Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. Gocim

Gocim Истакнат член

Dobar den. Denes bev na prvo eho. Inaku sum 6n1d spored posleden den na ciklus. Doktorkata mi rece deka ima gestationalen sac no malku bil nepravilno oformen t.e razvlechen. Pa potoa mi reche deka e seushte rano za zakluchoci. Sakav da prasham dali na nekoj mu se ima ova slucheno I kakov bil ishodot na kraj? Inaku isto reche deka gleda embrionche vnatre. Vi blagodaram..

Attached Files:

2. Kitten

Kitten Форумски идол

Двете ќерки цела бременост ги водеа како две недели понапред, ги износев до крај, и се родија со нормална тежина, едната 3600, другата 3800 :)

Без секирации и со лесно :hug:

3. srcuskata55

srcuskata55 Истакнат член

Имам нормална бременост и поминат термин(20.08.19) секој 3 ден мирно цтг, болки никакви, нареден преглед 24.08.19 со препорака да појдам гладна и жедна. Дали има шанси да ме задржат на патолошка?
    Дали е поубаво со царски или да барам провокации за природно?
    Гинекологот ми рече дека имам тесна карлица па може да е проблем за природно и ми препорача од неа царски.
    Некоја со слично искуство?

Presrekna likes this.
  4. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Дали е дозволено поправање на заб со анестезија?
    Имав една 7мица полурасипана,во бременоста ми се дорасипа пола е искршена,сега кога ќе допрам со јазик малку наболува ми е страв дали ќе издржам до пораѓај:(
    Од забар имам огромен страв,еднаш се онесвестив и од тогаш не дозволувам ни преглед без анестезија.
    Ама колку е дозволена во бременост...:worried:
    32ра недела сум

Kaetana and green.eyes like this.
  5. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Дозволена е, безадреналински се анестезиите за бремени и според забарите, не штетат на бебето. Јас во првата бременост поправав 4-5 заби, два што беа во процес и 2-3 што во меѓувреме се расипаа. Од истата причина како и ти-фобија од забар :)

Kaetana, dunika and Sofi.ja like this.
  6. Sesil

Sesil Moderator Staff Member

Само со исхрана јас чисто сумљам дека може да се управи. Еве јадам многу повеќе витамини, внимавам на исхрана колку што можам повеќе, што не беше случај претходно а сепак имав многу висок хемоглобин, за разлика од сега кога ммногу повеќе внимавам а ми е многу понизок. Со вредност 117, што е ипак во граница превентивно ми дадоа Фероглобин, да не паднел пониско од граничната вредност. Toa e бебето си зима од резервите и тие мора некако да се надоместат.

Некој спомна погоре за благо, јас си апнувам кога ми се јаде, а ми се јаде 2-3 пати неделно и тогаш ми иде цело чоколадо да лапнам ама пак јас имам многу низок шеќер така да ваљда нема да наштетам со тоа што лапкам благо.

Само јас цело лето не мрднав од градов, од страв да не ми се деси нешто, па кај ќе барам доктор, па после да осеќам грижа на свест и си останав дома. Гледам некои што се речиси исто недели ко мене шетаат и мака немаат, една дури на скутер на вода качена, се вози мака нема. Мене грижа на совест ќе ме убие на многу жешко ако излезам, а не пак водени лудории да терам. Срамота е да се жалам, не сум имала никакви компликации и тешкотии до сега ама ете ... Од друга страна пак од истите тие 100 пати ми се имаат жалано колку им тешко, па мачнини, па несоници, па притисок, како на работа многу им е жешко, таму или по пат, јас на ништо од тоа не можам да се пожалам, за среќа.
    Се изнапишав, не дека нешто битно кажав, само ме фаќа криза што не сум прошетана ич :tmi:

7. bela.m

bela.m Популарен член

Исто и јас Сесил, не сум мрднал никаде, а не дека некој ми рекол така да правам. Не ми се докажува! Воздух земам на тераса. Единствено излегување ми е до кај матичната кога мајка ми не е во можност да дојде за боцкање клексан. До кај моите на прсти се брое колку пати сме биле од кога сум бремена. Оти нели преку свет се 10 км оддалеченост за да стигнеш до соседниот град :D
    Ама па убаво ми е вака да ти кажам. Најбезбедно се чувствувам дома.

Girl-Rabbit, Mini90, Kaetana and 6 others like this.
  8. Sesil

Мм вика само ние внимаваме и на тоа шо треба и на тоа шо не треба. Е јбг нека се пукне за шетање ако треба ама не мрдам, не се акам по патишта, посебно не на жешко.

Mini90, lejlla and bela.m like this.
  9. duffi

duffi Форумски идол

Ако бременоста е нормална нема зошто да не се функционира како претходно, со внимавање нормално. :)
    Само кај нас трудници се третираат како ,, посебен вид,, . Србите имаат добар назив, друго стање.

