Уште ме стега долу стомакот и уште со нагон за мокрење. Ако кај сите некоо симптоми во бременост се јавуваат по 1-2 во ден, кај мене траат по цел ден или неколку денови. И цело време трчам по болници. И сега седам дома, а страв ме фаќа и си викам до сега кога и да отидев викаа ок е. Од друга страна си викам ако не отидам, а има нешто?!
Миличка како што мислиш дека е најдобро за бебчето и за тебе така да направиш, ти само не се секирај и колку што можеш остани смирена, голем е Господ, денес е убав празник, нека ни е за многу години, помолисисе, се ќе биде во ред.....
Нема ништо! Бебка прета! Болките ги имаш ама не се неподносливи. Крварење (не дај боже) нема! Добри сте мајка, стискај заби и нека врват денови
Фала ти БелаДека ме боли од вчера. Претходно така ме болеше 1-2 ама мал период во денот и докторката рече ниско било бебето и притискало. Претходниот петок кога и се јавив ми рече оди на Клиника да те видат да не си отворена. Отидов, фала Богу се беше добро - и цервикс и цтг и бебе. Сега си мрда бебе цел ден, ама дека така ми е без престан и ме фаќа паника. Ќе лежам, цел ден лежам и се надевам ќе помине
Офф тој страв, тие фобии... кој не осетил, не знае дека вистина се посилни од човек. Пробај да го свртиш вниманието во друг правец, пушти си некоја комедија, земи си некоја книга, викни си некој за муабет - ќе видиш дека кога нема да мислиш на тоа цело време симптомите нема да се толку изразени. Јас едно време додека имав чести стврднувања, ќе дојдеше некој на гости и ќе заборавам, нема ништо. Ќе си отиде, ќе легнам, и ете ги пак. И да отидеш сега на лекар, што ќе направат? Ништо, реално. Мислам дека нема некој во групава што оди почесто на контроли од тебе пред 30 недела Верувај дека си најодговорна и најпроверена Јас пред 30 недела одев на 4 недели, ме маваа стравови и кризи на моменти ама ќе си го чуев бебе на доплерот или ќе ја осетев да мрда и се смирував, си викав мора да сме добри до следна контрола! Плус, ми падна огромен камен од срце кога поминавме 28 недела, си викав сега и да биде нешто, не е страшно. За мочкањето што пиша сабајле, и јас сега мочам на пола саат - нормално е, притиска бебе на бешика и нема место. А ако ми се преполни бешиката баш знае да боли, ама не ми паѓа на памет инфекција зашто проверував пред три недели, се беше солза. Исто и ти, гарант немаш ништо. А стомакот знае да ме боли таму доле кога се стврднува, но знам дека сега и тежината на бебето си го прави своето па не давам да ме фати страв. Биди силна и бркај ги лошите мислите
Фала тиЛеле знам многу замарам, ама знам дека само тука има некој кој осетил исто или слично со мене. Богами, да одев на исто место секогаш кога беа и редовни и "вонредни" прегледи ќе ми ставеа слика во ходникВеројатно ќе пишуваше "persona non grata" Мене, искрено кога бев во Петокот(претходниот петок) ме исплаши докторката. И се јавив и кажав така стврднувања имам, ме боли ниско и ми вика "аа оди на Клиника, да те видат да не си отворена". Некако ме откачи брзински. Таму па се чудат, викат што те пратила тука. За неделите и јас само бројам, да поминуваат тие критичните. Сега сум 28+2. И само читам што би се случило ако не дај боже се породам предвреме Нека не чува Господ сите. И фала ви многу на советите, многу, многу ми значатhug:
Јас кога му кажав на мојот доктор за стврднувањата, не трепна со око, рече само нормално е. И рече дека не се сите тие контракции, туку дека го осеќам бебето, главче, газе, ноџе... Којзнае зошто изреагирала таа така, секакви луѓе има
Чудно ми беше дека не се јавив на матичната(она знае така да реагира), туку се јавив на докторката кај што одам на приватно. Она секогаш е посмирена и пореално гледа на се. И ме преплаши тогаш. И сега си го вратив "филмот", викам пак ли да трчам на лекар. А ми скисна веќе од прегледи. А мене ниеден доктор не ми спомна дека дел од тие стврднувања се од бебето.
