Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. kockichka

kockichka Популарен член

Исто беше и кај мене. Со соодветна терапија за поддршка на почетокот, еве ме терам солидно... од утре почнувам 7-ми.

А убаво ме исплаши. После на прв скрининг кога бев, Димчев ми рече дека не е невообичаена таа форма.

Ти даде нешто да пиеш?
    Ајде па на следен преглед да си слушнеш срценце. ❤️

Gocim likes this.
  2. Gocim

Gocim Истакнат член

Ti blagodaram na odgovorot..Na prvovo eho bev kaj zamena Dr. Kuzeska. Taka da ne mi obrna mnogu vnimanie. Mi reche samo da prodolzham so dadenata terapija, a Dekortinot poleka da go namaluvam I odfrlam skroz od upotreba. Inaku od terapija primam kleksan I proluteks kako inekcii) I Ovunorm,Impryl,Pre Mama,Vitamin D,Estradiol,Dekortin I Cardiopirin. Mene IFV-to mi go praveshe Dr. Ivanovski(momentalno e na odmor),taka da zakazhav kaj nego na 29 ovoj mesec za vtoro eho. Pa ke vidime sto ke bide. Da ti kazham deka mnogu podobro se chuvstvuvam posle tvojov odgovor..Ti blagodaram ushte ednash ! ❤

kockichka, dunika, bela.m and 2 others like this.
  3. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Мене сепак беба ми е многу пасивна денес после вториот Флостерон. Вчера немаше гајле после првиот, клоцаше цел ден ама денес едвај 6-7 пати ја осетив во цел ден :( Знам дека е демек нормално да намали движење ама не знам дали е нормално да намали толку и се плашам :worried: Ги примал ли некој друг тука да има слично искуство?

4. strelkata

strelkata Истакнат член

Колку само не очекував а се случи после долго време обидувања :inlove: од една страна среќна од друга страна осеќам страв. Прва бременост, прв пат се соочувам со секојдневни мачнини, гадење, засега без повраќање, ама осеќам глад а не ми се става ништо во уста :envy:

5. eli25

eli25 Форумски идол

@Sexybaby86 обичната фолна се пие до 12 мес.јас пиев метилирана и пиев до крај. А и да пиеш ,па штета не би имало :)

@strelkata @green.eyes , со лесно :)

6. flower30

flower30 Форумски идол

Јас ако не се шекнам наскоро, многу добро ќе биде.
    И денес бев на лекар. Веќе 3та недела имам тахикардија, цела недела тежина на гради и боцкања, а 2 дена ме стега кај грло. И денес веќе почна страв да ме фаќа, и решив да идам на преглед, на дежурен. Додека се туширав и спремав веќе почна и паничен напад и се тресев цела. Отидовме во Систина и дека трудна ме пратија на гинекологија. И на смена беше др. Кацарска и кажав што е и вика ок, немаш сеа проблем со бременоста. И кажав дека сум на строго мирување, го виде резултатот од ЕМГ и онака искоментира као нема врска. И викам докторке а не се страшни резултативе? Ми вика не, јас не знам зошто те пратиле таму, ЕМГ не се прави во бременост. Јас ваква:o.
    И сега, кој да верувам?!

За тахикардија ми рекоа дека и плодот што расте така делува на организмот, ама и тироидна и к. Слика да проверам. И после на консултација со кардиолог(си имам јас мака со тахикардија од претходно).
    И излеговме, мм додека пушеше надвор, си седнав во кола и пак си плачев. Полудев веќе, овој период на главоболки, тахикардии сега и маките во бременост ми трае предолго. Прва прилика одам на психолог.

Дневната доза на депресија и меланхолија од Флауер за денес е исполнета:D:( Утре со нови вести, кој знае што ќе е на дневен ред

@strelkata честитки и со лесно да си ја износиш бременоста

7. strelkata

strelkata Истакнат член

Ај да ве прашам вас, дали пиете витамини кои веќе содржат фолна од 0.4 како витал прегна, пре мама итн и плус фолна исто од 0.4?

8. Kaetana

Kaetana Популарен член

Јас да. Пиев фолна плус витамини до 12 недела а после продолжив само со витамини во кои има веќе 0.4 фолна.

@flower30 мора под итно да се смириш. Знам дека е бескрајно фрустрирачки да се акаш по доктори и да слушаш контрадикторни мислења и од кожа да се вадиш за сѐ. Но едно треба да ти е во глава - сѐ додека плачеш, се нервираш, немир гаеш во душата и не ти дава да дишеш малтене тахикардии те фаќаат - самата си правиш да ти е потешко.

Најглупаво размислување што самата си го направив - не знам дали ќе ти помогне или не - мене ми помогна - некако си реков и најлошото да се случи - јас сум силна личност и можам преку сѐ да поминам. Ќе дадам сѐ од себе да не дозволам, но некогаш Цветче малку треба. А 24/7 да сме приклучени на ехо или ЦТГ не бива. Најмногу што можеш да си помогнеш сега е да речеш - се опуштам. Го галам стомакот. Се поврзувам со бебето и му ја посветувам целата љубов и позитивна енергија.
    И останувам мирна. За да ме почувствува мирна.
    А ако било што ми донесе животот, останувам силна да се справам со сѐ.
    Да сум пример за поголемото. Да сум си пример за себе. И мене не ми успева ова секогаш, но ме бодри да сум упорна и во моменти кога заборавам дека јас сум веќе пример за некој и некој учи од мене секој ден.

Силна си. Знам. Само мораш да си ја најдеш таа енергија. Мораш да пробаш да се ослободиш од стравот.. макар тоа значело теоретски да се "соочиш" со него. Извини ако не е ова твој начин, јас го споделувам мојот со надеж дека можеби ќе ти помогне.

9. flower30

flower30 Форумски идол

Знаеш, кога ќе го допрам дното само тогаш си викам "што и да се случи, тоа е". Ама после ми преовладуваат стравот и црните мисли и пак е се по старо. А морам, морам да сменам нешто, само што не знам како сама. Премногу работи ми се случија во последните 3г и грешка е што не побарав помош од психолог. Оти домашниве секој ден се со муабетот "ништо не ти е, ти се чини така"....
    Фала ти најмногу за советот:hug::hug::hug:знам дека на голем дел од членовите сум им досадна(не само овде во темава). Стварно, се надевам дека ќе се смират малце работиве и ќе можам бар малку да се опуштам, да се смирам. Само знам дека ќе биде до моментот пред периодот на пораѓај, тогаш знам дека дефинитивно пак ќе се тресам од страв:):nod:. Фала ти уште еднаш:hug:

10. bela.m

bela.m Популарен член

Цвет, ете гледаш што ти кажала докторката, верувај и. Верувај во тоа што ти одговара да го слушнеш во моментот, за да ти се смири душа.
    Признавам дека и јас сум таков калибар на моменти, негативни мисли, страв и црни сценарија. Јас убедена сум дека секоја трудница барем еднаш си прави. Ама, горда сум на себе што толку ја владеам самоконтролата моја, дури си се чудам. Најголем дел од времето сум смирена што повторно се изненадувам од самата себе. Незнам што ќе ни донесе животот овие месеци. Им реков на моите, ако дојде ред да ми соопштите неубава вест, внимавајте и бирајте зборови. Постепено спремајте ме за инфомацијата. Така и беше. Во очекување бевме за најнеубавото, мој прв братучед почина од канцер. Многу млад. Ме информираа за неговата состојба која постојано се влошуваше за да сум во тек. За да не ми дојде гром од ведро небо бидејќи знаевме на каде оди работата... Толку многу успеав да се исконтролирам и да ја владеам ситуацијата...
    Многу ми беше тежок тој ден ама јас не дозволив да си ги вознемирам бебињата. Бидејќи ми се пред се друго на овој свет.
    Морам да признаам дека се плашам од предвремено породување, нешто што не е невообичаено за близначиња. Ама... Веднаш тој страв го пробивам со една убава слика во глава... Јас и мм, со нашите две машкуданчиња.. Дома, на топло.. Знам дека ќе успеам. Знам дека ќе успеам...
    Секој ден се заблагодарувам на Господ за состојбата во која се наоѓам. Се молам за себе и за сите кои се соочуваат со тоа јас што го минав. Се заблагодарувам од срце, со душа.Тоа ми дава мир и спокој.
    Најискрено те замолувам да го смириш организмот и телото, му требаш на твоето бебе прибрана. И требаш на ќерка ти насмеана. Ти веќе знаеш што значи да се биде мајка. Затоа, дај им го најдоброто од себе.
    Те гушкам :*

11. Autumn_

Autumn_ Популарен член

После инекцијата попладне пто ја примив, тек сабајлето приметив намалени (многу!) движења, не бев сигурна дали воопшто мрднува или се црева тоа, кога видов на ехо дека уствари мрдка се смирив, матичниот рече ааа па може да е од флостерон, звучеше колку да каже нешто а не убедливо, а тој што ме води ништо не ме предупреди, и леукоцити месецот ми се покачија - не ми објаснија дали е од кортико а некаде така прочитав.