Нема зошто да имаш грижа на совест ако си го живееш живото нормално.
    Јас имам историја, па во втората бременост функционирав нормално и одмор и викенди и шетање.

Girl-Rabbit, Yowannty, Mini90 and 5 others like this.
  10. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Јас уште пијам фолна, 30 недела. Може дека со мутација, кај вас другите не знам до кога се пие.

За шетање исто, живо гревче сум не мрдната од дома ама со првата бременост ми рече докторката Шибај на одмор нема гајле и кога се вративме немаше срцева, па иако знам дека сигурно не било до тоа, не престанав да се обвинувам со години. Затоа, овој пат дома - нема да пукнам без еден одмор или викенд шетање. Ова ми е најважно.

Last edited: Aug 22, 2019
    Girl-Rabbit, Kaetana, dunika and 3 others like this.
  11. Sesil

Знам Дафи, јасно ми е тоа, ама еве не успевам да се убедам, да се опуштам... до мене е, не е до стањето :D

Girl-Rabbit, Mini90, Kaetana and 6 others like this.
  12. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Сесилке, оди брчкај се на раат во море додека можеш. Со дете после е многу подруго, верувај :) Ќе одиш, ама раат никогаш нема да си 100%. Ова не го пишувам за да исплашам некого, туку едноставно тоа е реалноста. И да не е захтевно бебе, сепак е многу подруго. Како за последен пат без дете, јас би отишла негде во близина на море :)

Girl-Rabbit, eli25, Mini90 and 7 others like this.
  13. beba@meba

beba@meba Популарен член

Ма што ако имаш закажано во толку и толку часот... кога влагаш кај неа еден два часа покасно.. си пушта преку ред секого.. и малку од малку присебна е само на почеток на смена.. инаку онака е катастрофа.. тотално разочарување е таа жена.. промашена инвестиција.. исто и ехото и е застарено .. од дедо Ное и е изгледа...апаратурата исто... мењај ја доколку можеш...

Sofi.ja likes this.
  14. MilenaMilena

MilenaMilena Истакнат член

Isto, hmg 115 i maticniot mi dade feroglobin, preventivno. Da ima bebeto da vlece da ne stanam anemicna. I serumskoto nad 20pa si go pijam feroglobinot, sega ssega vo devetti mi e padnato izgleda raste bebe i vlece. Pa ne e strasno i da vi dadat suplementi, ne deka cel zivot ke gi pieme :)

Girl-Rabbit likes this.
  15. Larahappy

Larahappy Популарен член

Јас напраив три заби пред 3 недели, ми дозволи матичната. Ама незнам дали ми става стоматологот анестезија.

Sofi.ja likes this.
  16. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Да се пријавам пак јас, оти со чепот немам расчистено. :rofl:

Уште ми паѓа, јас мислев цел испаднал, ама еве денес на два пати ми се деси да ми испаднат уште парчиња.

Заби поправав во двете бремености, со анестезија без адреналин. Безбедна е за трудници. Очекував и овој пат да се расипе некој, ама бебо има осет за мама. :D Ќерки беа безмилосни. ]:)

Girl-Rabbit, duffi, Sofi.ja and 3 others like this.
  17. Autumn_

Autumn_ Популарен член

@Kaetana колкава ти е ќеркичката, баш убаво што после царски ти дале можност и за спонтан пораѓај, јас си мислам одма ќе ми пресудат за царски, мала разлика ќе бидат 2г и 2-3 месеци ама пак си фантазирам

Girl-Rabbit, Sexybaby86 and Kaetana like this.
  18. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Нормална тежина ама машала нормална :), па и женските нели као поситни ги рачунаат, браво за женските у секој случај

Kitten likes this.
  19. Kaetana

Kaetana Популарен член

Разлика ќе се 4 години и 8 месеци. Има поминато време. Ма да мислам дека над 2 години не е проблем да се проба - секако зависи од состојба со раната, матката, оти нели сепак сѐ е индивидуално.

Инаку за благо... Не знам. Јадам многу. А не треба. Ем имам многу вишок килажа, и не смеам да качам многу. И мислам дека се "шлепам" на тоа што досега не качив многу. Ама некако ако не престанам одма, ќе качам милион кила во 2 недели. И со викам - ајде, "од утре". Само кога ќе дојде тоа утре, не знам.

Girl-Rabbit, dunika and Autumn_ like this.
  20. Kitten

Kitten Форумски идол

Па рачунам нормална зашто испод 4 кила се :rofl:
    И јас не сум од малите луѓе така што не ни очекував бебе испод 3500 :P

Autumn_ likes this.