1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.896
    Допаѓања:
    142.319

Да, за тоа си многу во право. Нас не третираат ко машини за раѓање. Многу малку доктори знаат да те опуштат и да ти објаснат. Колку доктори брзински прегледуваат. Сега кога бев на Клиника дали 4-5минути ме гледаше абдоминално. Како го глефаше бебето, така нејасни слики на монитор, матни, се зачудив што воопшто ми кажа нешто. И како на лента, јас уште необлечена и зборам и ја прашувам, она вика на другата трудница "легнувај"...
    И многу ми е глупо, мене лично, што не објаснуваат. Нека извинат, имаат многу работа, ама мене ми е битен развојот на бебето и се поврзано со него, а не ни 5минути преглед и готово е:(
    Затоа сите бегаат приватно

На Kaetana, Mini90, mal.ecka и 8 други им се допаѓа ова.
  2. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.847
    Допаѓања:
    95.233
    Еве ме:)

Бидна и фамозниот прв скрининг,и според д-рот се е перфектно,бар тој звучеше задоволно.Бебе многу мрдаше,во ниеден момент не се смири,со абдоменално ехо не можеше да измери ништо човекот па мораше со вагинално:)
    Нухален набор речиси го немаше,0.7 беше,а за тоа рече колку помал толку подобро.Во растот е ден-два плус,се виде мочен меур мислам,димензиите на се’ се пропорционални.Пол не се виде,што е очекувано на тоа претање:smirk:
    М.м сам се накани да дојде на следен преглед,девојката на приемен пулт ме прашува кое време,одговарам после 14ч било кој термин,и човеков се подаде-ааа не,или рано наутро или кај 5:D

Друго,со килажа сум -2,крв и урина се уредни.

@Sexybaby86 брат ми рече моментално биле во дефектура,немало нигде,за недела-две ке има(fingers)

На Kaetana, duffi, mal.ecka и 11 други им се допаѓа ова.
  3. beba@meba

beba@meba Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2018
    Пораки:
    458
    Допаѓања:
    1.237
    @Sofi.ja побарај од матичната да ти закаже на мој термин кај др Ива или кај др Гирески Влатко... значи кај нив прегледот е целосен.. и буквално за се ти кажуваат, за постелка, за бебе, за плодова вода, за раб на срцето... јас и од дваицата сум задоволна... и кај двајцата бев на преглед... од 36 недела до 39... во 36 бев па после една недела пак и од 37 недела ми рекоа да идам на 4 дена па после од 39 недела ми рекоа да одам на 2 дена...

4. malecko5

malecko5 Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    1.141
    На колку време правите крвна слика и урина? Мене последно пред два месеци ми рече матичната да направам крвна слика, урина, пап и микробиолошки брисеви..

5. maaitka

maaitka Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    456
    Допаѓања:
    3.999
    Секој месец се прави. Мојата матична ми бара секој месец крвна слика, а брисеви во 12 недела и последните претпоставувам таму после 30 недела, а пап колку што знам не се прави во бременост

На crazylady и malecko5 им се допаѓа ова.
  6. Andonia

Andonia Популарен член

Се зачлени на:
    2 март 2017
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    1.043
    Крвна слика и урина правам секој месец а кога одам на преглед кај докторот во систина ми бара и уринокултура и тоа го правам на месец ипол или 2

На malecko5 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Magic13

Magic13 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2019
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    2.251
    Истиот термин за првото дете го имав и на 25ти се роди :)

На butterfly.mk му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Only1

Only1 Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2018
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    1.149
    Дрвојки денес проверував крв и урина.Во урината имам накачени нитрити што укажува на уринарна инфекција. А минатата недела правев уринокултура и беше стетилна. Понекогаш осеќам чест нагон за мокрње,печење.Можно ли е резултатот од уринокултура да не е точен?

9. Enci200

Enci200 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2018
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    823
    Ееее супер, човек како се ослободува кога ќе чуе нешто такво. Кај мене слично како и кај тебе, многу скокаше и се тегнеше бебето, и исто 0,7 нухинален :))
    Само јас сум +5 со килажа и ми рече да си внимавам. :)

На dunika и Sexybaby86 им се допаѓа ова.
  10. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.672
    Допаѓања:
    7.590
    Секогаш нешто е покачено во урината. Мене ми покажува бактерии и еве 2 месеци по ред правам уринокултура, ништо нема. Види со докторот, ако сакаш направи си пак анализа ама на друго место за да бидеш сигурна.

