Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. flower30

flower30 Форумски идол

Да, за тоа си многу во право. Нас не третираат ко машини за раѓање. Многу малку доктори знаат да те опуштат и да ти објаснат. Колку доктори брзински прегледуваат. Сега кога бев на Клиника дали 4-5минути ме гледаше абдоминално. Како го глефаше бебето, така нејасни слики на монитор, матни, се зачудив што воопшто ми кажа нешто. И како на лента, јас уште необлечена и зборам и ја прашувам, она вика на другата трудница "легнувај"...
    И многу ми е глупо, мене лично, што не објаснуваат. Нека извинат, имаат многу работа, ама мене ми е битен развојот на бебето и се поврзано со него, а не ни 5минути преглед и готово е:(
    Затоа сите бегаат приватно

Kaetana, Mini90, mal.ecka and 8 others like this.
  2. dunika

dunika Форумски идол

Еве ме:)

Бидна и фамозниот прв скрининг,и според д-рот се е перфектно,бар тој звучеше задоволно.Бебе многу мрдаше,во ниеден момент не се смири,со абдоменално ехо не можеше да измери ништо човекот па мораше со вагинално:)
    Нухален набор речиси го немаше,0.7 беше,а за тоа рече колку помал толку подобро.Во растот е ден-два плус,се виде мочен меур мислам,димензиите на се’ се пропорционални.Пол не се виде,што е очекувано на тоа претање:smirk:
    М.м сам се накани да дојде на следен преглед,девојката на приемен пулт ме прашува кое време,одговарам после 14ч било кој термин,и човеков се подаде-ааа не,или рано наутро или кај 5:D

Друго,со килажа сум -2,крв и урина се уредни.

@Sexybaby86 брат ми рече моментално биле во дефектура,немало нигде,за недела-две ке има(fingers)

Kaetana, duffi, mal.ecka and 11 others like this.
  3. beba@meba

beba@meba Популарен член

@Sofi.ja побарај од матичната да ти закаже на мој термин кај др Ива или кај др Гирески Влатко... значи кај нив прегледот е целосен.. и буквално за се ти кажуваат, за постелка, за бебе, за плодова вода, за раб на срцето... јас и од дваицата сум задоволна... и кај двајцата бев на преглед... од 36 недела до 39... во 36 бев па после една недела пак и од 37 недела ми рекоа да идам на 4 дена па после од 39 недела ми рекоа да одам на 2 дена...

4. malecko5

malecko5 Популарен член

На колку време правите крвна слика и урина? Мене последно пред два месеци ми рече матичната да направам крвна слика, урина, пап и микробиолошки брисеви..

5. maaitka

maaitka Популарен член

Секој месец се прави. Мојата матична ми бара секој месец крвна слика, а брисеви во 12 недела и последните претпоставувам таму после 30 недела, а пап колку што знам не се прави во бременост

crazylady and malecko5 like this.
  6. Andonia

Andonia Популарен член

Крвна слика и урина правам секој месец а кога одам на преглед кај докторот во систина ми бара и уринокултура и тоа го правам на месец ипол или 2

malecko5 likes this.
  7. Magic13

Magic13 Истакнат член

Истиот термин за првото дете го имав и на 25ти се роди :)

butterfly.mk likes this.
  8. Only1

Only1 Популарен член

Дрвојки денес проверував крв и урина.Во урината имам накачени нитрити што укажува на уринарна инфекција. А минатата недела правев уринокултура и беше стетилна. Понекогаш осеќам чест нагон за мокрње,печење.Можно ли е резултатот од уринокултура да не е точен?

9. Enci200

Enci200 Истакнат член

Ееее супер, човек како се ослободува кога ќе чуе нешто такво. Кај мене слично како и кај тебе, многу скокаше и се тегнеше бебето, и исто 0,7 нухинален :))
    Само јас сум +5 со килажа и ми рече да си внимавам. :)

dunika and Sexybaby86 like this.
  10. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Секогаш нешто е покачено во урината. Мене ми покажува бактерии и еве 2 месеци по ред правам уринокултура, ништо нема. Види со докторот, ако сакаш направи си пак анализа ама на друго место за да бидеш сигурна.

