И јас не проверив скриен шеќер овој пат од причина шо не можев да ја поднесам таа течноста минатиот пат, ја повратив после 1 сат. Сега не се ни осмелив да одам иако имам дијабетичар во фамилија, секогаш ми бил во ред шеќерот. Понекогаш ми е шубе, ама сега веќе касно е. Инаку ова моево бебе е чудна работа. Вчера кај матичниот цтг беше катастрофа, само планини. Никогаш не ми било толку разиграно. Одма ме прати на болница, по пат се отепав од плачење. Одам таму, ајде пак, рамна линија, појќе од 10 не ојде. Ко за беља дојде една за преврска на другиот кревет. Е кога ми се слоши, воздух снемав, ми се врти, ушите свират, ужас. Ајде се вратив некако. Дојде докторот, ги гледа двете цтг, вика уживаај, супер си е. Јас испаничена, тој се зафркава со нас. Ајде сега оди опушти се и вечер дојди пак. Пак рамно, болки нигде. Денес исто. И ај сега. Урина стерилна, димерите во ред, хемостазата во нормала. Уште брисевите да се во ред и ќе сум пресреќна. Ама не вервам, имам некој грозен исцедок ко зелен мрсул. И така смешки со бебево мое. Утре пак ќе одам на цтг, па ако е ко денес викендов ми рече да одморам од болници. Засега сум во ред, само го осеќам подуван стомаков, ама кој ме тераше грав да јадам. Сега ќе барам нешто полесно за вечера, предлог?
Здраво Исто и кај мене со болките ниско долу во стомакот, вчера бев на скрининг и докторот ми рече да си земам магнезиум секоја вечер (покрај другите суплементи). А јас и ти сме неколку дена разлика во бременоста, слични случаи па веројатно и ти можеш да си се напиеш,нема штета. Исто и јас сум со капинки и сега почнав и дренки да јадам секој ден берени од шума, 100% природни
Мами со спремни торбици...во што ги пакувате работите мали торбици или мало куферче? За бебе ќе ми донесаат во торбицата од количката но за мене незнам што да правам.
Девојки денес приметив мала точка крв, а 31 недела сум.Бев овде на дежурен гинеколог ,бебе,постелка се е во ред.Ме виде докторот гинеколошки и рече дека имам зголемено бело прање и мало крварење од грлото на матката,а брисевите последниот пат ми беа стерилни.Има ли некој слично искуство?
Јас за мене си спакував мало куферче и тоа ми е преполно имам пешкири, преполно ми е со влошки, памперс и влажни,а треба да дополнам и влечки... Јас цела бременост внимавав да внесувам доволно овошје и зеленчук, меѓутоа си јадев и друго ако ми текнеше пица, тост, бели пецива, по дома манџи. Е сега сум 9ти месец и толку се имам опуштено не ми текнува на овошје и зеленчук воопшто. Инаку цела бременост сите јадат за двајца , јас пиев течности за двајца, толку многу сум жедна уште од првиот месец многу пијам вода, млеко, јогурт, сокови, буквално можам само на течности да живеам целава бременост, а испитувам шеќер на секоја крвна слика и скриен исто испитував немав, беше супер.
Надвор од темите за суплементи и доктори, сакав да ве прашам дали додека сте трудни ви се случува да ве нервира сопругот/партнерот некако х3? Знам дека главава ми е збудалена, ама луѓе некогаш толку многу ме вади од такт, а не е ни свесен. Некако не се свесни што се проаѓаме, промени на тело, на расположение, стравови.. буквално животот како што го знаеме се менува и еве, за 8 месеци се брои на една рака колку пати се имам пожалено, ама стварно некогаш ми е преку глава. Идам од работа, те. се тркалам до дома, дома не зборам за работа (А имам одговорна работа), и оп он се жали како му е најтешко на работа, преморен е, ќе побудали на работа, а работи на позиција каде може сам да си ги смени работите. Мислам дека ради хормоналниве во некои моменти ама баш се ме нервира. Он пустиот само ме прашува што ми е, зошто сум нервозна, ја не можам ни да си објаснам сама на себе.
