Значи колку ги мразам тие муабети рано е вака така , јас др недела влегувам во 9ти и значи колку ми е тешко сиг нема од бутик во бутик да шетам , 9ти месец е ако немаш нешто докупено да си докупиш а не рачуначаат дека треба чистење перење алиштенца па сеа колку и да не признаваат мачно е со толкави стомаци да правиме и генералки и се низ дома . Инаку да се надоврзам за тие муабети дали е машко или женско што им е гајле на луѓево неможам да ги сфатам , јас коа ќе ме прашаат им велам не кажуваме само за да се поштедам од тие празни муабети и да не се изн
Имам среќа што не живеам со нив, душичката ќе ми ја извадат, не ова,не она, не сега, не утре. Маж ми вика не ги слушај, ние знаеме најдобро. И мене почна да ме нервира кога ме прашуваат какво е бебето, и име дали сме смислиле. Ми доаѓа да им кажам, што ви е гајле, на Фемина пишав идете видете.
И мене ми зборуваа јас само им реков вие си родивте оставете ме мене како што јас сакам а ако сакам неш ќе ве прашам инаку нема потреба да ми кажувате и се заќутеа
Золва ми вика знам мерак ти е дека е прво, ама не купувајте многу алишта јас од моево ќе ви дадам демек брзо расне да не фрламе пари. Значи знае што е мерак и желба и пак ми дрдори. Маж ми е у право бе, не зимаме ништо од никој, купи си и ќути си..
Во врска со коментарите околу полот, кај нас е пак обратно. Од страна на мм цела фамилија имаат машки деца, само едно женско има помало од моево. И сите шо знаат дека и второво е машко ни викаат ајде трето женско. А пак од моја страна сме повеќе женски и тетка ми само ми вика ајде третото ќе е женско, да имам на кого да ги дадам купот алишта. А и една случка да ви кажам. Минатото лето одевме Албанија на одмор со малото. И по пат мм сакаше да престигне еден пред нас ама виде полиција и се премисли. Ко за инает нас нѐ застана. Зборува нешто на албански и мм му вика English. Овој абер немаше англиски па се загледа внатре во колата кој има. И му вика за малото "princess?", мм му одговара "no, boy". И полицаецов му вика ааааааа бравооо и му подава рака демек мажиште. И се смее. Значи типичен албанец, кај нив од кал да е машко да е. Си се изнасмеавме и нѐ пушти. Лично ние сакавме првото да е женско, кога се роди син ми, золва ми ме праша "сега сакаш да го смениш ова за женско?". Ни за 100 и реков. А за второво не ни беше битно шо ќе е, среќни бевме шо без проблем останав бремена и да се роди здраво и живо. А такви коментари е ние на нива ги раѓавме ми се одвратни искрено. Тогаш било така, сега е вака, животот и начинот на живот се менува и не мојме да споредиме сега и пред 30 години. И нас пред толку време поинаку нѐ воспитувале и учеле, сега е сосема поинаку. Ако е за така порано и ќотек сме јаделе и во школо различно нѐ учеле па сега ај да се вратиме во тоа време. Постарите нас не сѐ сфаќаат, ние нив и така. Туку да ви кажам вчера се мерев 2 кила сум ослабена. Дали да се радувам или да плачам. Сигурна сум дека стреснава ситуација ми влијае на тежината зошто пред да се случи се ова бев 66, сега 64. А си јадам нормално, дури и се прејадувам и после не можам да дишам. И друга мака имам. Вчера и денес имам потечна столица, претежно сабајле, а и преку ден осеќам ко да ми вари нешто во желудникот. Да не е некој предзнак за породување? Многу ми е страв Сте имале такво искуство?
