Мајка јас скоро два месеци бев со кафеав исцедок, бремена со две, а на ехо се гледаше едно бебе, значи два месеца мислевме дека е едно бебче и не примав никаква терапија, Господ не чувал и ништо не се деси, ако си во можност оди уште денес за да ти биде мирна душата.
Нема чаре. Велат нормално е. Јас дека уште ставам Утрогестан, утоп сум цело време. Воденкаст исцедок со киселкаст мирис било нормална појава во бременост.
А јас дури излегов и да го видам , стоев два часа и му викам на мм ајде доста е одиме дома. Јас за почеток купив две шишенца па ке видиме
Нормално е и со тек на време се повеќе ќе ти се зголемува количински. На државата сме ослободени од партиципација за се. Ништо до сега немам платено во државните клиники
Мешиња сакам да прашам кога ви отекуваат нозете. Јас сум 21 недела и левата ми е отечена дури неможам да одам ме боли како шината да ми е. Проверував димери во петокот и ми беа покачени и одма со клексан почнав и ми кажа со хепотромбин да се мачкам и малку ми се намали отокот. Утре треба да правам доплер на ногата, претпоставка на докторката е дека бебе е на лева страна и притиска. Знам дека е рано за да отечат.
И мене околу 20 почнаа да ми отекуваат, ама само на жешко време и кога немам можност да легнам, односно кога седам цело време со нозете надолу. Сега ми се во ред, баш и јас ќе проверувам тие ддимери да видам што ќе кажат..
Дали само мене ми е толку страв од групата што сме блиску до пораѓај? Не од пораѓање, не од болки, не од како ќе се снајдеме со бебе туку само дали ќе биде се добро, дали ќе се роди жива и здрава. Некоја неизвесност ме тепа, не можам да го замислам моментот, а може за три недели да ми закажат царски. Читам други жени овде, си купуваат, си се радуваат, без гајле, а јас сум толку на штрек, мислам ќе експлодирам на моменти.
Здраво мешиња , како сте ми јас сега седнав на раат да пишам Се изнаспавме сабајлето , во 9и15 станавме (да искористиме уште некој ден - после ќерка ми во школо ќе почне па ќе стануваме рано..) доручкував и отидов на преглед. Бебка пораснала машала , 2666 кг е сега , од утре сум 35та недела. не успеавме да и го видиме фацичето , едното око и се гледаше а на другото го имаше ставено рачето свртена е со главата надоле , има убава положба заземено. Го прашав докторот што е тоа што ми се испакнува горе десно , ми рече ноџето. Витамини ми препиша - железо и калциум, а магнезиумот ми рече веќе да не го пијам поради тоа што може да ги смири контракциите доколку се појават , а јас да не ги осетам цервикс пак не ми провери - ми рече од сега натаму секоја недела ќе доаѓам додека се породам , во понеделник ќе одам во клиниката да ми прават ЦТГ ,а воедно наредната недела ќе ми провери и цервикс. На моменти ме фаќа страв , уфф а второротка сум. По прегледот , се прошетав со мм , се фрлив на мал шопинг нешто козметика , а си купив и ланолин на Медела. јас куферот за во клиника ќе си го спремам наредна недела - докторот ми рече за 2-3 недели , ама не , кој ќе трча после ако беба реши порано да не изненади. Сега ми остана да купам уште пелени и влажни марамици , друго се е спремно Така женски , имајте убава вечер
Dobro vecer meskovci Jas od denes sum 36ta nedela i veke sum vo paniki cela ,vtororotka sum ama deka carski mi e zakazan za vo 38ma nedela me faka panika da ne bide pred toa!Na kontrola sum vo sreda a do togas mislam cela vecnost ke treba da pomine.Bebuska na momenti mrda rastur pravi mislam sekoj momenti ke izleze .Denes imav i zena za cistenje se e veke iscisteno i spremno za beba, samo jas sum vo paranoi kako ke bide carskiot dali da baram celosna ili da ostane na spinalov me ubi taa misla.A i stomakot mi e mal za razlika od sin mi i toa me zbunuva eten dali ke e se ok ako se rodi 38ma ili ke e poubavo da go cekame koga saka beba zs so sinko se porodiv 41va ... Ufff nasi slatki maki... Pozdravce meskovci imajte ubava vecer!
