1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. merida

merida Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2013
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    263
    mesenca eve jas da ve pozdravam i da vi kazam deka se e vo red so bebusot se smiriv malku :) razgovarav so gin i mi rece deka ne e opasno deka ke go sledime celo vreme a za poragaj e rano rece ako sakam mozi na krajot od januar koga ke vlezam vo 38 nedela ako ne me fatat bolki do togas. mi kaza i deka poveketo od bebinata se ragaat so namotana papocna vrvca. so se odnesuva za skriningot jas ne pravev proverka na krv samo na eho. mislam deka povazno e ehoto otkolku rezultatite od krvta.

На zalosna и ddevojce им се допаѓа ова.
  2. butterfly.mk

butterfly.mk Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2010
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.079
    хехе не е малечко мерида, се раѓаа по 1,5 кг па супер си се. Мојот син во 39 недедла се род 2800 :)
    сега си напредува машала супер. Не се грижи.

На girl-miri му/ѝ се допаѓа ова.
  3. verba

verba Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    200
    Мерида и јас се породив во 37 недела(36плус 3) и бебчо беше 2700. Исто папочната врвца беше замотана па затоа се породив за три дена откако се виде на ехо врвцата. Инаку јас се пораѓав царски рез, без разлика на папочната врвца, претходно ни беше така договорено.Така да не се секирај штом си влегла во 37 недела и штом е бебчо над 2 кг се ке биде во ред кога и да се породиш.
    Со лесно нека е, наскоро да си се гушкате со бебенцето :D

На zalosna му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    325
    Јас имам матичен гинеколог кај кој си ги правам сите прегледи поточно ми ја следи цела бременост, е сега јас го правев овој скрининг-4д или народски кажано приска 2 во 22 недела (ти дава отприлика од кој до кој ден да си закажеш).Мене ме прашаа дали сакав кај нив да го правам скринингот или во државна. Во државна ти е 500ден, а јас го направив кај нив и платив 2000ден. (без цд а со цд ти е +5ооден). Ме гледаше повеќе од саат време и ми кажува се што треба да се види и измери и ти објаснува по неколку пати, почнувајќи од мозокот,срцето, раце, нозе, тело, желудник, коски, комори, предкомори и се ти кажува и покажува. Буквално се се мери. Ние со маж ми одлучивме за кај матичната оти ни беше важен скринингот сепак тоа е проверка на секој орган. А имало случаеви дека не е тоа тоа во државна таму мерат и молчат и по 20 мин си готова без маж во соба.Можеби грешам ама јас лично слушнав додека ми правеа скрининг дека на некоја во државна и рекле триста работи па она исплашена си закажала кај матичната поново скрининг.

На Agrona му/ѝ се допаѓа ова.
  5. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Zdravo zenski da ve pozdravam i posakam prijatna vecer.. inaku nie sme super so bebuska..sabajle pak se napiv apce za zelezo i bev okk..otkriv deka zavcera koga se napiv posle pola sat jadev pavlaka a treba mlecni ptoizvodi da se izbegnuva eden dva saata..inaku jas si obezbediv brusnica,aronija minedli suvo grozje i ovosje so zelezo da mi se nakaci..se izv za lat od mob sum..pozdravv

6. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    325

7. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Ne da se izbegnuvaat tuku otkiga ke go ispoes apceto eden dva.saati..oti mene enos mi klikna.deka kalciumot go isfrla zelezoto od krvta so proliv ili povrakanje..jas nekni u cetvrtokot se napiv apce pocekav pola saat pa sednav da.jadam arno ama jadev pavlaka i pravo pocna da mi se losi i povrakav..i velam nema da gi pijam zatoa iznakupiv hrana bogata so zelezo..ama denes koga probav pak da se napijam apce si jadev posle pola saat i okk mi bese...plus ubavo e da se konzumira hrana so vutamin C oti vitaminot c pomaga pobrzo da se apsorbira zelezoto vo metabolizmot..jas pravam vaka ke apnam nekoe zrno od ovaa so go kupiv ili kiwi nesto slicno i posle nekoe vreme svezo ceden sok od portokal (portokalot ima vit c) zatoa i u aptekata mi rekoa mozes apceto so sok od portokal da go pies ili so voda no da izbegnuvam caj i kafe.se izv za lat od mob sum..
    A jas pa u posledno vremw voopsto ne konzumiram mlecni proizvodi.. a treba ama ajdee ne.ide.red za mleko porano piev mnogu ko na cicka da bev