Lugeto ne mislat nikogas sto zboruvaat toa e fakt!Sin mi e veke 12,5godini i koga doznavme sega pol na bebeto deka e zensko svekrva mi vika kao lele kolku se raduvam sto ke si imas kerka ke ima koj da te cuva na starost.Sin mi go slusnal muabetot i po nekoe vreme mi vika ovaa baba treska mnogu gluposti jas veke imav zaboraveno sto kazala ,i detevo duri natazeno mi vika pa i jas ke te cuvam koga ke ostares...I kazuvam posle za situacijata lele vika nepromisleno treskam nekogas pa odvaj da go ubedime deka ne e taka !
Inaku da se nadovrzam premnogu e zalno sto golem broj na roditeli pravat ispituvanje (ne mi teknuva kako se vika)vo rana bremenost za da vidat pol i ako ne im odgovara abortus Od druga strana nekoi molat i placat so godini za bebe ...
Vo najgolem broj se albancite za masko dete ,no ima i od makedoncite da ne kazam "zatucani "neobrazovani licnosti koi imaat samo pari a nemaat gram mozok !!
Не знам зошто ве чудат и погодуваат коментарите околу полот.Зар само тоа е.Без навреда ама во Мк доминантно живее просто население со речиси никакви способности за здраво размислување.За шовинизмот да не зборам.Женското чедо се смета за “туѓа стреа”,обавезно го зема презимето на мажот,а децата се викаат како неговите родители.Што повеќе сакате. Јас добив потврда за бременост баш за роденденот на маж ми.Абе цела моја фамилија му посака син за нареден роденден Тоа било така и ке биде.Не можам да им го сменам менталниот склоп,само сум среќна дека нема да растам дете во таква средина.
Околу муабетот дека на нива ги раѓале децата, ги раѓале ама колку од нив им умирале никако да спомнат. Баба ми беа 6 деца, но имаа уште 4 браќа и сестри умрети многу малецки. Неќе да бил многу здрав нивниот живот само друго време било ете, ако ова детенце не го бидне - следното летенце секако ново ќе родат. Кај нас стариве се избацуваат со по некој коментар, прашање, ама по еден поглед на косо и заќутуваат. Не сакам да се жалам што и да ми е, ниту сакам да споделувам информации за бебето, некако многу интимна ствар ми е додека е во мене да знаат сите за него, па да си коментираат со нивни пријателки кои јас не ги ни знам, шо како. Па ќе ми каже некоја од бабите ,,на Петкана внучето во 7ми месец било толку и толку грама'' Океј, било, ама шо ми значи мене тоа, мене ми е битно моето да е во ред, та дали поситно или покрупно од на Петкана мање битно. За полот до скоро никој од блиските немаше некој коментар дадено ама скоро едни мои роднини коа разбраа дека е машко што честитање му тупија на мм, ко демек он најзаслужен, ја онака колку да го износам и родам Е матичната редовно праќа поздрав на мм со слика од половото органче, таква е откачена
Нашиов народ баш до таму оди, што најчесто откако ќе се роди детето, му се честита само на мажот. Ако верувате, од фамилијата на мм, само свеки и браќата негови ми честитаа и мене покрај мм, сите други само него, а притоа, во МОЕ присуство, во мој дом, дојдени дома на повојница На секоја честитка упатена кон мм со зборовите ај жива и здрава нека ТИ е, јас одговарав Фала, да си дочекате и вие. И како посрани голуби се заќутуваа. Ќе ми дојдат за второво дома на куково лето, простаци. Не можев уште да се исправам од царскиот, згрбавена одев, они натопорени дома 10 души ми дошле да јадат и пијат, па уште нема да ми посакаат да ми е здраво и живо детето што јас сум го родила??? И да не заборавам, честитаат со желба второто да е машко, нормално Прост, затуцан народ бре, што ѓубре ќе бевме. Демек мм го направил и тоа е битно, јас што сум го носела и родила, кој ме врти, служам само за расплод. Моја фамилија се далеку од прости за да тресат вакви зелени, не дека се мои, ама не се вакви без осет. Среќа мм си ги знае какви се, па знаеше да им спушти.
