Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.667
    Допаѓања:
    7.581
    Здраво девојки. Имам прашање до тие што сте на диети за шеќер, дали вредностите на гладно ви се исто покачени, или само на тестот за толеранција на глукоза? Мене ми излезе покачен шеќер 2 часа по оптоварување со растворот (9.3), а претходниот ден навистина не внимавав што јадам. Вредностите цела бременост на гладно не ми биле над 4.5, сега покажа 5.1. Докторот не ми изгледаше претерано загрижен, вика немаш никакви индикации, не си пазела што јадеш, ако сакаш повтори си го тестот за да бидеш мирна, но јас во секој случај ќе си подржам некоја диета. Па планирам да го повторам следен месец бидејќи е одвратно. Само тоа не ми е јасно, дали и терапија се дава за скриенот шеќер, или само за покачен на гладно? Пишувам тука бидејќи поактивна е темава, ако има некој паталец пишете, бидејќи сум избезумена. Поздрав

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  2. butterfly.mk

butterfly.mk Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2010
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.079
    Денот ми почнува такс што се будам и чекам да сум со пукнат водењак ... ама нишо
    После идам у вц и чекам да видам црвено на тоалетната и тоа нишшо
    Хаха мислев дека со трето само што ке влезам 9ти ке се породам ама и тоа нишо.
    Малава си кулира
    Помалиот син се искака машки сабајлево па го капев
    Ама веќе не можам ни да се наведнувам ни нишо ја осеќам малата долу.

На Lorins, Girl-Rabbit, Larahappy и 6 други им се допаѓа ова.
  3. Magic13

Magic13 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2019
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    2.251
    Јас исто имам скриен шеќер. Го открив во 32ра недела и од тогаш сум на диета и терапија сиофор таблети.
    Наутро обичниот шеќер секогаш ми беше во нормала, дури низок и немав никакви други стигмати дека имам шеќер. Бебето со нормална големина, плодова вода во нормална количина, јас со нормална тежина. Ама испадна дека имам шеќер.
    Веднаш ме пратија кај ендокринолог во Скопје, ми даде посебна диета за трудници и терапија. Секојдневно го мерам по 4 пати.
    Нема шала со шеќерот, побарај си да те прати кај специјалист да ти каже што треба да конзумураш за да биде во граница на нормала.
    Мислам дека касно ти е да чекаш цел месец.

На mal.ecka и Cherry333 им се допаѓа ова.
  4. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.667
    Допаѓања:
    7.581
    Да, ќе видам како ќе направам може и побрзо да отидам на повторна проверка. Сега сум истрауматизирана од вчера и од боцкањата и растворот, ракава ми е џигер, малку да ми се нормализира. Колку ти беше тебе шеќерот? И кога го мериш, после оброк некое време? Имам дома апаратче, сакам да го следам баш деновиве.

На ddevojce му/ѝ се допаѓа ова.
  5. rainbowmama

rainbowmama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2019
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    2.196
    Многу слично ми беше на почетокот, се случуваше јајник да ми изгледа потечено, се плашев да не се цисти ама немаше ништо, па од време на време тежина во јајници и чувства како во овулација а неретко и менструални болки... Ама испадна дека ништо не било. Одмарај првите недели колку можеш, не кревај тешко нели тоа веројатно и сама го знаеш, и опушти се, се' ќе биде ок.
    Истото важи и за @Melek4e :) Рано си, а штом и ти рекле мирување, запазувај. Повеќето сме биле со Утрогестани или сл во рана бременост, нема зошто да се секираш. Според мене во рана бременост најважно е да не се преморуваш и да бидеш што поопуштена. Знам дека има трудници на кои првите три месеци им поминуваат како од шала, активни се, вежбаат, џогираат итн ама јас решив да си дадам пауза и да си се посветам убаво на себе и на зрнцето што почнуваше да расте во мене.
    Ви посакувам лесна бременост. :hug:

На Girl-Rabbit, Larahappy, ddevojce и 4 други им се допаѓа ова.
  6. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    2.504
    Ако го повиваш само рачињата ќе му ги стегнеш, ноџињата, карлица никако повиени, тоa треба да се слободно. На првата асална контрола педијатарот се ни објасни зашто мрда отсечно, зашто да се повијат рачиња а нозе не, дека штета се прави на карлицата ако се стега. Може одиме офф топик, ама најтопло ти препорачувам ако повиваш тоа да се само рачиња. Во ниедни бабини деветини не верував иако пробаа да ми наметнат некои, за пружање алишта и нешто за спиењето имаше

На ddevojce, Starlič, dunika и 2 други им се допаѓа ова.
  7. bela.m

bela.m Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2015
    Пораки:
    1.554
    Допаѓања:
    7.128
    Добар ден мешенца, како сте?
    Деновиве многу позитива на темава, доста бебенца се изродија, па се ослободија места за нови идни мамички. Нека се пополнат празниве места што побрзо, а богами и нови и удобни ќе донесиме во случај (дај боже) да се створи гужва. За сите ќе има место!
    Еуфорија некоја ме дрма и мене, дали оти веќе почнавме со интензивно спремање...
    Нешто посебно немам да кажам, 90% од времето сум во хоризонтала, јадам како ламја, сонувам еротски соништа и така.
    Секој ден се канам да напишам збор-два за труднава состојба во дневникот ама пустиот во најдолната фиока ми е и не можам да си го земам.
    Убав ден имајте, галите мешиња и ширете насмевки :*

На Andonia, Girl-Rabbit, Ms allways right и 11 други им се допаѓа ова.
  8. mici-22

mici-22 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2012
    Пораки:
    475
    Допаѓања:
    911
    Може мила да ни споделиш од што ти се состои диетата?
    Јас уште не сум испитувала скриен шеќер, но некако мн ми е страв од него. До скоро бев на сиофор од 1000 еднаш на ден и повеќе не го пијам, така ме советуваше ендокринологот и да испитам скриен шеќер 24-28 недела.
    Па сакам да се ставам на некој режим, до тогаш.
    Ти благодарам многу

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Miss.N

Miss.N Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2011
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    1.359
    Мешиња едно прашање..
    Сипаници во инкубација кај дете си се дружел, и кај трудница доколку е прележана трудницата дали е можно нешо да се деси?