мене исто ме нервира цела бременост, меѓутоа кај мене мислам не е до хормоните, туку до него, со некои постапки нечовечни, без никаква емпатија према жената која носи негово дете.
27,28ма недела се д димери заедно со орален глукозо толерантен тест. Сега по ново сите трудници се испитуваат за огтт, без разлика дали имаат предиспозиција за дијабет. Напиј се магнезиум ќесичка и имај си при рака. @Sesil ти минатата недела или неделава испитуваше за шеќер? Сигурно сме се разминале. Видов доста трудници пред лаб.
Здраво женски Јас да ве поздравам, да не ме мислите Од утре 38ма недела, башка последен ден на работа Чувството е неописиво, ко којзнае кај да ќе одам Иначе, сакав да споделам со вас едно искуство.. Бев пред неколку дена на доплер во Чаир кај Шпишиќ. Горе ме качија на патолошка, таму им е апаратот. Хигиена топ, ама многу стресно некако на патолошка... Чекав околу два саати додека да ме прими докторката и свашта се изнагледав.. Трудници, влезени у 9 месец, испаничени, секоја у свој филм, една плаче, друга офка, трета шета околу од паника... Сите беа ко утепани, за греота, жал ме фати Така да, седете си домче додека не ве фатат болки
кај сите исто изгледа.. и кај мене така нервозна на моменти, на моменти де плачам де се смеам мм ми вели хормониве ти се страшна работа на моменти не разбира како ми е дека тешко ми е сепак. мажи што можеш..
Извини душичка што ќе бидам реална на твоето видување,но државното здравство ни е.Со лесно на сите трудници.
Исто ми беше дури бев бремена, пази се, не ова не она, башка апетит немав ич, но овошје, ни зеленчук, ни месо, ни јајца ништо не јадев, па бебе 4300г се роди здраво, право После ако доиш пак нема да смееш да јадиш многу работи за нема бебе грчеви и такааа, нема рает поќе, мајка кога ќе станиш нз можи ти е второ бебе, онака читав и случајно тебе ти одговорив...немав одамна отворено во темава. Уживајте вие со прво бебе што сте, оти после нема одмор со лесно на сите. @dunika пиев Магнезиум цела бременост и еве уште 9 месеци после пораѓај уште пијам, имам болки во половина.
Читам за нервоза зборувате, мене кога ќе ме удри не знам од која страна доаѓа мислам ќе полудам ама по кратко ми поминува.. Друго да си прашам јас, денес срцето многу забрзано ми чукаше неможев ни да одморам се напив б6 и поминав од кај матичниот па прашав и за скриен шеќер затоа што гинекологот каде што одам на приватно ми рече за следната контрола да го испитам. Е сега прашањето ми е треба да одам во некоја приватна лабораторија гладна и жедна или матичниот(општи лекар) ми рече ќе се најадеш убаво( благо, бурек, не ти знам што др) од сабајле мешавини и ќе поминеш за 2 саати ќе го провериме?? Ми стана чудно затоа што читав дека сите со течността мака мачевте
Dobro vecer Denes bev na prvo ctg ,bebka e ok 2700 gr si odgovara za 36ta nedela ,zemavme brisevi i sledno ctg za edna nedela pak...Dogovorivme termin za carski od 23 do 26ti ke e nekoj den (ako sedi beba mirna do togas)Od bolnica se upativ vo shoping za beba fustan da baram i nekoe potenko kebe i se razocarav cel grad go preorav i ne najdov nisto sto ke me bendisa.Osven tulovi nema fustance asalno i nemam ideja veke kaj da odam ?A za kebe se smeam ko luda edno fakam taka tenko pleteno i gledam cena 8490den i vikam ova shifra e nekoja ili cena i prodavackata vika cena imate 20%popust na nea !Lele majko kade ziveeme nie so koj standart luge kupuvaat kebinja od 150 evra !!!