11. Martka

Martka Популарен член

Се зачлени на:
    8 април 2017
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    4.855
    Мила не е до тебе,до здравството е.После кога јадат ќутек се лутат и штрајкуваат(па никој не тепа доктор ако е задоволен од него)иако не поддржувам ќотек ама....некогаш малку им е...со ваков третман...Иначе мила и јас прв преглед на Гак:puke:,не ми измери ништо,само буљи во екранот и вели дојди за 2 недели(facepalm),а веќе влезена во 9 ти.И затоа правац систина и си поминав царски,задоволна од све.И ШТО Е НАЈБИТНО ЈАС И БЕБКА НОРМАЛНИ И НЕИСТРАУМАТИЗИРАНИ.П.с. од мое искуство Гак и Чаир само за рутински работи со врски и без,исто е....катастрофа.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  12. A&Z

A&Z Истакнат член

Се зачлени на:
    16 декември 2015
    Пораки:
    464
    Допаѓања:
    1.181
    Zemi si upat za vo cair nema da zgresis

На Larahappy му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.883
    Допаѓања:
    10.399
    И јас мислам така :?:

14. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Супер, баш ми е мило што се’ е ок :l: Кај мене исто од што преташе не можеше полот да се види, а нухален измери 1.2 и рече дека е одлично. Јас следна недела сум пак на контрола, се надевам конечно полот ќе го дознаеме (fingers)
    И фала на инфо за Биогајата :*

На KuklickaSk, Enci200 и dunika им се допаѓа ова.
  15. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    Девојки, кога сте имале болно или надразнето грло што се употребувале? Јас секогаш се прскав со спреј од органско диво оригано и денес пак си купив, ама пишува дека не е испитано на трудници и жени кои дојат па не знам дали да го употребувам. Според мене не е нешто страшно бидејќи сепак е на природна база (составот е органски воден раствор од диво оригано,карвакол-со антисептично дејство).

16. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.406
    Допаѓања:
    18.646
    Ќе одам вторник обавезно, таман тогаш почнувам нова недела.
    Инаку на упатот ми пишуваше од 9:15 до 9:40 тоа се 25мин МОЈ термин.
    Уште додека чекав надвор гледав дека за 5мин излегуваа жени,ама не ми се видоа бремени, не забележав мешиња па викам ај ваљда за нешто кратко биле. Кога ми рече мене дека е готово за не цели 5мин со отворена уста останав.
    Има напишано постелка и плодова вода b.O. знам дека ова значи во ред но можеше да каже. За бебето не ме праша колку било претходно, ај да се надеваме дека 2850 е нормално за 36та недела па затоа не спомнал ништо.
    Не знам дали можам нов упат да земам затоа што веќе бев.
    Презиме на др Ива?
    Ако не си побараш сама никој нема да ти даде.
    Обавезно крвна слика со урина еднаш месечно да си правиш. Брисеви во 12та и после 33та недела.
    Пап во бременост не се прави.

На malecko5 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.896
    Допаѓања:
    142.319
    За килажата не се секирај, мојата во 39та недела се роди 2600гр. А не секогаш се точни мерките.
    Види си ти во вторник, иди си пак и кажи дека имаш некои болки па ќе ти направат и цтг. За упат по правило не треба нов, ама прашај ја матичната ако сака да ти даде нов упат за другата докторка(ако смее), ако не види кога е другата докторка и иди така

Последна измена: 19 септември 2019
    На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Enci200

Enci200 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2018
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    823
    А да пробаш со прополис капки / чист прополис да џвакаш.
    Или можеш гаргара со оцет и вода да си правиш,одма ги гори бактериите. 2-3 пати на ден

На dunika и lavinija28 им се допаѓа ова.
  19. medena147

medena147 Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    1.255
    Допаѓања:
    1.880
    Прополисот не препорачлив првите три месеци јас пијав,и кога останав ми рече матичната да го преќинам.

На lavinija28 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.672
    Допаѓања:
    7.590
    Јас имам пантенол таблети за лижење за секој случај, на нив пишува дека се безбедни за трудници.

На lavinija28 му/ѝ се допаѓа ова.