@EvieBabe Јас не сум блиску до пораѓај, ама ги имам истите стравови уште од сега. Јас па на пример поминав еден пораѓај(фала богу не беше страшен толку). Ама стравот како ќе биде, колку ќе боли, дали се ќе биде ок е присутен уште од сега. Знам дека е невозможно, ама труди се да не мислиш негативно околу пораѓајот. Другарка моја вика од страв вика сама си направив да ми биде уште потежок пораѓајот. Почни да си спремаш, да си купуваш се што треба за бебуш. Гледај видеа за правилно дишење при пораѓај, а ако смееш да се движиш посети ги тие курсевите за трудници. Страв ќе имаш тогаш кога ќе дојде време, тоа е неизбежно. Ама барем сега труди се помалку да мислиш. Барај други разоноди.
Јас сум 18 недела ми отекуваат уште од пред неколку недели, ама и како не би отекле на тоа жешко, плус одам на работа по осум саати спуштени нозете... д-димери проверив уште во 9 недела ок беа, оваа недела сум на контрола па ќе видиме што ќе каже докторката дали ќе треба повторно да се испитаат
Мене ми е страв. Некои сценарија црни си правам. Со првото мислам ви имам кажано, така бев сигурна во персоналот, во докторот, огромна доверба имав, а и не знаев што ме чека искрено. Си имав речено дека болки колку и да се големи ќе поминат. Сега дали дека знам што ме чека, башка и во друга земја, не познаваш никој, не знаеш ни во болницата кај што сакаш да одиш да се пораѓаш дали ќе те вратат ако нема место... Така некако ми е сѐ недефинирано па ме фаќа некоја паника. Башка и едно дете веќе, и одма црни мисли... Ама добро, не кревам многу паники, затоа што јас на сѐ нешто црни мисли си имам (иако сум позитивна личност) па знам дека тоа е за мене нормално. 37+2 што значи 38 недела терам. Денес на преглед рано сабајле. Хемоглобин зголемен од 9,6 на 10,3 па последно пред 10 дена се кренал на 11,6. Задоволна. Значи апчиња и природните каши за железо што си ги правам секој ден функционираат. Ќе продолжам така па се надевам ќе кренам таман уште малце до породување. На жалост, во 10 дена 2 кила здебелена. (А во цела бременост имав 5.5). Сега 7.5 ... А до крај бог знае уште колку. Апетит милион. Особено благо ми се јаде ненормално многу (вака ми беше и за првото). Туку на ехото се виде дека пак е хоризонтално свртено, само овој пат за 180 степени се заротирало. Викам како се ротира волку доцна. Епа имало доволно место и плодова вода. Кај прва бременост обично бебињата останувале во една позиција.. а веќе кај втора, трета матката била пофлексибилна (читај меѓу редови веќе раширена од првиот пат) па имале место да се вртат. Мереше, има и доволно плодова вода и место. Ама тоа е. Се јавив на клиника како што и ми беше кажано, па во среда сум на преглед договор за породување. Што ќе испадне, не се знае. Или ќе ми закажат царски, или би причекале да видат дали ќе се сврти.. или рачно би пробале да го свртат.. не знам. Ќе видиме што ќе кажат во среда. До тогаш си седам и ко будалетинка си планирам генералка на куќата. Спална, детска/гостинска, вц... Средени викендов. Уште кујна и дневна. И после тоа едно чистење асално викендот. Облека за бебе средена. Пакетот го чекам утре да стигне, па таман да се монтира креветче и такви моменти. И решив - не се пораѓам додека не си исчистам. )) Па затоа не ни мислам многу на породувањето уште. Ама ме фаќа ептен нервоза дали ќе стигнам со сите планови. Во среда ќе се знае. Туку се пожалив на хемороиди, и уште толку ми излегоа. Мака мачам. Купив и факту крема денес, па ќе видиме дали ќе помогне. И киселини..хемороиди и киселини ме изгореа. Така сум немирна некако цело време. Имам уште многу за чистење и средување. А енергија нула. И ме дрма неизвесност.
@newyear2015 многу жално и болно нема поголема болка и секој збор нема значење во ваква ситуација.Бидете силни
Испековме интегрални колачиња, ама во смесата има пиво. И сега ми е шубе да јадамзнам, смешно прашање, а го терав мм да помага да ги направиме и сега ако не јадам од глава ќе ми ги тресне.
Алкохолот испарува за време на готвење/печење,слободно јади си И сосови за месо кои се на база на вино јади си без гајле
Знам, ама некако шубе ми бешеЛуда главаа направивме еден куп и уште да речам сега не јадам. Мм се смее дека и на ќерка ми и давам вика може побрзо ќе заспие
Блесава сум за сите пари. Пуштив приспивни песнички на телефонот и го ставив на мешето. Кога ќе ја изгаснам бебуш мрда. Не знам дали е од музиката или така си мрдка ама убаво ми е хахаха