Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Elenika

Elenika Нов член

Се зачлени на:
    15 мај 2012
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    74
    хехе јас пак денес имам полни 33 недели значи само една недела сум поголемка ххх :D

2. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.054
    :lol: Епа ај чекај ме ,заедно ќе одиме на пораѓај, таман друштво да си правиме :lol:
    Од каде си, каде ќе се пораѓаш??

3. Elenika

Elenika Нов член

Се зачлени на:
    15 мај 2012
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    74
    од пробиштип сум во штип ке се порагам оти ми е најблизу ти ? :D

4. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.054
    Ништо, јас во Скопје , важно со лесно да ни е :)

5. Elenika

Elenika Нов член

Се зачлени на:
    15 мај 2012
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    74
    хх да да здравје се да биде во ред па не е битно кој каде и какво ке роди :D јас до 6 месец знаев дека е женско и тоа на 4 д ми кажаа подоцна па машко и сеа не му ја мислам какво е само се со уаво да помине после е лесно :)

6. anule88

anule88 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2012
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    214
    здраво и од мен мешиња јас само да ве поздравам уште си се одмарам кај моите и одвреме навреме ве читкарам а кога сме кај притисокот и мене ми е низок па си имам по цел ден вроглавици и :puke: то е ке се издржи ;)

7. gorda

gorda Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2012
    Пораки:
    134
    Допаѓања:
    76
    Zdravo na site! Jas sum 39-ta nedela, cela bremenost so nizok pritisok i ko zamajana, a sega vekje i so lazni bolki i so bolki vo polovina ;) Bi sakala da ve pozdravam, prvpat vi pisuvam iako podolgo vreme ve citam i da prasham dali znaete ili imate iskustvo so poroduvanje prirodno po carski rez? Ima nekoj takvo iskustvo? pozz

Moze da ti istekuva plodovata voda po malku, no kje treba da se kontrolira, i kaj mene maticniot ne obrna bash vnimanie, a posle koga se namali mnogu i koga me prati na klinika, tamu me iskaraa, trebalo da naglasuvam za mokriot vesh i da me sledat pocesto... Ne e za panika do kraj, no treba obavezno proveruvanje na kolicestvo plodova voda i ako e namaleno treba pocesti kontroli... inaku kaj mene vo posleden moment se zabeleza ama super se zavrsi, t.e. zdravo i pravo bebe...
    Obidi se da lezish na leva strana povekje, pij casa-dve voda povekje iako ne mora da vlijae toa, a lezenjeto na lev bok pomaga

Последна измена од модератор: 9 април 2017
  8. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    559
    јас сакам да ве прашам нешто мешенца ;)
    минатата недела одвреме навреме осекав како да ме грбеше нешто по малку во мешко, а тоа било бебенцето ми рече докторката :D ама веке три-четири дена не го осекам :( читав на инт дека се случувало и тоа ама реков да видам ваши искуства, инаку сум 18 недела и 5 дена ;)

9. Dazey

Dazey Истакнат член

Се зачлени на:
    24 ноември 2011
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    123
    Бебенцето сеуште е мало за да чувствуваш постојани движења, така да не се грижи воопшто за тоа, уште некоја недела ќе почнеш и тоа како да го чувствуваш :). И кај мене од почетокот беше така, можеш ако сакаш да легнеш на грб и стој така мирна некое време ќе видиш дека ќе го почувстуваш неговото движење (мене тоа секогаш ми успева).
    Поздравче :)

10. flowergarden

flowergarden Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    418
    Мешиња еве нешто што најдов на интернет и мислам дека е најсоодветно овде да го постирам
    10 митови за бременоста

Мит број 1 - Не треба да се патува со авион во првото и последното тримесечје од бременоста. Може да се патува во секое време, но понекогаш некои просечни авиокомпании можат да ви откажат билет во напредна бременост, да не би се породиле во воздух.

Мит број 2 - Бремената жена не треба да милува мачки. Единственото нешто што не треба да прави бремената со мачките, е да го допираат нивниот измет, поради ризик од токсоплазмоза.

Мит број 3 - Бремената жена не треба да дојде во контакт со мебел испрскан со парафин. Апсолутна заблуда, може мирно да го прават тоа, без никаков ризик.

Мит број 4 - Бремената жена не треба да има секс, да ги крева рацете над главата, да ги допира прстите на нозете. Заблуда, освен ако личниот лекар не ви препишал слична забрана поради други медицински причини.

Мит број 5 - Бремената жена не треба да се капе во премногу топли кади. Овој мит е веродостоен, кога станува збор за сауни и џакузи со температури над 38,9 степени.

Мит број 6 - Бремената жена треба да спие на левата страна. Можат да спијат како сакаат, ако таа страна им одговара.

Мит број 7 - Бремената жена треба да се храни за двајца. Не е точно затоа што и се потребни не повеќе од 300 калории на ден за фетусот.

Мит број 8 - Бремената жена не треба да јаде суши. Заблуда. Суровата риба, како и зеленото месо, можат да имаат паразити или бактерии, но ваквите случаи се исклучително ретки. Значи суши може да се консумира без поголеми проблеми.

Мит број 9 - Бремената жена не треба да пие кафе. Заблуда, ако потрошувачката биде во разумни норми - една чашка на ден нема да му наштети на плодот.

Мит број 10 - Кога бремените се шетаат повеќе можат да го забрзаат породувањето. Заблуда, одењето може да ве натера да се чувствувате свежи, но нема директно однос кон раѓањето.