@flower30 да ја слушаш @EvieBabe, во право е за се. Има доктори кои реагираат без да размислат како пациентот ја прима информацијата. Всушност, повеќето се такви. Ние дома и двајцата исполегнати. Пред некој ден пишав дека мм се мачи со болки во желудникот. Готово, до тешки дијагнози стигна. Страшна работа било ехеее. Извади анализи на крвта па фала богу покажа дека не се умира така лесно Па температура го стрефи. Лежи до мене и тој. Повеќе офка од мене. По телефон и даваме задолженија на свеки. Тоа е, нема друго. Не може мм да ме расправа мене, а најмалку јас него. И викам да стегне заби уште 3 ипол-4 недели, после веќе нема да е страшно за мене. Да си остави место за на старост Инаку, чорапчињата и ги дадов прегеска на мајка во мое име да ги остави во црква. Не се осудив да излезам од дома.
@bela.m маж ти ко менеИ јас таква сум, страшливец. Баш убаво што си дала мајка ти да однесе дар на црква. Јас дека денес со болки и не можев да отидам до црква, а сакав. Ама ајде нека поминат болките па ќе одам.
Konecno bar taka mislam deka kupiv se za bebuskaNajdov takvi bodi benkici vo struzanka i nemozev da odoleam i kupiv od site boi 56ka ,arno ama na eden izlog vidov i bebesko gnezdo i vikam uste ova mora da go zemam.Na kraj vikam aj za mene da kupam i tuka "problem"noze tupan oteceni odvaj najdov edni baletanki (koi nikad ne bi gi kupila vo "normalna "sostojba ama mora i majka da e vo novo eden fustan najdov koj mi e ok i za posle bremenost so tigrest print i sega mislam deka sum spremna!
Девојки задолжително ли е да се испитуват д димери.Јас сум 32 недела,гинекологот ми кажа дека со постелката се е во ред и немало потреба да испитувам.Дали вие испитувавте?
Dokolku e se vo red nema potreba ,d-dmeri se ispituva ako ti kaze ginekologot vo slucajov nemas potreba.
И кај мене немаше никакви индикации, но по протол др ме испрати на испитување во 27 недела и беа до плафон качени 3900. По две недели терапија се спуштија на 3600 и сега повторно треба да испитам во вторник. Добив терапија клексан 0,4 па ќе видеме натаму, но од памет ме вадат...
Добро утро мајки и убав ден! Еве кај мене вчера прв пат се деси нешто што ме исплаши, патував три и пол часа со кола и премногу ми падна тешко, правевме пет пати пауза но цело време ми беше мачно. Кога стигнав на крајната дестинација не одмирив ни 2 мин веднаш измерив притисок, околу 140 беше, нормално дека се исплашив но пробав да не паничам и да останам смирена. По пола час мирување, лежење притисокот ми се нормализира 120 со 80... инаку притисок мерам скоро секој ден и секој пат бил нормален, секако дека ќе продолжам да го пратам, дали можеби и на некој друг му се случило да му се покачи притисокот од напор и премореност?
Притисок не, ама пред некој ден кога излегов првпат да прошетаме со мм, малку шетање, па седнавме на јадење во Гет и кога станавме од таму и јас се преплашив. Ваљда дека првпат после толку месеци повеќе активност, башка јадевме и стомакот полн, ме влечеше некоја тежина надолу, мислев ќе ми се лизне бебе меѓу нозе. И со болка во препони, баш како да почнало да се спушта. Седнав одма во кола, навалив седиште и не му кажав ништо да не го плашам и него. После полежав дома и се нормализираше. Сакам да кажам дека веројатно е очекувано се што е поголем напор и надвор од нормалното за нас овие месеци да ни влијае така. Си се преморила, си го шокирала телото и реакција. Јас веќе вториот пат кога излегов ми беше полесно и имав повеќе кондиција. Не се плаши ама држи некоја средина, да не ти доаѓа нагло што и да правиш.
Добро е да си испиташ заради твое здравје. Не мора да значи ако постелката не дава индикации за испитување, дека не треба да се испитува и обратно, некогаш резултатите се ок, а со постелката може и да има некаков проблем, така што за мирна глава испитај си.