Мила во чаир или гак сликата е жална.Не сакам да влијаам на твојата одлука,само ќе споделам искуство на што и ти беше сведок.Одам на контрола на Гак на ехо и ме шетаа како штркната од едно ехо на друго,едното не работеше,другото не знаеја да го уклучат и ме однесоа на третото кај бремените жени и таму другарка и на Шпишичка,Аделка(тогаш беше главна)и троп троп со 5 см штикла,миниќ и белиот мантил се вее(си велам бетмен или супермен-кој ли е),а бременките душички офкаа и ја молеа да им даде барем епидурал или спинална,но не(немале,како да не).И чекам јас едно два саати,со мене и бремените жени за цтг и по некое време доаѓаат дотерани маж и жена со полни торби и влегуваат кај Аделка(не ни тропнаа на врата),и за да договорат царски(епа како сега,нели нема спинална????),епа ако има за нив ќе има за сите,ама нееее(обичниот граѓанин нема полни торби).Епа нека е фер за сите.Нели протокол е прво природно,па царски.Ама пари и полни торби бушат,каде бургијата не сака.Господ нека ни помага и чува.
Za skrieniot sheker jas koga pravev nemav nikakva maka osven sto mi bese blago vo usta cel den i ispiv eden ton voda!Ps.se bockav i se vrakav na rabotno mesto taka da nisto strasno ne e ..
Добро вечер, чекајте да се вратам некоја страна имав многу за кажување И јас како @koritsaki со октомвриски термин, преку ден се осеќам добро, не одам на работа цело лето,така да одморена сум (од таа обврска). За шетање се движам како желка, немам кондиција и стомакот ми тежи. Пред да останам бремена јас бев таа што шибаше напред а мм викаше по мене да го почекам , е арно ама сега нема,јас викам по него и по кратко пешачење барам клупа да одморам... Навечер освен што станувам по 10 пати за во вц, тешко ми е спиењето особено вртење од една на друга страна. Карлицата често ми се укочува па не можам да мрднам. Овие денови се будам во сред ноќ препотена. Бебе е пораснато,му се зацврстиле ковчињата па кога ќе ме мавне во препони боли мислиш породилни болки Многу лесно се нервирам. За глупости плачам,во секунда можам да се расплачам. Имав и јас хорни сонови,а мм откако ни кажаа стоп за кекс,бега од мене како од оган Се поправив 10кг, не сум се мерела неколку дена. До колку беше нормално,до 12? Отоци имам секојдневно на нозете,од сабајле па навечер растат уште повеќе. Денес си открив по две стриички на двете страни од спојлерите Прслук за доење никаде не можам да најдам број за мене,ни од Тамара ни од НББ, купив денес обичен памучен. Гаќи пред некој ден купив,ги исправ мали. Земав денес уште два пара,ќе ги видиме како ќе се покажат. И после некој ќе рече дека на трудните им е лесно? @Ann.loves.you за сок од аронија прв пат слушам дека не смее, јас пиев некоја чаша заради железото,сега ми е покачено ама земав едно шише од Јаболчело, јаболка+ аронија, поарно сок него ли ампули Благо јадам се, на исхрана воопшто не пазам,а за овошје имам кажано многу пати дека јадам во големи количини. Пре би овошје него ли благо. И кај мене шеќерот секогаш беше во нормала,матичната не ме праша за дијабетичари во фамилија (татко ми и свекор ми се) само ми рече сега треба да испиташ скриен шеќер. Мислам и самото име кажува зошто не може да се дознае преку обична крвна слика. Го правев во 27ма недела,во Авицена, гладна,жедна. Течноста и не беше толку гадна како што ја замислував,како вода и шеќер. @dunika магнезиум пијам од 20та недела, имам уште 3 кесички, веќе одам кон 36та и ќе ги прекинам Снашката моја пиеше прво фолна,а потоа само магнезиум цела бременост. @Nina1985 сигурно ќебето си го видела во Сити мол. Да ѕирнеш во Бисер, Лептокарија има продавници за бебиња? Во Капитол во Тила? Ми стигнаа резултатите од последните брисеви. Се е уредно. Сега чекаме вторник,официјално да почнеме 9ти месец и прво цтг на 19ти Едвај чекам да го запознаам,син на мајка го сонував плавко бебе,со косичка Со тато денес бевме вредни и му нацртавме облачиња,ѕвезди,мече, месечинка и по некој балон над креветчето,да се надеваме дека ќе му се допаднат