Јас па немам доживеано ни еден таков коментар буквално сите само викаа да е живо и здраво тоа е битно... Имав коментари од типот не јади многу, не е вистина дека треба да јадеш за двајца или бидејќи скоро 7 месец бев за свадба велеа лелеле колкава ќе бидеш, напротив не ми се приметуваше ништо... Факт е дека си живееме во проста средина, каде што сите се лекари, специјалисти, акушерки....
Значи мојов е мајстор, склепал машко Да ви го пратам на вас со женски, да ви направи машко (се шалам) Ние и двајцата сме дечари. Знаеме да се заиграме и со машко и со женско. Пред да останам бремена сме се зезале да биде првото женско. Јас уште од старт имав предчувство дека е машко. На скрининг ми беше поважно да ми каже дека ги има сите органи и делови од телото отколку да ми соопшти пол. Не дека се разочаравме,исто си се радуваме и за синче и едвај чекаме да го запознаеме. Бидејќи прво дете, до сега не сум слушнала коментари за пол,а верувам за второто дека сите ќе посакаат да е женско. Тоа ти е, македонче За купување,почнавме од почеток на 7ми месец, секоја недела по нешто и ние не сме со некои високи примања,па постепено да се осети во буџет. @Starlič да не се замараш кој што збори,силата што ја имаш во 7ми не е иста со силата во 9ти(пишав вчера како желка дека сум). Плус се тоа треба да се испере,испегла,среди. Не ќе се пере во 9ти месец на раѓање
Ми ја пушти бувата и мене сега. И јас два дена сабајлечки потечна столица имам, а ич не помислив на тоа, си реков од магнезиумот ми е пошто пиев по два. Други никакви симптоми немам за пораѓање инаку И таман реков вчера дека сум чил, смирена, одма мало искушение да ме извади од такт. Доаѓа свеки да ми донесе нешто што купила за бебе и вади да разгледа што сум купила друго и викам Ајде при крај сме, за 10тина дена ќе и дадам на мајка ми да ги испере алиштата на рака, јас не смеам, а не сакам за прво перење вакви нежни во машина да ги ставам (многу е јака и агресивна машината, на најмал број вртежи растур ги прави, ги тегне) и она, Рано ти е! Рано ти е! Е како викам рано, докторот рече премија ќе биде до 36 ако стигнеме, а јас еве 34 за два дена. Рано ти е! упорна. Ај јас смирена, Ама за 10 дена ќе бидам веќе 36, може да се породам во секој момент, па ништо спремно дома. Она пак Рано ти е! У машина ќе си ги ставиш, неколку саати работа. Си го земав телефонот, едвај се исконтролирав да не изреагирам хормонално лудо. Дали се увреди дека реков мајка ми ќе ги пере, еве сега размислувам. А тоа рано ти е толку го мразам, како некое кобење ми е
Не ни требало да и кажиш бре мешке што и како планираш. Ако ти спомнела она, само речи и "аха здравје" и после пак истерај си го своето. Единствено ТИ и никој друг не одлучува за рано-касно. "Си планирам јас" и "Здравје само" ти се најубави одговори
Ем незнаат да прашаат помош ти треба ли туку само правила да кажуваат . Јас денес полека почнав со перење рачно , полека полека да си се спремам ,неможам се наеднаш вака денес малце утре па малце
Абе да се најдам во муабет, не мислев ништо лошо - јас ќе бев најсреќна сама да си земам све да си исперам со мерак, толку се радувам. Ама во право си, ќути си и терај си по свое...
Ич да не ми ја мислиш уживај си во шопингот за бебе и не регистрирај што зборуваат. Јас од 6 месец почнав со купување и мене свекрвами ми викапе демек рано е што упте сега имало време до 9 месец. Јас инреков ем да не ни биде наеднаш ем нас ни е мерак овие мигови сме ги чекале 4 години скоро на секое излегување му куоувавме по нешто сега имаме и количка во Октомври ке земеме и креветче и ке останат уште некои работи како коритце,козметика... А јас од денес 8 месец дури не кинсе верува дека уште малку и ќе се гушкаме Ти уживај со Мајка и ич не му ја мисли на свекрвата и золвата