Дерман немам од шо слушам со сипанициве .. прележана сум се, но стравот е голем веќе.. сите деца мислам фатија сипаници од градинкиве, а неможам ни дома да се затворам..

10. bela.m

bela.m Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2015
    Пораки:
    1.554
    Допаѓања:
    7.128
    Ако имаш прележано, телото ствара траен имунитет. За варичела зборуваш?

На Miss.N му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Штом имаш прележано, уживај. Ништо не може да се случи :)

На Miss.N му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Miss.N

Miss.N Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2011
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    1.359
    Да варичела имам прележано.. претпоставувам и овие се такви најчесто тие ги факаат децава во градинка... ми беше страв за бебушот нешо да не може да се пренесе за тоа ме факаат паники.. @Sexybaby86

На bela.m и Sexybaby86 им се допаѓа ова.
  13. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Не може бебето ништо да фати “однадвор”, само преку тебе. А ти ги имаш прележано, така да... :)
    Варичела и да се фати во бременост не е опасна, освен ептен во ран почеток и непосредно пред пораѓај, кога може да се пренесе на бебето. Имаше една членка на форумов што ги прележа трудна, па се’ се заврши во најдобар ред, роди здрава права ќеркичка.

Не мисли и не се замарај со сипаници штом си прележала :)

На Mini90, dunika, Miss.N и 2 други им се допаѓа ова.
  14. bela.m

bela.m Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2015
    Пораки:
    1.554
    Допаѓања:
    7.128
    @Miss.N ти го разбирам стравот, јас бев во рана бременост во екот на епидемијата на морбили. Коски ми се тресеа на секое одење во Скопје на контрола. Без маска не мрдав. Тој период мајка ми ме боцкаше секој ден, некој од внуците ќе и се закачеше и идеше и тоа кај нас. Јас се лутев кога идеа бидејќи се деца што одат во градинка. Ама, неосновано се лутев, во нашиот регион немаше регистрирани случаи.
    Со прележана варичела си заштитена, нема зошто да се секираш.

На Sesil, dunika, Miss.N и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. lejlla

lejlla Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    2.384
    Немој да се плашите, само опуштено, знам дека треба да се внимава колку што се може, ама пред се Господ треба да не чува.....еве јас уште знам да си се качам во автобус со 100 луѓе внатре и да стојам 15-20 мин додека стигнам, и фала богу никој не станува на трудница (facepalm)

На *malenavolena*87, Ann.loves.you и Miss.N им се допаѓа ова.
  16. Miss.N

Miss.N Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2011
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    1.359
    Супер чим така раат да дишам :))

На bela.m и Sexybaby86 им се допаѓа ова.
  17. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.847
    Допаѓања:
    95.232
    Конечно сум депилирана,треба да частам:D
    Какво олеснување,после 2,5 месеци:sweat:.Се надевам нема да закачам некоја инфекција,откако заврши козметичарката одма го избришав тоа маслото и се поминв со антисептик.Пржеше тоа дека со алкохол,ама поарно така него мрсна и во стреч џинс до дома.
    Сега измив пак убаво,дури и со пилинг за лице се поминав,да не ни се направи некое поткожно.
    Забегана сум,знам:tmi:

Уште утре се молам скринингот да пројде добро,ке ми падне голем товар.

Поздрав мешки:hug:

На Lostinparadise, Andonia, mal.ecka и 15 други им се допаѓа ова.
  18. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.403
    Допаѓања:
    18.644
    Шо убаво сега ,освежена:D
    Јас не се осудив да отидам,чекав 12та недела,па после почна некој исцедок,па почнав утрогестан...и си фатив со машинката за бричење на мм.
    Можам да замислам колку ќе ме боли прво депилирање по породување|(

Него млечен бел исцедок нормално е да се појави на крај?
    Цело време ставав утрогестан па немав забележано,а еве од неделата веќе не ставам верувам дека тоа е исчистено:?:

На Sexybaby86 и dunika им се допаѓа ова.
  19. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Офф блазе тебе и јас ја чекам козметичарката да се врати од одмор и да отидам неможам да се поднесам :D

На ma4e1311, Sexybaby86 и dunika им се допаѓа ова.
  20. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    Денес ми е нешто емотивен ден... Пак си поминав без везе со втора доза Флостерон бебка 5-6 дена пасивна, плус утре сум на контрола едвај чекам да чујам што ќе кажат. Де нешто работа на лаптоп, де гледај тв, де читај книга ама пусто време не поминува, се истенчи трпението за мирување до 34 недела; горам да излезам да шетам, какво е убаво ветровито надвор, низ прозор само гледам како затвореник :)

Ме јаде и неизвесноста, беба уште не е свртена, доктор не спомнува ништо дали ќе биде царски, дали има шанси да се сврти, дали планира да ја вади одма ако издржиме 36+1 или ќе не остави да си тераме и натаму... и најнајважно, ме тепаат емоции дали ќе биде се добро. Дај Боже само да биде, мислам дека кога ќе ми ја дадат во раце нема да престанам да плачам 3 дена од олеснување.

На Vanessa9li, kockichka, Girl-Rabbit и 6 други им се допаѓа ова.