8. TSS

TSS Истакнат член

Се зачлени на:
    24 април 2013
    Пораки:
    433
    Допаѓања:
    396
    Добро вечер девојки...
    Ние вчера бевме на контрола и искрено прегледот беше катастрофа...ајде гужва имаше што имаше таман јас дојдов на ред докторката си замина кафе да си пие :swear: си ја чекав некој 15 мин. кога дојде и кажувам дека сум за контрола и за брис.Прво ми зема брис па ме гледаше на ехо и само “Мммхм...да,добро...(30тина сек.молк) да неделите се таман,плодова вода имаш,добра си“.Си стана да запише таму во картонот и одма вика “ајде следна“ не ме остави ни збор да кажам :devil: а ни она пак не ми кажа ниту наредна контрола кога ни ништо.Во вторник ќе земам резултатите од брисот,ако и тогаш не ми каже ништо ќе си одам кај докторката кај што бев 2-3 пати приватно.Толку да се за никаде,толку да не знаат да ти кажат што и како треба да правиш тоа е страшно нешто...

9. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    325
    Јас си одам редовна на матична ама не во државна и сум презадоволна од преглед на преглед си одам и се ми кажува. Редот си се знае.

10. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    често и кај мене вака е :devil: и плус јас не стојам со јазикот добро а ако прашам ке ми кажат подетално ако не ајт следен :devil: и јас сум во државна од почеток на моите контроли и сега веке кога прашав кај приватно ми рече дека е касно и штом ми ја следи бременоста во дрчавно треба таму да си продолжам :devil: така си останувам овде и се молам дека на крај се ке биде во ред со бебуш мој :)
    иако секоја контрола гледам да прашувам подетално за малата како е и што а највеке добивам одговор добро е се и тоа :^)
    се надевам се ке биде во ред на крај :)

11. TSS

TSS Истакнат член

Се зачлени на:
    24 април 2013
    Пораки:
    433
    Допаѓања:
    396
    Ма за никаде се бре луѓе...ко божем они не биле на наше место и не знаат како е.Фала Богу дека најважно е да каже дека бебушот е добар но сепак не интересира да кажат нешто повеќе.Еве денес си правам мобает со другарки ова она и ме прашуваат колку тежи бебушот до сега,а јас :?: појма немам.И да кажам до сега ниту еднаш не ми го пуштија да го слушнам срценцето,па мислам навистина срамота и од услуга и од понашање и од се.И после приватно било скапо?Епа не е скапо...барем си знаеш се ќе ти кажат.Толку сум лута....ууууууффф :@

12. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Јас сум на државно и мене во глобала ми кажуваат. Ако нешто повеќе ме интересира јас сама си прашувам и добивам одговор. Е сега за чекањето...не велам дека не се чека и тоа ме иритира. Според мене мислам дека постои начин и тоа да се изрегулира подобро.