11. Martka

Martka Популарен член

Мила не е до тебе,до здравството е.После кога јадат ќутек се лутат и штрајкуваат(па никој не тепа доктор ако е задоволен од него)иако не поддржувам ќотек ама....некогаш малку им е...со ваков третман...Иначе мила и јас прв преглед на Гак:puke:,не ми измери ништо,само буљи во екранот и вели дојди за 2 недели(facepalm),а веќе влезена во 9 ти.И затоа правац систина и си поминав царски,задоволна од све.И ШТО Е НАЈБИТНО ЈАС И БЕБКА НОРМАЛНИ И НЕИСТРАУМАТИЗИРАНИ.П.с. од мое искуство Гак и Чаир само за рутински работи со врски и без,исто е....катастрофа.

Sofi.ja likes this.
  12. A&Z

A&Z Истакнат член

Zemi si upat za vo cair nema da zgresis

Larahappy likes this.
  13. Larahappy

Larahappy Популарен член

И јас мислам така :?:

14. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Супер, баш ми е мило што се’ е ок :l: Кај мене исто од што преташе не можеше полот да се види, а нухален измери 1.2 и рече дека е одлично. Јас следна недела сум пак на контрола, се надевам конечно полот ќе го дознаеме (fingers)
    И фала на инфо за Биогајата :*

KuklickaSk, Enci200 and dunika like this.
  15. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Девојки, кога сте имале болно или надразнето грло што се употребувале? Јас секогаш се прскав со спреј од органско диво оригано и денес пак си купив, ама пишува дека не е испитано на трудници и жени кои дојат па не знам дали да го употребувам. Според мене не е нешто страшно бидејќи сепак е на природна база (составот е органски воден раствор од диво оригано,карвакол-со антисептично дејство).

16. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Ќе одам вторник обавезно, таман тогаш почнувам нова недела.
    Инаку на упатот ми пишуваше од 9:15 до 9:40 тоа се 25мин МОЈ термин.
    Уште додека чекав надвор гледав дека за 5мин излегуваа жени,ама не ми се видоа бремени, не забележав мешиња па викам ај ваљда за нешто кратко биле. Кога ми рече мене дека е готово за не цели 5мин со отворена уста останав.
    Има напишано постелка и плодова вода b.O. знам дека ова значи во ред но можеше да каже. За бебето не ме праша колку било претходно, ај да се надеваме дека 2850 е нормално за 36та недела па затоа не спомнал ништо.
    Не знам дали можам нов упат да земам затоа што веќе бев.
    Презиме на др Ива?
    Ако не си побараш сама никој нема да ти даде.
    Обавезно крвна слика со урина еднаш месечно да си правиш. Брисеви во 12та и после 33та недела.
    Пап во бременост не се прави.

malecko5 likes this.
  17. flower30

flower30 Форумски идол

За килажата не се секирај, мојата во 39та недела се роди 2600гр. А не секогаш се точни мерките.
    Види си ти во вторник, иди си пак и кажи дека имаш некои болки па ќе ти направат и цтг. За упат по правило не треба нов, ама прашај ја матичната ако сака да ти даде нов упат за другата докторка(ако смее), ако не види кога е другата докторка и иди така

Last edited: Sep 19, 2019
    Sofi.ja likes this.
  18. Enci200

Enci200 Истакнат член

А да пробаш со прополис капки / чист прополис да џвакаш.
    Или можеш гаргара со оцет и вода да си правиш,одма ги гори бактериите. 2-3 пати на ден

dunika and lavinija28 like this.
  19. medena147

medena147 Популарен член

Прополисот не препорачлив првите три месеци јас пијав,и кога останав ми рече матичната да го преќинам.

lavinija28 likes this.
  20. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Јас имам пантенол таблети за лижење за секој случај, на нив пишува дека се безбедни за трудници.

lavinija28 likes this.