СО ЛЕСНО НА СИТЕ!! ;)

На Сама Дома му/ѝ се допаѓа ова.
  11. AIT

AIT Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    979
    Допаѓања:
    1.751
    Доколку првиот царски е само заради поставеност на плодот,а не заради тесна карлица и други работи поврзани исклучиво со мајката и нејзиното здравје,во тој случај втората бременост може да заврши со нормално породување (и повторно доколку плодот е добро поставен).Во принцип во ваквите случаи најпрво се започнува нормално и ако некаде зашкрипи :) тогаш се продолжува со царски .

12. ljubicicaa

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    559
    фала многу , баш ке пробам ;)
    уште нешто сакам да прашам, гинекологот не ми е матичен, е сега за да ми се пиши матичен, таа пријавата што треба да се однесе во фзо ми ја даде да ја однесам јас, заради што седиштето на фирмата кај што сум осигураана е скопје и морало да се однесе скопје во фзо... јас ја пратив скопје заедно со книшката и сега ми ја вратија, ме интересира дали ти ја вракаат и пријавата???? мене ми ја вратија, и ко демем веке сум пријјавена ама гледам на инт дека нема ништо во графата матичен гинеколог :( :?:
    се надевам некој ке знае да ми каже ;)

13. flowergarden

Се зачлени на:
    27 февруари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    418
    Колку што знам јас не ти ја враќаат пријавата

14. ljubicicaa

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    559
    значи ме излажале мене, а ми рекоа дека ке ми завршат работа да не одам јас до скопје :(
    сега пак да барам чаре да ја носам скопје :?:

15. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    Мешенца еве сум и јас. Денес пак имав болки на десната страна долу кај стомакот, ги зедов и резултатите од мокрачата и нема ништо, ни бактерија ни нешто сумјиво, се е чисто, а мене пак ме болеше :( Докторот што му ги дал на мм резултатите му рекол можеби е од настинка, може се местат и цревата во бременоста па затоа имам болки, а јас не знам веќе што да мислам :tmi: :( А инаку нешто што приметив е, бидејќи од вчера почна да ме боли, кога отидов во тоалет по голема нужда после тоа за пла саат ги снема болките, истото го приметив и денес, пред некој саат време ме сечеше долу, како грчеви да имам не можам да се свијам и штом отидов по голема нужда ми помина пак, еве сега не чувствувам болка...што ли може да биде офф оффф не знам веќе што да мислам, резултатите одлични, а пациентот за никаде, ете така испаѓа кај мене.. :o :worried: :(

16. flowergarden

Се зачлени на:
    27 февруари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    418
    Да не те излажам јас одамна бев да пријавувам матичен, ама општ зошто старата не можев да ја најдам, а требаше да се одјави. Колку што знам јас самиот доктор треба да те пријави во фонд. Мене барем матичниот гинеколог сам ме пријави. Можно е да си заведена кај друг, па затоа бара гинекологот да одиш таму, за да го одјавиш стариот и да го пријавиш новиот. Кај те најдоа сега бремена да те малтретираат :|

17. ljubicicaa

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    559
    јас се одјавив од кај претходниот гинеколог, имам одјава, и сега требаше да ме пријави новиот, ама као демек неможела таа од битола да ме пријави мене затоа што сум била осигурана на скопска фирма морало скопје, неможело тука во битола во фондот да ја однесам пријавата...ако сум била осигурана на фирма од битола таа ке ја пуштела пријавата а вака неможела :devil:
    е сега немие јасно одјава можам да земам од битолскиот фонд а неможам да се пријавам тука :devil:
    абе глупости само да те малтретираат :(

18. Unique.chick

Unique.chick Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    2.391
    Kalias мила немој да се секираш ич и јас имав такви болки само мене ми се појавуваа кога седев и кога ке станев после не можев да одам многу ме сечеше, нормално е тоа бебушко си расне му треба се повеќе место па трга таму се што е пред него хаха :) :)
    немој да се секираш и само опушти се :) :)

19. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    Офф како да не се секирам, знаеш такви сме ние, само нешто да те заболи одма на најлошото си помислуваш, па затоа одма вчера на гинеколог истрчав, паметот само во бебчето ми беше и за среќа си го видов срцето си мрдкаше со рачиња ножиња, ме провери и докторката се е во ред, нити сум отворена не дај Боже, плацента, ма се е во ред, ми вели не е ништо со бебето поврзано тие болки, а мене ме болеше пак и тоа само од десната страна долу, инаку овакви болки прв пат имам, досега не ми се случило да ме боли ништо, се си беше во најдобар ред, никакви болки немав и сега одеднаш ме пресекуваше толку силно што не можам ни да одам, да с едвижам. Сега сум ок моментално, ми поминаа, само да не се повторат се плашам :tmi: :(

20. t.i.n.k.e.r.b.e.l.l

t.i.n.k.e.r.b.e.l.l Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2011
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    335
    уште нешто сакам да прашам, гинекологот не ми е матичен, е сега за да ми се пиши матичен, таа пријавата што треба да се однесе во фзо ми ја даде да ја однесам јас, заради што седиштето на фирмата кај што сум осигураана е скопје и морало да се однесе скопје во фзо... јас ја пратив скопје заедно со книшката и сега ми ја вратија, ме интересира дали ти ја вракаат и пријавата???? мене ми ја вратија, и ко демем веке сум пријјавена ама гледам на инт дека нема ништо во графата матичен гинеколог :( :?:
    се надевам некој ке знае да ми каже ;)[/quote]

Јас работам како сестра кај општ матичен лекар, и како што сум упатена, твојата одјава од претходниот матичен лекар ја носиш кај новиот лекар, и сега тој треба да ти издаде новаа пријава. И СЕ треба да среди тој со пријавување во ФЗО, А доколку осигурувањето ти е од друг град тогаш, пак твојот МАТИЧЕН треба СЕ да среди со тоа што ке испрати по пошта. Значи на матичниов гинеколог/ лекар ли не е е битно, му било мака сето ова да го стори. Барем така сватив и така знам. позз