13. dzanina

dzanina Истакнат член

Се зачлени на:
    4 февруари 2011
    Пораки:
    291
    Допаѓања:
    117
    Здраво како сте? Ние сме супер сега сме 35 недела и тежиме 2700 малце поголемки сме Али најважно е дека се е во ред со шеќерот сме исто добро понекогаш е висок Али не е како порано фала му на бога е сега ние правиме контрола секој две недели пошто мора да се следи состојбата како е инаку задоволна сум од докторите во државната болница премногу и јас незнам баш многу јазик Али она основното го знам и некогаш кога сакам подетално да испитам имат трпение да ме ислушат до крај и се обидуват тие поедноставно да ми објаснат значи супер се немам забелешки инаку со секоја измината недела сум се повозбудена се ближи денот Д си замислувам каква е на кој ке личи после пораѓајот каков ке биди што ме чека илјадници прашања Али и многу возбудена :inlove: пријатен ден мешиња ;)

14. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.672
    Допаѓања:
    37.554
    И јас го имав истиот проблем 11 недели бремена, а знев само ова,,Да, два месеци си бремена,, матичната само тоа го кажуваше. Среќа што немам болки и други проблеми, но едноставно самиот инстикт те тера да отидеш и да слушнеш срце, да видеш органи и сл.Јас на свој рака отидов на приватен гинеколог, видов дека нема фајде од оваа мојава, и бевме пресреќни кога слушнавме како му чука срценцето на тоа малечко суштество, како му се движат рацете, ножињата и плус забележавме дека има мнооооогу тенка линија на крварење кое не е штетно но ако не појдев никој немаше да ми каже дека постои и треба да се спречи. Нареднава недела влегувам во 13та и ќе отидам да ми земе брисеви и ќе бидам упорна да ми каже се што гледа, ќе прашувам се што ме интересира, иако мислам дека однапред го знам одговорот.

15. Mrs.Bass

Mrs.Bass Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2012
    Пораки:
    897
    Допаѓања:
    7.318
    ^^^
    Кај матичниот и така и така, кога кажува кога не , ако ја прашаш ќе ти каже ако не си мери таму си гледа во екранот и на крај ќе ти рече добро е, се си е ок!

Јас заради таа цел си одев и на приватно на 3 4 пати па бар раат на душата. И срце слушнав , и мерки имам секој пат колку е долго колку е поправено моето сонце :inlove: , како се движи , се мери , се ми објаснува...

16. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    ние денес бевме на контрола :) па ме праша за анастезија и сега требало некои испитувања да се направат и после тоа ке ми кажеле дали можам да ја примам или не,мое ке било да одлучам дали да или не.
    исто така ми кажа дека требало да закажам нешто кај гинеколог што се правело после 34 или 35 недела да се проверело долу :^) што може да е?мислам подетално што се прави тогаш после 34 недела?

17. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Ех мешиња, тоа што ме загрижуваше во врска со лакуните на постелката, за кое се надевав дека ќе поминам без терапија излезе дека сепак морам да примам 21 инекција клексани или фраксипарин ампули. :(
    Докторката рече дека димерите се добри, резултатот е 998,8 ng/ml но сепак неизбежна била профилакса бидејќи сепак настанало минимално згрутчување на крвта.
    Ќе пукнам! Ми се вришти!
    Едвај чекам да направам муабет со мојот матичен лекар сега околу 17 часот, избезумена сум.
    Мора ли да тргне нешто наопаку?
    Информациите кои ги добивам од докторите се ептен кратки и за мене многу незначајни, не се најде еден што ќе ми ја објасни убаво ситуацијата.
    Не е ништо страшно, не си ни прва ни последна, не се замарај...
    Од ништо не се примаат инекции! :worried:
    Дури во понеделник сум на гинеколог, до тогаш само со оваа проблематика ќе се замарам. :worried:

18. bebeto93

bebeto93 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јануари 2014
    Пораки:
    432
    Допаѓања:
    166
    Ми потврдија бременост 4 недели сум бременка :)
    се било во ред со плодот, во матката бил, 8см е долго бебчево хехехе
    и ми препиша утрогестан за стегнување на матката. :inlove:

На Agrona, Chupe, RHS и 3 други им се допаѓа ова.
  19. Melinara

Melinara Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2013
    Пораки:
    442
    Допаѓања:
    305
    Со лесно да си ја износиш бременоста :clap:

20. l-a-d-y-di

l-a-d-y-di Популарен член

Се зачлени на: