не е страшно мислам дека оди побрзо од нормален пораѓај.Со лесно како и да биде @newyear2015 дај Боже побрзу да си го гушкате бебко дома
@flower30 И првата бременост, а и сега вторава докторите ми кажаа да испитам скриен шеќер во 28 недела. Полежи си уште малку.
Јас веројатно ќе бидам 25 - 26та недела кога ќе одам на контролата, па таман и ќе ми кажат во врска со мирувњето. Фала ти
Може да ми кажеш како одеше постапката? Се изначитав се и сешто по интернетов, и не прочитав никој да имаше пишано дека само со вагиналета било. А мене докторот освен вагиналета не ми спомна ништо друго... има разлика дали е вагиналета или инфузија?
Има разлика. Инфузијата е многу појака, одма фаќаат јаки болки со неа. Со вагиналетата оди поспоро процесот, и болките постепено се засилуваат. Некои со неа се отвараат комплет и се пораѓаат, на некои им треба појака провокација. Прашај паталец, и двете зла ги поминав, умрев од болки и на крај пак мораше царски
Околу провокацијата нз дали е исто во Грција (мислам дека таму живееш) ама тука ако не е почнат процесот прво ставаат вагиналета да го омекне грлото. Со неа лежиш неколку саати. Ако почнеш да се отвараш и си прогресираш оставаат така, ако не ставаат фолио мислам се викаше, цревце со топче горе како пумпица на апарт за притисок, го полнат со течност така што топчето е во цервикс и го лепат за нога оптегнато, за да тегне и те отвара. Во зависност од тоа какви ти се контракциите може да ти стават и провокација за контракции интравенозно. Околу тоа дали е побрзо или поспоро, се зависи од тоа како организмот ќе ти реагија на провокациите.
Лелееееееееее Сакам да заспијам денеска и да ме разбудат во сабота кога ќе биде се завршено! Имам таква опција?!