EvieBabe likes this.
  12. tetoviranta

tetoviranta Популарен член

Не се секирај, сосема нормално е. За некој ден ќе ти надокнади за мирувањето со торнадо во меше.

EvieBabe likes this.
  13. flower30

flower30 Форумски идол

Прими сочувство за братучедот.
    Ете таа самоконтрола ми фали. Баш и со докторот сега зборевме, ми вика научи да се соочиш со стравот, со паниката. Некои не го можат тоа. Ми рече пробај, дури и да си сама, да почнеш да дишеш правилно, да го смириш тој паничен напад. Морам да се сменам, да го сменам погледот кон се што се дешава. Ама тоа ќе иде бавно и полека, познавајќи се, ама морам.
    Фала ти:hug::hug::hug:

Last edited: Aug 22, 2019
  14. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Најголемиот чекор е да си прифатиш што ти се случува, ти си многу свесна за се, а да го контролираш може ќе научиш може некој друг ќе те научи (психолог, другар...) дај си време. Верувај дека не е толку страшно ова што ти се случува, мислам на тахикардии и мали паник атак, плус испади на плачење. Може е се од хормони. Мене кога ќе ми текне каква бев кога се породив... добро што воопшто профункционирав.
    25та мислам си, цервикс рече тек ќе ти мерат? Ај на тоа мисли дека ќе биде добро

Sexybaby86 and flower30 like this.
  15. flower30

flower30 Форумски идол

24та:) ми мерат цервикс на секој преглед. А наредната недела сум на контрола. Да се надевам дека се хормони во прашање:). Дека ми се случува често и за тоа веќе попуштив со нервите:)ама да се надеваме дека ќе биде добро(fingers)

Girl-Rabbit and green.eyes like this.
  16. Autumn_

Autumn_ Популарен член

А цервиксот како ти е?

17. flower30

flower30 Форумски идол

На последно мерење 3,5см кај едната, а 4,7см кај другата

18. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Па тоа е супер мерка, инаку се разликуваат мерките по тоа што се мерат, затоа толку разлика излегува. У секој случај кај тебе е супер и така да остане, за болките пак ќе се распрашаш и околу емг-то, зборевме пред да го правиш, јас еве 20та сум и болки уште имам, плус повремена лажна контракција. Мислам дека се ќе биде супер кај тебе;)

bela.m and flower30 like this.
  19. flower30

flower30 Форумски идол

Фала ти :hug::hug::hug:

Autumn_ likes this.
  20. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Да се јавам со рапорт од преглед.8)
    32+2 бебе 2080 грама,со глава надоле како што си беше претходно. За неделите си е таман, должина околу 40см од прилика. Плодова вода и постелка уредни.
    Цервикс не ми измери, ми вика минатиот пат ти бил ок, што ќе ти е сега да мериш (во смисла дека 32 недела).
    Ја ѕирна крвната слика рече ова е сосем нормално за трудница (за урината) се додека нема протеини и покачени леукоцити во урина нема простор за паника.
    За железото...Тотхема:(
    Многу е ниско (4.2) ,не смееме да дозволиме да падне повеќе бебе сега највеќе зема.
    Ми рече по една ампула на ден и витамин Ц од 1000мг. Еден час по јадење да ја пијам ампулата. Може да се раствори во вода или сок од боровница.
    Земав Ацерола, со витамин Ц од 1000мг е. Дали витаминот се пие пред или по ампулата?
    Ми кажа дека е дозволена поправка на заб со анестезија без адреналин имало за трудници. Подобро е да се прави забот отколку да не се прави и да собира бактерии. И антибиотик ако треба да пијам за забот, смеам.
    Од што бев толку испаничена за забот заборавив да ја прашам до кога да ставам утрогестан и да пијам магнезиум со оглед на тоа што веќе цервиксот е во нормала..(facepalm)
    Ќе се јавам утре да прашам.

И сега пак ме фати страв за забот. Како што имав страв од забар сега уште толку:worried: мм ми вика оди утре закажи па ќе одиме заедно,викам ааа не, може ќе ми рече да ми го види забот,сама нема шанси:shake:
    Да се надеваме дека ќе се среди:wasntme: